Дали денес направив добро дело?

• Креатор на темата Креатор на темата Ankica
  • Време на започнување Време на започнување
За да не се претвори темава во сеирење, или во коментари за во играчница, пожелно би било членовите кои ќе реплицираат тука, освен што ќе го кажат доброто дело кое го направиле, на тоа да го надоврзаат и, на пример, своето мислење зошто лично сметаат дека тоа дело е добро, какви чувства побудило тоа дело во нив и/или каква била реакцијата на околината/поединецот.
Ова со цел да се даде димензија на постовите која би одговарала на подфорумот философија и психологија:)

Се надевам дека ќе имате разбирање:smir:

Што значи - да направиш добро дело?
Дали тоа може да се дефинира вака:
-Вложување на енергија и време во психо-физичка активност, која ќе е во контекст на универзалните (или личните) морално-етички норми.
Ако може, тогаш, дали обратната активност е лошо дело.
Дали вложувањето на енергија и време во спречување на лошо дело е добро дело?
Дали ако некој сака да згази мравка, а јас во тоа го спречам, сум направил добро дело?
Тука постои намера за извршување лошо дело и намера за спречување, како и извршување на спречувањето, односно реализирање на таа намера. Таа реализација веројатно "се рачуна" како добро дело.
Дали ако јас решам да ја згазам мравката и потоа решам да не го сторам тоа, ќе направам добро дело? Имено, исто како што сум вложил енергија и време во планирање на лошото дело (т.е. намерата да ја згазам мравката), така и сум вложил и енергија и време во спречување на истото (т.е. решавњето да не го сторам тоа). Ова ќе биде добро дело?

Можам ли јас да имам милион лоши намери , во текот на денот, и исто толку лични решенија, сепак да не ги остварам, односно да го спречам нивното реализирање со тоа што ќе решам да не ги реализирам. Ќе ми "се рачунаат" како добри дела (овие спречувања)?

Најболна точка ми се кученцата, бидејќи за разлика од луѓето се беспомошни суштества кои зависат од мене. Едното ми се однесува чудно во последно време, па постојано ми е паметот кај него и сум под стрес. Нема кај мене ветеринар кој го сметам за стручен (ме убиваше тој поим, бев гневна што неможев да му помогнам на срцето), па бев конечно во Охрид и ми се посреќи да најдам еден таков! Се убив од прашување се` што сакав, се осигурав дека е стручен и искусен ветеринар и договорив преглед за утре. Човекот ми даде желба за живот, неможам да престанам да се радувам цел ден после тоа. Па мислам дека бинго да ми паднеше немаше толку да ме расположи!
Направив добро да ... покрај тоа што го згрижив кученцето од улица, сега му најдов и нему и на синчето ветеринар на место, кој ќе ми ги пази и лекува секогаш кога ќе треба.
Веројатно ретко кој би ме сфатил, ама подобро нешто од ова, што може и на мене да влијае, неможев денес да направам.

Што значи - да направиш добро дело?
Дали тоа може да се дефинира вака:
-Вложување на енергија и време во психо-физичка активност, која ќе е во контекст на универзалните (или личните) морално-етички норми.
Ако може, тогаш, дали обратната активност е лошо дело.
Дали ако некој сака да згази мравка, а јас во тоа го спречам, сум направил добро дело?
Тука постои намера за извршување лошо дело и намера за спречување, како и извршување на спречувањето, односно реализирање на таа намера. Таа реализација веројатно "се рачуна" како добро дело.
Дали ако јас решам да ја згазам мравката и потоа решам да не го сторам тоа, ќе направам добро дело? Имено, исто како што сум вложил енергија и време во планирање на лошото дело (т.е. намерата да ја згазам мравката), така и сум вложил и енергија и време во спречување на истото (т.е. решавњето да не го сторам тоа). Ова ќе биде добро дело?

Можам ли јас да имам милион лоши намери , во текот на денот, и исто толку лични решенија, сепак да не ги остварам, односно да го спречам нивното реализирање со тоа што ќе решам да не ги реализирам. Ќе ми "се рачунаат" како добри дела (овие спречувања)?

Може да се водиш по конвенционалниот морал и етика, па според нив да одлучиш што е добро дело.
Може да се водиш по христијанските начела, на пример, за да ти помогнат да го квалифицираш твоето дело како добро.
Може да си го земеш за репер и Ниче, да речеме, или Фројд...Изборот е огромен. Баш затоа е и дискутабилно што е добро дело, а темава може да донесе увид во тоа како секој го дефинира доброто дело и кои се неговите предуслови и појдовни точки кои прават делото да го смета за добро.

Добро дело е релативна работа, да. И да си доктор и да си спасил денес некој тој може утре ќе силува 12 годишно дете, ќе заколе некого и слично.
Фино би било доколку не мислиме при правење на нешто како добро или лошо туку го прифатиме фактот на механиката на нашиот труд и како се надоврзува во општествената игра на настани и воопшто настани. Значи добро дело би било да не мислиш дека/дали правиш добро дело, туку зошто правиш дело?

Немам проблем со нормите. Прашањето нема врска со нормите (фројдовски или хитлерски). Откога ќе си дадеме некаква дефиниција за добро дело која ќе важи за било какви норми (еве јас се обидувам):
И ако се сложиме дека лошото дело е спротивно (обратно) од доброто.
Дали спречувањето на лошото е добро дело?
Јас за дефинирање на дела користам израз вложување енергија и време. Само им давам спротивен поларитет. Не е важно каков. Ако според твоите норми било кое (поларизирано) дело е добро, тогаш земи го другото (со обратен поларитет) за лошо.
Клучно ми е болдираното прашање?

Цитираново подоле (од Bada Bing!), навлегува во одговорот:

"Фино би било доколку не мислиме при правење на нешто како добро или лошо туку го прифатиме фактот на механиката на нашиот труд и како се надоврзува во општествената игра на настани и воопшто настани. Значи добро дело би било да не мислиш дека/дали правиш добро дело, туку зошто правиш дело?"

И ако си се држам до правецот на моите излагања, одговорот на последното прашање, од неговиот пост ќе биде:
-На крајот од денот, да си имам "искуцано" на account-от милион добри дела.

Суштината сепак лежи во фактот дека привремено ми скурчи пенавење на форум политика што резултираше со излагање, кое не само што е бесмислено, туку има и неколку дупки.

^Јас не се ни обидов да ти дадам одговор околу нормите. А, како и би можела кога лично сум се уште во фаза на морален релативизам и исполнета со дилеми околу дефинирањето на добро/лошо.:)
Само сакав да кажам дека, кога некој не би си ги поставувал прашањата околу што е она што го прави делото добро/лошо, туку по некој автоматизам би пишал нешто кое го смета за добро, темава може да биде интересна како "преглед" на врежаните, готови претстави за доброто и лошото кај секој од нас:)

Добро дело?
Паа, варев кафе за професорите, служителите одмараа, а и професорот мој раат беше oд мене! :)

Мислам дека е испреплетено лошото и доброто.Ако на некоја старица и помогнам да се качи во автобус,по некоја логика сум направила добро дело.Некој ме гледа од страна и мисли дека ја сожалувам или и се подсмевам со тоа што и помагам(според него,лошо дело).Истата старица утрото го фрлила сметот во дворот на комшиите (одвратно дело).И на крај кога би го затворила кругот јас и помогнав на старицата која им го расфрли ѓубрето низ дворот на комшиите.Дали направив добро дело?

:helou: Ако си направил нешто добро некому , дали бараш нешто друго,како на пример признание за доброто дело или бараш тоа да ти се врати . Дали и тогаш си направил добро дело ???:smir: :smir: :smir:

...
Ќе го земам твојот пример со мравката за да го кажам своето мислење. Ако сакал некој друг да ја згази мравката, твоето спречување на другиот би било добро дело. Ама ако ти си сакал да ја згазнеш мравката, значи си планирал, а сепак си се предомислил решавајќи се дека сепак тоа е лошо, самоспречувањето не е правење на добро дело затоа што и самата помисла и планирањето во нашата глава да направиме нешто лошо не е лошо дело, делото не може да биде лошо или добро се` додека не се изврши.

Јас под добро дело си подразбирам дело со кое би помогнале на некој, а сепак тоа помагање да не го правиме од егоистични причини, значи не за да некој не` велича и за да ја истакнуваме нашата добрина, не за да добиеме нешто за возврат од било кој:nenene: . Затоа добрите дела се ретки.

:helou: Денеска направив многу работи ,но за ниедна не можам да кажам дека е добро дело. КОга правам нешто за мои блиски мислам дека таа работа е нешто вообичаено ,тоа го сакам, ме исполнува ,е сега ,што е добро дело?Ова ме натера да се замислам,што за мене би било добро дело . Има работи што тешко ми паѓаат и ако морам да ги направам зимаат дел од мене. Ама ,ако тоа му донесе некому радост или го исполни со срека и јас го направам тоа ,дали сега сум направила добро дело ?Денес одејки по улица ,сретнав човек чие што лице беше многу тажно, кога се приближи до мене му се насмевнав а тој ме погледна малку чудно ,во мислите си реков : Боже ,направи овој човек денеска да доживее некоја радост. Можеби ова е добро дело ,што мислите ?:smir: :smir: :smir:

:helou: Кога ја започнав темава, освен желбата да го дефинираме доброто , сакав да направам да размислиме дали правиме добри дела и како што гледам не ја погодив ,зошто оваа тема е тешка ,не оптеретува во смисол,зошто ,увидуваме колку малку правиме добри дела . Највероватно уште е рано за вакви теми , ви благодарам:smir: :smir: :smir:

:helou: Денеска направив многу работи ,но за ниедна не можам да кажам дека е добро дело. КОга правам нешто за мои блиски мислам дека таа работа е нешто вообичаено ,тоа го сакам, ме исполнува ,е сега ,што е добро дело?Ова ме натера да се замислам,што за мене би било добро дело . Има работи што тешко ми паѓаат и ако морам да ги направам зимаат дел од мене. Ама ,ако тоа му донесе некому радост или го исполни со срека и јас го направам тоа ,дали сега сум направила добро дело ?Денес одејки по улица ,сретнав човек чие што лице беше многу тажно, кога се приближи до мене му се насмевнав а тој ме погледна малку чудно ,во мислите си реков : Боже ,направи овој човек денеска да доживее некоја радост. Можеби ова е добро дело ,што мислите ?:smir: :smir: :smir:

Е добро дело:smir: . И јас го имам истото чувство, како да не правам добро дело ако не се жртвувам на некој начин, тоа би го сфатила само како задоволство за себе, а доброто дело треба да биде и за мое и за туѓо задоволство.
Темава е можеби поразителна затоа што сфаќаме колку малце правиме добри дела:nesum: .

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom