5X филмски предизвик v.2/2018

Хоуп

ümid edirəm
Член од
13 април 2012
Мислења
2.640
Поени од реакции
9.877
Sunset Blvd. (1950)

11 номинации за оскар, 3 добиени, еден од најдобрите негативци на сите времиња и за мене еден од најдобрите филмови на сите времиња. Норма Десмонд мојата омилена, Били Вајлдер мојот омилен, филмов - мојот омилен. Не знам колку пати го имам гледано и не знам колку пати имам пишувано за него, ама ајде и овде збор два...

Јас сум таков човек гледам некогаш некои ми замеруваат што тие филмови што ги сакам толку ги величам и фалам, ама што да правам така си се осеќам, т.е јас така ги осеќам, така да не ми замерувајте ако напнам со пофалби, ама стварно ептен ми е омилен.

На почеток, додека неговото мртво тело плови во базен, еден филмски сценарист ни раскажува како стигнал до таму. Мрачна и напната приказна за него и неговиот холивудски сон и една заборавена ѕвезда која се бори со свои демони и времето што ја прегазило. Или луда старица маестрално одиграна од Gloria Swanson.

Покрај сите совршености, плус музиката ја потпишува Franz Waxman, така да филмот нуди максимално уживање со сите нишани. Од мене засекогаш ќе има 10/10! <3

Joe Gillis: Wait a minute, haven't I seen you before? I know your face.
Norma Desmond: Get out! Or, shall I call my servant?
Joe Gillis: You're Norma Desmond. You used to be in silent pictures. You used to be big.
Norma Desmond: I am big. It's the pictures that got small.
А што е финтата со листите, како да си направам листа?

grande-juve

е ај да плачеме сега
Член од
20 ноември 2017
Мислења
1.484
Поени од реакции
7.307
Мојата листа:

The Fortune Cookie (1966) комедија
The Major and the Minor (1942) ромком

Ни до три не стигнав :(
репризирај некои од дамна глеани, немаш зијан :D

Трите задолжителни филмови се првите 3 филмови кои на секој лично не му се гледани, одејќи од горе надоле по листава..
1.Witness for the Prosecution (1957)
2.Sunset Boulevard (1950)
3.Some Like It Hot (1959)
4.Ace in the Hole (1951)
5.The Lost Weekend (1945)
6.Avanti! (1972)
7.The Fortune Cookie (1966)
8.Stalag 17 (1953)
9.One, Two, Three (1961)
10.The Private Life of Sherlock Holmes (1970)
11.A Foreign Affair (1948)
12.The Major and the Minor (1942)
13.The Front Page (1974)
14.The Seven Year Itch (1955)
другите 2 филма се слободен избор

grande-juve

е ај да плачеме сега
Член од
20 ноември 2017
Мислења
1.484
Поени од реакции
7.307
The Seven Year Itch (1955), филм 1/5

Во Њујорк преку лето многу е топло и жените со децата мигрираат кон посвежи краишта, а најголем дел од сопрузите го користат тоа и почнуваат да лудуваат. Е нашиов сопруг Ричард не е таков и сака да остане "мирен" преку летото, арно ама како комшивка му доаѓа секси блондинка и задачата му станува два пати потешка..

И во вакво лесно филмче Били пак успева да создаде култна сцена, со немирниот фустан на Мерлинка. Она инаку си ја одработува лесно задачата да се фрцка низ цел филм и да изгледа заводливо.
Глумецов што го играше главниов лик на почеток не ми делуеше погоден, ама низ тек на филмот се поише легнуеше и на крај добро го изнесе филмот заедно со Монро.
За нијанса на некои места имаше по малку тупење али ништо страшно.
Класично лесно и летно филмче за опуштање, 7/10

Хоуп

ümid edirəm
Член од
13 април 2012
Мислења
2.640
Поени од реакции
9.877
2/5 Ace in the Hole (1951)
Bad news sells best. Cause good news is no news
Кариерата на еден циничен и бездушен новинар е тргната по долна линија и како кец на десетка му се погоди во тој момент случката во која човек е заробен под карпа и злоупотребувајќи го настанот за своја корист, манипулира со информациите и ја претвора целата несреќа буквално во циркус.

Интересен филм, поучен, има и повеќе слични вакви, еден корејски со еден тунел. Луѓето од туѓите несреќи си прават забава, панаѓури, гледаат да извлечат нешто ситно за своја корист и на крај покрај цел тој пазар се заборава вистинската причина зошто се тоа се случува. Тажно е ама вистинито, секаде се случува, да е само филм ќе беше ок, ама ете прво што ми текна кога ќе умре некој што се дели јадење по ресторани и тоа ме потсеќа на еден циркус, сите јадат пијат, почнуваат муабет па дури и заебанции и се забораваат зошто се таму... Така и во филмов, ние луѓето сме бесчуствителни, бездушни и себични и секогаш ќе биде така, никој никогаш нема да сочуствува со туѓата несреќа и ако некој рече дека му е жал, тогаш сигурно во позадина има некоја друга причина или лична корист. Не можам јас да раскажам толку добро колку што Били одлично објаснил во филмов. Ова треба да е лектира за секој еден што себеси се нарекува човек. 9/10!

Хоуп

ümid edirəm
Член од
13 април 2012
Мислења
2.640
Поени од реакции
9.877
3/5 The Lost Weekend (1945)

I'd rather have you drunk than dead
Една чаша е премногу, а потоа стотина се премалку, рекол Били и поради негов пријател и соработник кој бил алкос се инспирирал да го направи филмов и преку него се обидел да му објасни што се претставува алкохолизмот.

Rej Miland како уметничка душа-писател кој кога пие подобро пишува и збор по збор капка по капка станува хроничен алкохоличар и ситуацијата веќе оди надвор од контрола...

Филм за зависноста, како таа влијае на човекот, на луѓето околу него, на нивните односи, како зависниците си го уништуваат животот и си ја погазуваат гордоста само за една чашка, една голтка плус...

Во филмов, Реј на крај се извлекува и филмот има среќен крај што не било случај со пријателот на Били.

Заслужено си лапнал оскар за најдобар филм, сценарио и главна машка улога, може за другите ќе биде ептен монотон и депресивен, ама мене ми е ептен добар филм. 9/10

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.744
Поени од реакции
27.744
Sunset Boulevard

6.75/10
Страшно преценет филм.
Не ми беше досаден, океј беше, но недоволно интересна прича. Преку кур ми е од стари филмови со ментални жени.
Во што е добар филмов, не разбирам?
На што требаше да се фокусираме, на менталнава жена што живее во заблуда, во чергарот Макс, во љубовта на главниот глумец и таа секретарката?

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.744
Поени од реакции
27.744
2/5
The Lost Weekend
7/10
Солиден филм.
На добар и вистински начин ни го прикажува животот на еден зависник. Гледаме колку другите околу нас патат поради тоа, колку се обидуваат да ни помогнат, како се откажуваат. Гледаме колку лесно можеме да си најдеме оправдувања за нашата зависност, дека тоа ќе биде само уште еднаш, дека тоа е лек за нас... Гледаме колку јако се нервираме кога не ни е достапно... што се` би направиле за дојдеме до тоа.

Член од
21 октомври 2011
Мислења
1.752
Поени од реакции
2.564
1. The Fortune Cookie (1966)
Одамна ми стоеше во папката за гледање и среќа се најде во предизвиков и конечно дочека да го пуштам. Класична комедија од педесеттите и шеесеттите години со еден куп наивни и стереотипни ликови, но држи внимание а и хуморот е ок. Заплетот е обид за осигурителна измама на која главниот лик камерман повреден за време на натпревар (Лемон) е натеран од зетот адовокат (Матау) да глуми дека има неподвижни нога и рака. И тука разни болничко-адвокатски перипетии. Бонус ликот на фудбалерот што го турна камерманот, кој имаше грижа на совест што го направи инвалид. Се на се, фино спакувано.

2. The Major and the Minor (1942)

Уште една комедија, овој пат со романтични елементи. Се работи за една млада девојка (Роџерс) која по неуспешната потрага по работа во Њујорк сака да се врати во својот дом некаде во Ајова. Но не и стасуваат пари за карта и се маскира како девојче за да добие карта наполу цена. Во возот, кој патем заглавува заради поплавени мостови, налетува на еден мајор кој не ја препознава маската, ја згрижува и ја зема со себе во касарната. Таму некои ја откриваат измамата, некои само се сомневаат, некои наседнуваат и од сето тоа произлегуваат разни заплети и компликации.

Морам да признаам дека позитивно ме изненади филмов. Обично комедии од ова време знаат да делуваат прилично бајато, ама и оваа некако успешно одолева. Секако заслуга на двоецот Вајлдер-Бракет. Прекрасна Џинџер Роџерс.

3. A Foreign Affair (1948)
Уште еден наслов од истиот калап како и претходниов. Ист и сценаристичкиот тандем. На место си беше филмот, ама ми делуваше како нарачка од американското министерство за одбрана или кое и да е надлежно за работата на војската во Берлин по крајот на втората светска војна. Чиста пропаганда за работата на војската. Немаше некој добар хумор, премногу наивни ликови, иссилени ситуации. Еден од најслабите на Вајлдер.[DOUBLEPOST=1531826124][/DOUBLEPOST]
Страшно преценет филм.
Не ми беше досаден, океј беше, но недоволно интересна прича.
Во што е добар филмов, не разбирам?
И јас истиот впечаток го имав кога го гледав. Многу одамна беше, можеби сега поинаку ќе го гледам, ама не би го репризирал...

Последно уредено:
Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.222
Поени од реакции
37.857
Филм бр. 1 - The Lost Weekend

Јас почнав со најстариот, и истовремено - единствениот оскаровец од мојата листа (две муви со еден удар :P). Убаво филмче, доволно добар за да го задржи вниманието од почеток до крај. Убава глума, интересна тема, и се убаво прикажано што прави зависноста. Единствено што малку ми делуваше ко да го слушам Mr Mackay од South Park - „Drugs are bad, drugs are bad...“ X1000, и едно време почна да ми делува тоа преисфорсирано. Останатото си е се на место. Крајот особено ми се допадна, иако, да бидам искрен, очекував нешто слично. Во секој случај, ќе го паметам ова. 8/10[DOUBLEPOST=1531849594][/DOUBLEPOST]
2/5
The Lost Weekend
7/10
Солиден филм.
На добар и вистински начин ни го прикажува животот на еден зависник. Гледаме колку другите околу нас патат поради тоа, колку се обидуваат да ни помогнат, како се откажуваат. Гледаме колку лесно можеме да си најдеме оправдувања за нашата зависност, дека тоа ќе биде само уште еднаш, дека тоа е лек за нас... Гледаме колку јако се нервираме кога не ни е достапно... што се` би направиле за дојдеме до тоа.
o_O Зошто зборуваш во прво лице? :cautious:

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.744
Поени од реакции
27.744
Филм бр. 1 - The Lost Weekend

Јас почнав со најстариот, и истовремено - единствениот оскаровец од мојата листа (две муви со еден удар :P). Убаво филмче, доволно добар за да го задржи вниманието од почеток до крај. Убава глума, интересна тема, и се убаво прикажано што прави зависноста. Единствено што малку ми делуваше ко да го слушам Mr Mackay од South Park - „Drugs are bad, drugs are bad...“ X1000, и едно време почна да ми делува тоа преисфорсирано. Останатото си е се на место. Крајот особено ми се допадна, иако, да бидам искрен, очекував нешто слично. Во секој случај, ќе го паметам ова. 8/10[DOUBLEPOST=1531849594][/DOUBLEPOST]
o_O Зошто зборуваш во прво лице? :cautious:
Сите сме зависни од нешто.
Алкохол, цигари, благо, вежбање, компјутер, интернет, видео игри, дрога... многу од работите што му се случуваа на главниот лик ги имам почувствувано на своја кожа кога сум бил зависен од нешто.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.744
Поени од реакции
27.744
3/5
Some Like It Hot
8/10
Супер интересно и забавно филмче чии два саати брзо ми поминаа. Смешничко.
Џек Лемон ептен ме интересира дали му бил инспирација на Џим Кери :)
Одлични беа и Џек и Тони. Мерлин така-така.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.744
Поени од реакции
27.744
4/5
Ace in the Hole
7/10
Солиден филм. Женомразач овој Даглас бе.
Се гледаше уште од почетокот дека ептен е ентзуијастички настроен кон својата новинарска професија и знаев дека ќе презема радикални мерки за да биде успешен. Мислев дека повеќе себе си ќе се жртвува.

Kajgana Shop

На врв Bottom