Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата ^Capo^
  • Време на започнување Време на започнување
уште нешто да прашам ако може, тренингот ми трае 45-60 минути, за време на тренинг добро е да пијам сок ( домашен од power juicer ) или пак подобро е вода, цедевита или нешто слично???
ќе 1 литар вода, и во него ќе резредиш сок природен. да биде 70% вода, 30% сок. и на крај многу малце, еден прст сол.

Активно вежбам веќе некој месец и пол,а од пред некои 3-4 дена почнав пред вежбање да пијам шејк од млеко,мед и јајце. Е сега едно другарче ми кажа дека има можност во јајцето да се состојат некои бактерии,па да ве прашам што би била соодветна замена за јајцето во шејкот?
Салмонела така се нарекува бактеријата на цревата се добива со конзумирање на незготвена храна јајца и месо но може да се добие и преку водата. Не е видливо за око кое јајце е заразно од оваа бактерија така да најдобро ти е да си ги чуваш во фрижидер и да ги вариш, а не да ги конзумираш живи.
Можиш да го замениш оброкот за пред тренинг со некој друг оброк, јади 1ч:30м - 2ч пред тренинг обрни внимание да имаш поголем внес на јаглехидрати а помал на протеини нормално и масти

Колку се добри трбушњаци (стомачни) и склекови за враќање на форма после зимскиот сон? Правам сега засега по 100 стомачни на ден (2х50) и 20 склекови (2х10). Искрено кажано едвај издржувам и планирам да намалам малце. Па некоја препорука би била добра од поискусни.

Здраво, имам голем проблем со вежбање на вратило.Почнав грб да вежбам со вратило по дома пред 3 месеци,претходно во теретана имам вежбано на справи само не на вратило.Ми се јавија големи болки во зглобовите и коските кај подлактицата.Прво мислев дека е пошто неможев ни 2 пати да направам правилен pull up.Сега правам по 6 во серија но болката е неподнослива во зглобовите и ради тоа неможам да продолжам да се кревам и се пуштам,од кога ке престанам да вежбам ми поминува болката по 5 минути.Повреда сум немал никогаш а не сум ни тежок многу 85 кила 190 висина.Доколку имал некој сличен проблем нека пише фала
Дечко, слушај сеа! Проблемот ти е во тетивата што го поврзува мускулот со коската. Прво, си правел повеќе повторувања отколку што реално можеш (и почесто си вежбал отколку што реално можеш)
Второ најверојатно имаш лоша позиција на зглобот при извршувањето на вежбата. („лоша„ за тебе, не е „лоша„ ако посебно го нагласува ш тој дел во вежбањето, али тоа е advanced, сепак мислам дека ти си утнал нешо)
Трето можно е да имаш слаба подлактица (и пошто вежбата е тешка, телото ти компензира од лакти, особено ако имаш лоша положба на лактите!)
Тука гаѓам сеа пошто не можам да знам со гаранција, али што и да е, прво мора да најдеш што го предизвикало и да го смениш, пошто цело време ќе ти се јавува и џабе ти е лечење..

Сега ти поминува за 5 минути болката пошто е почетен стадиум и имаш само мало оштетување. Али ако продолжиш со исто темпо, ти гарантирам дека ќе доведе до потешка повреда.
Ако не прекинеш со вежбање и не направиш одмор најмалку 2 до 3 недели целосен и не се враќаш постепено назад до нивото што си бил каде што ти се појавила болкат, можно е целосно кинење а со тоа setback од 6 месеци и повеќе.
Значи, ОДМА паузирај со вежбање. Консултирај се со доктор кој претходно лечел ова (не оди кај било кој доктор...ако се доктори, сум слушал многу глупи совети за ова). Не може никој да биеде сигурен од нет што имаш ти, али мислам дека е ова што ти го кажувам..

Можам да ти кажам мене што ми помогна:

1 одмор
2 лед на местото (5 минути, неколку пати на ден)
3 разни истегнувања на сите околни мускули
4 одмор

Одморот е најбитен. Секогаш кога ќе почувствуваш болка на местото, вратен си на почеток и цело време го одлагаш лечењето. (Затоа кај некои дечки ова трае со месеци, заради дисциплината - не можат да прекинат со вежбање)

Али за обично вежбање на вратило, не треба да трпиш болки вакви..

И пошо тука некој се најде паметен и искоментира као дека било „до шипките„ ... везе нема дечкото, ова нарушување може да се јави на СЕКОЈА вежба а и не мора да е вежба, може да е и било која активност што се повторува (повеќе од што можеем да издржиме)
И нешо битно: на кој не му е омилена вежба вратило, не го бива за нишо :)) Така имаат речено скоро сите ѕверови низ историјата, така да размислете со мозочето пред да кажувате глупости за „вежбање на шипки„

И нешо битно: на кој не му е омилена вежба вратило, не го бива за нишо :)) Така имаат речено скоро сите ѕверови низ историјата, така да размислете со мозочето пред да кажувате глупости за „вежбање на шипки„
Се имаш збунето нешто. Го немаат речено ова за вратилото, туку за златното трио: бенч-чучањ-мртво дигање

Се имаш збунето нешто. Го немаат речено ова за вратилото, туку за златното трио: бенч-чучањ-мртво дигање
За една вежба станува збор, имам читано на мн места како одговор на прашањето ако треба да изберат една вежба за омилена, значи една само, али ај као сакаш :) Немој шипки, радиоактивни се :)))

Имам проблем,стагнирам во последно време,осносно не растам.До пред некое време се идеше одлично,ама сега веќе не.Истиот принцип го имам и од пред тоа,исхраната е појачана од тогаш,и внесот на веј протеин.
Кревам поголеми тежини на сите мускулни групи,ама без некои резултати.Едино растам во трапезите.

Вежбам 5 пати неделно,гради,грб,рамо,нозе,раце и стомачни секој втор или трет тренинг.Суплементација ми е веј протеин и за пред тренинг Jack3D.
Совет некој?

За една вежба станува збор, имам читано на мн места како одговор на прашањето ако треба да изберат една вежба за омилена, значи една само, али ај као сакаш :) Немој шипки, радиоактивни се :)))
Не се радиоактивни, и јас ги користам кога вежбам грб, само имаат доста тесно подрачје на употреба, а тоа е горен дел од грбот без задни раменици и без долен дел од грб и тоа е тоа без голема филозфија и некои чудесни својства што им ги препишувате. Плус бргу ќе достигнеш плато така да го губиш прогресивното оптеретување како основна причина мускулот да продолжи да расте.

BTW едно е омилена вежба, а друго а најкорисна вежба. Најверојатно ако се распрашаш за омилена вежба 80% ќе ти кажат дека омилено им е вежбање бицепс со еднорачни.
--- надополнето: 11 април 2013 во 15:46 ---
Имам проблем,стагнирам во последно време,осносно не растам.До пред некое време се идеше одлично,ама сега веќе не.Истиот принцип го имам и од пред тоа,исхраната е појачана од тогаш,и внесот на веј протеин.
Кревам поголеми тежини на сите мускулни групи,ама без некои резултати.Едино растам во трапезите.

Вежбам 5 пати неделно,гради,грб,рамо,нозе,раце и стомачни секој втор или трет тренинг.Суплементација ми е веј протеин и за пред тренинг Jack3D.
Совет некој?

Ако не зголемуваш тежина на вага тогаш е јасно зошто не зголемуваш ниту сила/мускулатура во најголем дел од случаите. Ако пак качуваш килажа но не добиваш на мускулатура/сила време е да ја промениш програмата.

Само да ви кажам дека кога ќе видиме ситуација како на сликата кај нас во Македонија тогаш ќе правиме муабет за прогресот и застапеноста на бодибилдингот и фитнесот на професионално ниво и она до каде можеме да стигнеме надвор од Р.Македонија.
531969_497217303660041_163671252_n.jpg

Активно вежбам веќе некој месец и пол,а од пред некои 3-4 дена почнав пред вежбање да пијам шејк од млеко,мед и јајце. Е сега едно другарче ми кажа дека има можност во јајцето да се состојат некои бактерии,па да ве прашам што би била соодветна замена за јајцето во шејкот?
Пред некое време на тв кажваја за еден билдер кој земаше живи јајца и не доволно приготвено пилешко месо и нормално се затру зина и умре .Ако сакаш енергија за вежбање можиш дома во блендер да изматиш млеко бабана и една лажица какао се добива вкусен напиток и навистина дава сила пред тренинг .
--- надополнето: 11 април 2013 во 22:46 ---
уште нешто да прашам ако може, тренингот ми трае 45-60 минути, за време на тренинг добро е да пијам сок ( домашен од power juicer ) или пак подобро е вода, цедевита или нешто слично???
За време на тренинг најпрепорачливо е да се пие вода , мали голтки измеѓу сериите на вежби . Вода се пие количински преку целиот ден вежбал или не . Цедевитата и слични на неа додатоци најдобро е да се земаат послем главниот оброк , а за сокот наутро е најдобро да се конзумира за да имаш енергија преку це ден гледај шеќер природен или не да внесваш наутро :)

• Ми се допаѓа
Reactions: -x-
Пред некое време на тв кажваја за еден билдер кој земаше живи јајца и не доволно приготвено пилешко месо и нормално се затру зина и умре .Ако сакаш енергија за вежбање можиш дома во блендер да изматиш млеко бабана и една лажица какао се добива вкусен напиток и навистина дава сила пред тренинг .
--- надополнето: 11 април 2013 во 22:46 ---

Ќе ги има истите ефекти како и тој што го правев до сега? Иначе колку што знам некои пијат и со многу поише јајца од мене,па ништо не им се има случено.

Ај предлог програма додека сум на чистење.
Досега вежбав вака али моментално внесувам по 1300-1600 ккал дневно на 1.74, 79 кг со следните дневни активности 1.5 час пешачење до факултет околу 10км, тежински 5 пати неделно, + 4-5 пати кардио по 45-60 минути. Дали да ја менувам програмава бидејќи еве неколку дена откако ја намалив исхраната немам сила да кревам тежини, сум премногу омалаксан, немам моментално pre workout или креатин да накренам така да сум чисто на природата и веј за надополнување на дневен внес на протеин.

1st Day: Chest/Abs

• Flat Bench: 4 Sets × 8 Reps
  • Incline Bench: 4 Sets × 8
  • Decline Bench: 4 Sets × 8
  • Pullovers: 4 Sets × 12
  • Hammer Press: 3 Sets × 12
  • Dips: 3 Sets × 12
  • Weighted Sit Ups: 4 Sets x failure
  • Hanging Leg Raises: - 4 Sets x failure
  • Side Bends: 4 Sets x failure
  • Side Crunches: 4 Sets x failure

• Bent Over Row: 4 Sets × 8 Reps
    • Deadlift: 4 Sets × 8
    • Pulldowns: 4 Sets × 12
    • Pull Ups: 4 Sets × 12
    • Cable Row: 4 Sets × 12
    • Shrugs: 6 Sets × 10
    • Standing wrist curl behind back: 4 Sets x failure
    • Reverse barbell wrist curl over bench: 4 Sets x failure

• Military Press Behind The Neck: 3 Sets × 8 Reps
    • Machine Press: 4 Sets × 8
    • Lateral Raises: 4 Sets x 10
    • Weight Plate Front Raises: 4 Sets ×10
    • Front Raise: 4 Sets × 10
    • Reverse Pec Deck: 4 Sets × 10
    • Reverse Fly’s (on incline bench): 4 Sets × 12
    • Weighted Sit Ups: 4 Sets x failure
    • Hanging Leg Raise: 4 Sets x failure
    • Side Crunches: 4 Sets x failure

• Close Grip Bench Press: 4 Sets × 8 Reps
    • Tricep Pushdowns: 4 Sets × 8
    • EZ Bar Skullcrusher: 4 Sets × 10
    • Cable Kickback: 4 Sets × 12
    • EZ Bar Curl: 4 Sets × 8
    • Wide Grip Curl: 4 Sets × 8
    • Hammer Curl: 4 Sets × 8 Reps (each hand)
    • Concentration Curl: 4 Sets × 12
    • Standing wrist curl behind back: 4 Sets x failure
    • Reverse barbell wrist curl over bench: 4 Sets x failure

• Squats: 4 Sets × 12 Reps
    • Squat (to bench): 4 Sets × 12
    • Bulgarian Squat: 4 Sets × 12
    • Quad Extensions: 4 Sets × 16
    • Stiff Leg Deadlift: 4 Sets × 12
    • Leg Curls: 4 Sets × 16
    • Glute Kickbacks: 4 Sets × 20
    • Calf Machine Raises: 4 Sets × 20
    • Seated Calf Raises: 4 Sets × 20
    • Leg Press Calf Raises: 4 Sets × 20
    • Weighted Sit ups: 4 Sets x failure
    • Air bike: 4 Sets x failure
    • Barbell Twists: 4 Sets x failure

Ќе ги има истите ефекти како и тој што го правев до сега? Иначе колку што знам некои пијат и со многу поише јајца од мене,па ништо не им се има случено.
Е па сега пробај па ќе кажиш :cautious: , за ефектите не знам тој зина умре :D јас не ти препорачвам , општо познато е ова за салмонелата , јади си ги варени јајцата шо ќе ти фали :pipi:

Кога пијам гејнер навечер, може после него да јадам нешто (туна, белки, салата) или мора да ми биде како последен "оброк" гејнерот? Сакам да го пијам накај 11, кај 12 да јадам и кај 1 да си легнам, зашто ако го пијам пред спиење (450 мл течност) ќе станам на сред вечер за мочање. Совет?

Кога пијам гејнер навечер, може после него да јадам нешто (туна, белки, салата) или мора да ми биде како последен "оброк" гејнерот? Сакам да го пијам накај 11, кај 12 да јадам и кај 1 да си легнам, зашто ако го пијам пред спиење (450 мл течност) ќе станам на сред вечер за мочање. Совет?
Немора да е последен, слободно јади после
--- надополнето: 11 април 2013 во 23:20 ---
Ај предлог програма додека сум на чистење.
Досега вежбав вака али моментално внесувам по 1300-1600 ккал дневно на 1.74, 79 кг со следните дневни активности 1.5 час пешачење до факултет околу 10км, тежински 5 пати неделно, + 4-5 пати кардио по 45-60 минути. Дали да ја менувам програмава бидејќи еве неколку дена откако ја намалив исхраната немам сила да кревам тежини, сум премногу омалаксан, немам моментално pre workout или креатин да накренам така да сум чисто на природата и веј за надополнување на дневен внес на протеин.

Мислам дека немаш потреба од толку ниско ниво на калории за чистење (1300кал) така да зголеми го внесот, додај уште 50-100гр ЈХ за да добиеш повеќе енергија. Исто води сметка дека во програмата вежби не се изведуваат до неможност (освен последните) туку прекинуваш пред да достигнеш максимум. Пример правиш 8 повторувања бенч и престануваш иако можеш 10 со таа тежина. На тој начин ќе осигураш дека целиот тренинг ќе го изгураш без да доживееш краш.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom