30 Day Movie Challenge

Член од
23 јули 2019
Мислења
406
Поени од реакции
2.760
ден 9: филм со кој се поврзувам лично

Го гледав пред скоро време (благодарение на @grande-juve :love: ) иако долго стоеше на вочлист. Кога ја гледав девојката во филмот навистина се чувствував како да се гледам себеси.

Друг филм е

Corvus

Latrodectus
Член од
24 јануари 2011
Мислења
4.002
Поени од реакции
15.328
ден 9: филм со кој се поврзуваш лично

Amélie (2001)

Without you, today's emotions would be the scurf of yesterday's.

Амели нема што нема, ама тоа што Амели го има а другите го немаат е душа. Филм со душа. Филм што гушка. Покрај тоа што Амели гушка, исто така има и магична кинематографија, естетиката на Амели е на највисоко ниво и скоро секоја сцена е поколиритна и поволшебна од претходната. Но магијата не застанува тука. Хуморот е пресладок, а каде без да спомнеме и за еден од најкултните филмски саундтраци? Амели има се. Но пред и после се, Амели е безнадежен романтичар во најромантичниот град во светот.

Летово имав прилика да го посетам локалот Две Воденици, кафичот каде што работи Амели. Се наоѓа не-толку-збутан на Монмартр и патот дотаму е угорница. Никогаш во животов не сум се чувствувала толку полетно и лесно, како кога ја прелетував калдрмата до Двете Воденици. Да се седи во Двете Воденици за мене беше исто како да сум била на Месечината, па и подобро. Кафичот е автентичен но има и многу тракатанци од филмот, како постери потпишани од Одри Тоту, џуџето што патуваше низ светот и слично. Си ветив дека Двете Воденици ќе ги посетувам при секое одење во Париз. Двете Воденици се мојата Ајфелова Кула, а Гар де Лион мојот Лувр.

Член од
26 февруари 2016
Мислења
5.419
Поени од реакции
13.591

Ќе испадне сега дека препишувам од членот погоре ама по долго размислување па и претурање по LB не најдов друг филм кој би припаѓал во оваа категорија освен Donnie Darko (2001).

Прв пат го гледав некаде 2006 или 2007 година, кога бев тинејџер и минував низ таа тешка фаза на созревање. Голем дел од тоа што се случува не го сфатив потполно, но филмот ме допре на еден посебен начин. После го гледав уште 3-4 пати, во различни периоди од мојот живот и секогаш наоѓам нешто ново, нешто на што не сум обрнал внимание претходно, нешто вредно за размислување...

Настрана патувањето низ времето и тангентните универзуми, со ниеден филмски лик се немам толку поврзано како со Дони и со неговиот начин на размислување и гледање на светот. Ако се анализира подобро, ова е филм со многу голема длабочина скриена меѓу комплицираните СФ елементи.

grande-juve

е ај да плачеме сега
Член од
20 ноември 2017
Мислења
1.484
Поени од реакции
7.307

The Green Ray
1641853524950.png

Го гледав летово и иако главниот лик е женско, се зачудив како може толку Ромер(режисерот и сценарист) да ме трефне во начин на размислување и реакции при одредени ситуации.. Преубав, поетичен и меланхоличен.

Други филмови каде прилично сум се поврзал лично:
Wrinkles (дедо ми со Алцхајмер)
Taxi Driver (нихилистичките мисли на Тревис)
Амели (слаткото романтичарење)
The Zen Diaries of Garry Shandling (сталното вртење на хумор и честите размислувања за смртноста)

Член од
25 март 2019
Мислења
59
Поени од реакции
216
Ден 10 - Омилен филм од детството

За жива глава не можам да се сетам како се викаше филмов или на конкретни сцени, ама се начекуваше често по македонските телевизии околу крајот на 90тите и обожавав да го гледам. Се што памтам сега е дека имаше една жена што сите ја избегнуваа (мислам дека беше прогласена за вештерка) и дека некои деца се здружија со неа и пееја, а пеењето беше забрането (?!?) и се повторуваше една фраза "my music goes with you". И тоа е мојот омилен филм од детството. :D

Ако му текне некому за што зборам, please let me know. :pipi:

ЕДИТ: Го најдов!
The Song Spinner (1995)

Последно уредено:

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.705
Поени од реакции
34.247
Ден 10: Омилен филм од детството

IMG_20220111_112359.jpg

Ova bese Marvel za mene togas. Hallmark tv mini series, ama kako kopilj ova za mene bese samo eden mnoogu dolg film. Tolku dolg sto go davaa vo dve veceri i uzasno se provocirav bidejki ova go imam gledano 2 pati back to back ednas (televiziite navecer nemaa programa i nekoi repriziraa posledno pa ja sfativ deka filmovi i serii mozat da se binge-at). Zosto pobogu ni se tie oci ako ne smeeme brutalno da si gi unisteme so prekrasnata televizija, si mislev. Grcki bogovi, kiklopsi, vesterki, hidri, vojna od epski razmeri... ova bese avanturata poradi koja zasakav avanturi. Armand Assante fala ti za detstvoto.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.485
Поени од реакции
84.936
Aбе Патот до Месечината е прв игран филм (не ги рачунам оние подвижни слики без сценарио) и повеќето сте го гледале (или барем повеќето постари тука).

Член од
11 октомври 2010
Мислења
6.992
Поени од реакции
23.988
Како и по 100ти пат жени и години, никако да погодам :D Сори Вита, ама имав некоја претпоставка дека си 30+:sramezliv:
Јас за @Tyler Durden имав импресија дека е многу постар затоа што се престави како 'Чичо Тајлер' во онаа темата со Don't Look Up, a он дури помлад 3 години од мене. :D

Член од
7 јули 2013
Мислења
1.859
Поени од реакции
12.146
Јас за @Tyler Durden имав импресија дека е многу постар затоа што се престави како 'Чичо Тајлер' во онаа темата со Don't Look Up, a он дури помлад 3 години од мене. :D
Така му доаѓа зборот де. :D Не мислев буквално. :D

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.642
Поени од реакции
31.864
Ден 10: Омилен филм од детството

На МТВ го даваа често пати. Знам со сестра ми, заљубени бевме во филмот. Од денешна гледна точка не е ништо посебен, ама тогаш ми беше хит, feel good филм.

MV5BMzY3NDc0NzI1Nl5BMl5BanBnXkFtZTcwNDY5NjcxMQ@@._V1_.jpg

Kajgana Shop

На врв Bottom