Токму тоа и ти го спорам, бидејќи во медиумите за масовно информирање се пренесуваат некои информации од стручни публикации, каде што новинарот намерно или ненамерно поради неговата нестручност ги поедноставува работите за повеќе народ да може да го прочита тоа и ради тоа грешно ја пренесува информацијата. А да не споменам колку токму тие сакаат да шпекулираат и да направат нешто подраматично за да има повеќе читатели.
Да и јас многу преиспитувам поради човечкиот фактор.
Па да ако си ја „осветил“ водата со антибиотик да ќе уништува бактерии. И не преку психологија не се убиваат бактерии. Бактериите можат да бидат уништени само преку стерилизација, антибиотик или преку нивна конзумација од друг организам која се храни со бактерии.
Те молам ајде не трескај глупости кога нешто не знаеш да не ти се смее народ.
Водата се осветува со молитва кон Бога, не се користат никакви антибиотици. Ете види го видеото кај Миленко испитувањето изгледа сосема научно и сериозно.
http://milenko.com.mk/videa_27.html Може тебе ти изгледа глупост ама ете јас како и многу од народот кој наместо да ми се смее тврдиме дека намачкувањето и напивањето со осветена вода ни помага.
Јас и останатите атеисти го гледаме, разработуваме материјалниот свет. Сега за сега нема материјален доказ дека постои бог, па затоа и јас никогаш не сум ни тврдел дека не постои односно дека постои бог, јас едноставно не знам сеуште дали постои или не а немам ни потерба да верувам дали постои или не. Затоа бидејќи нема материјален доказ за мене Бог останува идеја односно да постои само во светот на идеите. Ако излезе непобитен материјален доказ дека постои господ јас едноставно ќе кажам да постои господ, до тој момент за материјалниот свет бог е идеа.
Јас никогаш не ји отфрлив можноста за постоење на бог, ама тоа не е причина за јас да верувам дека тој постои, затоа и ниту верувам дека не постои ни дека постои едноставно немам потреба да верува во тоа дали постои или не. Друга работа, ако малку ги разгледаш темите, слични на оваа ќе можеш да видиш дека јас не ги напаѓам верниците, јас напротив ги поддржувам во тоа да веруваат во бог. Бидејќи од моја атеистичка гледна точка тоа има смисла и не е апсурдно, туку кај тие луѓе што веруваат може да биде и корисно, па затоа и ги охрабрувам да веруваат во господ.
Јас нема потерба да гледам, науката никогаш ниту го отфрлила тоа сосема. Отиди на кое и да било универзитетско предавање по предметот еволуција секогаш на почеток се спомнува и хипотезата за постоење на господ.
Мислам дека доколку некој е доследен на науката во која и припаѓа ќе добие преку откритијата на таа наука посочувања за постоењето на Бога, ама ќе останат сомнежите поради неинтегралноста на една одделна наука. Затоа најдобро да Го прашаш, да видиш дали ќе ти одговори? Што мислиш? Ама секако ако се ветиш дека после даден доказ ќе бидеш верен кон Него. Затоа што ако не поверуваш на дадениот побаран доказ друг доказ нема да добиеш ни по 10 000 години барање на нов доказ. Господ е свет и нема да дозволи да си играш играчки со Него.
Проблемот е што ти мене ме напаѓаш и кажуваш дека е апсурд тоа што јас не верувам во постоењето односно непостоењето на господ. Верувањето во постоењето односно непостоењето на господ не е задолително. Моја препорака е да направиш муабет со некои кинези кои немале допир со никоја религија па да видиш што ќе ти кажат, само колку за информација нив никогаш не им е ни спомната можноста за постоење на господ.
Така да јас не ги напаѓам верниците, туку ги подржувам, а моментално те напаѓам тебе бидејќи ти ме напаѓаш мене дека правам апсурдни работи.
Апсолутно е апсурдно без Бог. Ниедна суштина не може да се протолкува ниту објасни без Бог. Ниту стартот, животот/постоењето, ниту неговата завршница не можат да имаат смисла без Господ. Од т таму неверувањето раѓа нихилизам кај човекот. Безволност и од таму сите модрени психолошки појави. Пример самоубиството. Спротивно со Бога се стекнува полна смисла и полна волја за живот. Ќе пишувам за тоа само да најдам време. Ќе видиш колку јасно е тоа. За да укажам на апсурдноста на неверувањето т.е. смислата на верата во Бога јас поднесувам „проблеми“. Тие проблеми се решливи од страна на верувањето, а нерешливи за неверувањето. Сметам дека тоа е доволно добар
доказ за да почне да се верува.
Ниту кај кинезите, ниту кај било кој народ не се случило да не постои поимот на Бог. Нема таков народ, ниту минимална заедница без да има некаква претстава за Бог. Детето знае за Бог уште пред да проговори. Ќе ти дадам пример кој сум го видел. Тек што проговорува едно дете за неговиот полов орган зборува со срам. Ама никој ништо не му рекол, а тоа знае дека е срамота. Се смее со срам.
Истражувањето на душата е наука, никој не го негира тоа, само што не е природна наука.
И еве пак истот го кажуваш што и јас само со други зборови. Синонимите се овде:
кај тебе е надворешна наука - кај мене е материјален свет
кај тебе е внатрешни испитувања - кај мене е свет на идеи
Тоа што не е природна наука не ги намалува вредностите на нејзините откривања.
Духот бидејќи комуницира со другиот дух добива комплетен одраз. Умот работи со претстави, со поими. Претставите, поимите не се самите појави и предмети туку нивна слика. Тие претстави никогаш не се исто што и реалната појава/предмет. Затоа откривањата на духот се реални, а откривањата на разумот се вирутелни.
И само менуваш повеќе синоними и со тоа само ги буниш другите повеќе, додека јас си се држам за едма цврста терминологија која поради нејзината константнос е поразбирлива за другите.
Тоа е лична проценка, тоа треба или да се докаже или
другите сами да го кажат.
И за да не дискутираме без потреба понатаму, кажи ти едноставно јасно и кратко дали ти
а) веруваш во постоењето на господ во материјалниов свет ИЛИ
б)тврдиш дека постои господ во материјалниов свет
Одговори само со под а) или под б)
Јас би сакал да имав опција и за двете. Едното е почетно, верувањето, другото тврдењето, е последица. Да не мислеше под тврдиш, да биде, „знаеш“ дека постои Господ во материјалниот свет.