Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата ^Capo^
  • Време на започнување Време на започнување
Кој прашуваш? Цитирај друг пат. Ај прочитај убаво што пишав и размисли. Алудирав на претренираност, спортски стресни ситуации и суплементација. Ме заинтригира темата пошто не делува уопште наивно ако истражиш. Тенисерите ги спомнав за пример пошо стварно сите личат постаро (Давиденко, Чилич?! ред други..) е сега некој викаат ради преголемата изложеност на сонце и стресот али ја го иам приметено и кај бодибилдерите па да си прашам дали некој од овие работи можат да го забрзаат процесот на стареење.
Не е само претренираност, ама и тоа си има удел во побрзо стареење, ама претренираност, а тоа највеќе е застапено во тенисот, фудбалот и бициклизмот - tour de france се трошат 40000 калории за трката, па замисли какви припреми имаат тие, фудбалерите пак се по минимум 8-9км од утакмица, акитивно трчање од најтешкиот тип - со наагла промена на правец. Јас бев ракометар 22 години, секогаш јадењето ми беше на ниво, повеќе од пола плата ми одеше само на јадење и суплементација, едно што никаде не го спомнуваат е тоа што сите спортисти имаат здраво тело, ама срцето од што го трпи напорот и шокот во периодот додека се тренира, колку што се зајакнува толку и старее, најприметливо тоа е кај фудбалерите, тие одприлика имаат срце како некој на скоро дупла годишна возраст. А ако правиме муабет за фитнес или бодибилдинг, тоа е еден од најздравите начини за одржување на телото и каде напорот на срцето е сведен на 30%, што е доста минимален. Затоа немој да си мислиш дека порано ќе остариш, освен ако не ти е таков генот. ;)

od ponedelnikot pocnav so ova programa baram mislejne dali e dobra:

Ponedelnik - gradi-triceps
Vtornik - Grb-biceps
Sreda- noze
Cetvrtok - ramo
Petok - samo triceps
sabota - odmor
nedela - ramo

- kardio ne mi e potrebo vo programava, treniran rakomet dovolno trosam
znaci ramo i triceps se rabotite sho sakam pojke da gi forsiram zatoa i dva pati nedelata gi vezbam ... kazetemi dali ima logika programava

Последно уредено:
od ponedelnikot pocnav so ova programa baram mislejne dali e dobra:

Vtornik - Grb-biceps
Sreda- noze
Cetvrtok - ramo
Petok - samo triceps
sabota - odmor
nedela - ramo

- kardio ne mi e potrebo vo programava, treniran rakomet dovolno trosam
znaci ramo i triceps se rabotite sho sakam pojke da gi forsiram zatoa i dva pati nedelata gi vezbam ... kazetemi dali ima logika programava
Vtornik - Grb-biceps
Sreda- ramo+noze
Cetvrtok - odmor
Petok - ramo+triceps
sabota - odmor
nedela - odmor
fixed, iako ne te sovetuvam vaka da vezbas mn e za ramoto, koga vezbas gradi go opteretuvas

Vtornik - Grb-biceps
Sreda- ramo+noze
Cetvrtok - odmor
Petok - ramo+triceps
sabota - odmor
nedela - odmor
fixed, iako ne te sovetuvam vaka da vezbas mn e za ramoto, koga vezbas gradi go opteretuvas
sepak fala na odgovorot , ama nelogicno mie spored tvojata programa so ja predloze, sreda ramo pa vo petok pak ramo.. jas kaj sho znam 48 sati treba da pominat.. vaka eptem ne mi stimat nesto, preku eden den ramo da vezbam.. i drugo shoznam od kazuvano ramo i noze vo nikoj slucaj ne trebalo da se vezbat vo ist den..

sepak fala na odgovorot , ama nelogicno mie spored tvojata programa so ja predloze, sreda ramo pa vo petok pak ramo.. jas kaj sho znam 48 sati treba da pominat.. vaka eptem ne mi stimat nesto, preku eden den ramo da vezbam.. i drugo shoznam od kazuvano ramo i noze vo nikoj slucaj ne trebalo da se vezbat vo ist den..
dobro a kolku saati ima od sreda do petok ?

Кај се наоѓа Магнус,може некој да ми објасни по детално ? на страницата се дебили не знаат да објаснат :facepalm::нинџ:

Не сум сигурен дали тука да пишам или во темата за суплементи, ама бил некој во Бугарија по суплементи да ми даде инструкции дали се генерално поевтини суплементите или треба да барам некое конкретно место/продавница?
Во Софија ќе одам, за ако е продавница во прашање.

Не сум сигурен дали тука да пишам или во темата за суплементи, ама бил некој во Бугарија по суплементи да ми даде инструкции дали се генерално поевтини суплементите или треба да барам некое конкретно место/продавница?
Во Софија ќе одам, за ако е продавница во прашање.
www.silabg.com

Јас од тука сум купувал, види ги цените на страната и спореди ги со тукашните :D

Кај се наоѓа Магнус,може некој да ми објасни по детално ? на страницата се дебили не знаат да објаснат :facepalm::нинџ:
Juzen bulevar koj pomonuva pozadi Ramsotre mall
Koga odis nakaj kisela voda rampa vo kompleksot zgradi koi ti doagjaat od desna strana.
Ili karsi osnovnoto uciliste Kuzman.
Pozz

Има ли негде во скопјево место каде се тренира пауерлифтинг? Да има тренери кои може да ми покажат како се прави точно power clean, snatch, dead lift, front squad итн... Вака од YouTube не иде..

Има ли негде во скопјево место каде се тренира пауерлифтинг? Да има тренери кои може да ми покажат како се прави точно power clean, snatch, dead lift, front squad итн... Вака од YouTube не иде..
Najubavo e da pobaras kade sto Ima licen trener. Poskapo kosta ama e najsoodvetno. :-)

Najubavo e da pobaras kade sto Ima licen trener. Poskapo kosta ama e najsoodvetno. :)
Потпишувам со две раце,дека 90% од личниве тренери по теретаниве,немаат појма од вежбање,правилно вежбање.

батали power clean, snatch !!! прави самo deadlift, squat,bench i standing overhead press , следи ја 5/3/1 прoграмата oд Jim Wendler , јас сум мoменталнo при крај сo 1.3 верзијата и мнoгу сум задoвoлен....

http://www.t-nation.com/workouts/beyond-531-program-1-1

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom