100.000 евра , најдобар начин да се инвестираат ?

Член од
4 февруари 2011
Мислења
56
Поени од реакции
7
OK е со математиката, ако така кажуеш.... а и бизнисот веројатно си го погодил!? Нумизматика велиш.... интересно, незнам ништо за тоа, но како што се раритетни парите кои ги продаваш, уште по-раритетен е и бизнисот со кој се занимаваш. Неможеме сите со тоа да се бавиме, ниту пак повеќето што се во трговијата.
Мене ме интересира дали со е-баи трговија можеме масовно да продаваме нешто поопипливо и пореално отколку стари пари, кованици, часовници Philippe Patek, Vasheron Costantin.... табакерата на Гоце. Нешто пореално како на пример нашите земјоделски производи: доматите, крастајците, тутуно.....
Навистина не сум погледнал ништо на тема E-bay на хрватските форуми, а таму сум со некои паузи добри 6-7 години на forum.hr i na forumot na Index ...... незнам колку се тргува таму преку е баи, и колку милијарди и катаљарди Куни или Евра прават преку овој сервис.... ама знам и ги пратам потфорумите за економија (господарство) и гледам дека последниве 2-3 години како мали деца се радуваат на годишни приноси (од берзите, од инвестициските фондови и тн......) кои не се поголеми од 6-7%!!! Повторувам на годишно ниво! Читам како на истите потфоруми бараат идеи бизниси кои би им донеле барем 10% нето добивка годишно.... читам како *Пургери из Загреба* кои 200-300 години (генерации и генерации) не излегле со инвестиции од градската средина и градските бизниси.... а денешниве генерации со факултетски и неретко магистерски дипломи.... купуваат хектари обработливи земјишта по Славонија, па стануваат *фуј-сељаки* (како ги викале нивните татковци и дедовци).... а овие се бават со се-нешто од сељачките бизниси: јаткасти овоштија - садат бадеми, ореви, па натаму лубеници, јагоди, пипер...... Јеби га времињава се наопаку свртени како беше она: најбољи голфер е црнец, најбољи рапер е белец.... Германците се против војни.... а најдобриот бостан или пипер можеби ќе го одгледаат Пургерите!? Затоа нашиот извоз со зеленчук стагнирал!?..... Погледни ги нивните форуми и увери се! Се прашувам сега.... кога би имале такви бизниси на и-баи пред компјутер у климатизирана просторија, дали би се заебавале со прљавиот селски бизнис? Сонце дожд... ладно - топло, пласман, штети од елементарни непогоди... Или и тие се неинформирани, глупи можеби, или само политика бистрат.....
Уште едно знам.... во светски размери веќе бизнис кој континуирано ти носи нето приходи од околу или над 10% е реткост и тоа се смета за одличен принос. Ретки се компании како Ејпл, Гаспром, Кока Кола, Ли Нинг, рудниците за злато/сребро..... кои лани отстварива +30, + 40%..... Остави ти пријателе 2,000....3,000 $ месечно, нека ти се со среќа.... кажи ако знаеш како да се заработи нето 10% или нешто повеќе од тоа принос!?
За Ебаи треба да знаеш две работи,ако си македонцец србин или црно горец,реални шанси моментално да продаваш немаш,единствено тоа е возможно ако имаш пријател од некоја ЕУ држава и да сака да те услужи да ти отоври ебаи селер сметка за да можеш да продаваш.
На ебаи можеш да продаваш и секјдневни работи ,зависо во која облас се наогаш ,пример нови мобилни телефони,конудури што ти текне на памет,
а ако ти е за продажба на змејоделски производи ќе одеш на агро берза а не на ебаи.Пред да кажеш нешто ид а напишеш треба да има смисла а да не е делење на празна слама,ако си ти способен да испратеш во америка 1 кг домати во свежа состојба,тогаш можеш да ги продаваш на ебаи дозовлено е ,а ако пристигнат во скапана форма тогаш остануваш и без домати и без пари.
--- надополнето: Jul 4, 2011 5:10 PM ---
Ако добро се сеќавам најпрвата варијанта беше: ништо не е како некогаш.., сеа германците тргуваат, евреите водат војни , а србите продаваат наука!! :)...занимливо е како ептен многу се намножија е-бајисти и слични жреци на религијата ЛЕСНА ПАРА....никој да свати дека се на крајот се сведува на лопата(у преносен смисол) многу пот и мерење на производот у килограми. Дури и најскапите кошули , на крајот, при продажбата на големо се продаваат у килограми.... :)
Христос тебе изгледа никој ти нема кажано дека од ПОЛИТИКА И МОТИКА НЕМА ПАРИ

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Ok да сумираме Баронн предлага да се инвесираат 100000 евра во ебау бизнис...нумизматика и слично. Добро ајде сега СЛЕДНИОТ!!!
И деца приберете си ги егоата ви се разлеваат по форумов како сладолед на хард диск.

Член од
12 јуни 2011
Мислења
82
Поени од реакции
1
Ја чувам со платно да не ги грее сонце :ROFLMAO:

S

Shellshock nam67

Гостин
Чим ми паднат в раце 100000 евра, чим ми падни лотото прво ќе истражам на пазарот во шо има најмногу ќар кај да инвестирами или шо бизнис да отворам... Ама јас како шо сум во Битола убавезно еден кафич ке си отворам најмногу пари се вади од то ми се чини никогаш тука не се празни кафичите.. Друго ке си отворам бутик за хулахопки, чанти и долна облека.. Можи 20 % од парите да ги вложам во инвестициски фонд да видам само шо услови имат, и 20 % од парите ќе ми бидат за трошење за мене, за облека, патување и за други луксузи :pipi: :pipi:
море најубо стај ;) ги во банка добиваш 10 000 евра месечно од ти 100 000 тргни си на страна за шопинг ;)

Член од
1 мај 2009
Мислења
204
Поени од реакции
52
100,000 евра можеш да ги расцепкаш на 2 или 3 инвестиции со кои можеш да раководиш релативно лесно. Јас би инвестирал во производство на храна. Да речеме печурки.Еден другар проба да биде посредник т.е мидлмен...контактираше некои компании во италија и канада кои беа заинтересирани за озбилни количини печурки- неколку тона по пратка. Почна другарчево да врти телефони низ македонија и да речеме ако има 50 производители слушалка му кренаа 5 и тоа после повеќе обиди. Тие 5 што одговорија беа незаинтересирани- најверојатно имаат домашен пласман и не им се работи. Ете ти добра информација.

Или би купил машина за сушење плодови и дури мислам со 100,000 евра можеш да купиш машинерија за сушење, пакување и да ти останат пари за продукти.

Член од
21 јули 2011
Мислења
112
Поени од реакции
36
Negde na pocetok procitav investiraj vo kafic. Spored mene toa e edno od popametnite resenija. Zosto? Zatoa sto i pokraj golemata kriza, recesija sto vladee, pogledni po kaficite sekogas se polni. Ti treba dobra lokacija, kvalitetna usluga i slobodno mozes da si go ladis cel zivot bidejki biznisot so toa nikogas nema da umre. Kriza - ne kriza KAFE MORA DA SE ISPIE

Член од
7 март 2009
Мислења
1.161
Поени од реакции
826
Oтвори авто школа , ке земиш најнови коли сите кај тебе ке идат, А и тој бизнис никогаш не згаснува :)
Имаш повеќе информации да ги споделиш овде баш за тоа бизнисот со авто-школите? Запнал стариов мој,авто-школа да сме отвориле,само што јас имам слаби познавања од таа сфера а тој е стар за некаков бизнисмен кој ќе води нешто(само сака да инвестира),па затоа и те прашувам,кои се условите за да се отвори,почетен влог,трошоци итн.

JOE

Пелистер Битола
Член од
31 март 2007
Мислења
3.029
Поени од реакции
623
Појма нема брат не сум и јас многу упатен. Вујна ми има авто школа, незнам ни трошоци колку имат ништо бркат и др бизниси тие ама скапо е сепак во секој случај посебно гориво сега како што е изгор а и за одржуваање на колите одат баги пари, секако тука се и платите за инструкторите и пред се борбата за да освоиш повеке кандидати кај тебе да се обучваат за возачка, оти има конкуренција сериозна, башка дозволи лиценци за дејност од старт што треба да се платат а има и некој други давачки сигурно ке излезат шо не ги знам , види распрашај си се немам јас информации многу.

Член од
7 март 2009
Мислења
1.161
Поени од реакции
826
Kriza - ne kriza KAFE MORA DA SE ISPIE
Најснобовската мисла која било кога ја имам прочитано,се надевам дека не важи за тебе,пријателе.Инаку,оваа сноб-мисла највеќе пали во Скопје без конкуренција,таму и кола на кредит ќе земат иако дома спијат на сламарици,само и само да ги гледаат комшиите во нова кола,ова е потврдено во пракса на многу места.Инаку,и еден мој војнички од Скопје цела година јадеше макарони и јајца-салата,ама на крај заштеди и си купи пилотка(култна кожена јакна од пост Top Gun-ерата).Ете таков ни е на нас менталитетот македонците,ама што ќе правиш,тоа е тоа,поздрав!

HEATHY

BARCA!
Член од
21 јуни 2009
Мислења
1.231
Поени од реакции
154
Kamioni, 3 stabilni euro5 na staro ... od 2005 godina pa navamu ...
po 4000-5000 (2500 cisti imas, so platen sofer) evra e edna tura koja trae 10-15 dena
3x2500 = 7500 mesecno
12 x 7500 = 90000
Neka bidat 75 000 evra, ako nema tura, strajk ili ne znam
i uste 15 000 evra za gumi, kvarovi, granici i ne znam sto :)))
50 000 evra cista para :)
a tie kamioni sigurno ke vozat najmalku uste 10 godini, vo meguvreme mozes da gi menjas za novi ili da dokupuvas.. :)
--- надополнето: 22 март 2012 во 17:08 ---
I pazi smetam edna tura mesecno da imas, a sigurno ne e edna.. nekoi pravat po 2 i pol turi mesecno... epa misli mu a :)

mackomk

...Chichino...
Член од
23 јуни 2007
Мислења
318
Поени од реакции
72
po 4000-5000 (2500 cisti imas, so platen sofer) evra e edna tura koja trae 10-15 dena
3x2500 = 7500 mesecno
12 x 7500 = 90000
a tie kamioni sigurno ke vozat najmalku uste 10 godini, vo meguvreme mozes da gi menjas za novi ili da dokupuvas.. :)
I pazi smetam edna tura mesecno da imas, a sigurno ne e edna.. nekoi pravat po 2 i pol turi mesecno... epa misli mu a :)
плус што ќе те краде шоферот(бензин,патарини),плус 10% за шпедиција за турата,плус празен ако се враќаш назад,сеа поготово како што поскапе нафтата,еден поголем квар нека има еден од камионите...колку ке останат?

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.712
Поени од реакции
1.152
Јас кога би имала 100.000 е. би се заинтересирала за машина за правење палети или пелети.
Посебно овие пелети ги нема во Македонија,а има голема побарувачка.Ова зимо те има на бен.Макпетрол те нема,а ги носеле од Србија.

Член од
7 март 2009
Мислења
1.161
Поени од реакции
826
3x2500 = 7500 mesecno
12 x 7500 = 90000
Другар,ти ова од сопствено искуство или од некој друг што си го слушал? Мислам,се е ОК со пресметките,тие се и точни,меѓутоа заборави една ставка со која почна-камионите,3 комада=60.000 евра(отприлика).Од кај да најдеме толкав ќеш,и тоа само за нив.Од искуство на едни пријатели на моите родители,ќе ти кажам дека тие пропаднаа со ваков бизнис(им се запали камионот),не сакам никого да го обесxрабрувам(баш напротив),ама мислам дека пред да влезеш во било кој бизнис треба претпазливост,неалчност,скромност,трпение и труд,а резултатите мислам дека нема да изостанат,поздрав!

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Чекаш сигурна дојава и ги лупаш на сингл!:D

Kajgana Shop

На врв Bottom