- Член од
- 15 јули 2014
- Мислења
- 15
- Поени од реакции
- 14
Не е само претренираност, ама и тоа си има удел во побрзо стареење, ама претренираност, а тоа највеќе е застапено во тенисот, фудбалот и бициклизмот - tour de france се трошат 40000 калории за трката, па замисли какви припреми имаат тие, фудбалерите пак се по минимум 8-9км од утакмица, акитивно трчање од најтешкиот тип - со наагла промена на правец. Јас бев ракометар 22 години, секогаш јадењето ми беше на ниво, повеќе од пола плата ми одеше само на јадење и суплементација, едно што никаде не го спомнуваат е тоа што сите спортисти имаат здраво тело, ама срцето од што го трпи напорот и шокот во периодот додека се тренира, колку што се зајакнува толку и старее, најприметливо тоа е кај фудбалерите, тие одприлика имаат срце како некој на скоро дупла годишна возраст. А ако правиме муабет за фитнес или бодибилдинг, тоа е еден од најздравите начини за одржување на телото и каде напорот на срцето е сведен на 30%, што е доста минимален. Затоа немој да си мислиш дека порано ќе остариш, освен ако не ти е таков генот.Кој прашуваш? Цитирај друг пат. Ај прочитај убаво што пишав и размисли. Алудирав на претренираност, спортски стресни ситуации и суплементација. Ме заинтригира темата пошто не делува уопште наивно ако истражиш. Тенисерите ги спомнав за пример пошо стварно сите личат постаро (Давиденко, Чилич?! ред други..) е сега некој викаат ради преголемата изложеност на сонце и стресот али ја го иам приметено и кај бодибилдерите па да си прашам дали некој од овие работи можат да го забрзаат процесот на стареење.