Што недостасува во македонските филмови?

Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
И она што е исто значајно, е немањето на филмска култура кај народот, едноставно ја нема... ни филмска, ни драмска... или ај еве ја има, али ко нинџа е, се губи...
Што сакаш да кажеш со тоа немање филмска култура кај народот, во која смисла ?

ElNinho

Мадридиста!
Член од
17 јули 2009
Мислења
20.965
Поени од реакции
57.716
Што сакаш да кажеш со тоа немање филмска култура кај народот, во која смисла ?
Муабетот ми е дека, како прво, во пола македонски градови нема кино или театар. Преслаб интерес за филмови и драма. Нема добра промоција на филм. Знам живееме у модерно време на ДВД-ја и торенти, но постариве се заглавени у тие филмови од СФРЈ (у кои секако има неколку добри филмови), кои исто ко кај нашиве се врти истата приказна, секс, пцуење. И по gazilion пати се вртат истите филмови... а новите слабо се промовираат...

Второ, на повиско ниво, кај нас нема асални филмски критичари. ИоСоно и Џимеј ги сметам за поголеми критичари од оние што се појавуваат кај нас на тв. Дури и таквите па ги има малце. Нема филмска критика кај нас која ќе им укаже дека не треба да се повторуваат исти приказни и критика која ќе биде релевантна за тоа да го промени...

Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.032
кај играните филмови? тоа што излегува еден добар на неколку години (тука фактор за малиот број би ги ставил финансиските и човечките ресурси)
кај сериските филмови (сериите): се нешто транзиција...тежок живот....

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
Мислам дека скоро сите сум ги гледал и бидејќи поголемиот дел се драма со хорор, му фали напнатост во моментите на кои треба да бидат напнати, актерите треба да бидат малку поотпуштени и да се соживеат повеќе со ликот зошто актерите глумат како да им е тоа работа (еве ќе одам да го одглумам Гоцета Делчев, и ќе се вратам почекај ме ќе одиме после на кафе, нешто во овој стил), јас колку што сум ги гледал репортажите за тоа како се снима филм, на пример кога Расел Крол глумел цајкан кој го апси еден од првите црни кумови, и тоа што е според вистинско случување на филмот, вистинскиот цајкан кажуваше дека комплетно се внел во улогата дури и го имитирал како оди.
За се друго мислам дека е одлично, се е друго многу повеќе од што треба, е сега на некој не му се допаѓале темни филмови и слично тоа е прашање на вкус, ама тоа што ќе се направи е прав уметнички филм.

Член од
13 март 2011
Мислења
2.281
Поени од реакции
2.001
Највеќе ни фали ХУМОР, значи не знаат да напраат добар хумор. Они само знаат да опцујат и да навредат и сметаат дека тоа е хумор, ноо!! мене лично тоа воопшто не ми е смешно.

Член од
21 август 2011
Мислења
5.064
Поени од реакции
5.665
Имаме одлични глумци така да за глумата немам зборови, а иначе стварно незнам што недостасува. Многу се разочарав од филмот на Милчо Манчевски "Сенки", идејата е добра но од почеток на филмот го сватив крајот, незнам чива е таа грешка, а ова е филм во кој крајот не треба да се знае се до самиот крај, едноставно треба да ме шокира и помести од место самиот крај

Forrest Gump

низа1
Член од
12 ноември 2009
Мислења
7.038
Поени од реакции
29.618
Доста со тоа сивило у нашите филмови... Мислам ок , да, јес да е дел од нашето секојдневие, али добивање поени на социјална патетика е нешто шо му стана навика на секој наш режисер и нешто што стварно ме курчи. Дајте луѓе не сме некоја руска провинција и доста не преставувате така. Друга ствар шо ми смета е шо се во сенка на српската кинематографија ( рани од некое минато време, лузни од војни, пцовки, експлицитен секс со задолжително 5 минутно држење на раката на грудестиот дел на цурата...), или како сакаш наречи ја еве нека не е српска, таа источно европска нишка диши на големо у нашиве филмови. Некогаш и си мислам да не е било " пусто турско " Македонија ќе немаше и своја кинематографија. Да и со тоа претераа. Секој народ, своја приказна , своја историја, ок е и тоа, ама нашиве го надркаа - ама ептен. Ми фали бе урбана приказна, доста веќе со тие етно социјално патетични призвуци. Сценаристите мислиш ги увезуваат од време комунизма, хуморот уличарски али онаков беден у стил " Ај речи два... Да те **** ја ". Да не биде дека само плукам , морам да кажам дека секогаш имаме маестрална глума и неверојатна музика у нашиве филмови, али нели го имате онај dejavu предосечај ( чуство) кога ќе седнете да гледате македонски филм ? И мејби е до парите не викам не, али повеќе е до креативноста.

Max Legend

The black swordsman
Член од
27 септември 2010
Мислења
4.339
Поени од реакции
6.479
Најдобар мак филм од нашата независност ми е дефинитивно Збогум на 20 век.Многу трипозен,надреален,многу луд,извртен.Me gusta.Балканкан ме разочара.Беше црна комедија за на крај да се претвори во srs business.Ајде Дарко,можеш ти подобро.

Милчо беше добар со првите два филма.Со Сенки ја утна работата.Морам ли да го гледам The sixth sence во наше руво?

Како последен добар филм би го издвоил Големата вода.Камерата,музиката,актерите,ма се беше одлично.Се прашувам каде ни исчезна Иво Трајков.

Мислам дека ни требаат повеќе филмови од типот на Збогум на 20 век.Надреализмот е потенцијал кој треба да се искористи.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.170
Поени од реакции
18.218
Зборување на литературен јазик.

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Помалце пцуење и курви што се чепатат.
И да, подобри глумци.
На полу-идиотон Сашко Коцев му даваш главна улога ејјј............. дај сите заедно колективно да се отепаме.

Член од
24 јуни 2010
Мислења
206
Поени од реакции
68
давање слика на еден или друг начин дека сме тотална бедотија - прикажување на една искривена реалност за нас... народот сака да гледа глеа раскош, фантазии, интересни приказни, не мрачни сценарија, кози по улици, како што пишаа погоре секс сцени-голотија без "топлина" да ти се згади.. Треба според мене во поинаква насока да почнат да размислууваат :) Како што гледам ова го имаат одамна сватено режисерите во поблиските земји: Бугарија, Хрватска, Србија итн.

Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
Муабетот ми е дека, како прво, во пола македонски градови нема кино или театар.
Да, баш и јас помислив на тоа. Кино и театар треба да има во секој град , културата треба да се развива и негува, овој недостаток ни е голем хендикеп. Се тоа е верижен систем: има кино, има театар, има уште нешто и автоматски има живот во тој град, секој ќе си живее во својот град... ама тоа е друга тематика, да не навлагаме. Важно е да се истакне дека на македонските градови им треба кина и театри.
--- надополнето: Nov 2, 2011 11:27 PM ---
Доста со тоа сивило у нашите филмови... Мислам ок , да, јес да е дел од нашето секојдневие, али добивање поени на социјална патетика е нешто шо му стана навика на секој наш режисер и нешто што стварно ме курчи. .
Баш така, точно дека отсликано е нашето секојдневие ама мајка му не е до толку црна ситуација, ние колку и да мрчиме тука сепак во Македонија животот е убав, нема потреба да оддаваме лоша слика за нас преку филмовите.

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.223
Поени од реакции
34.510
Одлична тема, промовирана е на почетната страна на Кајгана.

Член од
25 септември 2011
Мислења
6.448
Поени од реакции
18.283
Недостига нов концепт и напуштање на социјалистичките тематики.Мора веќе конечно да се отцепиме од тоа пусто турско и како се тепаме и бориме за држава.Зашто мора во секој филм да има тематика за УДБА и КОС .Зашто нема филмче кое ќе обработи некој теми од секојдневние .Впечаток ми оставиле Сенки,Превртено и Боли ли првата балканска догма

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.677
Поени од реакции
34.161
Промена на жанр. Како што рекоа повеќето.
Квалитетна камера.

Kajgana Shop

На врв Bottom