Неможам точно да одредам калориски внес, чепкав по калкулаторите на www.bodybuilding.com ама се различни бројки дава.
189cm, 92Kg.
189cm, 92Kg.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Неможам точно да одредам калориски внес, чепкав по калкулаторите на www.bodybuilding.com ама се различни бројки дава.
189cm, 92Kg.
76 килограми, инаку зависи што сакаш да постигнеш. Стомачните се прават воглавно во кујна, така да ако имаш сало врз нив макар и умерено сепак нема многу да се познаваат.
Одамна не сум пишал на оваа тема
Експериментирам со една програма која сам си ја составив ( не сум гледал дали ја има на нет ) и иде вака :
6 дена во неделата тренинг , само недела одмор.
Понеделник идам со 4 вежби гради , 4 вежби трицепс и 4 вежби стомачни.
За гради почнувам со кос бенџ 3 повторувања ( 10-8-6 со качување на тежината , сите вежби ги правам вака) , па симнувам на рамен бенџ , идам пеперутка и на крај со еднорачни пумпање. И толку за гради.
За трицепс одам со крава шипка дигање зад грб, па push-down со сајла и на крај изолациска со еднорачни ( 10-8-6 постојано со зголемување тежина )
Стомачни прво идам со вежби на вратило пошто се најтежки и сакам да ги правам кога стомачните ми се најодморени т.е. на почетокКомбинирам со leg raise , standing pikeman и полукружни движења со дигање нози. После тоа идам со 4 повторувања x 20 crunches . Трета вежба идам на контра коса клупа со дигање на нози и коа ќе дојдам до ~ 90 степени идам со правење свеќа ( одлична вежба за долни и горни стомачни ) и завршувам со вежби за странични.
Вторник е резервиран за грб и бицепс .
Грб 4 вежби :
- Со салја влечење на напред
- мртво дигање
- Полунаведната со шипка
- Веслање
Бицепс иде 3 вежби : Изолациска со еднорачни , дигање шипка за главата на бицепсот и hammer.
Стомацни идам со 3 вежби : легнат точак , странични на контра коса со тежина и вовлекување на нози на клупа.
Среда идам со нози , стандард сите вежби за квадрицепс , листови , глутеус. Исто тука иде рамо ( 3 вежби ) , подлактица ( 2 вежби ) и трапез ( 3 вежби )
Е сега четврток иде вториот дел од програмата , правам само со телесна тежина , значи сега имам гради и идам со склекови ( 4 x 20 ) , повторно склекови само од со нози на дигната површина ( 3 x 15 ) , развлекување со сајли или еднорачни , и dips за гради.
Трицепс 2 изолациски и една со еднорачни.
Стомачни истите ко во понеделник.
Петок , грб и бицепс , за грб 2 вежби на вратило , па pull ups со шипка легнат на земја и за половината правам на косата клупа.
Стомачни исто ко во вторник.
Сабота исто ко среда.
Си дадов 8 неделна програма , сега сум на 3тата недела , и да ви кажам се осеќа ефект. Маса , дефиниција , сила , се се подобри.
Храна нормално јадам ко вол , на секои 3 часа , гледам со секој оброк да имам доволно протеини или приближно , суплементи сеа за сеа не зимам. Зелен чај за терногенеза ( мада малку се трошат калории , 5 чаши на ден топат ~ 70 калории ), али сум задоволен + си има и антиоксиданси , витамини од Цедевита, зеленчук и овожје редовно. Пред секој тренинг една шака суво гројзе за декстроза , после тренинг едно мало чоколадце за враќање на гликоза у крвта.
кардио сеа за сеа правам само во затворен простор ( обично оние вежбите шо ги правевме на физичко за загравање + скокање преку клупа лево-десно). Да се стопле почнувам со HIIT кардио ,од шо лично сум ептен задоволен у псоледните 2 лета , за месец дена се топат голема сума на калории и масти и се прави добра дефиниција ( посебно на абдоминалните).
Горе доле вака ми е тренинг програмата и сум лично задоволен.
Има некој нешто слично искуство или некоја позитивна/негативна критика ?
Одамна не сум пишал на оваа тема
Експериментирам со една програма која сам си ја составив ( не сум гледал дали ја има на нет ) и иде вака :
6 дена во неделата тренинг , само недела одмор.
Понеделник идам со 4 вежби гради , 4 вежби трицепс и 4 вежби стомачни.
За гради почнувам со кос бенџ 3 повторувања ( 10-8-6 со качување на тежината , сите вежби ги правам вака) , па симнувам на рамен бенџ , идам пеперутка и на крај со еднорачни пумпање. И толку за гради.
За трицепс одам со крава шипка дигање зад грб, па push-down со сајла и на крај изолациска со еднорачни ( 10-8-6 постојано со зголемување тежина )
Стомачни прво идам со вежби на вратило пошто се најтежки и сакам да ги правам кога стомачните ми се најодморени т.е. на почетокКомбинирам со leg raise , standing pikeman и полукружни движења со дигање нози. После тоа идам со 4 повторувања x 20 crunches . Трета вежба идам на контра коса клупа со дигање на нози и коа ќе дојдам до ~ 90 степени идам со правење свеќа ( одлична вежба за долни и горни стомачни ) и завршувам со вежби за странични.
Вторник е резервиран за грб и бицепс .
Грб 4 вежби :
- Со салја влечење на напред
- мртво дигање
- Полунаведната со шипка
- Веслање
Бицепс иде 3 вежби : Изолациска со еднорачни , дигање шипка за главата на бицепсот и hammer.
Стомацни идам со 3 вежби : легнат точак , странични на контра коса со тежина и вовлекување на нози на клупа.
Среда идам со нози , стандард сите вежби за квадрицепс , листови , глутеус. Исто тука иде рамо ( 3 вежби ) , подлактица ( 2 вежби ) и трапез ( 3 вежби )
Е сега четврток иде вториот дел од програмата , правам само со телесна тежина , значи сега имам гради и идам со склекови ( 4 x 20 ) , повторно склекови само од со нози на дигната површина ( 3 x 15 ) , развлекување со сајли или еднорачни , и dips за гради.
Трицепс 2 изолациски и една со еднорачни.
Стомачни истите ко во понеделник.
Петок , грб и бицепс , за грб 2 вежби на вратило , па pull ups со шипка легнат на земја и за половината правам на косата клупа.
Стомачни исто ко во вторник.
Сабота исто ко среда.
Си дадов 8 неделна програма , сега сум на 3тата недела , и да ви кажам се осеќа ефект. Маса , дефиниција , сила , се се подобри.
Храна нормално јадам ко вол , на секои 3 часа , гледам со секој оброк да имам доволно протеини или приближно , суплементи сеа за сеа не зимам. Зелен чај за терногенеза ( мада малку се трошат калории , 5 чаши на ден топат ~ 70 калории ), али сум задоволен + си има и антиоксиданси , витамини од Цедевита, зеленчук и овожје редовно. Пред секој тренинг една шака суво гројзе за декстроза , после тренинг едно мало чоколадце за враќање на гликоза у крвта.
кардио сеа за сеа правам само во затворен простор ( обично оние вежбите шо ги правевме на физичко за загравање + скокање преку клупа лево-десно). Да се стопле почнувам со HIIT кардио ,од шо лично сум ептен задоволен у псоледните 2 лета , за месец дена се топат голема сума на калории и масти и се прави добра дефиниција ( посебно на абдоминалните).
Горе доле вака ми е тренинг програмата и сум лично задоволен.
Има некој нешто слично искуство или некоја позитивна/негативна критика ?
6 дена тренинг по ред? Премногу е според мене, обично и не се препорачува 3 пати по ред тренинг да имаш без разлика што се различни групи мускули. После тренинг можеш место чоколада да јадеш банана. Има шеќер за да го поврати изгубениот, има магнезиум и калиум за да го врати електролинито баланс, плус има Б витамини за да го забрза протеинскиот метаболизам)Има некој нешто слично искуство или некоја позитивна/негативна критика ?
Прашање до поискусните . Ако денес вежбам грб и трицепс дали утре можам да вежбам рамо, дали би имало негативни ефекти на трицепсот ?
Потребен ми е совет колеги кајганџии...
Сакам да кренам тежина само, вежбање во теретана не ми е баш потребно веке имам "жан клод ван дам" тело, варирам скоро цел живот помеѓу 67-70 кг, не сум качил никогаш повеке од таа тежина па сакам да кренам до кај 75-77кг, висок сум 179см според последно официјано мерење. Инаку скоро активно се занимавам со спорт зимно време 2 пати неделно во сала еднаш футбал еднаш кошарка, бордање кога имам пари и воља, а пролет, лето, и пола есен константно било кој спорт па дури и шах ако има пациенти за тоа
Прашањето ми е кои состојки, протеини, диети, начини се потребни за да кренам тежина бидејки воопшто не сум упатен во тоа само еднаш сум стапнал во теретана...
Ако не сум пропуштил нешто важно кое што е потребно за соодветен одговор кажете за да ви одговорам...
Фала однапред и секој совет е добредојден...
Дали ако обрнам внимание на стомачните и спојлерите. да трчам (кардио) , да правам по многу стомачни дали само тука ќе се смали нивото на масни тквио и немат да изгубам маса на другите делови на телото? јадам 600 гр стек дневно околу 10 белки и 8 жолчки туна со макарони млеко пијам по 500мл минимум поздрав.
Кога се работи за нозете, до сега според инструкции работев само два пати месечно, ама не се забележува доволно голем прогрес. Можеби треба почесто да ги работам тие вежби? Прашањето до поискусните на темава ми е - колку често треба да ги вежбам нозете месечно? За видни резултати?
Како и сите останати мускулни групи, препорачливо е еднаш неделно.