ATP тенис - општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Anonymus1
  • Време на започнување Време на започнување
karlovic.JPG

:icon_mrgr:

Јас мислам дека Рафа нема да игра ништо до пред АО да дури може да не игра и АО

Федерер: Наскоро нема да има разлика меѓу терените на трева и земја

Роџер Федерер доста отворено зборуваше и коментираше за денешниот тенис и судејќи по тоа што тој го изјави, дефинитивно даде коментар за нешто што повеќето немаат храброст да го коментираат.
„Мислам дека би ни дошло добро една промена. Да кажеме дека на некои турнири подлогата биде многу, многу спора, а на други повторно многу, многу брза. Во моментов одиме по патот да за неколку години нема да има разлика меѓу земјата и тревата. Тоа секако им оди на рака нам најдобрите кои редовно играме во полуфиналињата и финалињата. Дали е тоа навистина смислата?“ праша Федерер по поразот од Новак Џоковиќ во финалето во Лондон.
„Мотивацијата е поголема отколку порано. Тоа е љубов кон оваа игра, публиката која ме бодри, понекогаш и желбата да срушам уште некој рекорд, и да се надигрувам со играчи од други генерации и стилови на игра“ изјави Федерер.

Samo napravite brže podloge i onda je teže braniti se. Napadački stil je važniji. Samo na ovako sporim terenima je moguće braniti se ovako kako to svi sada radimo", rekao je Federer.
get_slika_varijacija.php

(Foto: Beta AP)
Federer je pohvalio Novaka Đokovića nakon finala u Londonu, čestitao mu na pobjedi i istakao je njegovu vještinu u vraćanju mnogo udaraca i držanju lopte u igri. Sličnu osobinu imaju i druga dva pripadnika "velike četvorke" - Rafael Nadal i Endi Marej.
"To se lako popravlja. Samo napravite brže podloge i onda je teže braniti se. Napadački stil je važniji. Samo na ovako sporim terenima je moguće braniti se ovako kako to svi sada radimo", rekao je Federer.
On je kazao da sporije podloge omogućavaju dugačke poene, što publika voli, ali da bi malo varijeteta u terenima natjeralo igrače da budu agresivniji.
"Ne želite da pogodite 15 sjajnih udaraca i onda na kraju da se sve završi greškom. Mislim zato da poneka brža podloga pomaže. Mislim da bi bilo dobro da se s vremena na vrijeme prebacimo na nešto brže. To bi pomoglo i igračima raznih stilova da shvate da je izlazak na mrežu dobra stvar, a ne loša", rekao je Federer.

Tотално се согласувам, тенисот оди во погрешна насока, каде дефанзивните квалитети се премногу застапени кај играчите, а со самото тоа се губи убавината на тенисот, и како што вика и самиот Федерер, која е поентата да погодиш 10 линии во поенот, и на крај да го изгубиш заради неизнудена грешка, тоа воопшто не ми се допаѓа мене како гледач.

Aбе секој за себе си гледа.. како што можат сите да се прилагодат на играта, може и тој.
А и мене не ми се допаѓа дефанзивниот тенис, ама ништо не може да се промени во тоа.
Или убаво му беше во Мадрид кога зема титула на земјена подлога, убрзана до даска.. ама тогаш се бунеа други тенисери.
И се така во круг.

Затоа си има различни подлоги, од најспората подлога-земјата до најбрзата-тревата. Точно е дека некои подлоги се доста успорени за разлика од порано, УС Опен на пример, еве и Лондон, но земјата во Мадрид е пак показател за сосема спротивното. Поради тоа нема потреба од бунење, треба само да се прилагодат спрема условите и тоа е тоа. Неможе сега ако не му одговара на Федерер да се менува се поради него. Ова важи за било кој тенисер.

Не е тоа дека некој се жали или било што, туку дека и "брзите" подлоги стануваат се поспори и поспори, така да можеби визуелно имаме различни подлоги, но фактички тоа не е така.

Aбе секој за себе си гледа.. како што можат сите да се прилагодат на играта, може и тој.
А и мене не ми се допаѓа дефанзивниот тенис, ама ништо не може да се промени во тоа.
Или убаво му беше во Мадрид кога зема титула на земјена подлога, убрзана до даска.. ама тогаш се бунеа други тенисери.
И се така во круг.

Да се прилагоди? зашто да се прилагодува на нешто што не е природен фактор? подлогите се успоруваат од страна на организаторите, и не се субјект на природна неминовна појава, сосема различно е да се збори за прилагодување на подлога заради човечки фактор т.е. временски промени, ова е нешто сосема друго. Немој да ми кажеш само дека да беше турниров како пред неколку години кога подлогата беше на место, резултатот ќе беше ист. Мадрид беше грешка на организатор, и тој турнир т.е. таа подлога веќе не постои ради таа грешка.

За разлика од него овој турнир, ќе остане на истото место каде што е т.е. ќе се игра на исто спора подлога. Мора да се направи баланс, RG/земја - споро, USO - средно брза, AO - средно спора, Wimby - брз. Истото планирaње треба да се користи и за турнирите, тие што биле традиционално брзи нека си останат такви, тие што биле спори нека останат, ама неможеш бре еден од најбрзите турнири да го донесеш на ниво на средно спора подлога....срамота е, тенисот е спорт со традиција и реноме, неможе кој што сака да си прави, позади тие турнири има историја која е поврзана со начинот на игра на истите, која за жал сега не е возможна.

Да се прилагоди? зашто да се прилагодува на нешто што не е природен фактор? подлогите се успоруваат од страна на организаторите, и не се субјект на природна неминовна појава, сосема различно е да се збори за прилагодување на подлога заради човечки фактор т.е. временски промени, ова е нешто сосема друго. Немој да ми кажеш само дека да беше турниров како пред неколку години кога подлогата беше на место, резултатот ќе беше ист. Мадрид беше грешка на организатор, и тој турнир т.е. таа подлога веќе не постои ради таа грешка.
Па не знам колку е убаво тоа да врши притисок врз АТП, ама океј како најдобар тенисер, неговиот збор можеби и влегува во ушите на тие што ги организираат турнирите, па некои работи ќе се променат.
Турнирот да си беше како на изминатите години, а не на таа плава подлога, нит Роџер, нит Серена ќе беа победници(мое мислење), или во краен случај Новак сигурно немаше да испадне од Типсаревиќ. Па и Бердих немаше во финале да се најде.

Никој не рече дека подлогата во Мадрид не влијаеше на резултатите....само истакнувам дека таа подлога не постои и тоа со причина, е сега што е разилката од 1 турнир со лоши услови за игра, кои не им одговаат на 5 тенисери, со 5 + турнири кои не одговараат на исто толкав број на тенисери, но во случајов но истите си ќутат или поточно не се отидени до таму со бојкот да изнудат решение.

Да не ги барам изјавите на Фиш, Родик, Карлович и другите тенисери кои преферираат брзи подлоги за она што се случува во моментов во врвот на АТП. Значи моето мислење е сосема на место, јас не "барам" да се убрзаат подлогите кои биле спори, напротив мој став е дека треба да си остане како што си беше, а не да се прават педерски финти за да можат гриднерите да профитираат. Значи оставете го она што е споро споро, исто како и за брзите подлоги, биле брзи, нека си останат такви.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom