Апсурдите на атеизмот

• Креатор на темата Креатор на темата sardaukar
  • Време на започнување Време на започнување
abe ti sardaukar otkaj si praten ovde?da ne zabeleza pravoslavniov vrv na zemjava deka na forumov se inteligentni i obrazovani luge doagaat,pa da ne ve fati strav od masovno gubenje na verata vo zemjata,a kako posledica na toa i masovno namaluvanje na parickite so prostiov makedonski narod gi frla po toa crkvite,pa te pratile tebe ovde da ni go siris tvoeto oooooooooogromno znaenje i nevidena logika so koja bi gi zaprepastil i najgolemite filozofi i naucnici!
mi zboruvas za aspurdite na ateizmot taka,
aj mozda ne sum tolku nacitan ko tebe ama brat nekoj FAKTI gi znam so sigurnost,
1 apsurd, na verata http://www.adherents.com/Religions_By_Adherents.html ,objasni mi koj e tvojot bog,a koj bogot na ostanatite 20 religii,
2 apsurd,sto im se slusi na 20 milioni evrei (da zemime pola od niv bile vernici sto mislam deka sigurno bile mn poveke)10 milioni evrei zaginati vo vtora svetska vojna,pokraj niv uste 30 milioni drugi luge od cel svet(da zemime isto pola od niv deka bile vernici)znaci 15 milioni zaginati vo vtora svetska vojna,vkupno 25 milioni VERNICI zaginale ne po nivna vina za vremenski period od 6 godini,
3 apsurd, velis deka ne e mozno univerzumov da nastanal od nisto zasto toa ednostavno ne e vozmozno,e pa i jas ednostavno ne go priznavam postoenjeto na gospod od sekogas zasto za mene toa ne e vozmozno,ne mozes da donesuvas zaklucoci bazirani na tvoeto uveruvanje i na tvojata biblija,
4 apsurd, postoenje na RAJ i PEKOL,ako postojat kade se?kako se stignuva do niv?ima nekoja skriena avtobuska postojka gospod?
5 apsurd, arkata na noe,sobral po 2 od site zivotni vo eden mnoooooogu golem brod,aj ti se molam,aha i toj brod go izgradil so negovite 3 sina,aha da,ZIMI KUROV gi sobral site zivotni na edno mesto,
6 apsurd, adam i eva,koga bile sozdadeni spored gospod?otprilika godina kazi mi ne sakam tocno,bile sozdadeni koga se sozdal svetov?NE,planetava zemja e stara 3 milijardi godini,coveckiot vid se pojavuva pred edno 50 -100 ijladi godini,da recime deka togas gi sozdal gospod,kako se razmnozile do ovoj stepen?da presmetame matematicki,prvata bremenost na eva bila petorka,znaci pet deca,1 masko 4 zenski,pominati se znaci 9 meseci od nivnoto sozdavanje zemajki v predvid deka se sozdadeni seksualno sozreani, znaci 9 meseci,pominuvaat uste 14 godini pred decata seksualno da sozreat i da mozat da se reproduciraat,sekoe zensko ima po pet deca,1 masko i 4 zenski,znaci to ti se vkupno 25 deca na 14 godini,da go zemime toa kako prosek,za da stignat do ovaa brojka od 6.9 milijardi luge kolku sto ima denes bi i trebalo mn vreme
7 apsurd, gorenavedenovo e INCEST,najstrogo zabraneto vo celiot svet,kaj vernici i nevernici,
nemam vreme za uste da se glupiram ovde so vakvi postoj i da si go trosam vremeto oti znam so ke odgovoris GOSPOD E SEMOKEN ,toa ti e najgolemiot apsurd od site
pozdrav

1 apsurd, na verata http://www.adherents.com/Religions_By_Adherents.html ,objasni mi koj e tvojot bog,a koj bogot na ostanatite 20 religii
Sto pati sum povtoril i pak ke povtoram, koga se diskutira za postoenjeto na Gospod, ne gi mesajte religiite. Postoenjeto na Gospod e absolutno ( ili postoi ili ne ) a ne relativno i da zavisi od nasite veruvanja i stavovi. A religijata i verata od druga strana e sosem druga kategorija, licen izbor na sekoj od nas, dali toa mu e potrebno dali ne, i tako dalje....

3 apsurd, velis deka ne e mozno univerzumov da nastanal od nisto zasto toa ednostavno ne e vozmozno,e pa i jas ednostavno ne go priznavam postoenjeto na gospod od sekogas zasto za mene toa ne e vozmozno,
Toj trgnuva od toa sto nie do deneska znaeme za prirodata i sostavnite elementi na prirodata, a toa e deka znaeme deka nisto ama bas nisto ne moze da se sozdade od nisto. Vo prirodata za da se sozdade nesto mora da ima pricina. Barem toa e nacinot koj sto nie go prifakame deka funkcionira prirodata. A samiot koncept za Gospod e razlicen od toa. Gospod se definira kako "nesto"-"bitie" koe sto e nad dimenziite na nasata priroda i univerzum, nezavisen od vremeto.

4apsurd, postoenje na RAJ i PEKOL,ako postojat kade se?kako se stignuva do niv?ima nekoja skriena avtobuska postojka gospod?
So samoto prifakjanje na konceptot za Gospod lesno moze da se sfati i toa. Nisto ne bi bilo nevozmozno da se napravi za "nekoj" sto ima beskonecna mok i intelegencija.

6 apsurd, adam i eva,koga bile sozdadeni spored gospod?otprilika godina kazi mi ne sakam tocno,bile sozdadeni koga se sozdal svetov?NE,planetava zemja e stara 3 milijardi godini,coveckiot vid se pojavuva pred edno 50 -100 ijladi godini,da recime deka togas gi sozdal gospod,kako se razmnozile do ovoj stepen?da presmetame matematicki,prvata bremenost na eva bila petorka,znaci pet deca,1 masko 4 zenski,pominati se znaci 9 meseci od nivnoto sozdavanje zemajki v predvid deka se sozdadeni seksualno sozreani, znaci 9 meseci,pominuvaat uste 14 godini pred decata seksualno da sozreat i da mozat da se reproduciraat,sekoe zensko ima po pet deca,1 masko i 4 zenski,znaci to ti se vkupno 25 deca na 14 godini,da go zemime toa kako prosek,za da stignat do ovaa brojka od 6.9 milijardi luge kolku sto ima denes bi i trebalo mn vreme
So vakva matematika, Gospod ( iako ne veruvas vo nego ) neka ti e na pomos.

Sardaukar,еден совет,без иронија.
Пишуј пократки постови,вака ретко кој ги чита,а особено не атеистите,така да,ти бега целната група на која се обидуваш да и ја докажеш поентата.
Ако не се комплетира одговорот ќе те зачачкаат за одредена празнина во напишаното така што ќе излезе уште поголемо пишување. Ќе се обидам да бидам пократок.

Na pr. "dilemata" koja sto ja postavi za predvecnosta kako sto ti ja narekuvas, so koja sto kako i sto spomnav se slozuvam osven so eden del.
Може ли да ја оспориш таа дилема?

Drugar so samoto toa sto ti vikas " bi mozelo nekade vo prirodata da e i Bog " go rusis i si protiv konceptot za Gospod, koncept koj sto veli deka se e delo na Gospod.
Јас не тврдам дека „би можел некаде во природата да е и Бог“, тоа го излеков како атеистички заклучок доколку се оди доследно во негирањето на Бог како прапочеток. Ако атеистот не го признава Бог и на природата и даде предвечност дека ја имало од секогаш, што мора да и го даде, бидејќи не може природата да настанала од ништо тогаш пак спротивно на неверничките верувања пак ќе излезе дека „некаде во нејзе има нешто како Бог“ поради предвечноста како Божји атрибут, а не природен. Но од ова ќе бега секој атеист бидејќи ќе согледа дека понатамошната разработка ќе ја отфрли примесата на Бог во природата и ќе превладее Бог во природата. Тоа ја докажува апсурдноста на лажниот атеизам и квалитетот на несоборливост на вистината, во случајов вистината за присутноста на Бог.

A za toa dali prirodata bi mozelo da bide Gospod, moite stavovi gi imam kazano na druga tema, pri edna diskusija so Bacillus, za toa sto toa znaci energijata i dali nea mozeme da ja prifatime kako Gospod ako i pridademe beskonecna intelegencija..... baraj po postovite ke najdes.
Би сакал ама тешко дека ќе најдам време. Сега одвај најдувам време овде да одговорам кога веќе се зачачкав. Но мислам и дека можам да ги претпоставам тие ставови. Мислењето за Бог како целисходна несамоосвестена космичка интелегенција е меѓуфаза кон признавањето на Бог како личност.

edit:
se slozuvam so Fabullous, i mene mi e tesko da ti gi citam postovite celi .
Ок, ок ќе гледам да скратам.

Ако доследно го држиш ставот дека природата е Бог полека по истата патека ќе те доведам дека ќе треба да престанеш да ја нарекуваш природа и да ј
Jas ne go drzam stavot deka prirodata e Gospod, i nema potreba po nikakva pateka ti negde da me odvedes.

Но мислам и дека можам да ги претпоставам тие ставови. Мислењето за Бог како целисходна несамоосвестена космичка интелегенција е меѓуфаза кон признавањето на Бог како личност.
Nikogas ama bas nikogas nema da prifatam deka Gospod e licnost, ne za drugo tuku mi vregja inteligencija.

Ne se obiduvaj da ja argumentiras ispravnosta na veruvanjeto vo Gospod na glupav nacin, vo samoto veruvanje imas daleku po cvrsti argumenti.
И не ми кажа кои се тие поцврсти аргументи во самото верување кои ја аргументираат исправноста на верувањето во Господ?

Nikogas ama bas nikogas nema da prifatam deka Gospod e licnost, ne za drugo tuku mi vregja inteligencija.
И јас и се смеев на мојата сестра верничка до 24 години. Велев и пред мене да се појави нема да верувам бидејќи едноставно Тој не може да постои. Како може во така феноменален бесконечен свет Некој да се занимава со нешто толку ситно како човекот. Ама го сменив мислењето. Во право била само не знаела како да се искаже.

И не ми кажа кои се тие поцврсти аргументи во самото верување кои ја аргументираат исправноста на верувањето во Господ?
Ti spomnav de pogore. Toa sto ti go postavi, za "predvecnosta" kako sto ti ja narekuvas.

И јас и се смеев на мојата сестра верничка до 24 години. Велев и пред мене да се појави нема да верувам бидејќи едноставно Тој не може да постои. Како може во така феноменален бесконечен свет Некој да се занимава со нешто толку ситно како човекот. Ама го сменив мислењето. Во право била само не знаела како да се искаже.
So sreka neka ti e.
Kako i sto rekov, veruvam vo postoenjeto na Gospod, ama deka "toa" e covek, njet, mi vrega inteligencija.

Како бе сите од атеисти станувате верници , ти , МИКИ итн ..

Што е то што го осознавате за да доете до заклучок дека има Бог ?

Ете од лично искуство ми кажи , на кој начин почна да веруваш ?

Погоре поставив теолошка филозофија против атеистичките гледишта, затоа би ве замолил ако сте атеисти нападнете ја изложената филозофија, смислата на нејзината логика. На други места во други теми ќе зборуваме дали Исус Христос е тој Бог. Значи не го менувајте нивото. Тргнавме по логика одговорете со логика, не се префрлате на други некои ваши сомневања од други нивоа. Тие си имаат одговор ама ако тргнам да ви одговорам, пак ќе се префрлите на нешто друго и така ќе шетаме и нема да подрасчистиме ниедно прашање. Поставив два апсурди на атеизмот а наскоро со Божја помош ќе поставам и други. Вие или побивајте ги нив или поставете апсурдности на верувањето, а не да одиме во прашања дали баш Тој Бог е Христос и слично.

Па како да не го менуваме нивото кога ти од старт тука продаваш магла? Еве да кажеме дека успееш да не убедиш дека постои Бог, и кога ќе ни кажеш дека тој Бог е еврејскиот Бог, дали ти навистина мислиш дека ние ќе ти веруваме особено кога знаеме како настанала еврејската религија и како се проширила низ светот???

п.с.
За историјата на Христијанството тука, гледајте ги само првите 20-30 минути.

Како бе сите од атеисти станувате верници , ти , МИКИ итн ..

Што е то што го осознавате за да доете до заклучок дека има Бог ?

Ете од лично искуство ми кажи , на кој начин почна да веруваш ?

- еден ден, ќе ти стане јасна минливоста на сето она кое во моментов го сметаш за знаење,
- ќе посакаш да се запознаеш со друг „тип„ вистини,
- ќе го отвориш умот и за таквите вистини, кои немаат рационална подлога и ќе почнеш да го бараш Бога. А кога ќе почнеш да Го бараш, биди сигурен дека Он ќе те најде...
- и така, творението ќе го сретне својот Творец...

- еден ден, ќе ти стане јасна минливоста на сето она кое во моментов го сметаш за знаење,
- ќе посакаш да се запознаеш со друг „тип„ вистини,
- ќе го отвориш умот и за таквите вистини, кои немаат рационална подлога и ќе почнеш да го бараш Бога. А кога ќе почнеш да Го бараш, биди сигурен дека Он ќе те најде...
- и така, творението ќе го сретне својот Творец...

Микица , а истото не важи и за верниците ? Да посакаат да осознаат други вистини ?

Сето она е изведено од научни публикации. Ете види на дното од првиот линк ќе видиш еден куп на научни институции кои ги проучувале ефектите на хомосексуалната ориентација врз животите на луѓето.

Токму тоа и ти го спорам, бидејќи во медиумите за масовно информирање се пренесуваат некои информации од стручни публикации, каде што новинарот намерно или ненамерно поради неговата нестручност ги поедноставува работите за повеќе народ да може да го прочита тоа и ради тоа грешно ја пренесува информацијата. А да не споменам колку токму тие сакаат да шпекулираат и да направат нешто подраматично за да има повеќе читатели.

Пример осветената вода уништува бактерии, дали тврдиш човековата психологија има моќ да ги убива бактериите. Ако има таква моќ зошто тогаш не ги убива настрана од верувањето во Бога.

Па да ако си ја „осветил“ водата со антибиотик да ќе уништува бактерии. И не преку психологија не се убиваат бактерии. Бактериите можат да бидат уништени само преку стерилизација, антибиотик или преку нивна конзумација од друг организам која се храни со бактерии.
Те молам ајде не трескај глупости кога нешто не знаеш да не ти се смее народ.

Ова е веќе подобро, имаш претпоставка, а не тврдење дека „БОГ НЕ Е ВО ПОЗАДИНА на светот.
Но Бог не е идеја, ниту Небесниот свет кој впрочем е нешто како крило на Бог во кое престојуваат душите. Небесното Царство е „простор“ на токовите кои извираат од Бог со кои „се хранат“ и осветуваат стремежите на богостворената човечка душа. Затоа и изразуваме таква почит кон Небесното Царство бидејќи тоа е непосредно престојување во Бога.

Јас и останатите атеисти го гледаме, разработуваме материјалниот свет. Сега за сега нема материјален доказ дека постои бог, па затоа и јас никогаш не сум ни тврдел дека не постои односно дека постои бог, јас едноставно не знам сеуште дали постои или не а немам ни потерба да верувам дали постои или не. Затоа бидејќи нема материјален доказ за мене Бог останува идеја односно да постои само во светот на идеите. Ако излезе непобитен материјален доказ дека постои господ јас едноставно ќе кажам да постои господ, до тој момент за материјалниот свет бог е идеа.

Добро но ова е веќе признавање на можноста дека Бог можно е да постои. Затоа не ги напаѓај верниците, затоа што како што гледаш науката не може да го отфрли тоа сосема.

Јас никогаш не ји отфрлив можноста за постоење на бог, ама тоа не е причина за јас да верувам дека тој постои, затоа и ниту верувам дека не постои ни дека постои едноставно немам потреба да верува во тоа дали постои или не. Друга работа, ако малку ги разгледаш темите, слични на оваа ќе можеш да видиш дека јас не ги напаѓам верниците, јас напротив ги поддржувам во тоа да веруваат во бог. Бидејќи од моја атеистичка гледна точка тоа има смисла и не е апсурдно, туку кај тие луѓе што веруваат може да биде и корисно, па затоа и ги охрабрувам да веруваат во господ.
Јас нема потерба да гледам, науката никогаш ниту го отфрлила тоа сосема. Отиди на кое и да било универзитетско предавање по предметот еволуција секогаш на почеток се спомнува и хипотезата за постоење на господ.
Проблемот е што ти мене ме напаѓаш и кажуваш дека е апсурд тоа што јас не верувам во постоењето односно непостоењето на господ. Верувањето во постоењето односно непостоењето на господ не е задолително. Моја препорака е да направиш муабет со некои кинези кои немале допир со никоја религија па да видиш што ќе ти кажат, само колку за информација нив никогаш не им е ни спомната можноста за постоење на господ.
Така да јас не ги напаѓам верниците, туку ги подржувам, а моментално те напаѓам тебе бидејќи ти ме напаѓаш мене дека правам апсурдни работи.

Ако математиката е наука, ако физиката е наука, зошто внатрешното испитување на состојбите на духот да не биде наука. И ако во надворешната наука ние сме зависни и треба да чекаме со векови за нови откритија во внатрешните испитувања ние сме господари односно ги имаме на располагање сите информации како што Бог ги има за макрокосмосот.

Истражувањето на душата е наука, никој не го негира тоа, само што не е природна наука.
И еве пак истот го кажуваш што и јас само со други зборови. Синонимите се овде:
кај тебе е надворешна наука - кај мене е материјален свет
кај тебе е внатрешни испитувања - кај мене е свет на идеи

И само менуваш повеќе синоними и со тоа само ги буниш другите повеќе, додека јас си се држам за едма цврста терминологија која поради нејзината константнос е поразбирлива за другите.

И за да не дискутираме без потреба понатаму, кажи ти едноставно јасно и кратко дали ти
а) веруваш во постоењето на господ во материјалниов свет ИЛИ

б)тврдиш дека постои господ во материјалниов свет

Одговори само со под а) или под б)

Микица , а истото не важи и за верниците ? Да посакаат да осознаат други вистини ?

Веќе 100 пати имам напишано дека јас не сум роден верник. Но, отворањето на умот кон Божјите вистини беше пресуден за моето обраѓање кон Христа, во чија Црква сум крстен на бебешка возраст.
Верниците, според стекот од околносто во кој живеат, т.е. живееле до своето обраќање кон Бога (а тој стек од околности е атеистички) јасно е дека биле приемчиви само за световните вистини. А световните вистини не познаваат дух и духовност, па така, кога поединецот е од сите страни сардисан само со световни/минливи вистини, тешко може да прифати и некоја друга виситнина, на пример, вистина од духовно-етичка природа. И тоа е така, се додека умот од атеистот, како веќе напишав, не се отвори и за Божјите вистини .Сметај дека верниците веќе го знаат повеќето од она кое атеистите го изнесуваат како џоа котрааргумент за Божјото постоење, оти и тие самите (сега верници , предтоа атеисти) и самите го имале прифатено атеистичкото учење како свое. Атеизмот не е проблематичен се до моментот кога атеистите тврдоглаво и инаетџиски ќе почнат датврдат дека Бог не постои, иако и тие самите (атеистите) се од Бога создадени, Замисли кој е тој апсурд: творението на Творецот му вели дека Он не постои!!!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom