Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата ^Capo^
  • Време на започнување Време на започнување
sakam da nakacam muskulna masa pa da prasam dali e dobra programava so koja vezbam i koi se greskite

ponedenik: GRB i stomak
vtornik: odmor
sreda: biceps i triceps
cetvrtok:eek:dmor
petok: ramo noze
sabota: gradi stomak
nedela: vodno do krst :)
Бицепс трицепс не се вежба во мускулна маса.
Нај ефективен тренинг за мускулна маса е 3 пати неделно цело тело или 4 пати неделно поделен тренинг.Вежбите да се со слободни тегови и да не се машини.Дур не дигнеш со 80 % од максималното подигање 6-10 пати нема ништо да добиеш,но почни со 60% од максимално што можеш да подигнеш па секоја недела накачувај 5 кг.
http://www.t-nation.com/free_online_article/sports_body_training_performance/mr_hypertrophy_1
Провери ја програмава и намали на кардио.2-3 пати неделно по 3 мин е доволно.

Stef Bachatero зашто не се вежба бицепс трицепс во мускулна маса заедно? јас вежбам т.е вежбав трцепс со рамо грб со бицепс гради посебно и нозе посебно или зависи некогаш комбинирав гради трицепс нозе рамо или пак сите посебно само рамо и нозе заедно..

Stef Bachatero зашто не се вежба бицепс трицепс во мускулна маса заедно? јас вежбам т.е вежбав трцепс со рамо грб со бицепс гради посебно и нозе посебно или зависи некогаш комбинирав гради трицепс нозе рамо или пак сите посебно само рамо и нозе заедно..
Затоа што треба да се фокусира на вежби што даваат највеќе мускулна маса згибови,дипс,чучњеви,веслање со шипка,бенч прес,преса за рамења,паралелно летање со тегови и да вклучи само 1 вежба за бицепс и трицепс.Перфомансите ако вежбаш само раце ќе ти бидат намалени.Јас имав таква програма и немав некој големи резултати.
Плус како почетник времето за опоравок не е исто ако ти си напреден вежбач.За напреден вежбач ова функционира затоа што телото му се адаптирало на отпорот што му го дава.Плус за мускулна маса треба одмор а вежбањето негово како грб и стомак,бицепс трицепс нема никогаш да му даде резултати.Може да биде 3 пати ио интензивно пример.
3 вежби за големите мускули 2 вежби за малите мускулни групи.
Понеденлник,Среда и петок.
Гради и грб
Нозе
Рамо и раце
Или
Гради,раце и листови
Нозе
Грб и рамо

Стеф, нема врска тоа што сега овде го постави како теза.
Наброените вежби се вежби каде е можно да се подигне најголемо оптеретување, дефинитивно вежби за сила, снага. Паралелно на тоа се доаѓа до мускулна маса, што немора да значи, ако не се работи како што е потребно, во соодветен радиус на повторувања, соодветен број на серии и соодветен интензитет на вежбање. Ова ти што овде го напиша, со сигурност ќе им помогне во зголмеување на телесна тежина (ако се скратат активностите и се ограниќат во трошење на калории).
Тренингот е стимулација, и како таков е чисто индивидуален избор кое со што и колку пати неделно. За почетници е ОК, три тренинга во неделата. Но за напредни, средно искусни вежбачи, НЕ. Ако одиме по оваа теорија, тогаш како успеваат кошаркарите во NBA да ја имаат таа мускулна маса и сила, со тие тренинзи (а се ужасно чести во неделата, плус со тежински дел) ?

Стеф,јас имам слабо развиени раце,ако не ги вежбам како ќе вежбам за маса кога немам сила,сепак и на рацете треба да се посвете време. Баш тоа ми е нај голем проблем оти ги запоставив рацете.

Стеф,јас имам слабо развиени раце,ако не ги вежбам како ќе вежбам за маса кога немам сила,сепак и на рацете треба да се посвете време. Баш тоа ми е нај голем проблем оти ги запоставив рацете.

Пробај по 2 пати неделно да ги вежбаш. Пример вака нешто јас моментално вежбам.

1. грб+бицепс
2. раме+трицепс+листови
3. нозе+бицепс+абдомен
4. гради+трицепс+листови

абе да прашам јас :) вежбам се е добро ама и многу јадам понекогаш :D стомакот ми е подуан, незнам да намалам со јаденјево или да зголемам со вежбите
само кога би го отстранил вишокот од масно ткиво од стомак би бил бас задоволен (y)

Стеф, нема врска тоа што сега овде го постави како теза.
Наброените вежби се вежби каде е можно да се подигне најголемо оптеретување, дефинитивно вежби за сила, снага. Паралелно на тоа се доаѓа до мускулна маса, што немора да значи, ако не се работи како што е потребно, во соодветен радиус на повторувања, соодветен број на серии и соодветен интензитет на вежбање. Ова ти што овде го напиша, со сигурност ќе им помогне во зголмеување на телесна тежина (ако се скратат активностите и се ограниќат во трошење на калории).
Тренингот е стимулација, и како таков е чисто индивидуален избор кое со што и колку пати неделно. За почетници е ОК, три тренинга во неделата. Но за напредни, средно искусни вежбачи, НЕ. Ако одиме по оваа теорија, тогаш како успеваат кошаркарите во NBA да ја имаат таа мускулна маса и сила, со тие тренинзи (а се ужасно чести во неделата, плус со тежински дел) ?
Па тој не е напреден вежбач.Тој е вежбач што сега почнува и сигурно 80% од вежбите му се на машини и не користи слободни тежини и изо-кинетички вежби.Јас му дадов патека на која може да изгради убаво тело.Кај мене заради генетиката не треба да вежбам некој големи вежби за раце.Ги градам највеќе од згибови и веслање со големи тежини.Имам една вежба со среден фат на рамна шипка вежбање бицепс и легнат на клупа со EZ шипката.
За НБА играчите они само тоа го прават и имаат ем пари ем добра исхрана и секако дека ако јадат многу јаглехидрати и протеини ќе имаат толку мускулна маса.Плус они вежбаат за експлозивност и снага + треба да се флексибилни и многу работи што се спротивни од бодибилдингот како спорт.Кај нас се вежба снага и изглед :).
Како што кажав ако си почетник најдобро е да се фокусираш на вежбите што даваат највеќе bang for your time and buck.А тоа се:Веслање со права шипка(bent over row),Згибови(тесен фат и широк фат,ако не можеш со сопствена тежина земи на лат машината),Бенч прес(коса и рамна),dips(разбој),lateral raise ,преса за рамења.
И секој пат кога имаш раце менувај вежби помеѓу тесен фат на рамна клупа и легнат на клупа со EZ шипката,за бицепс со среден фат на рамна шипка таа ти е најдобра вежба и згибови со тесен фат нема шанси подобра вежба за бицепс :)
--- надополнето: 22 ноември 2012 во 19:40 ---
Потоа вежбај тешко на нозете затоа што кога ќе ги развиеш нозете се билда повеќе тестостерон.Има таква теорија дека луѓето со големи нозе полесно градат голем дел заради повеќе оптеретување.
http://www.boxingscene.com/build-muscle/57852.php

Јас за мускулна маса вежбам секој ден по една мускулна група.
Понеделник- Гради
Вторник - Грб
Среда - Рамо
Четврток - бицепс и трицепс и мислам дека е уба комбинација
Петок - Нозе
Ми рекоја за мускулна маса програмава била добра.

Јас за мускулна маса вежбам секој ден по една мускулна група.
Понеделник- Гради
Вторник - Грб
Среда - Рамо
Четврток - бицепс и трицепс и мислам дека е уба комбинација
Петок - Нозе
Ми рекоја за мускулна маса програмава била добра.

Тешко тоа за маса, јa би ти ја препорачал следнава комбинација:

Понеделник- Нозе, стомачни
Вторник- Грб, гради, рамо, трицепс, бицепс
Среда- Одмор
Четврток- Нозе, стомачни
Петок- Грб, гради, рамо, трицепс, бицепс.

За нозе 2 компаунд вежби и 1 изолациона (листови), за гради и рамо по 2 компаунд, за трицепс 1 компаунд и за бицепс 1 компаунд и 1 изолациона.

Па тој не е напреден вежбач.Тој е вежбач што сега почнува и сигурно 80% од вежбите му се на машини и не користи слободни тежини и изо-кинетички вежби.Јас му дадов патека на која може да изгради убаво тело.Кај мене заради генетиката не треба да вежбам некој големи вежби за раце.Ги градам највеќе од згибови и веслање со големи тежини.Имам една вежба со среден фат на рамна шипка вежбање бицепс и легнат на клупа со EZ шипката.
За НБА играчите они само тоа го прават и имаат ем пари ем добра исхрана и секако дека ако јадат многу јаглехидрати и протеини ќе имаат толку мускулна маса.Плус они вежбаат за експлозивност и снага + треба да се флексибилни и многу работи што се спротивни од бодибилдингот како спорт.Кај нас се вежба снага и изглед :).

Како што кажав ако си почетник најдобро е да се фокусираш на вежбите што даваат највеќе bang for your time and buck.А тоа се:Веслање со права шипка(bent over row),Згибови(тесен фат и широк фат,ако не можеш со сопствена тежина земи на лат машината),Бенч прес(коса и рамна),dips(разбој),lateral raise ,преса за рамења.
И секој пат кога имаш раце менувај вежби помеѓу тесен фат на рамна клупа и легнат на клупа со EZ шипката,за бицепс со среден фат на рамна шипка таа ти е најдобра вежба и згибови со тесен фат нема шанси подобра вежба за бицепс :)
--- надополнето: 22 ноември 2012 во 19:40 ---
Потоа вежбај тешко на нозете затоа што кога ќе ги развиеш нозете се билда повеќе тестостерон.Има таква теорија дека луѓето со големи нозе полесно градат голем дел заради повеќе оптеретување.
http://www.boxingscene.com/build-muscle/57852.php
Се ок ова со нозете али теориски. Реално не да имам големи нозе туку да не претерам али над 60 % од телото ми се нозе. На нив дигам големи тежини и ми растат и со помалку вежбање. Па кое фајде од нив? Не изгледаат добро особено ако си понизок како мене!!! Ако сака да гради („секси тело“), верувајте дека освен билдерите тешко дека постои некој друг кој сака големи нозе. А ова дека се дига полесно горен дел ако имаш големи нозе има некоја вистина и во тоа но не да се свати здраво за готово. Гледајте да имате симетрија на телото, а не да се форсира сега ќе ги направам нозете големи па после горе или пак горе горило а во нозете чепкалки за заби. Се си бара време, труд и дисциплина. Овој спорт не е денеска вежбам, утре ми е мака, или денеска јадам вака утре ми е кеф да мавнам 300 грама слатки или пак да се напрајш труп пијан и ајде. Се си бара дисциплина и време.
--- надополнето: 23 ноември 2012 во 23:56 ---
Ај сега мислење од вас, во последната недела дена прекинав со диети, со низок калориски внес, почнав да јадам. На (174 цм висина, 76 кг, 20 години) внесувам по 3400 калории отприлика. Пред некој ден ја пишав програмата тука. Али едно нешто ме мачи, застанав на вага и вагата вика 77кг за недела дена. Ок си е дека го имав истрошено гликогенот од телото али некако на делови каде ми се знаеја вени и бев исчистен доста, сега ми се познаваат многу малку. Дали да намалам на калориски внес, или да почнам да терам 4 пати неделно по 30 минути кардио, + 5 дена тежински (по една мускулна група на ден) со ротации( Гради-Стомачни, Грб, Нозе-Стомачни, Одмор, Рамена, Раце-стомачни, Одмор). Или пак да почнам да вежбам (голема и мала мускулна група)(гради-бицепс, грб трицепс, рамо-нозе, пауза)со што ќе ми дојде да вежбам по 2 пати иста мусклулна група неделно. Ај совет оти ко да почнав да чувствувам страв да не се засалам пак да личам ко порано :)

3400 калории на 174cm и 76kg е многу, толку мене ми се препорачува на некој 188cm и околу 92-3kg. Намали, биди накај 2800 до 3000 и види како ќе иде.

nE0n1nja Изивини вака а таа комбинација секоја мускулна група да се вежба посебно за што е? а за твојата група јас првпат гледам и слушам некој да пишал такво нешто,нез кој ви ги кажува комбинациве за мускулни групи.. и не е толку битно комбинацијата на мускулните групи колку што е битно да се извежбат мускулните групи без оглед на тоа што и да се вежба во тој тренинг..

Тешко тоа за маса, јa би ти ја препорачал следнава комбинација:

Понеделник- Нозе, стомачни
Вторник- Грб, гради, рамо, трицепс, бицепс
Среда- Одмор
Четврток- Нозе, стомачни
Петок- Грб, гради, рамо, трицепс, бицепс.

За нозе 2 компаунд вежби и 1 изолациона (листови), за гради и рамо по 2 компаунд, за трицепс 1 компаунд и за бицепс 1 компаунд и 1 изолациона.

Каква ти е оваа тренинг програма? Да не е случајно за mr olympia ?

Каква ти е оваа тренинг програма? Да не е случајно за mr olympia ?
Зашто? Има вакви програми еден ден горен еден дел горен дел од телото. Осбено се погодни за почетници.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom