Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата ^Capo^
  • Време на започнување Време на започнување
Затоа имаше опции оф пик време (до 15-16 ч) а не е ни до корина ни ништо, се работи за организација, што не се спроведува.

најако е коа ќе дојдат 6-7 души од клас и сите вежбаат исто, плус муабетат и меѓу серии имаат по 10 мин одмор, тој ден ако вежбаш исто со нив или избркај ги или смени хахха

најако е коа ќе дојдат 6-7 души од клас и сите вежбаат исто, плус муабетат и меѓу серии имаат по 10 мин одмор, тој ден ако вежбаш исто со нив или избркај ги или смени хахха
Леле а јас мислев во теретанава ја кај што идам се случува ова :) Катастрофа ама боље опција избркај ги хаха ;) А за гужва се знае, иде лето сега сите почнуваат и после ќе ги снема

Имајте разбирање бе, сите така сме почнале. Јас на 17 години со уште тројца од клас се шлаевме низ теретаната без врска, сигурно и нас тогаш не хејтале :D

па да ама коа сме почнувале пред 20 години тогаш немаше скоро никој интернет, вежби за во теретана ептен ретко се наоѓаа (а и кога ќе најдеш треба дома да ја видиш на ПЦ да ја запамтиш или запишеш, додека стигнеш до теретана пола си заборавил) за програми па не ни правам муабет, гледаш другите што прават (поголемите) правиш и ти исто али пак се трудиш да бидеш ефикасен, колку-толку.
Денес со еден клик на лице место можеш да видиш 1000 вежби и програми, ретардирано е да се муфташ низ теретана без идеја.

Имајте разбирање бе, сите така сме почнале. Јас на 17 години со уште тројца од клас се шлаевме низ теретаната без врска, сигурно и нас тогаш не хејтале :D
Е да, ама сигурно барем не си дремел на телефон и си имал некоја култура на однесување и поштовање спрема тој што е дојден стварно да си заврши тренингот. А не кога ќе им кажеш нешто да те гледаат како ...

И ние така почнавме да, али имаше повеќе разбирање кога друг вежба да не се пикаме и да земаме тегови баш тогаш кога некој веќе изведува вежба. Не се лежеше на справите како денес што прават помладата генерација. Колку само има што тренираат погрешно, прават некој сплит тренинзи од арнолд, ли хенри, милош шарчев.... Се силат со тежини па следува сликање... Тегови скоро не ни враќаат на место а за шипки кај што тренирале со плочи и ставени гуртни да не ни збораме... Да идат редовно да не ти е мака ама вака ради реда што губат време и ни го губат нашето време мислам не е убо.

Јас едвај чекам да помине летниов период и после раат е вежбањето. Пола од овие "периодични вежбачи" ги нема. А ова со враќањето на тегови не смееш ни да им спомнеш, оставени насекаде кој како завршил.

Абе прееска кој се испрдеа ми идеше 10ка у глава да им закачим..
Немаат респект и ние смо биле љангари ама сме имале респект..
Еден стаел слушалке и сред простор за движење си денса..

Затоа имаше опции оф пик време (до 15-16 ч) а не е ни до корина ни ништо, се работи за организација, што не се спроведува.
Во теретанава дневно минуваат еден куп вежбачи, ама никогаш не сум видел гужва како во мкд, и тоа имам отидено и во најголем шпиц :D

Имаш 10 клупи кај еднорачните тегови, 2 рамни бенчови, 2 коси бенчови, контра кос, 6-7 преси за гради и за развлекување, 4 преси за рамо, 4 кафези за чучањ + 2 смит машини каде исто може да правиш нозе, 2 скотови прегиби за бицепс, еден куп шипки со предефинирани тежини, справи посебни за трицепс, справи за нозе и за грб имаш по 2-3 за секој мускул со подесувања од секој можен агол, 6 сајли за трицепс од кои 2 се комбинирани со лат машини за грб + едната е специјална за гради со подесување по висина, боксерски вреќи, крос фит справи rowing, weight sled и 20тина метри специјализирана патека за влечење, посебен дел за кросфитерски вежби за да фрлаш шипки и да се џиткаш на вратила, гимнастичарски кафези, вратила со помош за тие што не можат да се дигнат....теретанава работи 24/7/365 денови, и може да влегуваш и излегуваш колку пати сакаш со картицата, има огромен простор и се можно од опрема, квалитетно и професионално изработени справи (сите се подесуваат по висина/агли/отпор), продавница за суплементи на горен кат доколку сакаш да земеш нешто и плус даваат промоции за членовите (на старт ми дадоа 50 долари попуст на прво купување, плус има и 50 долари ако препорачаш другар да се упише тука).
Ова задоволство кошта 76 долари месечно (околу 3000 мкд денари, и плус ги плаќаш на неделна база, на денот кога си зачленет (преку сметка самото си повлекува за периодот што имаш уплатено, пример 8 недели, битно е само да имаш 19 долари на сметката кога ќе треба да повлече самиот систем). Инаку тие 76 долари тука се еднакви на 2-3 работни часови нето кај минимална или просечна плата. Инженери, доктори, адвокати, економисти имаш кои заработуваат и по многу повеќе од ова, што практично би значело дека со 1 или помалку од 1 саат работа ја плаќаат месечната теретана.

Облека за во теретана (dri-fit), ако не сакаш да купуваш брендирана (најк, адидас и сл), имаш маркети каде се продаваат шорцеви/маици за по 5-20 долари парче (210-800 денари) и патики за вежбање 15-30 долари. Буквално имаш есап да менуваш нова гардероба на многу кратки рокови, и старата да ја фрлиш во канта. Не сум видел човек да доаѓа како кај нас со некои рандом маици што му ги дале во наградна игра, или што ги износил за нови, па ајде во теретана олуштени како да се најдени на ѓубре.

Големи пешкири 2-4 долари парче, нема човек што не носи пешкир (задолжителен е, без ова имаат право да те вратат согласно договорот што го потпишуваш на старт), смешна цена се како да купиш мастики.

1648184586373.png
1648185231369.png

steperi.jpg

и едно кратко видео :D

Последно уредено:
Ви ги читам повеќето коментари - другари од К.Вода да не сте, да не го имаме истиот проблем? :D:D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom