Adobe Photoshop - совети, туториали, помош

• Креатор на темата Acid
  • Време на започнување

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
458
How to make a custom shape FUNKY?

Епа вака инспириран од еден предходен туторијал мислам дека беше од Димитар:)helou:Дими) решив да напраам еден навидум сличен туторијал само што во овој туторијал ќе има и кастом шејп ствар(срце стрелка сијалица) по свој избор
1. Одбираме Custom Shape Tool (U) и во горниот дел одбираме со што предмет ќе работиме во случајов го одбрав срцето

2. Срцето се мести на местото кое што сакаме да биде и во Layer прозорот одбираме Flatten Image затоа што sutom shapeот го прикажува како нов леер и тоа ќе не кочи во понатамошната работа

3. Одкако ќе се спојат леерите во еден одбираме Pencil Tool (B) и почнуваме да правиме линии околу срцето т.е. разни форми на криви прави средно криви и слични линии уствари да добиеме нешто ко шкртаници околу срцето(може да се поминува и низ него ама со иста боја) и со Paint Bucket Tool(G) боиме делови од тие веќе создадени линии само да не се блиску една до друга (да не се поклопуваат и да не се многу блиску до срцето(ама на крај краева па може и убаво да испадне:) )

4. Одкако ќе го обоите следува нанесувањето на филтрите, се бира
Filter-->Blur-->Radial Blur и се одбира Amount 100;Blur Method ZOOM;Qualiti BEST без плашење сликата излегува матна и не убава, но се нанесува и вториот филтер...Filter-->Stylize-->Find Edges, па после тоа инверт CTL+I и на крај менување на боите CTRL+B менувањето на боите е свој избор и резултатот е ова

P.S. Може и поголема резолуција напраено е вака за побрзо вчитување на сајтот:)

Fantom

Chikara
Член од
4 јуни 2006
Мислења
11.453
Поени од реакции
812
Да прашам да не знајте да ми кажите, зошо CS2 многу ми го кочит компјутеров? Го форматирав двапати и пак е истото

СпаЈдеР

DissentiveMoron202
Член од
1 март 2006
Мислења
3.201
Поени од реакции
52
Fantom_oh напиша:
Да прашам да не знајте да ми кажите, зошо CS2 многу ми го кочит компјутеров? Го форматирав двапати и пак е истото
Затоа и не се ни трудам да направам било што од овие туторијали,фотошоп многу ми го кочи компјутерот,иако имам доволно добра конфигурација :toe:

јахутерминал

impressed by gay people
Член од
26 јануари 2007
Мислења
778
Поени од реакции
7
Fantom_oh напиша:
Истото и кај мене се случуваше. Многу зема меморија. Затоа си го инсталирав стариот добар Adobe Photoshop 7.0. Лета! Ни меморија зема ни ништо. Закон е.

[MkD]Scout

~Fade to Black~
Член од
28 јануари 2007
Мислења
1.485
Поени од реакции
9
Fantom_oh напиша:
јас имам Интел Пентиум 4 на 1.7 гигахерци
со 512 рам и 64мега графичка..
40 гига хард а фотошопот ми иде ТОП...
инаку имам фотошоп CS 3 бета верзија..пробајте со постара верзија најубаво..како и да е..

[MkD]Scout

~Fade to Black~
Член од
28 јануари 2007
Мислења
1.485
Поени од реакции
9
Како додаток ке ви пуштам некоја од моите работи кои сум ги напраил..

еве едно од моите дела
Оригиналниот автомобил: Opel Astra

Модифицирана верзија 1

Модифицирана верзија 2

Модифицирана верзија 3

па повелете народе коментирајте
како ви се допаѓа мојата работа?

Со почит:
ScoutMkD Design Studio

P

Princ

Гостин
Темава не е за прикажување на својата работа, туку да ги научиш другите како да го направат истото. Поинаку речено, не е финтата да им дадеш риба, научи ги да ловат.

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Taka e i jas imam eden ton sliki ama ne sum gi objavil od toa sto ima eden ton cekori toa e najteska rabota , a da se ispofalis lesno e , ili ako sakas poveli ima photoshop natprevari pa tamu fali si se :)

Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180
FLiX напиша:
Taka e i jas imam eden ton sliki ama ne sum gi objavil od toa sto ima eden ton cekori toa e najteska rabota , a da se ispofalis lesno e , ili ako sakas poveli ima photoshop natprevari pa tamu fali si se :)
Не кажа, учествуваше на некој од натпреварите што ти ги препорачав? Дај линкови да видиме твоите слики....

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
458
Еј дајте бе сериозно да не се забегува на темава, има 700поста кај што се збори за тоа што фотошоп се користи и слики за кои има само фалење што сум наппраил бачко глеј. Дајте малце туторијали да ја освежиме темава

Нова работа што ја открив во врска со тоа на Димитар:helou:(како иде машко) со тоа што тие шкртаниците т.е. целосните слики сосе ефекти сосе се ги додавате на една слика т.е. почнувате со правење на една слика па додавате нов леер па праите уште една и така колку ви душа сака јас правев со +2леера и на крајот флетерн имиџ и врз целата слика шкртав со моливот и на крајот филл ама филлот нема да се познава многу многу ама ипак напрајте го и повторете го ефектот со радиал блур и ефектот со фајнд еџес и инвертот и на крајот колор баланс:) И ќе излезе нешто вакво

ИСКРЕНО СУМ ПРЕЗАДОВОЛЕН СО СЛИКАВА

Swifty

Никола
Член од
5 февруари 2007
Мислења
992
Поени од реакции
2
Браво за темава, еве го симнувам фотошоп-от па ќе тргнам со изучување од вашите туторијали, поздрав!

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
458
Направи сам оптичка илузија

Ова го открив пред некои си две минути кога од досада си шкрткав у фотошоп. Оптичките илузии знаеме сите што се и како се нели али јас успеав да ја направам но не и откријам како уствари се дешава таа ствар. Бек ту бејзикс нау:) отварате нов проект у фотошоп и избирате било каква резолуција ама подобро е поголема за да се осети. Одбирате soft brush некоја си 17 големина и на листот започнувате од горе држејќи шифт да се спуштате надоле и така неколку пати горе-доле на една линија за да испадне подебела и поубава линијата. ВАЖНО: ПОСЛЕ СЕКОЈА ЛИНИЈА ОТПУШТАТЕ SHIFT КЛИКАТЕ НА НЕКОЈ РАЗМЕР ОД ПРЕДХОДНАТА ЛИНИЈА ПА ПОСЛЕ ТОА СТИСКАТЕ ШИФТ ПАК (доколку цело време држите шифт ќе се спојуваат линиите од каде што сте ја завршиле линијата до таму кај што сакате да ја почнете.) И така со правење на хоризонтални и вертикални линии ќе добиете еден вид на кафез. Доколку го загледате кафезот убаво ќе ви се појават точки во деловите каде што се преклопуваат линиите(детс вај ајм точкест:pos:). За мене интересно е откритиево па пробав и ко туторилајче да го покажам
http://img69.imageshack.us/my.php?image=iluzijaej0.jpg

Мартин$

Модератор
Член од
2 март 2007
Мислења
5.234
Поени од реакции
148
‘‘Шминка‘‘ на лице :)

1.Започнете со отварање на сликата. Изберете чиста снимка со голема видливост на лицето
2.Дуплирајте го сега Background-от

3.За даа создадете маската на лицето внимателно нацртајте ја надворешната контура. После одделете ги очите, веѓите и устата со држење на Alt додека сртате. Ете како изгледа селекцијата:

4. Притиснете Ctrl + j за да преместите селекцијата на одделен слој:

5.Сега ќе направиме Desaturate на слојот со селекцијата. Притиснете Shift + Ctrl + U или изберете од менито Image<Adjustments<Desaturate

6.За да го обоиме лицето одиме на image > adjustments > Brightness/Contrast.

и поставете ги следните параметри:

Треба да се добие нешто вакво:

7.Следува да ги обработиме уште очите и устата. Направете им селекција со задржување Alt за одделните детали. Кога завршивте со тоа отидете на image > adjustments > hue/saturation

Проверете дали Colorize и Preview се маркирани, а ако не се маркирајте ги!
Комбинирајте ги боите како што сакате, мрдајќи со ползачите се разбира, додека го постигнете саканиот ефект.

За очите се добива нешто вакво:

и за устата:

8. Уште малку сме готови. Останува само да ги "подесите" очите и устата кон лицето за да не изгледаат ко тетовирани.

ЕеВЕ ГО КРАЈНИОТ РЕЗУЛТАТ резултат:

Се разбира може да се послужиме и со hue/saturation многукратно, како и со различни параметри од brightness/contrast, за да се добие поинтересна "шминка" на лицето:

Ете ова е превземено од таа Бугарската :ija: страна и преведено. Ај еве да ја оживејме малку темава зошто ем и мене ме интересират програмчево:):) Ај ставете и вие некои ТУТОРИЈАЛС :):) Оти јас сите ги направив од претходните постови:) П.С. Да се пофалам ете некој труд и во потписот :)

Kajgana Shop

На врв Bottom