100.000 евра , најдобар начин да се инвестираат ?

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.027
Поени од реакции
435
100 000
sonuvame mnogu
koj ima raboti i znae kako da gi vlozi
tuka samo se pukaat idei nekoi se smesni a nekoi imaat mesto
za sekoja rabota sto ke ja pocnes da ja rabotis treba da ja poznavas
ne moze laik nepismen (bez navreda za nekoj i jas se stavam tuka)
da pocne na berza da raboti ili farma da otvori pa i bilo koja rabota
znavi treba mnogu trud trud trud i trud za da se raboti
a tuku taka ne se stasuva do 100 000 evra od lezenje i mislenje kako ke gi poarcam 100banki

Член од
12 јуни 2011
Мислења
82
Поени од реакции
1
dukanot e investicija kako i sekoja druga
treba da se ceni po toa kolku e kirijata vo odnos na vrednosta..

Da zemash 200 evra kirija za dukan od 100.000 pak nema smisla.. il 500 evra za dukan od 1 miilion...
За дуќан од 100.000 евра ќе земеш од 700-1000 евра кирија за дуќан од милион минимум 2,000 евра..

Член од
4 август 2010
Мислења
51
Поени од реакции
9
tomaso сакаше да каже дека нема смисла да се зема 500еу кирија за дуќан од 1 милион.
Иначе јасно е тоа дека минимум 2000еу би била киријата за таков дуќан. Во Прилеп има дуќан проценет на 900 илјади еу, киријата му е 2200 месечно.

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
За дуќан од 100.000 евра ќе земеш од 700-1000 евра кирија за дуќан од милион минимум 2,000 евра..
Like za dukan od 100k togash... 8,4-12% godisno sto e solidno iako investicijata ima mnogu mala likvidnost
za dukan od 1mil ne fala... 2.4% godisno... ima mnogu mnogu polikvidni, posigurni i poprinosni investicii...

i toj vo prilep e slabo mesto za prakiranje 900k eura.. 2.9% e prinosot.. 2.9% e mnogu mala vrednost za vrzuvanje pari vo taka nelikivdno mesto

Eve nekolku portfolio idei.. nema da kazauvam % na u4estvo toa sekoj sam da si odlu4i.. ali sto jas bi pravel so 100k eura.
LONG-kupuvam
SHORT-prodavam

1. Long Ruska berza
2. long Turska berza
3. Long RMB -kineska valuta
4. Short na vladini obvrznici na SAD.
5. Long na zlato,srebro, platina, palladium
6. Long na rudnici za pogornite
7. Kombinacija short zlato i long rudnici (so ekstremno golemi pari, poveke e kratkoro4na arbitrazna moznost)
8. Short na Indiska berza
9. Short na kineska berza (kina e silna i ke bide, ke rasti i ke se razviva.. toa ne zna4i deka berzata tamu e dobra investicija od razlog sto rastot na kina vo kineskata berza e vkaluliran vo akciite za narednite 20 godini) - za ova mora navremeno da se pokrie pozicijata
10. Short na CRM, Linkedin itn. (ova se tech stocks sto imaat nenormalno visoki vrednuvanja..kompaniite se okay, ama akciite se preceneti premnogu)
11. Long zemjodelie... zemja, zemjodleski proizvodi.. pozicija da ne se otvara vo narednite 6 meseci.. t.e da se otvori posle QE3
12. Long USD so preminuvanje vo short vo rok od 6-9 meseci.
13. Long CHF vo evra.. t.e short EURCHF
--- надополнето: Jun 18, 2011 1:40 AM ---
Инвестиција ако воопшто е тоа, е најлоша можна во МК се недвижности. Незнам што им е проблемот на луѓето што купуваат недвижности како луди.
Рента на недивжност е окулу 3% од вердноста т.е. за стан од 100м2 и цена од 100.000 евра се зема кирија како ненаместе од окулу 300 евра. 12Х300 еднакво на окулу 3600 евра или 3,6% од номинална вредност. Од тие 3,6% мораш да одземеш 1-1,5% амортизација(станот не трае вечно 50-100 години толку му е животен век ) и други трошоци данок празен стан додека најдеш криаџиии поправки. Ако завршиш на крајот на годината со 1,5-2% добивка треба да си среќен. Пораст не цената е крајно сомнителна работа. Цените на девижности во моменотов не растат. Толку се напумпани така да поверојанто е дека благо ќе се намалат во иднина. Кој се клади на раст на цена на недвижност тешко ќе се разочара. А тоа е пола МК за жал. Луѓето се заспани и заборават дека растот не е вечен.
Се е подобро од недвижности.
Банкарски депозит денарски орочен е 7% годишна камата.
Дивиденда од телеком е окулу 10% од номинална цена. Поверојано е акции да порастна и тоа многу побрзо од цена на недвижност.
Оббрзници имат добивка од 5-6% годишно.
Златото е пораснато во послендната година за 20%
Среброто е +50%
Подобра инвестија е и нива т.е. градежно земјиште од недвижност. Има инвеститори кој купуваат за градење плус можеш и цената оди побрзо нагоре.
Може дури и азиски и автралиски валути, нафта, жито, акции во нафтени извори и рудници на благордони метали.
Има најмалку 20-30 подобри инвестиции од недвижност во МК. Најбитно е да се знае дека ниедна инвестиција не е за век и векова. Мора да се менува и да се брка капитоалот активно тоа е замката на становите во која се паднати многу луѓе и пропушатаа други многу подобри можности. Недвижностите бе добра инвестција до пред едно 10 години. Кријата беше едно 5-6% од вредноста плус 5-10% растеа цените на годишно ниво.Во тој перидод за 1000 евра издававме куќа од 100 м2 сега 400 евра е истата. Сега недвижност е срање.
Inaku to4en ti e muabetov samo da dodadam..

Nominalno nedvizninata stoi, koga ke ja dodaesh kirijat ima nekoj minimalen rast na vrednost... koga ke ja odzemesh inflacijata ke vidish deka nedvizninata paga..
t.e bilo koja relativna cena na nedvizninata e poniska.. sakash meri ja vo nafta, vo zlato, vo srebro, vo zito, vo p4enka, vo grasok, vo zelezo, vo bakar, nikel, tutun, konop itn.

i za site sto ke repliciraat deka ne se meri nedviznina vo p4enka.. mozam samo da re4eam nema pravilo za merenje.. t.e najdobro e ako se meri vo odnos na se.. kraj kraeva ako taa se meri vo pari (EUR, USD) koi sto se mnogu elasti4ni vo vrednost, i nemaat nikakvo realno zna4enje vo zivotot (vo smisla se par4inja hartija koi cirkuliraat za razmena)... zosto da ne se meri vo nafta koja gore dolu e univerzalen denominator na zivotot vo 21 vek.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Томи Пиша горе доле се.
Може само да додадам
14.Лонг Нафта , Земен Гас
15. Лонг Канадски Долар и Австралијански Долар/Американски Долар.

Член од
8 јуни 2011
Мислења
14
Поени од реакции
3
Извинето:))) Но не си во право.Јас сум лично сопственик на таква полиса,и располагам со моите пари секогаш кога ќе имам потреба од тоа.Дај боже да не ми зачкрипи па за едно 18-ина години ќе си ги извадам на купче и ќе си ги употребам за иднината на моето дете(ако го направам сега до тогаш ќе има 18 години и ќе знае што понатаму)
Во секој случај почитувам сечие мислење(јас зборував од искуство) а ти ако си наишол на агентска преварантска мрежа дај сподели со нас-би било фер)

Btw Благодарам накоплиментот "девојче" ;)
ОК момак - си се заебал - шо да ти кажам друго. Некој ти потурил во не-економскиот мозок начин на мислење кој е тотално погрешен. Продолжи си со полисата - за 50 години ќе имаш добивка од 40% до 60% максимум. Дотогаш инфлацијата знаеш што ќе им направи на твоите пари? Слободно ќе можеш да им купиш на внуците мастики, или што и да се џвака дотогаш. Е, ако умреш млад - можеби ќе му се исплати на твоето семејство - да земат некој динар (пак нешто околу сумата која си ја вложил, кумулативно). Ти само вложувај си... Такви како тебе чекаат осигурителните компании. Прашај во Австрија дали се користат истите осигурителни производи!? Се користеле, да - но пред 30-40 години. Сега се врзани со фонд-полиси кои имаат мултиплицирачка вредност. Ама ако - ти само фрлај пари во бунарот. Поздрав!
--- надополнето: Jun 24, 2011 10:25 AM ---
Извинето:))) Но не си во право.Јас сум лично сопственик на таква полиса,и располагам со моите пари секогаш кога ќе имам потреба од тоа.Дај боже да не ми зачкрипи па за едно 18-ина години ќе си ги извадам на купче и ќе си ги употребам за иднината на моето дете(ако го направам сега до тогаш ќе има 18 години и ќе знае што понатаму)
Во секој случај почитувам сечие мислење(јас зборував од искуство) а ти ако си наишол на агентска преварантска мрежа дај сподели со нас-би било фер)

Btw Благодарам накоплиментот "девојче" ;)
ОК момак - си се заебал - шо да ти кажам друго. Некој ти потурил во не-економскиот мозок начин на мислење кој е тотално погрешен. Продолжи си со полисата - за 50 години ќе имаш добивка од 40% до 60% максимум. Дотогаш инфлацијата знаеш што ќе им направи на твоите пари? Слободно ќе можеш да им купиш на внуците мастики, или што и да се џвака дотогаш. Е, ако умреш млад - можеби ќе му се исплати на твоето семејство - да земат некој динар (пак нешто околу сумата која си ја вложил, кумулативно). Ти само вложувај си... Такви како тебе чекаат осигурителните компании. Прашај во Австрија дали се користат истите осигурителни производи!? Се користеле, да - но пред 30-40 години. Сега се врзани со фонд-полиси кои имаат мултиплицирачка вредност. Ама ако - ти само фрлај пари во бунарот. Поздрав!
--- надополнето: Jun 24, 2011 10:29 AM ---
Like za dukan od 100k togash... 8,4-12% godisno sto e solidno iako investicijata ima mnogu mala likvidnost
za dukan od 1mil ne fala... 2.4% godisno... ima mnogu mnogu polikvidni, posigurni i poprinosni investicii...

i toj vo prilep e slabo mesto za prakiranje 900k eura.. 2.9% e prinosot.. 2.9% e mnogu mala vrednost za vrzuvanje pari vo taka nelikivdno mesto

Eve nekolku portfolio idei.. nema da kazauvam % na u4estvo toa sekoj sam da si odlu4i.. ali sto jas bi pravel so 100k eura.
LONG-kupuvam
SHORT-prodavam

1. Long Ruska berza
2. long Turska berza
3. Long RMB -kineska valuta
4. Short na vladini obvrznici na SAD.
5. Long na zlato,srebro, platina, palladium
6. Long na rudnici za pogornite
7. Kombinacija short zlato i long rudnici (so ekstremno golemi pari, poveke e kratkoro4na arbitrazna moznost)
8. Short na Indiska berza
9. Short na kineska berza (kina e silna i ke bide, ke rasti i ke se razviva.. toa ne zna4i deka berzata tamu e dobra investicija od razlog sto rastot na kina vo kineskata berza e vkaluliran vo akciite za narednite 20 godini) - za ova mora navremeno da se pokrie pozicijata
10. Short na CRM, Linkedin itn. (ova se tech stocks sto imaat nenormalno visoki vrednuvanja..kompaniite se okay, ama akciite se preceneti premnogu)
11. Long zemjodelie... zemja, zemjodleski proizvodi.. pozicija da ne se otvara vo narednite 6 meseci.. t.e da se otvori posle QE3
12. Long USD so preminuvanje vo short vo rok od 6-9 meseci.
13. Long CHF vo evra.. t.e short EURCHF
--- надополнето: Jun 18, 2011 1:40 AM ---

Inaku to4en ti e muabetov samo da dodadam..

Nominalno nedvizninata stoi, koga ke ja dodaesh kirijat ima nekoj minimalen rast na vrednost... koga ke ja odzemesh inflacijata ke vidish deka nedvizninata paga..
t.e bilo koja relativna cena na nedvizninata e poniska.. sakash meri ja vo nafta, vo zlato, vo srebro, vo zito, vo p4enka, vo grasok, vo zelezo, vo bakar, nikel, tutun, konop itn.

i za site sto ke repliciraat deka ne se meri nedviznina vo p4enka.. mozam samo da re4eam nema pravilo za merenje.. t.e najdobro e ako se meri vo odnos na se.. kraj kraeva ako taa se meri vo pari (EUR, USD) koi sto se mnogu elasti4ni vo vrednost, i nemaat nikakvo realno zna4enje vo zivotot (vo smisla se par4inja hartija koi cirkuliraat za razmena)... zosto da ne se meri vo nafta koja gore dolu e univerzalen denominator na zivotot vo 21 vek.
Момак, ти си бил добар портфолио менаџер, него, кажи ми ти - како мислиш човек од МК легално да вложува во горенаведеното портфолио, а да не крши бар два закона?

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
така што ке извади бг пасош... и тогаш ке може легално како бг граѓанин да тера бизнис и уште по легално како мк граќанин да си ги арчи парите во мк...

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339

--- надополнето: Jun 24, 2011 10:29 AM ---

Момак, ти си бил добар портфолио менаџер, него, кажи ми ти - како мислиш човек од МК легално да вложува во горенаведеното портфолио, а да не крши бар два закона?
Nemam idea stvarno.. Mozebi investiciski fond so takvo portfolio ?Iako 4isto sumljam deka moze investiciski fond da shorta a zgora na toa da vlozuva vo fju4ersi/valuti i da koristi leverage..

Stranska bankarska smetka e osnovno nesto za da razmisluvash za vlozuvanje vo gorenavedenite raboti..

Член од
18 мај 2011
Мислења
184
Поени од реакции
74

Хаха почнавме со девојче,а сега момак:))) Секој има право на свое мислење и сопствеи одлуки.Сепак најголемиот ризик е ДА НЕ РИЗИКУВАШ!!! За ова ке се сложиш со мене осеќам:)))
Само пак не прочитав споделување на искуството за преварантската агентска мрежа:((((

Член од
18 мај 2008
Мислења
945
Поени од реакции
1.196
Дали некој го спомна златото?На подолг временски период нема шанси да оди во надолна линија.

Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.380
Поени од реакции
1.972
Со стотче јас би одел на франшиза.Би гледал да најдам некоја фирма која што не е застапена во регионов за да не бидам ограничен само на нашиот пазар, туку ако тргне работата да имам простор да ја ширам на други пазари.

Член од
8 јуни 2011
Мислења
14
Поени од реакции
3
Добро бе... Сите кажувате за франшизи, левериџи, фјучерси, во злато да се вложело... Има ли некој тука што реално има инвестирано, или сите се клошарите??? Ја мислам дека сите се клошарите, сте читале нешто и дрдате сега...

...МаКи...

Иван Карадак
Член од
26 ноември 2008
Мислења
45
Поени од реакции
9
Добро бе... Сите кажувате за франшизи, левериџи, фјучерси, во злато да се вложело... Има ли некој тука што реално има инвестирано, или сите се клошарите??? Ја мислам дека сите се клошарите, сте читале нешто и дрдате сега...
Иначе сите тука даваат свое мислење. Некој да има 100.000 евра за инвестирање сигурно нема на форумов да бара совети или да објаснува планови, така да скроти се малце !

Член од
8 јуни 2011
Мислења
14
Поени од реакции
3
Иначе сите тука даваат свое мислење. Некој да има 100.000 евра за инвестирање сигурно нема на форумов да бара совети или да објаснува планови, така да скроти се малце !
Се скротив...

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
Eden mal update na toa sto bi pravel so stot4e (inaku se pravi mnogu lesno i so pomalce)...
1. Long USD (tehni4ki se naojga pod supportot a kako sto gledame se vraka deflacionata igra na scena poradi krajot na QE2, taka da site stoki i i pazari denominrarni vo USD bi trebalo da odat nadolu so toa sto USD ke odi nagore...
2. Long RIMM - kompanijata ispolnuva dosta kriteriumi za vrednost pri kupuvanje. P/E ratio posle kesh e 3, ima 3 miljardi kesh, ima seusthe prodazbi, go ima BlackBerry.. I da pretpostavish najcrno scenario kade sto ke izgubi 50% od prihodite vo narednite 3-4 godini, pak se isplati da ja imash akcijata.Ona sto se ima slu4eno e pad na vrednosta za 50%-60% vo poslednite meseci poradi namalena dobivka.. Mozebi nema da se vrati na 120$ ovaa akcija ama pod 30$ e 100% podceneta.

Kajgana Shop

На врв Bottom