Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата ^Capo^
  • Време на започнување Време на започнување
Зашто? Има вакви програми еден ден горен еден дел горен дел од телото. Осбено се погодни за почетници.

Грб, гради, рамо, трицепс, бицепс во еден тренинг ? Тоа го прават само натпреварувачите а не почетници и тоа поделени на 3 тренинзи во текот на денот. За зголемување на мускулна маса тренингот не треба да ти е подолг од саат време затоа што телото ти преминува во катаболизам. Не верувам дека можеш квалитетно да ги извежбаш сите овие делови за 1 саат.

Се ок ова со нозете али теориски. Реално не да имам големи нозе туку да не претерам али над 60 % од телото ми се нозе. На нив дигам големи тежини и ми растат и со помалку вежбање. Па кое фајде од нив? Не изгледаат добро особено ако си понизок како мене!!! Ако сака да гради („секси тело“), верувајте дека освен билдерите тешко дека постои некој друг кој сака големи нозе. А ова дека се дига полесно горен дел ако имаш големи нозе има некоја вистина и во тоа но не да се свати здраво за готово. Гледајте да имате симетрија на телото, а не да се форсира сега ќе ги направам нозете големи па после горе или пак горе горило а во нозете чепкалки за заби. Се си бара време, труд и дисциплина. Овој спорт не е денеска вежбам, утре ми е мака, или денеска јадам вака утре ми е кеф да мавнам 300 грама слатки или пак да се напрајш труп пијан и ајде. Се си бара дисциплина и време.
--- надополнето: 23 ноември 2012 во 23:56 ---
Ај сега мислење од вас, во последната недела дена прекинав со диети, со низок калориски внес, почнав да јадам. На (174 цм висина, 76 кг, 20 години) внесувам по 3400 калории отприлика. Пред некој ден ја пишав програмата тука. Али едно нешто ме мачи, застанав на вага и вагата вика 77кг за недела дена. Ок си е дека го имав истрошено гликогенот од телото али некако на делови каде ми се знаеја вени и бев исчистен доста, сега ми се познаваат многу малку. Дали да намалам на калориски внес, или да почнам да терам 4 пати неделно по 30 минути кардио, + 5 дена тежински (по една мускулна група на ден) со ротации( Гради-Стомачни, Грб, Нозе-Стомачни, Одмор, Рамена, Раце-стомачни, Одмор). Или пак да почнам да вежбам (голема и мала мускулна група)(гради-бицепс, грб трицепс, рамо-нозе, пауза)со што ќе ми дојде да вежбам по 2 пати иста мусклулна група неделно. Ај совет оти ко да почнав да чувствувам страв да не се засалам пак да личам ко порано :)
Откога знам за тебе идеш јо јо ефект и нема никогаш да имаш резултати.
Било кој ако не ги вежба нозете станува чечкалица билдер и не изгледа убаво.
Да не зборам задникот колку се обликува и колку е мерак да видиш маж со убав задник.
Кажав факти кажав јас како тренирам.Битно е одлуката и детерминираноста.
Поздрав и успех.
--- надополнето: 24 ноември 2012 во 15:47 ---
Грб, гради, рамо, трицепс, бицепс во еден тренинг ? Тоа го прават само натпреварувачите а не почетници и тоа поделени на 3 тренинзи во текот на денот. За зголемување на мускулна маса тренингот не треба да ти е подолг од саат време затоа што телото ти преминува во катаболизам. Не верувам дека можеш квалитетно да ги извежбаш сите овие делови за 1 саат.
Најдобри резултати имав од сплит тренинг и вежбање горен дел.
3 вежби за големи мускулни групи
2 за рамо
2 за раце.

Дечко, јас вежбам цело тело во еден тренинг и завршувам за саат, саат и пол. Не знам од кај ги извади овие глупости за професионалните натпреварувачи. Во програмата јас што му ја дадов се вежбаат како што веќе напишав компаунд вежби, се прават по 2 серии 8-12 повторувања, освен кај потешките вежби кај што треба и 2 загревачки сетови. Ако сака да тренира за маса и сила, мора да го оптерети телото и да опфати што повеќе мускулни групи во еден тренинг, а не да праи изолациони вежби на машини. А ако е тотален почетник, пак може да вежба по програмата, со тоа што во првите недели ќе праи до 10 повторувања со минимален напор.

nE0n1nja Изивини вака а таа комбинација секоја мускулна група да се вежба посебно за што е? а за твојата група јас првпат гледам и слушам некој да пишал такво нешто,нез кој ви ги кажува комбинациве за мускулни групи.. и не е толку битно комбинацијата на мускулните групи колку што е битно да се извежбат мускулните групи без оглед на тоа што и да се вежба во тој тренинг..

Како што напишав ,за да има резултат за маса и сила треба да го оптерети телото, и треба да прави компаунд вежби. Тоа се по 2 до 3 вежби од мускулна група. Ако вежба само грб, што ќе напраи? Ќе отиде на тренинг, ќе извежба згибови и веслање, и ќе си иде дома? No growth.

Ќе го намалиш волуменот на вежби така да немаш повеќе од 20-30 серии во тренинг и нема никаков проблем. Инаку да се слагам дека за маса не е баш погодна програмата. А тоа дека не треба да е подолг од сат време за време на маса баш обратно за време на чистење не треба да ти е подолг зашто тогаш влегува во катаболизам лесно телото. А за време на маса можеш да го изрегулураш катаболизмот пример со додавање декстроза за време на тренинг.

Од понеделник почнувам со теретана.
Некој нека ми каже некоја шема како да ги распоредам вежбите?

Пробај по 2 пати неделно да ги вежбаш. Пример вака нешто јас моментално вежбам.

1. грб+бицепс
2. раме+трицепс+листови
3. нозе+бицепс+абдомен
4. гради+трицепс+листови

По колку серии правиш од мускулна група, а воедно и ако не те мрзи кој вежби ?
Некако не сум креативен у последно време, неможам ни за вежби да се одлучам, ама решив да пробам програмава.

По колку серии правиш од мускулна група, а воедно и ако не те мрзи кој вежби ?
Некако не сум креативен у последно време, неможам ни за вежби да се одлучам, ама решив да пробам програмава.
20-25 серии правам секој тренинг се заедно. Гради, грб, нозе по 10-12 бицепс трицепс 5-8, листови 3серии со 4х тренинг.

Незнаев дали да пишам или не али ај шо го ебам...пред 2-3 години одев на теретана 4 или 5 месеци и прекинав..сеа планирам за некој месец да одам пак и ако има некој поискусни тука да ми дадат некој совет ако не ги мрзе..читав едно 10-20 страни ама очите ми паднаа и пак ништо не разбрав.

У Јуни че напнам 18 години, 60 кг сум, висок 177-78..незнам шо друго да кажам..дома ропам склекови, стомачни, грбни...

Ме интересира што тренинг правите за гради и рамо-кои вежби,по колку серии од една вежба,колку ви е пауза помеѓу серии и вежби...

Ме интересира што тренинг правите за гради и рамо-кои вежби,по колку серии од една вежба,колку ви е пауза помеѓу серии и вежби...
Гради
- потисок на рамна
- потисок на коса

- развлекување на рамна
или
- разбој

Рамо
- летање во страна
- летање напред
- војничка преса, пред и позади глава

секоја вежба 4x10, пауза 30сек до минута

Контра кос потисок со шипка,кос потисок со бучици,разбој,развелкување на рамна или на сајли секоја по 4 серии или 3+1 дроп отприлика 6-10 повторувања.
За рамо military press од напред,потисок со бучици,странично летање и летање за задно рамо

Гради
- потисок на контра-коса
- потисок на коса
- развлекување на рамна

Рамо
- веслање со бучици
- потисок над глава со бучици

Секоја вежба 2 загревачки серии, прва 50% од максималната тежина, втора 80%, после тоа 2 работни серии 8-12 повторувања, на последната серија после отказ кратки пулсирања, исто до отказ. Пауза 2 минути измеѓу серија.

POF тренинг

гради (12серии)
кос бенч 3 серии х 8
контра кос 2 серии х 8
летања на кос 3 серии х 10-12
пек-дек 2 серии х 10-12
сајли 2 серии х 15 (пауза 30 сек)

Пауза 90-120 секунди.

рамо (12серии)
потисок со еднорачни 3 серии х10
30-степени коса клупа потисок со еднорачен 2 серии х 10-12
француска шипка влечење 3серии х 8