Апсурдите на атеизмот

• Креатор на темата Креатор на темата sardaukar
  • Време на започнување Време на започнување
Научно може да се докаже дека убивањето не ги усреќува убијците. Исто така научно може да се докаже дека педофилите не ги прави среќна педофилијата. Дали е воопшто потребно научно докажување кога е повеќе од јасно дека не може тоа да ги прави среќни.
Премногу наука,остави малку место за религијата.:nenene::pos2:
А ако сите сме родени исто, ако лошите дела се наш избор и ако лошото некого го навистина го прави среќен тогаш сите би не правело среќни и сите ќе го правевме.
Логика?
Ако некој го прави среќен тоа што убива,тогаш сите би требало да не прави среќни истата работа?
Тоа што некој е среќен поради тоа што убил,зависи од многу различни фактори,како на пример:
-Средината во која израснал
-Родителите
-Социјализацијата(си чул за зборов?)
-Настаните во неговиот живот
-Условите во кои живее
Размисли,ако некој ги убил неговите родители,тогаш нема ли да биде среќен кога ќе добие одмазда?
Убиството прави среќни некои луѓе.
И ПАК ЗАМОЛУВАМ РАЗРАБОТЕТЕ ГИ СЛАБОСТИТЕ НА ТОЧКИТЕ НА БЕСМИСЛЕНОСТА НА АТЕИЗМОТ КОИ ГИ ПОСТАВИВ, А НЕ ТУКУ ШЕТАЈТЕ СО СВОИ АРГУМЕНТИ КОИ СЕ ОД СОСЕМА ДРУГ АСПЕКТ.
Прво разработи ја бесмисленоста на својата света книга,најди некаква логика во било кое од срањата што го пишува во неа,освен во моралните поуки,па тогаш дојди и суди ја бесмисленоста на атеизмот.

И ПАК ЗАМОЛУВАМ РАЗРАБОТЕТЕ ГИ СЛАБОСТИТЕ НА ТОЧКИТЕ НА БЕСМИСЛЕНОСТА НА АТЕИЗМОТ КОИ ГИ ПОСТАВИВ, А НЕ ТУКУ ШЕТАЈТЕ СО СВОИ АРГУМЕНТИ КОИ СЕ ОД СОСЕМА ДРУГ АСПЕКТ.

Никогаш ама баш никогаш нема да разбереш дека атеизмот има смисла се додека не се обидеш да ги погледнеш ставовите на атеистите од нивен аспект а за тоа ко прво не треба да имаш предрасуди превземени од некој и да почнеш да размуислуваш слободно имајќи ги во предвид сите можности. А за да можеш уште подобро да ги разбереш ставовите треба малку подлабоко да ги проучиш природните науки.
Бидејќи јас немам намера подлабоко и поспецифично да ја разработам теологијата, не се ни обидувам од мој аспект да кажам дали еве да речеме исус е бог или божји син,. Бидејќи за да можам релевантно и со смисла тоа да го одредам треба да гледам од аспект на верник, односно имајќи ги во предвид одредените работи кои некој некогаш ги напишал и да се водам по нив.

Премногу наука,остави малку место за религијата.:nenene::pos2:
Логика?
Ако некој го прави среќен тоа што убива,тогаш сите би требало да не прави среќни истата работа?
Тоа што некој е среќен поради тоа што убил,зависи од многу различни фактори,како на пример:
-Средината во која израснал
-Родителите
-Социјализацијата(си чул за зборов?)
-Настаните во неговиот живот
-Условите во кои живее
Размисли,ако некој ги убил неговите родители,тогаш нема ли да биде среќен кога ќе добие одмазда?
Убиството прави среќни некои луѓе.
Прво разработи ја бесмисленоста на својата света книга,најди некаква логика во било кое од срањата што го пишува во неа,освен во моралните поуки,па тогаш дојди и суди ја бесмисленоста на атеизмот.
Ако горните фактори се суштинските причини за нечие девијантно однесување, тогаш сторителите не можеме да ги обвиниме или пофалиме за стореното. Никој не е виновен затоа што бил израснат во негативна средина, со лоши родители, без да го социјализира општеството и што случајноста го навела во некои настани кои негативно влијаеле на него и има се на се негативни услови кои го довеле да „ужива“ во злосторнички дела. Тие сите негативни услови може да го поттикнат кон зло, но човекот самиот избира дали ќе стори лошо дело. Досегашната судска пракса знае само за еден единствен случај (во САД) кога некој е ослободен од вина поради екстремно негативните услови кои нужно го навеле да стане тежок криминалец. Ако надворешните фактори одлучуваат за нашето добро или лошо однесување тогаш луѓето немаат вина за сторените дела. Така што ние немаме право да им приговориме, тие морале такви да бидат. Ако така се гледа би излегло дека ни добрите луѓе не би добиле пофалби бидејќи тоа секако е надворешно дело тие не вложиле никаков напор против негативна тенденција за да добијат пофалба и почест од другите.
Јасно е дека ова не држи.
Независно од лошите или добрите услови кои може да поттикнат на добри и лоши дела клучна е одлуката на самиот човек каков избор ќе направи. Затоа и дотолку поголема пофалба и чест добива човекот кој во полоши услови од нормалните одлучува да живее чесен живот.
Самата одмазда за казната на убиецот на нечиј близок не би требало да го радува оној кој ја добил одмаздата. Може да го смири тоа што ја исполнил должноста кон родителите и кон заедницата да биде откриен извршителот и да биде превентивно отстранет бидејќи неказнетиот може и некој друг да повреди. Ако одмаздата го радува, тогаш нема потреба да чека од правосудниот систем за да го осуди. Тогаш самиот нека му се одмазди па „да се усреќи“.

Ете јас извадив нелогичности и бесмислености на атеизмот и за жал никој не сака да ги побие. Јасно е или не знаете или не ни може да се побие.
Ако сметаш дека нема логика во Светото Писмо, еве извади некоја нелогичност па да можам да одговорам ако знам и ако воопшто навистина има смисла Светата книга. Само извади едно-две за тебе најнелогични и најбесмислени. Не се плаши од можноста да не си ја разбрал логиката. Извади нешто што ти е најнелогично. Само те молам конкретизирај и биди конструктивен.

Никогаш ама баш никогаш нема да разбереш дека атеизмот има смисла се додека не се обидеш да ги погледнеш ставовите на атеистите од нивен аспект а за тоа ко прво не треба да имаш предрасуди превземени од некој и да почнеш да размуислуваш слободно имајќи ги во предвид сите можности. А за да можеш уште подобро да ги разбереш ставовите треба малку подлабоко да ги проучиш природните науки.
Бидејќи јас немам намера подлабоко и поспецифично да ја разработам теологијата, не се ни обидувам од мој аспект да кажам дали еве да речеме исус е бог или божји син,. Бидејќи за да можам релевантно и со смисла тоа да го одредам треба да гледам од аспект на верник, односно имајќи ги во предвид одредените работи кои некој некогаш ги напишал и да се водам по нив.

Апсурдност 1 предвечноста: Дали природата настанала од ништо туку така без причина и без поттик. А ако не настанала од ништо тогаш значи постоела од секогаш. Ако постоела од секогаш тогаш таа или некаде во неа е Бог. Тоа веќе не е природа каква што сфаќаат атеистите. Ги има божествените атрибути на вечноста, се потврдува постоењето на Бог.

Имаш одговор на оваа безбожничка бесмисленост. НЕМАШ!

Апсурдност 2 случајноста: Ако некој не верува во Бог туку верува дека случајноста го води светот, тогаш зошто не сфаќа дека случајноста колку што има шанси за „среќна добивка“ исто толку има можност за „несреќна загуба“. Кога досегашната неверојатна среќна случајност не зависи од нас, ако Некој не не штити прашање на време е кога ќе бидеме уништени. Тоа што важи за нас, важи за се што постои кое не стекнало целосна контрола односно кое не станало бог. Можност за бескраен развој има оној кој уште од стартот бил предодреден за бескраен развој т.е. ако уште од стартот носиме божествен потенцијал. А како да се стане бог кога случајноста ќе го уништи пред да се приближи до тоа.
А ако стане бог, дали некој може да постане бог во безбожните услови на материјалистички сфатената природа, освен ако веќе во природата не постоел потенцијал на Бог т.е. веќе го имало правиот Бог.

Имате одговор на бесмисленоста во неверувањето во Бога? НЕМАТЕ И ЗАТОА МОЛЧИТЕ ОКОЛУ ТОА А ГО ВРТИТЕ МУАБЕТОТ ВО ДРУГ ПРАВЕЦ!

Ти сериозен си или се зафркаваш?
Барам публикација стручна од стручњаци кои спровеле статистичко истражување по оваа проблематик а не тоа што пишува во медиумите за масовно информирање, каде и онака 50 % од работите се искривени, измислени и неточни. Имено што има врска проституција, хомосексуалност, рок музика со атеистите, ова ти е предрасуда.
Сето она е изведено од научни публикации. Ете види на дното од првиот линк ќе видиш еден куп на научни институции кои ги проучувале ефектите на хомосексуалната ориентација врз животите на луѓето.

Втора работа светената вода има исто дејство како и молитвата. Како функционира односно како се ефектуира можеш да откриеш во психологијата кои претпоставки се поткрепени со неуробиолошки испитувања.
Така да дај ми ти стручно изведена статистика во стручно списание за такви работи а не нешто од кој и да било весник или медиум за масовна употреба.
Ајде молитвата да ја кажеме е дело на психологијата кога станува за сами за себе, ама како се докажува делотворноста на молитвата кога човек се моли за некој друг и тој не знае за тоа. Од друга страна осветеноста на водата влијае на физичкиот свет. Пример осветената вода уништува бактерии, дали тврдиш човековата психологија има моќ да ги убива бактериите. Ако има таква моќ зошто тогаш не ги убива настрана од верувањето во Бога.
Се што е изложував е од научни публикации, а ти продолжи да се користиш со секој можен изговор само да не признаеш.
Впрочем уште од стартот реков емпириските докази можат да одат и во двата правци, затоа за вистината не одлучува одделно испитување туку ако тргнуваме од аспект на рациото битно е вреднувањето на целокупноста што го прави само филозофијата која генерализира, а не одделните науки кои одат во продлабочување и ја откриваат вистината но никогаш целосно оти зависат едни од други.

А не ли ти падна случајно на памет дека во побогатите земји се има подобро образование за разлика од посиромашните земји каде образованието е далеку послабо, па да се вратеше на тоа што ти самиот го кажа дека има повеќе атеисти кај подоброобразованата популација отколку кај сиромашната.
Како што гледаш ми паднало на памет дека се пообразовани, ама ми паднало и напамет дека имаат поголем број на самоубиства, што значи помала желба за живот, поголем број на срцеви заболувања, поголем број на разводи, поголем број на психолошки заболени, депресивни, незаинтересирани за семејство, повеќе стресови, поголема осаменост и тн. Зголемувањето на неверувањето со зголеменото богатство и можам да си го толкувам и со човечката неблагодарна природа да како што се чувствува лажливо сигурен така и го заборава Бога. И како што го зголемува образованието така му расте лажната самоувреност дека нешто знае, ако само нешто приучил. Но исто така знам дека оние врвните образовани, оние од прва класа низ човековата историја повеќето верувале во Бога.

Не мораш толку да должиш основната разлика е тоа што ти веруваш во тоа дека материјата/енергијата потекнува од идејата, јас не верувам ниту во тоа дека идејата потекнува од материјата/енергијата ниту во тоа дека материјата/енергијата потекнува од идејата, туку едноставно ги вршам моите испитувања под претпоставка дека материјата е прва, до сега има многу докази како материјата/енергијата може да создава идеи, ама сеуште нема пример за идеја да создаде материја/енергија.

Ова е веќе подобро, имаш претпоставка, а не тврдење дека „БОГ НЕ Е ВО ПОЗАДИНА на светот.

Но Бог не е идеја, ниту Небесниот свет кој впрочем е нешто како крило на Бог во кое престојуваат душите. Небесното Царство е „простор“ на токовите кои извираат од Бог со кои „се хранат“ и осветуваат стремежите на богостворената човечка душа. Затоа и изразуваме таква почит кон Небесното Царство бидејќи тоа е непосредно престојување во Бога.

За да те побијам прво треба да фатам и да ти ги објаснувам работите кои наведов дека не ги владееш толку добро и не ги разбираш толку добро. Извини ама навистина немам време да држам предавања тука.
Ај направи обид оти вака изгледа дека не можеш да ме побиеш.

Не мораш да ми ја кажуваш интерпретацијата на хипотезата за биг бенг преку библијата, стопати до сега ја имам слушнато.
И покрај таа интерпретација нема до сега ниту еден физички доказ за хипотезата дека господ е должен за почетокот на универзумот.
Во извесна мера теориите на релативитетот, квантната теорија, суперстрингс го потврдуваат Божјиот прапочеток. Самите нивни откритија за неверојатната трансцеднентност на светот укажуваат на трансцендентноста на Изворот на светот. Пример: секоја честичка си има свое одвоено од времето на постоење, со своја брзина и со непремостливост на поврзување на времињата на одделните честички. Тие не постојат истовремено иако ние ги детектираме „истовремено“. Искривеност на просторот. Движењето не постои во за нас познатата смисла, одредувањето зависи не од реалноста туку од одредувачот и тн. Сите овие можам да ти ги поврзам со теистичкиот концепт на светот, а не можат да се поврзат со атеистичкиот концепт.
Но ќе се вратам назад и да нема физички доказ и нормално е дека ќе нема се до крајното дешифрирање на светот од кое сме мнооогу далеку, филозофскиот доказ ни дава можност да се открие вистината за почетокот уште пред да се дојде до физичкиот доказ.

И ти свати дека истот го кажуваш само други зборови, тоа што го кажуваш едно и единствено е исто со бесконечно.
Се согласувам дека тоа е така. Но и истовремено е бесконечно но истовремено бесконечноста губи смисла, што значи повторно спојување на спротивни нешта што е соодветно на човековата еднонасочна ограниченост да ги спои двете страни на медалот. Човековиот разум може да гледа само од една страна.

Јас го кажав моето гледиште ама изгледа треба да го повторам по незнам кој пат. Науката во моментов се обидува да ги разбере и дефинира сите одлики на енергијата/материјата односно евентуално да го открие потеклото на тие одлики или потеклото на самата енергија. Дали енергијата е створена од некоја идеја или битие, дали само преку негова идеја дали преку негова манипулација, дали енергијата потекнува како последица на некои други причини во кои нема „господ“, не знам. Тоа сега се испитува, останува да се види. А јас сум помирен со можноста да не дочекам да се одговри прашањето од каде потекнува енергијата или пак од каде потекнуваат нејзините својства, и немам ама баш никаква потреба внатрешно да верувам во која и да било можност или хипотеза, бидејќи кога некоја хипотеза ќе биде добро поткована со докази ќе стане теорија (најверојатна вистина). Која е правата вистина и онака никогаш нема да дознаеме.
Добро но ова е веќе признавање на можноста дека Бог можно е да постои. Затоа не ги напаѓај верниците, затоа што како што гледаш науката не може да го отфрли тоа сосема. Вистинскиот научник сфаќа дека за да ги разбере што покомплетно работите треба да ги сфати не само од високоинтелегентна позиција high level, туку да ги погледне и од нискоинтелегентна позиција low level. Бидејќи и двете позиции ќе откријат вистини. Вистинскиот научник нема да ја отфрли мудроста на овчарот кој исто така има право на откривање колку и тој научникот. Артикулирањето на вистината на селанецот е застарено но тоа не значи дека е неточно. Впрочем не е важно дали имаме милиони докази или на пример 10 докази. Битно е правилното размислување, а не бројот на доказите. А секој од нас сигурно располага со многу повеќе од 10 докази за да си ја открива вистината. Ако математиката е наука, ако физиката е наука, зошто внатрешното испитување на состојбите на духот да не биде наука. И ако во надворешната наука ние сме зависни и треба да чекаме со векови за нови откритија во внатрешните испитувања ние сме господари односно ги имаме на располагање сите информации како што Бог ги има за макрокосмосот.

Јас ова ти го ставам како предупредување од тоа што сум видел како други реагираат на слични појави, јас нема да бидам тој што ќе те гони и етикетира, тоа ќе бидат другите верници на форумов.
Може со одделни верници за подетални прашања би се расправале но за глобалните прашања и со верници од други вероисповеди би се разбрале. Впрочем за овие теолошки антиатеистички прашања верските институти соработуваат меѓу себе во своите откритија независно од вероисповедта.

Тоа не го знаеш, а не го знам и јас, нема материјален или природен доказ за тоа дека природата неможе да постои без божја предвечност.
И тука останува ти да си веруваш во тоа дека не е можно, а мене ми останува тебе да ти кажам, јас немам потреба да верувам, туку ако имам материјален доказ за тоа дека можам да ти потврдам дека е точно односно да ти кажам дека не е точно тоа во што ти до тој момент си верувал дека е точно.
Јас уште во првиот пост се искажав, ние не можевме да најдеме доказ и потврда за Бога. Но Бог ако постои може и би требало да ни најде начин да ни потврди. Само заради испитувањето Бог комплетен и несомнен доказ не и го дава на целата човечка заедница, туку му се докажува само на поединецот. За да го стори тоа Бог, поединецот треба само да го праша и да се вети дека ќе биде верен ако му даде доказ, ако му се открие. Така што се што ти или било кој кој што сака да открие дали Бог постои треба само да Го праша. Ако не му одговори тогаш е слободен од обврската да верува. Но луѓето не сакаат да го прашаат од страв дека ќе му одговори и тогаш мислат дека не ќе можат да уживаат. Тоа е глупаво бидејќи откритието на Бога носи вистинско поквалитетно уживање од телесното, слобода, целосна безбедност, смирување, полна смисла на животот.

Тука веќе покажуваш дека се плашиш од апсурдот на животот. Но од моја гледна точка животот е процес кој се одвива и по некое одредено време ќе престане. Односно многу веројатно смислата на животот и нашето постоење е едноставното константно зголемување или одржувањето на истот ниво на ентропија во некои поголеми размери. Ама не се знае може таму има уште многу неоткриени работи и законитост кои ќе го сменат смисолот на постоењето на живот.
Како и да е многу малку се знае сеуште за да може да се каже дали навистина тоа е смисолот на постоење на живот или не.
Со други зборови, јас сум од тие кои истражуваат, а ти си еден од тие кои се откажале од истражување во материјалниот свет и си се оддал на верување во некои идеи кои постојат во твојот идеен свет.
Јас сум помирен со фактот дека никогаш нема да знам се, а изгледа дека твојата желба а знаеш се а неможеш да знаеш се те натерала да си создадеш верување дека знаеш се преку постоењето на семоќен и сеприсутен бог преку кој се си објаснуваш и интерпретираш.
Бесмисленоста е разочарувачка за секого. Самото постоење на разочарувањето од бесмисленост потврдува дека смислата ни е потребна. Односно животот мора да има смисла, а каде ќе ја лоцираме смислата ако не во Бог. Ако нема стремеж и радост поради нешто (Некој) Свето и Добро, дали има смисла да се стремиме да го бараме и да го правиме во животот. Бесцелен е опстанокот само заради опстанок. Ете ти нов атеистички апсурд. Ги има безброј.
Не се надевај дека некои нови откритија ќе донесат нешто суштинско. Човек затворен во 4 ѕида и човек кој освоил една Галаксија имаат ист број на податоци на располагање, а тоа е бесконечно многу. Не се битни бројот и квалитетот на информациите, дури и од едно љубовно романче може да се учат космички вистини доколку се бараат. Битно е правилното размислување за да се открие вистината. Можеше да видиш досега дека ни приближно не сум застанал во испитувањата, само суштината веќе сум ја открил но имам бескрајно многу нешта да учам од формалноста. Но суштината и формалноста се обединети и се со исто значење. Така како духовно смирен и задоволен со откриената суштината имам гарантиран минимум секогаш да бидам среќен и задоволен, а со формалноста и можност за повеќе од среќен и задоволен.
Сигурно и ти ако ти се понуди можност да знаеш се и ти би ја прифатил таа можност. Верувам дека паметни луѓе осознаваат дека одењето по еднонасочната патека на разумското сознание не можат да знаат се, затоа бараат странична можност за да се открие се. Што значи грешиш дека не може да се знае се. Ако се оди по една бесконечна линија од точка на точка, бескрајно ќе одиме по неа мислејќи дека моменталниот тренд е подобар од она претходно и дека ќе ни ја открие вистината. Ама одењето ќе биде вечно барање дури и без да знаеме зошто. Затоа наместо да се оди по линија се отстрануваш од страна за да се погледне линијата во целина. Разумот оди по таа бескрајна линија, а духот нема ограничувања ја фаќа целината. Затоа побарај ги вистините не САМО со разумот туку и со духот.

"If you will it, it is no dream."
-Theodore Herzl, Zionist

:vozbud::vozbud::vozbud:

НАУЧНО ДОКАЖАНО - Убивањето ги усреќува убијците.
НАУЧНО ДОКАЖАНО - Допирањето мали девојчиња ги усреќува педофилите

Од кога среќата е фактор за што било. Од кога задоволството е фактор во ебаната религија која често ограничува телесни задоволства? Зборовите се телесни задоволства на дегенизираните мисли наречени ’религии’ и нивните членови. Секој проповедник со страст говори за Бог. Лесно му е на тој лажго све што не му е јасно, се што го копка(ло) да го придодаде во купот што е под именката БОГ. НЕ ЗНАМ ДА РЕШАВАМ ЕДНОСТАВНИ МАТЕМАТИЧКИ ЗАДАЧИ. ГО ВОЗАМ АВТОМОБИЛОТ И НЕ ЗНАМ НИШТО ЗА ВНАТРЕШНО СОГОВУРАЊЕ НЕМА ВРСКА - ИСУС Е МОЈОТ ОВЧАР, ЗНАЕЊЕТО Е ПРЕЦЕНЕТО, АЈДЕ ДА СЕ ДРЖИМЕ ВО ОВАА ЛАБАВА СОСТОЈБА НАРЕЧЕНА 'ЉУБОВ' КОЈА НЕМА АПСОЛУТНО НИКАКВА ПОЕНТА ОСВЕН НЕКОЈА ГЛУПА СИГУРНОСТ ДЕКА КОМШИЈАТА НЕМА ДА МЕ УБИЕ АКО ПОГОЛЕМИОТ ДЕЛ ОД ВРЕМЕТО ГО МИНУВАМЕ ВО БАНАЛНИ РИТУАЛИ И СИ ЈА ТРОШИМЕ ЕНЕРГИЈАТА.

Нормално дека тие зборови, тие молитви го успокојуваат обичниот човек. Се ќе биде во ред. Се ќе биде ебано во ред, И ако умреш од тајфун, ако те акне цунаму- пак ќе биде во ред. Знаеш зошто? ти уствари не си многу корисен (НЕ ВИСТИНСКИ НЕ КОГА ГО ТРОШИШ ТОЈ ТВОЈ ПОТЕНЦИЈАЛ НА ГЛУПИ РАБОТИ КАКО ВЕРУВАЊЕ), но кралството божјо те чека, така да плаќај даноци уште неколку години (те молам не се убивај, економијата се распаѓа, ни треба ТВОЕТО РОБУВАЊЕ), работи ко скот уште неколку години за некој деген што кур го боли зашто не го интересира за тебе И ПОСЛЕ УМРИ. САМО ПОЧЕКАЈ да ти наполниме главата со срања, за да не те збунат конфузните зли атеисти и нивните “слепи шанси“, “бесцелност на животот“, “потеклото на видовите“ и рок музика.

Да, тој темјанот навистина има седативно дејство.:vozbud:

Тогаш верувам дека ќе ве снема вас религиозни фанатици до утре. Навистина верувам.

Кон првоболтуваното:
- Убивањето не ги усреќува убијците, туку само ја исполнува нивната зла намера. Кој ужива во злото, тој сам по себе покажува КОЈ е неговиот бог.
- Допирањето мали девојчиња е само показател на неговата неверојатна острастеност, која самиот неможе да ја контролира.

Кон второболтуваното:
- „...само ти верувај...„ вели Христос Бог.
- „...нека ви биде според верата ваша....„ вели Христос Бог.

sardaukar таман кога некој ке помисли дека некој успеал толку добро да разглоби што опфака религијата и на крај ке откриеш дека 90 посто од муабетот е копиран од друго место и пуфф џабе убедувања кога на секое наше прашање ти праиш копи паст на веке напишан текст нема меабетот веке смисла :nenene: поздрав од мене и продолжете да си дискутирате доколку мислите дека вреди јас се повлекувам:helou:

sardaukar таман кога некој ке помисли дека некој успеал толку добро да разглоби што опфака религијата и на крај ке откриеш дека 90 посто од муабетот е копиран од друго место и пуфф џабе убедувања кога на секое наше прашање ти праиш копи паст на веке напишан текст нема меабетот веке смисла :nenene: поздрав од мене и продолжете да си дискутирате доколку мислите дека вреди јас се повлекувам:helou:

Трикстер, дека бегаш бе, а? Сардаукар одлично ги објасни работите, и сега, кога на Вас, кои не верувате, ви недостига „доказ„ да ги побиете неговите ставови, „фаќаш џаде„? Ај покажи машкост и терај и понатаму, никој нема да ти замери на твојот атеизам. На форумов ионака сме да размениме различни видувања на исти теми, нели?

Трикстер, дека бегаш бе, а? Сардаукар одлично ги објасни работите, и сега, кога на Вас, кои не верувате, ви недостига „доказ„ да ги побиете неговите ставови, „фаќаш џаде„? Ај покажи машкост и терај и понатаму, никој нема да ти замери на твојот атеизам. На форумов ионака сме да размениме различни видувања на исти теми, нели?

Мики мислев дека подобро ме познаваш ццц ... далеку од тоа дека сакам да побегнам од темава поради недостаток на докази напротив ги имам многу и воопшто не би ми било проблем да ги постирам но доколку зборам со личност која тоа што би го постирал предходно го има размислено... ане вака на секој мој доказ или забелешка да добивам копи паст одговор од друг форум книга или незнам уште што едноставно не иде нели...и како што сам кажа тука сме да размениме различни видувања а не едниот да да размисли што да напише а другиот готовански да одговара тоа не е размена на видувања ..
Биди ми поздравен кога ке почнат со лични ставови да се изразуваат одредени луге со задоволство ке се приклучам кон муабетот :helou:

Чесен збор trickster немам ископирано од никого освен делови од сопствени мисли од порано иако овие аргументи ги има во антиатеистичката аргументација. :uvo: Некои сум ги сретнал, а некои не сум ги сретнал но знам дека постојат, но јас ги кажав онака како што тие уште од порано сум ги размислувал гледајќи го светот од аспект на верник.
Навистина не знам зошто тврдиш дека сум копирал. Ајде покажи ми од каде сум копирал.

Мики мислев дека подобро ме познаваш ццц ... далеку од тоа дека сакам да побегнам од темава поради недостаток на докази напротив ги имам многу и воопшто не би ми било проблем да ги постирам но доколку зборам со личност која тоа што би го постирал предходно го има размислено... ане вака на секој мој доказ или забелешка да добивам копи паст одговор од друг форум книга или незнам уште што едноставно не иде нели...и како што сам кажа тука сме да размениме различни видувања а не едниот да да размисли што да напише а другиот готовански да одговара тоа не е размена на видувања ..
Биди ми поздравен кога ке почнат со лични ставови да се изразуваат одредени луге со задоволство ке се приклучам кон муабетот :helou:

Трикстер, никако неможам да го разберам поимот „личен став„. А ситуацијата на форумов е следната:
- верните се повикуваат на соодветна литература, на цитати од истата и на кажаното од авторитети од религијата,
- атеистите се повикуваат на соодветна литература, на цитати од истата и на кажаното од авторитети од науките.
И сега? Која е разликата? Кој е тој кој се повикува на цитати? Кое е тогаш, личното мислење по одредена тема и како се доаѓа до тоа лично мислење? Со вадење финти од рбетниот мозок?
Јас можам да изразувам свои, лични ставови само кога се во прашање моите лични вкусови по одреден основ или моите професионални ставови, но некој да изразува „личен став„ на верска тема , за мене е само обично „надабање„, нафрлање прозиволности без ниаков реален основ.

Рок агресори
Ако сакате да возите безбедно, тогаш избегнувајте да слушате Guns N Roses, Meat Loaf и Bruce Springsteen додека сте зад воланот, бидејќи испитувањата покажуваат дека овие и слични рок песни ги тераат луѓето да возат поагресивно.
http://www.on.net.mk/default-MK.asp?ItemID=4324C3636CE56343B43F0270812FFFCD
Nemoj samo Bruce da mi go diras, ce te pukam. A uste pomalku naslonuvajki se na nekoja glupa analiza na luge sto imaat ton slobodno vreme i kiloton dolari, pa od nemaj kade pravat sterilni istrazuvanja. Bruce a i globalno rock-ot kako kultura imaat mnogu ama bas mnogu pridoneseno za razvojot na civilizacijata vo prosliot vek, za podiganje na svesta na lugeto......
Ne se obiduvaj da ja argumentiras ispravnosta na veruvanjeto vo Gospod na glupav nacin, vo samoto veruvanje imas daleku po cvrsti argumenti.

Апсурдност 1 предвечноста: Дали природата настанала од ништо туку така без причина и без поттик. А ако не настанала од ништо тогаш значи постоела од секогаш. Ако постоела од секогаш тогаш таа или некаде во неа е Бог. Тоа веќе не е природа каква што сфаќаат атеистите. Ги има божествените атрибути на вечноста, се потврдува постоењето на Бог.
So ova se slozuvam, osven so boldiranoto.

Nemoj samo Bruce da mi go diras, ce te pukam. A uste pomalku naslonuvajki se na nekoja glupa analiza na luge sto imaat ton slobodno vreme i kiloton dolari, pa od nemaj kade pravat sterilni istrazuvanja. Bruce a i globalno rock-ot kako kultura imaat mnogu ama bas mnogu pridoneseno za razvojot na civilizacijata vo prosliot vek, za podiganje na svesta na lugeto......
Се согласувам дека испитувањата не се сосема точни, затоа што тогаш сам би го побил тврдењето дека емпириските докази не можат да го потврдат позитивниот ефект. Тие ако се максимално професионални можат да утврдат ефект но само во врска со една активност. Моето тврдење е дека испитувањата потврдуваат дека верувањето или неверувањето имаат ЕФЕКТ. Впрочем јас исто така го слушав често Bruce Springsteen, како и други кои наводно имаат негативен ефект на пример Iron Maiden, Deep Purple, Scorpions, Led Zeppellin и тн. Впрочем тие на мене имаа позитивен ефект во поглед на моите верувања. Моето мислење е дека ако навистина некоја музика е штетна за одредена активност истата е корисна за некоја друга активност.

Ne se obiduvaj da ja argumentiras ispravnosta na veruvanjeto vo Gospod na glupav nacin, vo samoto veruvanje imas daleku po cvrsti argumenti.
Не верувам дека постои глупав начин за докажување на исправноста во верувањето во Господ. Баш ме интересира кои се тие „поцврсти аргументи во самото верување“?

So ova se slozuvam, osven so boldiranoto.
Ако природата е Бог, тогаш зошто ја нарекуваме само природа, од сега да ја наречеме и природа и Бог. Да се однесуваме како кон Бог и да знаеме дека таа Бог природа не чува, а не ние самите и преку неа ќе станеме и ние богови како што таа е Бог.

Sardaukar,еден совет,без иронија.
Пишуј пократки постови,вака ретко кој ги чита,а особено не атеистите,така да,ти бега целната група на која се обидуваш да и ја докажеш поентата.

Не верувам дека постои глупав начин за докажување на исправноста во верувањето во Господ. Баш ме интересира кои се тие „поцврсти аргументи во самото верување“?
Na pr. "dilemata" koja sto ja postavi za predvecnosta kako sto ti ja narekuvas, so koja sto kako i sto spomnav se slozuvam osven so eden del.

Ако природата е Бог, тогаш зошто ја нарекуваме само природа, од сега да ја наречеме и природа и Бог. Да се однесуваме како кон Бог и да знаеме дека таа Бог природа не чува, а не ние самите и преку неа ќе станеме и ние богови како што таа е Бог.
Drugar so samoto toa sto ti vikas " bi mozelo nekade vo prirodata da e i Bog " go rusis i si protiv konceptot za Gospod, koncept koj sto veli deka se e delo na Gospod.
A za toa dali prirodata bi mozelo da bide Gospod, moite stavovi gi imam kazano na druga tema, pri edna diskusija so Bacillus, za toa sto toa znaci energijata i dali nea mozeme da ja prifatime kako Gospod ako i pridademe beskonecna intelegencija..... baraj po postovite ke najdes.

edit:
se slozuvam so Fabullous, i mene mi e tesko da ti gi citam postovite celi .

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom