neodamna Mekinro ili nekoj drug od starite legendi izjavi deka Fed koga igra kako da tancuva a Nadal kako da se bori.Ovaa izjava skoro se kazuva.Nadal so prosecen servis i prosecen bekhend napravi rekordni brojki vo tenisot, potochno zemjaniot tenis.Napravi zatoa shto ima ludacki forhend, top spin i ludacka defanziva koja gi frustrira protivnicite. Toj nacin na igra bara mnogu vamos-tamos , mnogu izvlekuvanje na forhend, mnogu trcanje vo rikverc odnosno motorot da raboti na 5000 obrtaji i jache.Toj rezim na rabota mu go krati vekot na motorot , za zal. Moze da se proba so aditivi vo motorot i dodatoci vo gorivoto ( moe mislenje , ne me tepajte odma) i povremeni remonti no efektite se kratkotrajni i predizvikuvaat drugi defekti na mashinata.
Neodamna kazav deka Nadal teshko da osvoi ushte nekoj slem , mozebi na RG ima nekoja shansa i se povekje samiot Nadal go dokazuva toa . Glavniot problem mu e dvizenjeto vo rikverc , odnosno nemanjeto na istoto pa se pocesto mora da igra behend mesto da se izvlekuva kako porano i protivnicite toa go koristat. Edinstveno care mu e da go podobri drastichno behendot , da ne mu e ahilova peta i da pochne da mava pocesto ramni udari , preteruva so top spinot koj shto vekje ne mu e tabu tema. Novak ne sluchajno se pomalku go koristi defanzivniot stil . Kaj Nadal me odushevuva pristapot kon igrata, na 0-2 vo setovi i na dve brejk topki toj ima pristap kon igrata nebare servira za mec topka. Novak I Fed na negovo mesto ke bea predadeni i ke improviziraa. Ima prostor za Nadalovci da vikaat deka ja tempira formata za RG , deka ima problem so pankreas , prostata , hemoroidi ili koj bilo drug del od teloto ama vistinata e pogore , da ne se zalazuvame. Daleku od toa deka nema da lapa ushte mastersi vo karierata , deka ke nema golemi dueli i pobedi nad Novak , Fed ili dr. ama ke e se poteshko i poretko. Stravot , psiholoshkiot pritisok ,uplavot shto go imaa poslabo rangiranite teniseri koga izleguvaa na megdan so nego go nema vekje , igraat porelaksirano i so poopushteni race i ne se odnapred predadeni.Tolku za Nadal . Stef , abe jas stvarno ocekuvav pobeda na Nadal , ama Berdych odigra epten ludacki , toa mu beshe najdobriot mech vo karierata,tvrdam. Andy ke go skroti lesno , Berdych maksimum eden set da dobie.