A1 Net кабелски Интернет - генерална дискусија

Член од
30 јули 2011
Мислења
589
Поени од реакции
246
што бидна нели од др година се ќе треба да биде дигитала тв ?,ќе ја дигитализираат аналогната или ?

Член од
1 јануари 2010
Мислења
1.948
Поени од реакции
1.505
што бидна нели од др година се ќе треба да биде дигитала тв ?,ќе ја дигитализираат аналогната или ?
Јас како што знам аналогната што е во „етерот“ ќе се дигитализира. Кабелџиите во нивната сопствена коаксијална кабелска инфраструктура можат да користат што сакаат и аналогна и дигитална.

Член од
13 март 2012
Мислења
478
Поени од реакции
128
Каква дигитална овие близоо везе си немаат.Дигиталниот приемник жими К дигитален.Дигитален приемник неможе да биде приемник кој се поврзува со скарт приклучок бидејки преносот нема да биде дигитален т.с скартот пренесува само аналогна слика(слика со послаб квалитет).За дигитална само HDMI и DVI кој даваат многу подобра слика.

Член од
2 мај 2009
Мислења
276
Поени од реакции
170
Каква дигитална овие близоо везе си немаат.Дигиталниот приемник жими К дигитален.Дигитален приемник неможе да биде приемник кој се поврзува со скарт приклучок бидејки преносот нема да биде дигитален т.с скартот пренесува само аналогна слика(слика со послаб квалитет).За дигитална само HDMI и DVI кој даваат многу подобра слика.
Другар, јас имам рисивер од Близу што е со HDMI приклучок. Изгледа даваат и такви и такви...

Јефто

@JeftoMKD | Јефто™
Член од
30 октомври 2011
Мислења
2.732
Поени од реакции
1.308
А на што телевизор ти го поврзаа ? Ако ти е постар, тогаш убаво си поврзале скарт.

bowl

.
Член од
30 јануари 2007
Мислења
8.344
Поени од реакции
1.307
А на што телевизор ти го поврзаа ? Ако ти е постар, тогаш убаво си поврзале скарт.
Нивните ресивери се со скарт нема врска каков ти е телевизорот, само ако земеш пакет со хд телевизија ти даваат асален ресивер со hdmi.

Член од
30 јули 2011
Мислења
589
Поени од реакции
246
сигурно кабловската ќе си остане дигитална и аналогна зош јас сеа скоро потпишав договор на две год. за нет + аналогна ништо не ми рекоа за тоа,освен што сакаа да ме убедат да зеам дигитална:sneaky:,а јас пошто не глеам тв,добра ми е аналогната колку да не е без ич,и плус на три тв ми е,за дигиталната ќе требаше да плаќам поскапо и плус за еден ресивер се доплаќа 150 а за на три плус цела претплата

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
сигурно кабловската ќе си остане дигитална и аналогна зош јас сеа скоро потпишав договор на две год. за нет + аналогна ништо не ми рекоа за тоа,освен што сакаа да ме убедат да зеам дигитална:sneaky:,а јас пошто не глеам тв,добра ми е аналогната колку да не е без ич,и плус на три тв ми е,за дигиталната ќе требаше да плаќам поскапо и плус за еден ресивер се доплаќа 150 а за на три плус цела претплата
Со колкава брзина на нет потпиша? Лан зона си?

Ја изглеа од следната година пошо сеа сме на неограничено, коа татко ми ќе земе пензија ќе зееме пакетот премиум (1600 што е), иако иаме сателитска, али тој ни е најисплатлив...Мене ми е ради нетот, да му покажам на комшијава шо има Т-Шит дека иам бољи нет од неговиот :D

Член од
13 март 2012
Мислења
478
Поени од реакции
128
Да помине договоров и ке си одам на T-home каде 1000 е болје ова близово да заврне нема телевизија и плус сецка како да има лаг 100.000 :)И плус сто е ова даваат со скарт приклуцоци не даваат wi-fi уреди и за што плакам 1300ден за еден интернет кој за викенд неможиш да сурфаш а камоли да симнеш нешто.

Член од
2 октомври 2009
Мислења
958
Поени од реакции
238

Ја изглеа од следната година пошо сеа сме на неограничено, коа татко ми ќе земе пензија ќе зееме пакетот премиум (1600 што е), иако иаме сателитска, али тој ни е најисплатлив...Мене ми е ради нетот, да му покажам на комшијава шо има Т-Шит дека иам бољи нет од неговиот :D
izvini prijatel ama tishit e mnogu podobar od blizu, si se zaebal sto si na blizu

Член од
30 јули 2011
Мислења
589
Поени од реакции
246

па 10 мб+ АТВ=700ден,сеа глеам новите понуди се од 15мб за 600ден па нагоре,незз дали сум у лан зона
--- надополнето: 12 ноември 2012 во 20:30 ---
izvini prijatel ama tishit e mnogu podobar od blizu, si se zaebal sto si na blizu
шо се заебал и јас една година истерав на близу без никаков проблем за 500ден+атв 8мб не можам да се пожалам

Член од
20 ноември 2009
Мислења
460
Поени од реакции
130
И T-Ebale ти го поврзуваат со скарт, на црт тв да не сакаш хдми кај че ти го пикни.. Истото е и со близу

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.492
Поени од реакции
3.312
Да помине договоров и ке си одам на T-home каде 1000 е болје ова близово да заврне нема телевизија и плус сецка како да има лаг 100.000 :)И плус сто е ова даваат со скарт приклуцоци не даваат wi-fi уреди и за што плакам 1300ден за еден интернет кој за викенд неможиш да сурфаш а камоли да симнеш нешто.
Браво брат све точно кажа, ја имам уште многу да чекам да ми истече договоров али тоа е ќе истрпам и нема да ме видат више, се 100 пати се покајав што си отидов од Т-Home, да почекав уште некој месец сеа оптика ќе имав..

Член од
24 април 2008
Мислења
11.154
Поени од реакции
12.777
И T-Ebale ти го поврзуваат со скарт, на црт тв да не сакаш хдми кај че ти го пикни.. Истото е и со близу
Ако под T-Ebale сакаш да кажеш Ти-Хоум (или T-Home на англиски, јас преферирам да ги пишувам на македонски како што и ги изговарам), дозволи ми да те информирам дека сите 3 IPTV рисивери кои Ти-Хоум ги нуди во моментов (ISB2001, M300, па дури и најмалиот M100) доаѓаат и со SCART порти и со HDMI порти.

Се разбира, обичните CRT телевизори немаат High Definition поддршка, поради што немаат HDMI порти, туку имаат SCART порти.

Но тие кои се одлучни дека сакаат да го поврзат IPTV рисиверот со телевизорот преку HDMI порта, па макар и да станува збор за CRT телевизор, кој нема HDMI порти, туку има само SCART порта/порти, тоа можат да го направат со HDMI to SCART адаптер кој ќе мораат дополнително да го купат, под претпоставка дека ќе најдат некаде таков адаптер, мислам дека неодамна имам видено таков адаптер во Анхоч, но не му ја помнам цената.

Се разбира, резолуцијата нема да биде со High Definition квалитет, бидејќи самиот CRT телевизор нема High Definition поддршка, но барем ќе му се исполни желбата на корисникот да го користи IPTV рисиверот поврзан преку HDMI порта, па макар и тоа да значи HDMI приклучок од едниот крај, а SCART приклучок од другиот крај. :D

Браво брат све точно кажа, ја имам уште многу да чекам да ми истече договоров али тоа е ќе истрпам и нема да ме видат више, се 100 пати се покајав што си отидов од Т-Home, да почекав уште некој месец сеа оптика ќе имав..
Потпис и до двајцата, за се што спомнавте !!!

Јас го користев најјакиот и меѓу другото, и најскапиот MaxTV пакет на Ти-Хоум, 3 Max Comfort +, за кој плаќав 3.000 ден. месечно, или подобро кажано 2.999 ден. месечно, под услов да не се јавувам на мобилен телефон или на фиксен телефон кој не е од Ти-Хоум и под услов да не ја надминам границата во телефонски разговори до 100 бесплатни часови месечно во мрежата на Ти-Хоум, или во спротивно, месечната сметка ќе ми беше повисока.

За жал, 3.000 ден. месечно ми испадна скапо после 2 години користење, поради што ги баталив Ти-Хоум во март 2012 и се приклучив на Близо, но само поради пониските цени кои ги нудат, а 3 месеца подоцна, во мај 2012, Ти-Хоум ги поевтини месечните претплати на своите услуги, за тие кои ќе прифатат да потпишат нови договори за користење на истите тие услуги уште 1 или уште 2 години се разбира.

Услугите од типот на телефонија и дигитална телевизија од Близо се тапа, квалитетот на звукот при телефонските разговори е се повеќе и повеќе тапа со секој поминат телефонски разговор, а дигиталните рисивери им се тапа од гледната точка што откако ќе ги ресетираат поради бришење на веќе постоечки ТВ канали или поради внесување на нови ТВ канали, се ресетира и распоредот на ТВ каналите каков што сум го наместил, поради што морам повторно да го местам распоредот на ТВ каналите, а тоа е трошење на време и на нерви што не ми се случило никогаш со Ти-Хоум, нивните MaxTV IPTV рисивери после секое ресетирање сеуште го помнат распоредот на ТВ каналите каков што сум го наместил.

Единствено за кабелскиот Интернет од Близо, барем засега, земајќи го во предвид само моето лично искуство, а истовремено неземајќи ги во предвид и личните искуства на други личности кои ги познавам, а кои го користат истиот тој кабелски Интернет од Близо, немам поплаки.

Близо боледува од некаков синдром на немање македонски превод на ТВ каналите како FOX Life, FOX Crime, National Geographic и ред други странски ТВ канали, а за да биде уште потапа нивната дигитална телевизија, дури и српскиот, хрватскиот и српскохрватскиот превод што го нудат за FOX Life и за FOX Crime, не се секогаш достапни, во последно време се почесто се случува воопшто да нема превод на FOX Life и на FOX Crime после 22:00 часот.

Ти-Хоум не боледува од ваквиот синдром, кај нив сите канали кои спаѓаат во FOX пакетот (во кој освен FOX Life и FOX Crime, меѓу другото спаѓа и National Geographic), како и ред други странски ТВ канали, доаѓаат и со македонски и со српски и со албански превод.

И да не заборавам да додадам дека техничката поддршка на Близо е тапа во споредба со техничката поддршка на Ти-Хоум, но затоа воопшто не им претставува проблем редовно да ги известуваат сите корисници, односно и корисниците кои навремено си ги платиле месечните сметки, и корисниците кои сеуште не си ги платиле месечните сметки, дека имаат краен рок до тој и тој датум за да си ги подмират неплатените долгови кон Близо, или во спротивно ризикуваат да бидат исклучени, додека Ти-Хоум од друга страна, ем има одлична техничка поддршка, ем никогаш не ги предупредува своите корисници поради неплатените долгови, без разлика дали истите тие долгови се навремено подмирени или не, а мислам дека во 2 или 3 наврати ми се случило и да не ме исклучат поради 1 или 2 неплатени сметки, не бидејќи не сум ги подмирил навремено долговите, туку бидејќи не ми текнало или бидејќи постојано сум го одлагал плаќањето за утре и така сум се влечкал со недели бидејќи сум немал слободно време за да ги платам сметките.

А слушам дека зачестиле кражбите на професионално необезбедената опрема на Близо во одредени населби, поради што цели згради и цели улици останале не само без кабелски Интернет, без дигитална телевизија и без телефонија, туку останале и без обична аналогна телевизија, што повеќе од доволно говори за нивната неодговорност не само кон сопствените корисници, туку и кон сопствената опрема.

Еден пријател мој сакаше да го земе најјакиот и меѓу другото, и најскапиот кабелски Интернет од Близо со брзина на симнување до 60 мегабита во секунда, односно до 6 мегабајти во секунда, и со брзина на качување до 1 мегабит во секунда, односно до 100 килобајти во секунда.

Ем мораше со денови да ги чека да дојдат, ем мораше да им плати за поставување на опремата, ем на крајот мораше да прифати менување на пакетот за да земе послаб пакет, и поевтин се разбира, бидејќи улицата во која тој живее сеуште не била технички поврзана со некаков си нов систем на Близо кој треба да му обезбеди Интернет со брзина на симнување до 6 мегабајти во секунда, и со брзина на качување до 100 килобајти во секунда, поради што на крајот мораше да прифати послаб, и поевтин се разбира, кабелски Интернет од Близо со брзина на симнување до 25 мегабита во секунда, односно 2.5 мегабајти во секунда, и со брзина на качување до 1 мегабит во секунда, односно 100 килобајти во секунда.

Здравје Боже, во март 2013 ми истекува договорот со Близо, се надевам дека до тогаш Ти-Хоум ќе донесат оптички Интернет и во мојата населба, па да се вратам на Ти-Хоум и тоа со најновите и најсовремените услуги кои ги нудат - оптички Интернет и IPTV телевизија со повеќе HD ТВ канали.

Kajgana Shop

На врв Bottom