Дали ги сакате поповите?

• Креатор на темата Креатор на темата Hooligan
  • Време на започнување Време на започнување

Дали ги сакате поповите?

• ДА

Гласови: 34 24,3%
  • НЕ

Гласови: 106 75,7%

• Вкупно гласачи
    140
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Верувале или не религијата ја одредува културата на една заедница, а почитувањето на правата на другите да бидат различни по верска основа е една од тие културни доблести.Од тука и почитувањето спрема вреските служители. Може тие да се секакви, од најдобрите кои се навистина повикани да му служат на Бога до оние кои на тоа гледаат како на секојденвно работно место од кое финсиски ќе се офајдат.Сепак не е наше да судиме..има кој...иако се пронајдов себе си во постот на Мак Корен...ама во секое жито има и кукољ, па така треба да се разграничат оние кои се пасат себе си, од оние кои го пасат народот.Оти вака го водат во пропаст.Што има тука да се одговара дали треба да се сака или не...најлесно е да впериш прст во некој..

Веќе и сам имам напишано дека и во свештенството има „залутани„ и таа појава, како православен верник, не ја негирам оти е очигледна. Но иако е така, не е мое да судам за тоа кој е каков во свештенството. Ако Бог ги остава „залутаните„ свештеници во Црквата, тогаш не е мое да одредувам дали ги „бидува„ или „не ги бидува„. Бог е тој Кој одредува. А свештениците кои не и бидува, не се субјекти кои околу себе „собираат„. согласно Христа, Кој вели:„..кој не собира со Мене, тој растура...„.

Си ја прифатил тактиката на Воне..многу сарказам и малце зборови..чудно ама успева..:nenene:

Ја прифаќам критиката-така е. Ама очигледно е дека со верски речник не се разговара со поединци кои не веруваат. Претпоставувам дека моето користење на нивниот речник ќе им биде поразбирливо...очекувам дека ќе им текне оти запаѓаат во противречносто од кои самите неможат да излезат. Но. ќе видиме понатаму како ќе се довиваат дискусиите.

Повторно омраза.Да ја посетувавте Црквата не би зборувале толку огорчено и непријатно кон нешто свое кое е исконско и од дамнини. А свештениците се само оние кои ве потсетуваат дека имате голема и стара религија на која треба да бидете горди а не да плукате по незините продолжители и одржувачи. Ајде набројте барем еден свештеник кој силувал,се изживувал врз дете или го украл комшијата. Па ви се молам, понекогаш е претерувате со вашите измислици. Биле дебели оф леле,па и вашите родители,чичковци,вујковци или роднини зар не се со различна физиономија на телото.Или сте се запрашале какви вие ќе бидете на 50-60год. Или слушате како свештениците се напаѓани од разни комунисти,саботари,јехова сведоци,бабтисти и тн. па и вие трчате да го фрлите заслужениот камен кон нив. Не е фер. Појдете неколку пати во Црква видете и слушнете кои се тие свештеници како се однесуваат, што е нивната работа па после судете им.

грешиш бате,сум бил незнам колку пати во црква не велам дека нема попви кои си ја бркаат својата должност но повеќето се шит господе прости ми.уште кога прескокнуваат делови од молитва што да очекувам повеќе.не ми треба поп за да верувам во религија или да почитувам црква.ако видиш малку наназад поповите беа тие што го плукаа исус,после освестувањето нивно го примија како бог....али не сум јас кој треба да суди нели:smir:?

Ни попови, ни црква не поштувам, а причината за тоа не е мојата нерелигиозност туку непочитување на институции што проповедаат работи коишто самите не ги почитуваат.
Вербата ми е лична работа и не ми треба мрсен тип со брада да ми кажува што е исправно..ако веруваш во нешто-го живееш, нема потреба од сертификати и свети водички!

Зошто поповите лапаат толку високи тарифи за света работа како венчавка во црква, пред бога? Една просечна македонска плата за церемонија од 15-20 минути. Се разбира дека треба да се плати надомест, не живеат од воздух, ама тарифата со која ги шурат младоженците, кумовите, старосватите е ненормална.

Мики, еве ти тебе една случка од мене лично како очевидец - при венчавка на едни мои пријатели лани во Соборниот храм во Скопје, младоженците претходно (пред да започне церемонијата) ги подмирија трошоците за венчавката за да не ги ставаат во трошок кумот, старосватите...ама на сите пак им беа побарани пари, дупло. И ај да не падне резил, во моментот ќе извадиш. А младоженците немаа поим дека тоа се случи, дознаа дури во ресторанот и спиздеа.

Па после тоа "Ајде куме, покажи се пред иконата" кое го практикуваат е тотално ѓаволско изнудување пари. Ако смета кумот дека треба да остави пари, ќе остави.

Ќе отворам и посебна тема за ова со тарифиве.

ги сакам ко муштерии, не се ценкаат и никогаш не се нервозни ако испадне нешто не-како што треба.

освен тоа фини луѓе се ипак, знам дека е малце неОК што земаат превисоки пари за крштевки и слични работи... но сепак тоа е нивната работа, ко демек нема професии каде само ке дувнеш и зимаш 200 евра?

ги сакам ко муштерии, не се ценкаат и никогаш не се нервозни ако испадне нешто не-како што треба.

освен тоа фини луѓе се ипак, знам дека е малце неОК што земаат превисоки пари за крштевки и слични работи... но сепак тоа е нивната работа, ко демек нема професии каде само ке дувнеш и зимаш 200 евра?

Не ти е споредбата на место зошто овде станува збор за свештено лице кое проповеда една религија и материјалната страна на поповите не треба да биде нивното обележије или поточно кажано не треба асоцијација за поп да ни бидат парите.
Професорите се сосем друга категорија на луге.

...еве уште еден очевидец...А во КОЈ храм ова го имаш ВИДЕНО!?

Ај разбирам да ја браниш религијата ма што си се фатил за поповите?НЕ ги сакаат луѓето и готово.А јас не знам па ти што толку ги сакаш?

Си ВИДЕЛ некој таков случај (во што чисто се сомневам!) или ова си го слушнал од „радио милева„?

Сериозно ме прашуваш ова:drndrn:

Веќе и сам имам напишано дека и во свештенството има „залутани„ и таа појава, како православен верник, не ја негирам оти е очигледна. Но иако е така, не е мое да судам за тоа кој е каков во свештенството. Ако Бог ги остава „залутаните„ свештеници во Црквата, тогаш не е мое да одредувам дали ги „бидува„ или „не ги бидува„. Бог е тој Кој одредува. А свештениците кои не и бидува, не се субјекти кои околу себе „собираат„. согласно Христа, Кој вели:„..кој не собира со Мене, тој растура...„.

Ја прифаќам критиката-така е. Ама очигледно е дека со верски речник не се разговара со поединци кои не веруваат. Претпоставувам дека моето користење на нивниот речник ќе им биде поразбирливо...очекувам дека ќе им текне оти запаѓаат во противречносто од кои самите неможат да излезат. Но. ќе видиме понатаму како ќе се довиваат дискусиите.
Од моја гледна точка верници до попови има ненормална разлика, еве и јас сум колку толку верник па ретко одам у црква и бакнувам руки на попови , според мене верувањето е во душата на човек. Коа бев мала еднаш со мајка ми бев у црква и имаше прилично гужва и позади мене стоше една постара жена (која впрочем беше многу црковно посветена, беше од оние шо пеат со книгички у рака) во која несакајќи ме бутнаа и таа почна да ме пцуе ко нездрава у сред црква, јас се извинувам малку ова е друга тема ама сакав да му кажам на дечкото кон што целам.

Не ги сакам поповите, не се ни блиску до Господ како што кажуваат, бидејќи тие се најлошите луѓе, сите се обични пијаници кои собираат пари со ништо работа!

abe da bev masko obavezno za pop ke ucev.ednas na gosti se ispijani eden pop i pocna da si kazvit kako si ja krenal kukata do 4 sprata i deka od mrtva sabota ocekvit da soberit pari parno da si stavit.i ne gi gleate site so dzipoj,mercedesi...ne se tie krivi,zs da ne zemet ko imat prosti ljuge i im gi polnet dzebojne

Сериозно ме прашуваш ова:drndrn:

Од моја гледна точка верници до попови има ненормална разлика, еве и јас сум колку толку верник па ретко одам у црква и бакнувам руки на попови , според мене верувањето е во душата на човек. Коа бев мала еднаш со мајка ми бев у црква и имаше прилично гужва и позади мене стоше една постара жена (која впрочем беше многу црковно посветена, беше од оние шо пеат со книгички у рака) во која несакајќи ме бутнаа и таа почна да ме пцуе ко нездрава у сред црква, јас се извинувам малку ова е друга тема ама сакав да му кажам на дечкото кон што целам.

Кон болтуваното:
- ако се преопозна во мојот пост, тогаш одговори, ако не-не ти е обврска.
- второво болтувано го покажува твоето елемнтарно непознавање на структурат од Црквата.
- што мислиш, ЗАШТО тоа ти се случило?

Ај разбирам да ја браниш религијата ма што си се фатил за поповите?НЕ ги сакаат луѓето и готово.А јас не знам па ти што толку ги сакаш?

Ако ТИ ЛИЧНО не ги сакаш, тогаш зборувај во СВОЕ/ТВОЕ име а не во името од народот.
А јас ги сакам и почитувам оти свештенството, монаштвото и верниците ја сочинуваат ЗАЕДНИЦАТА наречена Црква. Поповите не ми се непријатели туку и тие и јас сме на иста страна.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom