Што мислите за комунизмот, Тито, Che Guevara..?

Dani^^^

Femme fatale
Член од
8 април 2005
Мислења
1.831
Поени од реакции
21
OBDN напиша:
"Za lugje koi sto so svoite vnatresni karakteristiki se daleku ponapredni od lugjeto do sega.."
Da nemav volku dobar title od pearl zimi se ova ke go stavev!
Dani^^^ prekini da se slozuvash duso :) :se_ molamela da te ljubnam ednash .... :love2:
Незнам јас кој дел од тоа не ти е јасен? Луѓето онакви какви што се сега не се спремни за такво нешто како комунизмот...т.е што објаснувам и јас тоа е кристално јасно ...а за тоа што јас се сложив со тебе е затоа што несакам да повторувам веќе произнесен став ...

Член од
1 ноември 2005
Мислења
2.142
Поени од реакции
1.256
OBDN напиша:
Netocno Dani :)

... nitu se proba da se napravi toa - samo se iskoristi prevezot na taa teorija za da se napravat edni drugi (ocito razlicni) sistemi koi sluzea na nekoi drugi sistemi. Batalete prikaski za socijalizam, preodni fazi i ostali cuda.

Nejse neam namera da diskutiram, posebno zatoa shto e ocigledno deka retko koj ovde procital isto od komunistickata teorija (nemoj nekoj da se najde uvregjen, ne mi e toa celta, posto dosadna citanka e, razbiram).

....
znachi se napravija drugi sistemi (nekomunistichki?) koi sluzhea na drugi sistemi, a ne bea socijalistichki....
Pa bidi malku pokonkretna, bash bi sakal da znam neshto poveke, ova veke pochnuva da mirisa na poluvekovna konspiracija.

I da ne prochitale teorija lugjeto si imaat svoe mislenje, a nie postarite na soc-komunizmot gledame niz prizmata na sistemot na YU ili Republika Makedonija a i neminovno e da se muabeti za YU soc-komunizm. Interesno e deka nekoi go narekuvaat Komunistichki rezhim....chuden nekoj rezhim vo koj sekoj mozheshe da pravi shto saka, ako mu se mozhe

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
A be "komunisti"i "antikomunist", zdrava i nezdrava "intelegencijo"...(dobro li zvucam????)....
mozeme nie da si imame kakvi sakate mislenja i stavovi, ama rabotite si odat po svojot pat.
Mnogu od toa e i sega izanalizirano,napisano i uste se pisuva no obicno vo "dosadni" knigi
pa zatoa ovde se koskame poln pajton "nadristrucnjaci"....................... da se povtoram: ako ne ne mlatne nekoj meteror, ako nekoja drogirana budala ne aktivira nekoja kasikara od 100 megatoni , ili ako nekoj "zbunet" laborant
ne ispusti vo kanalizacija nekoj "mega" NOEVSKI virus....ona sto Marks go narekol komunizam ke si dojde sakale nie ne sakale.
Normalno e deka sega toa lici na fantazija...isto kako na nekoj vo pustina da mu kazuvaat deka negde voda tece klokoti ,
a ne samo sto gasis zed tuku i pola pies pola sarcu davas.
No ABC e vo pravo koga veli deka sega imame pourgentni prasanja za resavanje....ama na zalost ni tie ne se reslivi ,
ako se poaga od principot PROFITOT e Kral......zatoa e umno da se citne nesto za da se bide poumen,a ne da se pluka
po nesto sto vsusnost i ne se znae sto e , onaka od tepka....
No vo sekoj slucaj...planetava ne moze da izdrzuva 10 milijardi luge so "komunisticki" standard,
duri ni so Portugalski , a kamo li Norveski,Amerikanski ili Canadski .......spored segasnito nivo na tehnologijata
i opstestvena svest...koj moze da znae sto ke donese idninata , ako pretpostavime deka ke bide
blagonaklona kon lugjeto.
Pa poglednete okolu vas, kolku od rabotite koi ve opkruzuvaat i gi koristite postoele vo vremeto na Marks??????

Ke ja zaboravev celta na pisanievo : resavanjeto na svetskite problemi e jalova rabota....gledajte gi svoite i resavajte gi dobronamerno, so najmalku potrosuvacka od sekoj vid i bez namerni steti za se okolu vas...sinergijata ke go napravi drugoto sama od sebe.....zivej te go zivotot...toa e za sega komunizam par exelans!!!!!

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
КОнкретен, да не се болникав нешто. Ми звучиш доста позитивно за оној Конкретен кој го познавам по форумиве??

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Mnogu..a verojatno mi ja gledas i kapata.....i ocigledno povrsno si me cital t.e. svatil ...ne e loso da gi preprocitas "sobranite forumski dela" :):):)!!!!!

OBDN

Ходајучи Вујаклија
Член од
25 јули 2005
Мислења
1.456
Поени од реакции
32
Pina напиша:
znachi se napravija drugi sistemi (nekomunistichki?) koi sluzhea na drugi sistemi, a ne bea socijalistichki....
Pa bidi malku pokonkretna, bash bi sakal da znam neshto poveke, ova veke pochnuva da mirisa na poluvekovna konspiracija.I da ne prochitale teorija lugjeto si imaat svoe mislenje.
Daleku od konspiracija. Za da mozesh da sporeduvash ti ili bilo koj drug komunizam so ex Yu treba da znaesh prvo shto e "komunizam" vo teoretska smisla, pa da komparirash pa da si izgradish mislenje, a ne shto ti kazale starite ili sto rekol Kardelj na vremeto na televizija. Ona moeto kazano e daleku od konspirativna teorija, ama koj da me razbere. Veruvaj nemam namera da objasnuvam na lugje koi "mozebi ne citale" tesko deka ke me razberat, ko shto e ocigledno.

a nie postarite na soc-komunizmot gledame niz prizmata na sistemot na YU ili Republika Makedonija
Gledash (ne me razbiraj pogresno), ama tuka i lezi zajakot, "mozebi ne procitale" ama osetile na svoja koza demek? Ne osetile, Yugoslavija ne bese komunizam, nikogash ni ne se stremese kon takvo neshto - komunizmot i pisanijata koi se citaa na Lenin i Marks i onie posledovatelni tomovi koi gi karasat kukjite na golem del od nas den denes, od Kardelj i Tito bea samo sredstvo na ubeduvanje vo eden 'niven' sistem (ne velam ni dobar ni los) koristejki teorija koja vo osnovata vo ex Yu ne bila podrzana. Toa shto nekoi nesposobnjaci go narekle toa komunizam, ili stremenje kon komunizam, neznaci deka bilo taka. Toa shto shugavite ameri (a njima slicni pomegju nas) na ex YU ili na Kina, ili na Libija i Kuba (ili nedaj boze Sovetskiot Sojuz ispod Stalin) den denes gledaat ko na ex komunisticki zemji e zatoa shto ne fatile kniga u raka -- toa "mozebi ne citale," e osnovata na sekoja nebuloza za i okolu ideologijata narecena komunizam.

Neka fati nekoj i "mozebi neka procita neshto" pa ke moze da diskutirame, vaka samo ke se objasnuvame, i ke ispadne nekoj drobi prazna slama i razviva conspiracy theories (na shto eden moj drag prijatel bi ti rekol CU! OBDN i conspiracy theories; jashta) - a daleku e od toa.

Dani^^^

Femme fatale
Член од
8 април 2005
Мислења
1.831
Поени од реакции
21
OBDN напиша:
Neka fati nekoj i "mozebi neka procita neshto" pa ke moze da diskutirame, vaka samo ke se objasnuvame, i ke ispadne nekoj drobi prazna slama i razviva conspiracy theories (na shto eden moj drag prijatel bi ti rekol CU! OBDN i conspiracy theories; jashta) - a daleku e od toa.
Да де само ти имаш прочитано а ние кутрите незнајковци само вртиме у празно.Или самото тоа што не се сложуваме со тебе не праи необразовани у тој поглед?Очигледно на некого не му се јасни тука правилата на дебатата и суштината на форумот:raz:

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Ти Дани, немерлив океану на бисерна убавина, комунист си, приклоник кон таа идеологија, или само се почувствува омаловажувана од ОБДН која презирно префрли заклучувајќи дека сте нечитани и неуки, неузнаени небидници или?

Онака, ме интересира, не фаќам страни, само сеир!

OBDN

Ходајучи Вујаклија
Член од
25 јули 2005
Мислења
1.456
Поени од реакции
32
Dani^^^ напиша:
Да де само ти имаш прочитано а ние кутрите незнајковци само вртиме у празно.Или самото тоа што не се сложуваме со тебе не праи необразовани у тој поглед?Очигледно на некого не му се јасни тука правилата на дебатата и суштината на форумот:raz:
Ne be srcka. Ima razlika pomegju - nesoglasuvanje - i ne poznavanje. OBDN samo ne saka da diskutira bidejki vo samo 3 svoi posta ti na primer ,radikalno si go menuvash mislenjeto (bazirano na citanje pretpostavuvam?), cak shto vise i se soglasi so mene (a od druga strana imash razlicno mislenje od mene :raz: )?

Ne "soglasuvanjeto" pretpolaga mislenje, jas za tvoeto nepoznavanje ne zboruvam za mislenje, zboruvam za fakti - po tvoite pisanija ke si dadam za pravo da izjavam deka ti ne go imash videno komunistickiot manifest a kamoli da imash procitano isto od Marx i Engels -- svati go ako sakash kako navreda, tvoe pravo - pravo za koe jas glava stavam :) Jas da sum na tvoe mesto, ke go razberev kako motiv -- da otidam i da citnam neshto. Ili pak, dokazi mi deka gresam. Pisi neshto unikatno, a ne vekje ispranata teorija za "covekovata nedorasnatost za toj sistem" ili onaa "Yugoslavija ne bese komunizam, bese socijalizam," tie paroli mila, i dete u petto odelenie gi kazuva, tolku cesto se povtarani da nekoi mislat deka stanale vistina.

I koi pravila na debata i sushtina de objasni mi, ocigledno mi ne procitala kako shto treba? OBDN ceka da i se objasni.

p.s. I ne davaj da ti dira u srce, jas gledam mislenja, ne nickovi -- I ne se site "ovde" neznajkovci - tie bea citirani, od ostanatite imashe umni mnenia; preprocitaj gi - cika Cigla na primer.

A mene batali me -- ja samo vrtam - losa karakterna osobina znam.

Budi mi dobra ko sto si lepa ...

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
He,he..nemojte taka ..poleka malku, OBDN vi kaza nesto, a vie ne gi ni zabelezavte finesite, tuku vednas gonj.
ex-YU dojde do nekakov prakticen rezultat (obilno, no ne so taa cel pomagan i od kapitalizmot!!!)za realno mozniot izlez od problemot narecen kapitalizam, verojatno zatoa i ja razmackaa na patos ko sleper zaba....malku prerano krekna za usite na nekogo....
A za citanje i ucenje samo citajte i ucete , ke vi treba , sekoj sto mnogu znae e svesen deka nisto ne znae t.e. deka samo pocnal......definitivno "nacitanite i znajnite" se najcesto samobedisani dibeci, a Bog da cuva od takvi , posebno koga se doktori , pa uste i so politicki ambicii !!!!!!!:):)!!

Dani^^^

Femme fatale
Член од
8 април 2005
Мислења
1.831
Поени од реакции
21
Garfield напиша:
Ти Дани, немерлив океану на бисерна убавина, комунист си, приклоник кон таа идеологија, или само се почувствува омаловажувана од ОБДН која презирно префрли заклучувајќи дека сте нечитани и неуки, неузнаени небидници или?

Онака, ме интересира, не фаќам страни, само сеир!
Воопшто не се почувствував омаловажена бидејќи ја поседувам таа особина да дебатирам без да го изгубам трпението -можеби последица на многуте дебати до сеа :) Сум за комунизмот во неговата вистинска смисла за која што знам дека е невозможно сега за сега да се оствари. За разлика од погоре напишаното мојот став го темелам токму на изучувањето на теоријата за комунизмот на ценетиот чичко Маркс и врз база на тоа градам мислење но и ги прифаќам и туѓите мислења бидејќи нели-не постои една вистина- би рекле големите умови на филозофите :)

OBDN

Ходајучи Вујаклија
Член од
25 јули 2005
Мислења
1.456
Поени од реакции
32
Dani^^^ напиша:
За разлика од погоре напишаното мојот став го темелам токму на изучувањето на теоријата за комунизмот на ценетиот чичко Маркс и врз база на тоа градам мислење
Ziti majka pokazi mi ljubov i daj mi nekolku paragrafi od ona shto go imash nauceno dosega vo procesot na izucuvanje na Marks - bi ti bila neizmerno blagodarna bidejki odavna go nemam povtoreno.

Ajde - pokazii na ovaa ovde kolku gresi vo zaklucocite; za da ima osnova javno da ti se izvini iako forumot toa ne go zahteva!

p.s. cekam ama ne 5 dena!

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Бетонецу, не ме чуди, вчудоневиден останам, немо како рипка на суво отворам и затворам уста, а збор никако да ми надјде како олима мисли што избликнуваат, ада ги кажам неможам, не смеам, оти, ваков, не те знам, позитивен во својата позната негација на позитивизмот, во себеколнењето, оти колнејќи ги негативностите на македонците, ти како македонец, неминовно во ист кош се клаваш.

ОБДН, ти си го читала Комунистичкиот Манифест и Капитал? Онака, ме интересира.

The worker becomes all the poorer the more wealth he produces, the more his production increases in power and range. The worker becomes an ever cheaper commodity the more commodities he creates. With the increasing value of the world of things proceeds in direct proportion to the devaluation of the world of men. Labour produces not only commodities; it produces itself and the worker as a commodity -- and does so in the proportion in which it produces commodities generally.
—Karl Marx
History is economics in action.
—Karl Marx
Или "Предадена револуција" од Троцки, "Државата и револицијата" од Ленин?

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Dani^^^ напиша:
-не постои една вистина- би рекле големите умови на филозофите :)
Грешка, вистината е една и таа е универзална. Тоа ти го вели/ат философ/ите!!

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Со многу работи се согласувам, ама со ова ...

OBDN напиша:
Yugoslavija ne bese komunizam, nikogash ni ne se stremese kon takvo neshto
А кон што се стремеше?
Само немој да ми речиш дека тоа беше некое изведено државно уредување за кое “неначитаните’’ не знаат. Ако можи да образложиш кон што се стремеше СФРЈ за да не останеме сите во заблуда.

Kajgana Shop

На врв Bottom