Што со плаќањето? Кој би требало да плаќа?

Член од
14 јуни 2009
Мислења
147
Поени од реакции
21
машкото треба да плаќа поише у однос 3 према 2...значи од 5 искачања пример, да плати 3...другите две девојката...ја иначе сум многу мераклија да частам луѓе што ми значат и ги поштујам, така да негледам многу на работи како кој плаќа...

Член од
23 март 2009
Мислења
728
Поени од реакции
560
во врска со ова прашање ,бидејќи женскиве денес се рамноправни со машкиве треба секој да си плаќа што ке испие.помина тоа време кога машкиве ко будали плаќаа а девојката кога ке дојдеше конобарот вртеа глава на страна,и не им текнуваше да се фатат за новчаник.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Да читаше некој на форумов бон-тон, немаше 23 страни муабет да се напраат на глупава тема.
Правилата се јасни.
Ако машкото кани, он плаќа и крај на приказната. Ако девојката недава, тоа се смета за некултурно. Во ред е да искаже дека малце и е непријатно, али не да драпа ташаци и да се натега.
Ако девојката кани, машкото се нуди да плати, ако девојката "недава" секој го плаќа својот дел.

B

BBlisto

Гостин
барем на почеток машкото треба да плаќа...пред две години ми се случи, излегов со еден тип, и се супер беше, и на крај да платиме пред да излеземе, јас извадив 100 денари ( од култура, нормално очекував како сите пред него да ми рече: "нема шанси, не ти давам да платиш, јас ќе платам...")...сепак, прв дејт ни беше, нормално е барем тогаш тој да плати...ама ете, се случи, не само што не ми кажа да не се глупирам јас да плаќам, туку уште кажа, еве ја имам ситно, точно уште 60...и така, јас уште платив за дел од неговото кафе...
нормално, ако се работи за подолга врска не може машкото да плаќа стално...али за вака, на почеток, дефинитивно женското не треба да плаќа...
само мое мислење...:smir:

Член од
1 јануари 2010
Мислења
1.947
Поени од реакции
1.498
Што знам, ако правам нешто од срце, не ми е битна цената што сака нека е, земам и купувам, а ако немам ќе најдам. Ако не е од срце - не ме интересира.

Општо зборувам, значи, од кафе до подароци и сл.

Член од
25 мај 2008
Мислења
547
Поени од реакции
14
Па ајде да не се двојам јас и да кажам дека машкото е тоа што треба да плаќа. Но и тоа плаќање да има некоја граница. Што не е така?
- Знам дека е многу каваљерски и типски да испаднеш шема на крај и да речеш јас плаќам кога девојчето ќе извади пари за да си го плати својот дел. Ситацијата е океј со првите неколку дејта, но многу е лошо ако на девојчето му прејде ова плаќање во навика па понатаму престане воопшто да вади пари.
- Е тек тогаш брат си нае***...

ама ете, се случи, не само што не ми кажа да не се глупирам јас да плаќам, туку уште кажа, еве ја имам ситно, точно уште 60...и така, јас уште платив за дел од неговото кафе...
Хахахаа каков звер, НЕ!!
Е ова веќе не ми се допаѓа, ова веќе е пример за она што НЕ треба да се прави на прв дејт, али како и да е, ова се само мали детали кои не би требало да сметаат за засновање или пак подобрување/уништување на врската.

Член од
4 декември 2007
Мислења
119
Поени од реакции
4
Ситацијата е океј со првите неколку дејта, но многу е лошо ако на девојчето му прејде ова плаќање во навика па понатаму престане воопшто да вади пари.
- Е тек тогаш брат си нае***...
Nema vrska nema da nae***, ako osetis deka veke u navika i e, da ne go faka novcanikot ili da spomne, togas mozes kulturno da izvadis tocno pari za kafe, sok ili bilo sto, cim ona znae da se ponasa kako so saka zaso ne i ti. Jes da ne e ubav gest taka, ama sea koa tipkata nema oset so ke se pravis ti kavaler. Ova mozes da i go napravis, samo ako sakas da ja ponizis, no nikad ne e resenie, takva postapka.

Blackout

An emotional retard
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
451
Во принцип сакам сама да си платам, без разлика кој кого поканил и кој е машко а кој девојка.За тоа се имам расправано мнооооооогу пати и со мнооогу луѓе па дошло и до ситуација да се остави бакшиш на келнер колку што ми изнесувала нарачката.
Некогаш дозволувам частење под услов јас да платам наредниот пат.
Како и да е со другарки/другари е поинаку.Кој има плаќа, кој нема ќе плати кога ќе има.Никогаш не се правело проблем.

Член од
23 март 2009
Мислења
728
Поени од реакции
560
не само што не ми кажа да не се глупирам јас да плаќам, туку уште кажа, еве ја имам ситно, точно уште 60...и така, јас уште платив за дел од неговото кафе...
убаво ти направил,паметен дечко :pos2: сигурно му дошло преку глава од плаќање па сега да на тебе надоместува :wink: те зезам

ако инсистирам да платам ок,ама ако гледам дека глуми лудило кога ке дојде конобарот е тоа ме нервира.
имав една интересна случка во врска со ова прашање.ама ај понатаму ке ви ја раскажам(напишам)

Heartbreaker

The Real ROCKNROLLA
Член од
6 декември 2009
Мислења
276
Поени од реакции
28
Секој би требало да си ја плаќа сопствената сметка. Секогаш кога сум излегол со девојка на состанок или со некоја другарка на кафе, секој од нас си го плаќал своето. Дури и еднаш сакав да ја почестам девојката со која бев излезен, меѓутоа таа инсистираше сама да си плати, бидејќи сметаше дека честењето ќе биде навреда за неа.

Eufrat Kurajber

Real cigan from da hood.
Член од
4 декември 2009
Мислења
341
Поени од реакции
12
Kога имам секогаш јас плаќам... кога немам јбг... :)

Martin_GSM

бившиот torrent
Член од
13 април 2006
Мислења
2.076
Поени од реакции
68
значи ако имам кеш, частам, ако немам кеш не пијам/јадам

Член од
21 септември 2008
Мислења
4.021
Поени од реакции
2.513
Плаќам коа иам и сум расположен....

Кент

Професионалец
Член од
16 февруари 2010
Мислења
255
Поени од реакции
15
Посебно. Секој си плаќа за себе. Во посебни прилики може да има и частење од една од страните. Но, никако тоа да се случува постојано.

Kajgana Shop

На врв Bottom