Што со плаќањето? Кој би требало да плаќа?

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Да читаше некој на форумов бон-тон, немаше 23 страни муабет да се напраат на глупава тема.
Правилата се јасни.
Ако машкото кани, он плаќа и крај на приказната. Ако девојката недава, тоа се смета за некултурно. Во ред е да искаже дека малце и е непријатно, али не да драпа ташаци и да се натега.
Ако девојката кани, машкото се нуди да плати, ако девојката "недава" секој го плаќа својот дел.
А бе мижи асан да ти баам. Машкото ме викнало, јас сум прифатила, не гледам зашто он треба да плати. Нормално дека секој ќе си го плати својот дел. Не ги сфаќам тие правила, ако на првиот состанок он те викнал, он треба да плати. Глупости. Не доаѓа во предвид. Сме излегле да се видиме, да се запознаеме - плаќањето секој ќе си плати за себе.

И за во врска сум за истиот принцип секој со своето, мада малце поинаку може едниот пат едниот пат да плати, другиот пат другиот.
Како и да е, чиста сметка, долга љубов.:smir:

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
А бе мижи асан да ти баам. Машкото ме викнало, јас сум прифатила, не гледам зашто он треба да плати. Нормално дека секој ќе си го плати својот дел. Не ги сфаќам тие правила, ако на првиот состанок он те викнал, он треба да плати. Глупости. Не доаѓа во предвид. Сме излегле да се видиме, да се запознаеме - плаќањето секој ќе си плати за себе.

И за во врска сум за истиот принцип секој со своето, мада малце поинаку може едниот пат едниот пат да плати, другиот пат другиот.
Си држела памет , колку толку.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Обичо јас инсистирав да плаќам. Со тек на време почнавме да делиме. Имавме фер врска, па понекогаш се случуваше некој од нас да инсистира да плати и немаше инатење.

Stre3T Danc@

The definition of #BFABB
Член од
10 април 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
146
И на темата за спонзоруши чинам, кажав околу ова.
Не дозволувам да ми плаќа било кој, бил дечко или другар.. сеедно.
Фер е секој да си го плати својот дел.
Би ми било непријатно до остатокот на вечерта ако дозволам да ми платат.
Мислам дека нема разлика ако човекот е вработен, а јас сеуште не заработувам сама и сл.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Шо ако ми е ќеиф да платам?
Шо ако претходно сум остаил пари? Па не можеш да си платиш?
Шо ако со келнерот сме договорено (или газдата) утре да му платам, за да не ти дозволам да с ефатиш за џеб?
Итн.

la-loca

Immortal...
Член од
24 јули 2009
Мислења
2.545
Поени од реакции
1.252
На некои машки едноставни им преставува задоволство да ја плакаат сметката.
Е сега ако е голема се разбира дека ке делиме, ама кафе мафе, посебно кај нас у Велес е ефтино и нема да осетиш дека си му платил на некој:toe:

Manga

Golem alat
Член од
21 април 2006
Мислења
7.769
Поени од реакции
5.066
како шо спомна во една реченица Годхејт ,тоа натегање и- како којзнае шо да си напраил :tapp:
го сваќаат плаќањето како некоја услуга, па ко демек мора после тоа да возвратат со бон-тон понашање или да се носат со тоа на ним само познато глупо чувство ,али вие си знаете девојки,да не дојде време девојката да почне да плаќа ,па тогаш ќе пишувате во темата - денешните мажи.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238

Правилата се логични. Не сум ги измислил ја. Бон-тон книже провери.
Кога машкото кани, машкото плаќа, и, се мисли на дејт, на состанок, а не другарски :) Ако е другарски, секој свој дел.
Ако цурата кани на дејт, машкото се нуди, ако цурата недае, секој својот дел.

Едит: Ах, да, и, да имаа келнерите наши малце познанство од вакви ствари, ќе знаеа дека сметката се дава во посебно такво, затворена, и се предава на машкото.
Едит2: Е! И мажот ги става парите + бакшишот (непомнам точно колкав процент од вкупната сметка) во тоа, и го остава на маса.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Правилата се логични. Не сум ги измислил ја. Бон-тон книже провери.
Кога машкото кани, машкото плаќа, и, се мисли на дејт, на состанок, а не другарски :) Ако е другарски, секој свој дел.
Ако цурата кани на дејт, машкото се нуди, ако цурата недае, секој својот дел.

Едит: Ах, да, и, да имаа келнерите наши малце познанство од вакви ствари, ќе знаеа дека сметката се дава во посебно такво, затворена, и се предава на машкото.
Едит2: Е! И мажот ги става парите + бакшишот (непомнам точно колкав процент од вкупната сметка) во тоа, и го остава на маса.
15 до 20% бакшиш минимум од вкупната сума.

G

Giggles

Гостин
Мерак му било да плаќа, не ми дозволува. Во некои случаи успевам да го надитрам па да се напраам паметна и да ја платам сметката пред него,ама ретко... Епа ако ти е мерак,плаќај, шо да ти кажам :) Во почетокот ми пречеше,ама свикнав.

?

..........

Гостин
Што со плаќањето? Кој би требало да плаќа?

Тој што има пари.

~angela~

mladiot matematicar
Член од
29 август 2008
Мислења
226
Поени од реакции
25
Имате партнер, не мора да сте кој знае колку во врска. Излегувате на кафе, на вечера, одите во кафич било каде и кога завршувате со пиењето, јадењето, играњето што се случува!? Тој не ви дозволува да си го платите делот, ви нагласува дека ВИЕ треба да си го платите делот или нешто трето? И што мислите кој во една врска треба да плаќа кога двајцата излегувате заедно? Ако си во врска со некој не значи дека тој треба да ти плаќа се .. па не е должен „да те издржува” не? Може нема доволно пари во себе а заради некои непишани правила мора да го плати и вашиот дел. Кое е вашето мислење за ова прашање? Сте платиле ли сметка!? Можеби никогаш не ви дозволиле да платите? Ви нагласиле дека секој треба да си го плаќа својот дел? Сте направиле можеби ”договор” кој ќе плаќа, кој треба да плаќа и слично?:coffee:

П.С. Темава се однесува и за машки, без разлика што според првиот пост делува поинаку..
Pa spored mene maskoto ako e bogato, ali poso site ne se takvi, jas i decko mi koga on ke plati, pa jas ke mu vratam pari, ili drug pat ke platam jas, vo sekoj slucaj da ne bide se edniot da plaka, prvin en bi bilo ubavo od moja strana ni od negova taka da nema pravilo, nema zakon sto kako :back:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.819
Поени од реакции
12.308
Pa spored mene maskoto ako e bogato
Тоа би биле традиционални сфаќања и предрасуди кои нели треба да ги надминеме :)
А ако женското е богато?

Kajgana Shop

На врв Bottom