21.12.2012 (read only)

Статус
Затворена за нови мислења.

Топка

Генерал
Член од
21 април 2006
Мислења
1.220
Поени од реакции
2
Мене сега ме фаќа страв. Од кај го најдовте ова?
 

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Ај бе доста се замарате со краеви на светот, ѓаволски дати и години, катаклизми, јавачи на апокалипсата и др.
За колку датуми се викало дека нешто ќе се случи пак ништо. Се си е најнормално. Не трошете време за вакви работи.
Толку од мене
 

JuveFan

Џабарлак
Член од
11 мај 2006
Мислења
918
Поени од реакции
7
_|Sp|DeR|_ напиша:
И јас верувам во вакви работи но сепак не те фаќа страв за на крајот од тоа што си го напишал да ставиш смешко?
Ни најмалку не ме фаќа страв. Сите убави нешта што сум ги видел ќе останат само за мене и засекогаш ќе ги паметам. Единствена желба во животот ми е да го видам чистото зло што постои на земјата или пак што ќе стигне на земјата. Така да морам да кажам дека треба да се виде тоа нешто додека си жив па потоа да умреш знаеќи дека крајот е пред тебе, да не си во извеснот на тоа кога ќе ти дојде моментот. Иначе да не заборавам ова беше од една книга што ја прочитав, едно другарче ми ја даде не знам од каде ја најде, а сега не можам јас него да го најдам поради тоа што е некаде низ Европа точна локација не можам да кажам оти не знам. А и имам слушнато за тоа дека има филм направено за ова нешто што го зборував, ама жалам и за тоа што не знам како се вика филмот, а и не знам кога е направен :)
 
D

DJ_DEXTER

Гостин
Аууу се наежив од темава. И јас имам сознанија за крајот на светот, ама од X причини.
 

Овердрајв

Модератор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
4.255
Поени од реакции
569
Читам, и читам, и читам.. стигнувам до бројката од 4 страници, и се чудам како скоро и да не видов нешто друго освен “светот ќе биде уништен” или “леле, страв ми е од вакви работи”.
Кој и да рекол дека “Луѓето се плашат од она што не го знаат”, бил во право.

Anyway, еве мал апдејт.

I. Шуманова резонанца

Сте чуле за Шумановата резонанца? Не? Ни јас немав слушнато до пред недела-две.

Просто речено, таа Шуманова резонанца е.. пулсот на Земјата, која “пулсира” на фрекфенции од 6/7 до 50 херци, поточно 7.8, 14, 20, 26, 33, 39 и 45 херци. Откако била откриена во 1952, и измерена во 1954 година, вредноста на Шумановата резонанца била константа – 7.8 херци, и точно поради оваа константна вредност била (и сеуште е) користена од војската (главно американската). Но, почнувајќи од 80тите, вредноста на Шумановата константа постојано се зголемува, за денес да има вредност од 12 до 13 херци.

II. Магнетно поле

Со зголемувањето на вредноста на Шумановата резонанца, забележано е и намалување на силата на земјиното магнетно поле. Токму ова поле ни ги дава магнетните север и југ (кои не се поклопуваат со географските север и југ, туку се во нивна близина), и токму ова поле не’ штити од сите штетни зрачења од вселената (космички, ултравиолетови, микробранови зраци). Со намалувањето на силата на земјиното магнетно поле се намалува и способноста на истото да не’ штити од тие штетни зрачења, и се зголемува изложеноста на Земјата (и целиот жив свет) на тие зраци, што, нормално, не е баш добро.. ок, не е воопшто добро (=

Има уште еден интересен феномен поврзан со полето.. имено, ова намалување е карактеристично за периодот пред смената/превртувањето на магнетното поле. Ова не е ништо чудно, ниту ново, зашто се има случено повеќе пати во минатото на Земјата. Од 1854 година, кога првпат е измерен (пронајден) магнетниот север, до денес, тој северен магнетен пол си “шета” во близина на северниот географски пол.
Тоа “превртување” што го спомнав неколку редови погоре всушност е буквална смена на северниот со јужниот магнетен пол – северниот магнетен пол ќе се најде во близина на јужниот географски пол, и обратно – јужниот магнетен кај северниот географски. Феноменот се повторува во временски период од десетина илјади до неколку стотици илјади години. Последнен пат ваква промена се случила пред 750,000 години. Среќа што имаме GPS (=

Е сега, да ги поврзам претходните два параграфи заедно.. “предвесник” на смената на магнетните полови е намалувањето на силата на земјиното магнетно поле. Постепено се намалува, и се намалува.. се’ додека магнетното поле целосно не се изгуби на 2-3 дена (тогаш настанува промената), па повторно се појавува. Два дена целосно изложување на сите можни штетни зраци кои ќе не’ бомбардираат од вселената..
Се смета и дека самата Земја престанува да ротира околу својата оска, и по некое време повторно почнува да се врти, но во спротивна насока. А, да. случајно овие промени се проследени и со големи временски непогоди, од типот на урагани, поплави/цунами, земјотреси, и појава на lightning superstorms, илити огромни бури кои испуштаат стотици молњи во секунда. Па уште ако се погоди викенд.. нема играње фудбал позади ЈБТ (=

III. WTF?

Секој што стигнал до тука веројатно се прашува: “А каква врска има се’ ова со 2012?”
Еве неколку hints:

До 2012, Шумановата резонанца ќе има вредност од 13 херци. Does it ring a bell? Извадок од првиот пост на првата страна:
P.Overdrive напиша:
Според Маите, календарот завршува со 13тиот бактун (Baktun), што значи 1,872,000 денови од почетокот на календарот, или 21 декември 2012 година, денот на зимската рамноденица.
Ледено доба се случува отприлика на секои 11,000 години, а како причинители се вбројуваат космичка (сончева радијација), нагли промени во климата, па и Ел Нињо. Последното Ледено доба беше пред.. 11,000 години. Отприлика тогаш се случил и Големиот Потоп, и (за тие што веруваат) тогаш негде исчезнале Атлантите.

IV. Крај

И, за крај, една мала компилација од се’ ова погоре.

Зголемување на вредноста на Шумановата резонанца (од 7.8 на 13 херци) :icon_arro слабеење на магнетното поле (10-15% за последните 150 години) :icon_arro поголема изложеност на разни зрачења од вселената :icon_arro Ice Age во 2012?

Поздрав (=
 

Овердрајв

Модератор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
4.255
Поени од реакции
569
Еве уште еден екстра факт кој го прочитав.. и човековото тело "резонира" на/со фрекфенција од 7.8 херци. Ај сега..
 
Член од
24 мај 2006
Мислења
61
Поени од реакции
0
2012 vikash? Abe za vakvi raboti nemozhesh da znaesh tochno datum ili godina barem ja takak mislam, ja na primer sretnav za 2011 godina deka togash ke se otvorat site porti itn itn i togash ke bilo kraj i sl. iam sretnato i drugi informacii za navodno "krajot na svetot" taka da nemozhesh da znaesh nishto sigurno, koga ke dojde ke dojde I hope soon:D
 

^Capo^

Креативец во движење:)
Член од
18 февруари 2006
Мислења
2.752
Поени од реакции
285
Jas mislam deka u 2012 Makedonija ke vleze u Evropska Unija i Makedonija ke go osvoi Evropskoto fudbal u 2012! Ma kakov kraj na svet mene uste mi se zivee!:nesum:
 

Овердрајв

Модератор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
4.255
Поени од реакции
569
До толку не можете да разберете дека нема нешто такво како "крај на светот", барем уште неколку милијарди години?

Ice Age не значи истребување на човекот, животните, вегетацијата. Смрт на живиот свет на Земјата не значи крај на светот. Освестете се веќе еднаш..
 
M

makedon^

Гостин
ke nema da ima kraj na svetot vo 2012.kako sto rekoa samo premin vo nov svet i novi dimenzii-4 i 5
 
Член од
26 март 2007
Мислења
4
Поени од реакции
0
Mayans 2012?

epa ajde da ve vidam sea so mislite i koj fakti gi znaete :).
maite bile pleme koe ziveelo vo mexico no za zal bile istrebeni od kortez vo negovite pohodi na taa zemja. tie imale poseben matematicki sistem, svoi observatori i mn porazvieni tehniki koi i den denes se teski za nekogo da se svatat. ali osven toa maite si imale i svoj kalendar koj zavrsuva 2012 godina so takanareceniot "dooms day". e sea so ke se desi i kako ke mora malce da pricekame pa da vidime :)nekoj misli deka ke nastapi armagedon, nekoj veruva deka od 3-d ke se prejde vo 4-d e sea toa e malce nerazbirlivo ali pobarajte na net ima ke vi se razjasni :) me mrzi da pisuvam dolgi postovi na forumi pa ke vi ostavam mesto vie samite da se izjasnite . :)

pa povelete.
 
Член од
21 декември 2005
Мислења
661
Поени од реакции
7
JuveFan напиша:
Многу верувам во овие работи и сепак ќе кажам едно миселење што го имав прочитано пред 5 години и со кое се поврзуваше на оваа тема, но во тоа време додека го читав не ми значеше многу. Она што го нарекуваат апокалипса и влегувањето во шестиот свет. Тоа како што го прочитав јас на 2012 година апокалипсата е составена од четворица јавачи и тоа :

1. Војна
2. Смрт
3. Глад
4. Болести

Тие се четворицата јавачи кои ќе ја завземат земјата и ќе настане крајот на светот. Ама прашањето ми беше како ќе дознаеме тие дека ќе стигнат т.е. како ќе знаеме дека идат? Во ова се состојат 7 печати кои ќе ни го закажат доаѓањето на апокалипсата.

1. Во пустина ќе заврне снег
2. Ќе има земјотреси
3. Водата ќе ја покрие земјата
4. Ветерот ќе ги однесе остатоците
5. Храната ќе остане без вкус
6. Месечината ќе почне да крвави
7. Ќе се роди мртвото бебе од мајката која мнгоу ќе наликува на Исусовата мајка


Тогаш тие четворица јавачи ќе дојдат на земјата и ќе го створат хаосот во буквална смисла за тоа што навистина е хаос. Само ни преостанува да го чекаме тој печат што јас очекувам некаде во САХАРА да заврни снег и натаму знаете што ќе се случва :)
8. ke pagaat zeni od neboto

abe aj ne filozoforajte mn so vi e na site be, ke go snamalo svetot ova ona, use malce i psihiatrive ke gi napolnite so pari:toe:
 

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.494
Abe za 5 god ce ne nema, taka i Nostradamus predvidel. Bush ce go atentiraat, muslimanite ce zavladeat so svetot, Velika Britanija po greska ce lansira atomski bombi vo okeanot i ce go unisti celiot morski svet, Antarktikot ce se stopi i i to :toe:
 
Член од
20 март 2007
Мислења
8.493
Поени од реакции
308
Shorty напиша:
Abe za 5 god ce ne nema, taka i Nostradamus predvidel. Bush ce go atentiraat, muslimanite ce zavladeat so svetot, Velika Britanija po greska ce lansira atomski bombi vo okeanot i ce go unisti celiot morski svet, Antarktikot ce se stopi i i to :toe:
хахахаха најголемиот оптимист во македонија и пошироко.
Луѓе ова не се глупости што се пишани овде за магнетноото поле. Тоа е ''чиста физика'' и еден ден ке мора да се случи. А што мислите вие од каде наеднаш бурите станаа толку јаки(Катрина, Кирил), Цунамите пред некоја година, Земјотреси со огромен интензитет, сето тоа се последици на слабеењето на магнетното поле. нека се случи некој да го стави полето на stanD by и после толку од нас. може некој од ова поважните луѓе да преживеат во некои скривници, бункери за другите тоа е епа супа.:) ама ај ќе видиме што ќе се деси!!!!!!!
 

TWEETY***

Мy life..my rules..any questions?
Член од
18 февруари 2006
Мислења
2.041
Поени од реакции
66
Ne mozeme nie da go znaeme krajot na svetot.Go znae toa sozdatelot na Svetot.
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom