Апсурдите на атеизмот

• Креатор на темата Креатор на темата sardaukar
  • Време на започнување Време на започнување
Сардаукар, дали и мене ме вбројуваш во тие што го напаѓаат христијанството или која и да било религија?

Зенг а зошто мислиш дека не би можело некоја држава да е секуларна не ради парите туку поради постигнување на меѓусебна толеранција помеѓу луѓето со различни перцепции за животот меѓу кои и луѓе од различните религии? Или мислиш дека грчкото едноумие поклонувајќи и се на милоста и немилоста на ГПЦ е подобра варијанта за држава, која поради тоа е исполнета со омраза.

Сардаукар, дали и мене ме вбројуваш во тие што го напаѓаат христијанството или која и да било религија?

Зенг а зошто мислиш дека не би можело некоја држава да е секуларна не ради парите туку поради постигнување на меѓусебна толеранција помеѓу луѓето со различни перцепции за животот меѓу кои и луѓе од различните религии? Или мислиш дека грчкото едноумие поклонувајќи и се на милоста и немилоста на ГПЦ е подобра варијанта за држава, која поради тоа е исполнета со омраза.

Толеранцијата е преценета категорија и е секогаш многу погрешно користена за сопствени егоистични или перверзни цели........имате еден куп вакви докази.
А за грција има таму и добри работи па нели на летување често одите таму:wink:.Како и да е за тоа кажувам во последната реченица.

Патем речено кажи една таква држава.

Патем речено кажи една таква држава.

Турција, државата и после 100 години секуларизам пак не е толку богата.
И толеранцијата не е преценета категорија, бидејќи без толеранција и меѓусебно почитување сите ќе се испоколеме. Ако погледнеш и кај нас е постигнато релативно високо ниво на толеранција помеѓу муслиманите и христијаните и тоа добро е за културното богатство на сите, но од тоа сеуште не сме порофитирале.

Само да не се иде надвор од темата ако сакаш подобро да ја разработиш темава, побарај дали има веќе ваква тема, бидејќи мислам дека има и тоа во политика подфорумот, ако нема отвори и таму разглобувај го овој проблем.

Турција, државата и после 100 години секуларизам пак не е толку богата.
И толеранцијата не е преценета категорија, бидејќи без толеранција и меѓусебно почитување сите ќе се испоколеме. Ако погледнеш и кај нас е постигнато релативно високо ниво на толеранција помеѓу муслиманите и христијаните и тоа добро е за културното богатство на сите, но од тоа сеуште не сме порофитирале.

Само да не се иде надвор од темата ако сакаш подобро да ја разработиш темава, побарај дали има веќе ваква тема, бидејќи мислам дека има и тоа во политика подфорумот, ако нема отвори и таму разглобувај го овој проблем.

Точно е тоа дека Турција е секуларна држава но 99% од населението е муслиманско, а тоа дека кај нас има толеранција, таква наметната толеранција од невладини организации........не фала. Кај нас толеранција имало пред векови и векови ништо ново.

А толеранција и почитување се две различни работи, не ги мешај.

Типстер, ќе го напишам она кое веќе го имам напишано: кога Христос дојде првиот пат, јудеите Го гледа и и Го слушаа ама не Му поверуваа дека е Он Месијата Кого и самите Го очекуваат. Што тогаш се инатеиш и бараш да Го видиш Христа, кога и оние кои Го гледаа и слушаа, не Го прифатија? По што ти би бил поинаков од јудеите, кои Го распнаа својот Спасител?
Постои книга, со наслов „Чудата Божји во 20-от век„. Земи прочитај ја и запознај се со Божјата грижа се сите нас. Лично познавам поединци од Црква , кои се сведовци на чудата Божји не таму некаде во белиот свет, туку овде и сега, во Македонија. Подобри чуда од нив-здравје!

Па многу нормално кога знаеле дека човекот лаже....

Ако ги погледнеш навидум напредните атеистички општества ќе видиш дека на човечки план тие станаа целосно дисфункционални. Семејството веќе не постои, пријателствата се површни, љубовта ладна за да ги стопли и смири. И како што се зголемува безбожноста, така и се зголемува меѓуопштествената дисфункционалност. Повеќе луѓето не пребиваат во еден Дух, туку секој си тера по сопсвеното рацио и секој е убеден дека е во право. Само Духот обезбедува единство, а нашиот разум ако не пребива во еден Дух води кон расправии.
Нема шанси да си бил во Верата да си ја вкусил и да си излегол. Затоа што е непресушен извор на душевна храна и откривања на мисловни тајни. Да не си бил во протестанти или слично нешто. Таму верата се здосадува оти е површна.

Ај наброј ми ги напредните човечки атеистички општества.... Нема а?
Сите напредни општества спаѓаат во група на општества во кои Христијанството е доминантна религија, католичката, а во некои и протестанската....

Прво човек треба да се убеди дека постои Бог, па после може да оди на второ ниво кое учење е Неговото. Ако второто ниво му изгледа проблематично (кое учење е Неговото) тоа не треба да биде причина за избегнување на првото прашање (дали треба да се верува во Бог). Може да си најде друга причина, пример чисто не ме интересира, ама не и тоа дека го избегнувам верувањето во Бога бидејќи невозможно е да се утврди вистинското Божјо учење. Човек не знае какви ќе му биде позицијата и согледувањата откако ќе го мине првото ниво.

Добро бе, постои! Ајде ти помогни ми да го изберам правилното Божјо учење, да не згрешам....

Не можам да се сложам, навистина не знам која е нетолерантноста на Православната Вера кон другите религии. Точно е дека повеќе од другите се држиме до ставот дека вистината е кај нас, но не ги тера Православието другите со насилство да веруваат во тоа, туку го докажуваме тоа.
Сега не со насилство. Али така се проширувало кога веќе се објавило дека Христијанството е официјална религија. Тие луѓе не ја прифатиле од што им се свиѓала, него од што морале. Од тука и причините зошто имам ногу пагански верувања вплетени.

Се разбира дека Црквата ќе го искаже својот став според своите гледишта дарувани од Бога. Што треба да правиме да молчиме? Па нели секој има право да се искаже што мисли! Така ние верниците кои ја сочинуваме Црквата имаме слобода да се искажеме што мислиме во врска со абортусот. Ако некој возрасен превзема одредена постапка тој тогаш тој треба и да биде одговорен за последиците од постапката. Оние кои се способни и одлучиле да водат љубов, треба да бидат и одговорни ако од таа љубов дојде до несакана бременост. Или како што му вели еден татко на неговиот син кога женската му останува бремена: „Кога си знаел како да шириш женски нозе тогаш ќе знаеш и да гледаш дете“. И се покажа дека бил во право. Денес ни 2% од абортусите не се поради силување или други екстремни причини за абортус. Дали е нормално тоа по 5 пати да се абортира. Знаеш дека има повеќе абортуси од породувања. Како може да очекува овој народ Бог да ја благослови земјата кога си го убиваме сопственото потомство.
Едно е искажување мислење, а друго е мешање у политика за да се уведуваат закони против тоа. Тука се крши слободната воља на човекот.

Хипокритичност, дали ова е вистинскиот збор. Ако ние веруваме, ние веруваме за себе и тоа го пренесуваме на оние кога им е тешко како што нам ни било тешко и им кажуваме како ние сме се утешиле преку спасителната моќ на Спасителот. Ако некој мисли дека му е добро да не верува, никој не му се наметнува. Ако не веруваме во Христос Спасителот во кого да веруваме. Во Тито, во Сталин или во Оли Рен и Солана. Да не треба да веруваме во Бранко Црвенковски. Нема друг кој се дава себе си за на човекот да му биде добро. Не знам некој друг да искажал поголем акт на љубов од Христос. А нема таков затоа што сите се луѓе и не се добри, Христос не е човек туку е отелотворен Бог во човек и затоа само Тој е/беше способен за таков акт на љубов.
Господ Христос и христијаните никого не примораа на некакво верување, но си имаа право на сопствен живот според своите убедувања. Еднаш на еден форум (идивиди) цела вечер работев и извадив статистика кој со какви убедувања какви теми отворил. Ситуацијата беше поразителна за атеистите и муслиманите. Исклучиво се интересираат за да го критикуваат христијанството, а ни десет посто не трошат за да ги афирмираат своите вредности. Ситуацијата кај православните беше спротивна само десет посто сакаа да нападнат нечие верување а 90% сакаа да зборуваат за својата вера. Знаеш зошто е така. Затоа што нам ни е убава светлината на нашата вера и немаме потреба да се занимаваме со други. Додека другите не можат да најдат свое задоволство освен да се занимаваат и да ги напаѓаат другите. Можеби тоа се менува. Бидејќи нападите се повеќе не поттикнуваат на вакви теми како оваа која ја отворив, но статистиката сеуште е во наша полза.
Дали хипокритичност е вистинскиот збор, ме прашуваш....па не ми го разбра постот како што треба. Иди препрочитај и ќе ти светне.

Извини ама ова мене ова ми личи на каша попара.
Извини, ама и мене тоа у што ти веруваш ми е каша попара од персијски, сумерски и египетски митови.

Очигледно никогаш не си ја осознала вистинската христијанска духовност затоа што нема потреба од никаков страв од ѓаволот, ниту пак страв од казна од Бог. Ние треба да се плашиме само од себе. Ѓаволот не ги присили Адам и Ева да вкусат од познавањето на доброто и злото, само ја искористи нивната желба да станат богови. Бог не не казнува. Тој е љубов и е „неспособен“ да казни. Тој само ни кажува што е полезно за нас, а кога грешиме нас не казнуваат самите универзални закони на природата.
Брат, не сите христијани проповедаат ова. Со ова фактички ја се слагам....до некаде (само заради спомнување на Адам и Ева и Ѓаволот)

Ако велиш дека ти е добро, јас немам што да додадам. Но ако може уште две прашања. 1. Што се случи сестро со твојата личност сега откако уживаш во земниот живот во целост? Дали си истата или се случија промени со тебе и како ги оценуваш? 2. Кога беше short1 повеќе и поверно сакана? Сега или пред да почне да ужива во животот? Уживање во онаа смисла како се искажа бидејќи и јас и тоа како уживам, ама со пофини и потрајни задоволства?
1. Не сум истата. Со поврзување со целата природа во мене се роди и друг вид сетило - на светото баш во природата и универзумот. Не се плашам дека правам грев ако не го казнувам физичкото тело со целибат, пример. Не зборам за уживање во земниот живот на начин на којшто би била злобник и без обзир кон други луѓе.

2. Повеќе сакана сум сега, откако го прифатив овој земен живот како убаво и нужно искуство, а не како нешто што треба што побрзо да помине за да отидам во другиот свет конечно.

Не го знам твоето однесување освен на оваа тема. Овде стартува со невнимателно предрасудно негирање на нашето верување, но подоцна ја подобривме комуникацијата. Се надевам со почит ќе ги споредуваме убедувањата во продолжение. Во таква ситуација убедувањето кое е точно ќе ја покаже својата вистинитост и ќе ја постигнеме истомисленоста.

Ај наброј ми ги напредните човечки атеистички општества.... Нема а?
Сите напредни општества спаѓаат во група на општества во кои Христијанството е доминантна религија, католичката, а во некои и протестанската....
Можеме да зборуваме само за тешко болни и помалку болни општества. Бидејќи христијанството тврди дека човекот е во духовен пад и затоа се најдовме во овој конфликтен свет затоа и нема целосно здраво општество. Од тој аспект мое мислење е дека западните нации се толку руинирани што побрзо би сакал да ги воспитувам своите деца во Саудиска Арабија или Турција отколку во општествата на западниот свет. Верувам дека таму ќе се развијат во многу поздрави личности отколу во Англија, Холандија, Франција или Шведска.

Добро бе, постои! Ајде ти помогни ми да го изберам правилното Божјо учење, да не згрешам....
Добро да почнеме едно по едно.
1. Бидејќи Бог постои, дали човекот може да го открие односно да ја открие природата, учењето, волјата на сеопфатната и недостижна Божја личност или ќе биде потребно семожниот Бог сам на човекот да му се открие.

Можеме да зборуваме само за тешко болни и помалку болни општества. Бидејќи христијанството тврди дека човекот е во духовен пад и затоа се најдовме во овој конфликтен свет затоа и нема целосно здраво општество. Од тој аспект мое мислење е дека западните нации се толку руинирани што побрзо би сакал да ги воспитувам своите деца во Саудиска Арабија или Турција отколку во општествата на западниот свет. Верувам дека таму ќе се развијат во многу поздрави личности отколу во Англија, Холандија, Франција или Шведска.

Чекај сега малку, кој е тоа Христијанството? Дали Бог така тврди или некои попови? И од кога тврдат дека човекот е во духовен пад? И посочи ми една држава од во било кое време од историјата која ти ја сметаш дека имала здраво општество.

Што се однесува до воспитувањето, во Англија, Холандија, Франција и сл. земји веќе и не се раѓаат многу деца, а тие деца што се раѓаат се чеда на емигранти од Турција, Арабија, Алжир, Индија и сл., така да исто ти се фаќа каде ќе си ги воспитуваш децата...

Добро да почнеме едно по едно.
1. Бидејќи Бог постои, дали човекот може да го открие односно да ја открие природата, учењето, волјата на сеопфатната и недостижна Божја личност или ќе биде потребно семожниот Бог сам на човекот да му се открие.

Епа батка, со ова прашање влегуваме во апсурдите на теизмот! Прашањето си го поставил на таков начин што и двате опции се точни и неточни во исто време. Човекот не може сам да ја открие природата на Божјата личност и потребно е Бог да му се открие на ништожниот човек. Но, ниеден Бог не се открил пред луѓето затоа што тој сака луѓето кои веруваат во него сами да ја откријат неговата личност, а тоа е невозможно затоа што Божјата личност е многу сложена и недостижна за луѓето! Ако луѓето сфатат на кој начин работи Бог, нема да биде далечно времето кога луѓето сами ќе станат Богови!!! Апсурдот е зошто луѓето би го трошеле својот живот на сознавање на сеопфатната и недостижна Божја личност кога никогаш нема да ја опфатат и разберат?! Дури и да ја успеат да го разберат начинот на кој Бог работи, Бог ќе им приреди некое “чудо“ во кое луѓето или ќе изумрат или ќе се вратат на некоја пониска точка на ментален развој, затоа што Бог е еден и не сака конкуренција. Затоа е потребно Бог да му се открие на човекот, ама не му се открива и нема да му се открие, затоа што не постои.

Чекај сега малку, кој е тоа Христијанството? Дали Бог така тврди или некои попови? И од кога тврдат дека човекот е во духовен пад? И посочи ми една држава од во било кое време од историјата која ти ја сметаш дека имала здраво општество.

Што се однесува до воспитувањето, во Англија, Холандија, Франција и сл. земји веќе и не се раѓаат многу деца, а тие деца што се раѓаат се чеда на емигранти од Турција, Арабија, Алжир, Индија и сл., така да исто ти се фаќа каде ќе си ги воспитуваш децата...

Епа батка, со ова прашање влегуваме во апсурдите на теизмот! Прашањето си го поставил на таков начин што и двате опции се точни и неточни во исто време. Човекот не може сам да ја открие природата на Божјата личност и потребно е Бог да му се открие на ништожниот човек. Но, ниеден Бог не се открил пред луѓето затоа што тој сака луѓето кои веруваат во него сами да ја откријат неговата личност, а тоа е невозможно затоа што Божјата личност е многу сложена и недостижна за луѓето! Ако луѓето сфатат на кој начин работи Бог, нема да биде далечно времето кога луѓето сами ќе станат Богови!!! Апсурдот е зошто луѓето би го трошеле својот живот на сознавање на сеопфатната и недостижна Божја личност кога никогаш нема да ја опфатат и разберат?! Дури и да ја успеат да го разберат начинот на кој Бог работи, Бог ќе им приреди некое “чудо“ во кое луѓето или ќе изумрат или ќе се вратат на некоја пониска точка на ментален развој, затоа што Бог е еден и не сака конкуренција. Затоа е потребно Бог да му се открие на човекот, ама не му се открива и нема да му се открие, затоа што не постои.

Докторе, премногу мудруваш по својот ум.
Кога во православното христијаство сите поединци би мудрувале, тогаш сите поединци би дошле до некаков свој, личен заклучок по одредено прашање, а тој заклучок би пател од субјективизам и така сите поединци би биле во право и така сите поединци би имале некое нивно, лично видување на верата. Ако сите поединци на свој начин би биле во право, тогаш, како би се градела Црквата, која претставува заедница од поединци кои исповедаат ист Бог и иста вера? За таквите своеглави поедицнци, КОЕ учење и КОЈ и КАКОВ Бог би биле заеднички?

Ако нешто Бог тврди сигурно тоа ќе го стори некако. Сигурно нема лично да ни се јави и да ни кажува. Тој тоа и го сторил ама луѓето не можеле да го поднесат. Затоа пораките ги пренесува преку оние кои се удостоиле да комуницираат подиректно со Него. Преку нив ни е пренесена Неговата волја, односно универзалната волја. Тоа е запишано и е одредено кој ќе го чува и толкува тоа. Не може Бог постојано на секоја генерација истото да и го зборува директно. Еднаш му пренел нешто на човештвото и тоа човештвото си го има во својата меморија. Така од Светите луѓе од Него повикани тоа овластување за толкување и пренесување на Неговата волја, овластувањето се пренесува на свештенството и на секој христијанин кој е член на Неговата Црква на која и го дарувал Светиот Дух за правилно да може да толкува.
Од секогаш тврдат дека човекот и овој свет е во духовен пад, уште од Адам и Ева. А очигледноста на падот е непобитна. Ова е свет на континуирана конфликтност. Доминира правилото секој против секого со минимални исклучоци. Под секој против секого не мислам само на човечката заедница туку секаде во природата. Онаму каде го нема тоа правило толку истакнато тоа се мали остатоци и струготинки на мирот пред падот.
Јас веќе реков нема држава со здраво општество. Но има со помалку или повеќе нездраво општество. За најмалку нездраво општество сметам дека имала Византската држава.

Што ти кажува тоа? Не ти кажува дека неимигрантските домицилни заедници тешко се заболени кога поради саможивост немаат волја за свое потомство.
А за воспитувањето имигрантите од оние земји кои ги одреди сеуште не одлучуваат за воспитниот живот на децата освен за сопствените кои се обидуваат да ги чуваат понастрана од домицилните животните патеки на земјите каде се доселиле. Така што моите или било чии деца ќе станат како оние болните недоселените.

Бидејќи ти рече дека ќе тргнеш од претпоставката дека постои. Втора точка беше ако постои дали патот е ние да го откриеме или Тој ќе треба нам да ни се открие. Ние можеме само да посакаме и да побараме да ни се открие и ако постои Тој тогаш би требало да стори нешто за да ни се открие.

ДА така е или НЕ е така?

Докторе, премногу мудруваш по својот ум.
Кога во православното христијаство сите поединци би мудрувале, тогаш сите поединци би дошле до некаков свој, личен заклучок по одредено прашање, а тој заклучок би пател од субјективизам и така сите поединци би биле во право и така сите поединци би имале некое нивно, лично видување на верата.

Зошто да немаат бе Мики? Секој си верува на свој начин, не треба сите на ист! Па чекај бе Мики, нели Бог дава слободна волја што сакаме да мислиме, а еве тука сега ми пишуваш дека многу сум мудрувал!!! И дали си свесен сега што ми напиша? Ова може да се толкува како еден офчар по име Мојсеј мислел за некоја работа, дошол до некој субјективен заклучок по однос на религијата, земал да ги лаже луѓето дека некој си гласник божји му го кажал заклучокот, некои негови потомци напишале книга со неговите субјективни заклучоци и продолжиле потомците да ги лажат другите луѓе итн., и така ние сега правиме тука муабет!

Ако сите поединци на свој начин би биле во право, тогаш, како би се градела Црквата, која претставува заедница од поединци кои исповедаат ист Бог и иста вера? За таквите своеглави поедицнци, КОЕ учење и КОЈ и КАКОВ Бог би биле заеднички?

Па на истиот начин на кој се граделе сите Цркви низ светот, тој што е најсилен ќе ги покори другите, ќе им го одземе правото на слободно мислење, и ќе градат на сила... И за Богот на кој ќе му се покоруваат е иста приказната...

Ако нешто Бог тврди сигурно тоа ќе го стори некако. Сигурно нема лично да ни се јави и да ни кажува. Тој тоа и го сторил ама луѓето не можеле да го поднесат. Затоа пораките ги пренесува преку оние кои се удостоиле да комуницираат подиректно со Него. Преку нив ни е пренесена Неговата волја, односно универзалната волја. Тоа е запишано и е одредено кој ќе го чува и толкува тоа. Не може Бог постојано на секоја генерација истото да и го зборува директно. Еднаш му пренел нешто на човештвото и тоа човештвото си го има во својата меморија. Така од Светите луѓе од Него повикани тоа овластување за толкување и пренесување на Неговата волја, овластувањето се пренесува на свештенството и на секој христијанин кој е член на Неговата Црква на која и го дарувал Светиот Дух за правилно да може да толкува.
Од секогаш тврдат дека човекот и овој свет е во духовен пад, уште од Адам и Ева. А очигледноста на падот е непобитна. Ова е свет на континуирана конфликтност. Доминира правилото секој против секого со минимални исклучоци. Под секој против секого не мислам само на човечката заедница туку секаде во природата. Онаму каде го нема тоа правило толку истакнато тоа се мали остатоци и струготинки на мирот пред падот.
Јас веќе реков нема држава со здраво општество. Но има со помалку или повеќе нездраво општество. За најмалку нездраво општество сметам дека имала Византската држава.

Би ти одговорил на целиот цитиран дел горе, ама сега немам време па затоа само на болдот:

Па тоа е доказ дека немаме никаков создавател, дека сами се снаоѓаме, дека никој (за кој наводно се тврди дека не сака) не ни покажал како да живееме...
И пак повторувам, доминантна религија е во светот е Христијанството, значи светот како што го познаваме денес е резултат на тоа што луѓето воглавно го почитуваат Христијанското учење, па ако нешто не е во ред, за тоа е крива Библијата....

Што ти кажува тоа? Не ти кажува дека неимигрантските домицилни заедници тешко се заболени кога поради саможивост немаат волја за свое потомство.
А за воспитувањето имигрантите од оние земји кои ги одреди сеуште не одлучуваат за воспитниот живот на децата освен за сопствените кои се обидуваат да ги чуваат понастрана од домицилните животните патеки на земјите каде се доселиле. Така што моите или било чии деца ќе станат како оние болните недоселените.

Бидејќи ти рече дека ќе тргнеш од претпоставката дека постои. Втора точка беше ако постои дали патот е ние да го откриеме или Тој ќе треба нам да ни се открие. Ние можеме само да посакаме и да побараме да ни се открие и ако постои Тој тогаш би требало да стори нешто за да ни се открие.

ДА така е или НЕ е така?

Тоа ми кажува дека во светот има се помалку земјоделци, и затоа нема потреба од правење по 5 деца. А тоа што не ги воспитуваат, тоа значи дека родителите се повеќе преокупирани како да заработат пари за да купат храна, место да минуваат време со своите деца.

Што сакаш да кажеш со ова не знам, може е некоја стапица, ама ај...
Да, така е, треба да ни се открие, ама него го нема....

п.с.
Ај бе пишувајте помали коментари, само најважното, не ми е цел ден за пред компјутер седење...

Зошто да немаат бе Мики? Секој си верува на свој начин, не треба сите на ист! Па чекај бе Мики, нели Бог дава слободна волја што сакаме да мислиме, а еве тука сега ми пишуваш дека многу сум мудрувал!!! И дали си свесен сега што ми напиша? Ова може да се толкува како еден офчар по име Мојсеј мислел за некоја работа, дошол до некој субјективен заклучок по однос на религијата, земал да ги лаже луѓето дека некој си гласник божји му го кажал заклучокот, некои негови потомци напишале книга со неговите субјективни заклучоци и продолжиле потомците да ги лажат другите луѓе итн., и така ние сега правиме тука муабет!

Па на истиот начин на кој се граделе сите Цркви низ светот, тој што е најсилен ќе ги покори другите, ќе им го одземе правото на слободно мислење, и ќе градат на сила... И за Богот на кој ќе му се покоруваат е иста приказната...

Кон болтуваното, по редослед:
- Бог ни дава слободна војла за да чиниме добри или лоши дела а не да откриваме веќе откриени вистини,
- да , многу мудруваш а тоа е начин да дојдеш до погрешен заклучок, барем коа е верата во прашање,
- постовите на форумов ги пишувам со максимална свесност, не сум „на игла„,
- Мојсеј не дошол до никаков закчлучок, тука на Мосјсеј, бидејќи достоен, му се јавил Бог, лично и персонално,
- другите потомци, не пишувале лажни книги, туку напишале Книга за да ја зачуваат Божјата вистина и за наредните генерации од луѓе. На тој начин, ете и ние сме удостоени да го читаме зборот Божји,
- Символот на православната Црква, исповедна ЕДНА, света, соборна и апостолска Црква. Поднаучи малку и ќе видиш на кој начин се формирани другите црковни заедници/конфесии/деноминации,
- никој на никого не смее да му го одземе правото на слободно мислење (па нека е тоа и погрешно) или поточно кажано, праволсавието не познава наметнување на својата волја врз волјата на неистомислениците,
- не, приказната не е иста.

Што е толку нејасно овде?

Природата не може да се одвои од законите кои ја држат.
Законите не можат да се замислат без разум.
Разумот не може да се замисли без живот.
Животот не може да се замисли како нешто случајно и минливо.

Кон болтуваното, по редослед:
- Бог ни дава слободна војла за да чиниме добри или лоши дела а не да откриваме веќе откриени вистини,
- да , многу мудруваш а тоа е начин да дојдеш до погрешен заклучок, барем коа е верата во прашање,
- постовите на форумов ги пишувам со максимална свесност, не сум „на игла„,
- Мојсеј не дошол до никаков закчлучок, тука на Мосјсеј, бидејќи достоен, му се јавил Бог, лично и персонално,
- другите потомци, не пишувале лажни книги, туку напишале Книга за да ја зачуваат Божјата вистина и за наредните генерации од луѓе. На тој начин, ете и ние сме удостоени да го читаме зборот Божји,
- Символот на православната Црква, исповедна ЕДНА, света, соборна и апостолска Црква. Поднаучи малку и ќе видиш на кој начин се формирани другите црковни заедници/конфесии/деноминации,
- никој на никого не смее да му го одземе правото на слободно мислење (па нека е тоа и погрешно) или поточно кажано, праволсавието не познава наметнување на својата волја врз волјата на неистомислениците,
- не, приказната не е иста.

Абе Мики, апк ли долг пост...
- Откриена вистина е дека не постои рај на небото, па не знам што ќе кажеш сега на ова,
- Ајде не ме смеј, јас многу сум мудрувал!? Што да кажам за Сардаукар, медал да му дадам?
- Па и јас не сум на игла, и јас со свесност ги пишувам,
- Беше ти присутен кога Бог му се јави на Мојсеј? Можеби Мојсеј бил на игла?
- потомците пишувале книга, не за да ни ја кажат вистината, туку за да ги покорат другите луѓе! Треба ли да кажувам пак дека Црквата е составен дел од власта?
- Дали ти навистина мислиш дека мене ми е гајле за официјалната верзија за тоа како настанале Црквите? Се знае, власта ги стварала и финансирала Црквите! СИТЕ!
- Абе ајде! Само вие сте светци, а? А што правиме со Богомилите? Нив ни влакно од глава не им чепнавте, тие сами си умреа!!!
- да, иста е, само што ти не сакаш да ја прифатиш, а тоа е веќе твој проблем.

Што е толку нејасно овде?

Природата не може да се одвои од законите кои ја држат.
Законите не можат да се замислат без разум.
Разумот не може да се замисли без живот.
Животот не може да се замисли како нешто случајно и минливо.

Ако ние луѓето не можеме да го замислиме не значи дека не е...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom