OBDN
Ходајучи Вујаклија
- Член од
- 25 јули 2005
- Мислења
- 1.456
- Поени од реакции
- 32
Aha, so pozdrav pred znameto, sekoe sabajle 5 godini po red? Ti?Garfield напиша:ОБДН, ти си го читала Комунистичкиот Манифест и Капитал? Онака, ме интересира.
Aha, so pozdrav pred znameto, sekoe sabajle 5 godini po red? Ti?Garfield напиша:ОБДН, ти си го читала Комунистичкиот Манифест и Капитал? Онака, ме интересира.
Се согласив за тоа дека во постоечките јас би ги нарекла квазикомунистички држави всушност воопшто никогаш не беше воспоставен комунизмот како систем туку социјализмот као еден вид премин во комунизмот. Ако тоа не ти е јасно незнам како да ти опишам другачие..само каде сум јас контрадикторна мене тоа ме боли :icon_rollOBDN напиша:Ne be srcka. Ima razlika pomegju - nesoglasuvanje - i ne poznavanje. OBDN samo ne saka da diskutira bidejki vo samo 3 svoi posta ti na primer ,radikalno si go menuvash mislenjeto (bazirano na citanje pretpostavuvam?), cak shto vise i se soglasi so mene (a od druga strana imash razlicno mislenje od mene :raz: )?
Ne "soglasuvanjeto" pretpolaga mislenje, jas za tvoeto nepoznavanje ne zboruvam za mislenje, zboruvam za fakti - po tvoite pisanija ke si dadam za pravo da izjavam deka ti ne go imash videno komunistickiot manifest a kamoli da imash procitano isto od Marx i Engels -- svati go ako sakash kako navreda, tvoe pravo - pravo za koe jas glava stavamJas da sum na tvoe mesto, ke go razberev kako motiv -- da otidam i da citnam neshto. Ili pak, dokazi mi deka gresam. Pisi neshto unikatno, a ne vekje ispranata teorija za "covekovata nedorasnatost za toj sistem" ili onaa "Yugoslavija ne bese komunizam, bese socijalizam," tie paroli mila, i dete u petto odelenie gi kazuva, tolku cesto se povtarani da nekoi mislat deka stanale vistina.
I koi pravila na debata i sushtina de objasni mi, ocigledno mi ne procitala kako shto treba? OBDN ceka da i se objasni.
p.s. I ne davaj da ti dira u srce, jas gledam mislenja, ne nickovi -- I ne se site "ovde" neznajkovci - tie bea citirani, od ostanatite imashe umni mnenia; preprocitaj gi - cika Cigla na primer.
Budi mi dobra ko sto si lepa ...
Ах колку само Сократ се има расправано за оваGarfield напиша:Грешка, вистината е една и таа е универзална. Тоа ти го вели/ат философ/ите!!
Тоа не е одговор, нели?!! Соодветен и твој, сопствен, во твој стил, мој златножолт делишесу!OBDN напиша:Aha, so pozdrav pred znameto, sekoe sabajle 5 godini po red? Ti?
Јас не реков нигде дека грешел така да читај ме како што пишувам . Да не искачам од темава ама филозофите биле поделени каде што едните тврделе дека има универзална вистина а другите што јас ги подржувам дека секој човек има своја вистина и дека една вистина не постои .:icon_rollGarfield напиша:Злато, Сократ го положив во далечната 1992 година. На институт за Философија. Те молам. Не скокај предрака. Има уште фурни леб за да разбереш кој бил и што бил Сократ и каде грешел.
Procitaj se uste ednash pogoreУште во првиот пост напоменав дека комунизмот е неостварлив во реалноста бидејќи условите за да се постави и успее еден таков систем зависат директно од природата на човекот која што сама по себе не е таква и еден човек доколку го стаиш у систем пр " секој си зема колку што му треба" ќе падне уште при првиот обид бидејќи луѓето по природа се алчни.
Денеска светот го води борбата за профит и високата политика која што всушност во нејзината база лежи токму првиот двигател на светот.А комунизмот е се она што е обратно од тоа. Во базата на комунизмот не лежи ненормално богатење на едни врз сметка на други туку правилна и подеднаква распределба на материјалните средства на сите луѓе.Луѓето би требало да бидат самите доволно свесни за да токму народот во својата целина ја води политиката, економијата а не да препушти се во рацете на неколку луѓе и да остаи на нив од избирањето до завршетокот на мандатот по свое слободно уверување да одлучуваат во името на народот.
Nema potreba da te boli. KOntradiktornosta ti e vo pogornite dva pasosi (i site predhodni). Kako moze edna pricina da e "prirodata na covekot" koj po priroda e alcen taka? A slednata pricina da e sistemot vo koj momentalno (i samo momentalno da ti potenciram, svetot se naogja)? Prirodata na covekot pretpolaga neshto "ne menlivo duso" vo koj slucaj komunizmot nikogash ne bi bil vozmozen spored tebe.Dani^^^ напиша:...само каде сум јас контрадикторна мене тоа ме боли
Nema ni potreba da se objasnuvash. Jasno eDani напиша:A за тоа дали јас имам читано или не -неам намера да се објаснувам искрено
Zoshto ne e odgovor - ne si valjda tolku bukvalen - se somnevam deka takvi lugje izleguvaat od Filoloski...Garfield напиша:Тоа не е одговор, нели?!! Соодветен и твој, сопствен, во твој стил, мој златножолт делишесу!
Малце надвор од тема, ама мислам дека грешиш околу ова со вистините. Како што ме учат мене по филозофија, постојат исто толку вистини колку што постојат и луѓе.Garfield напиша:Грешка, вистината е една и таа е универзална. Тоа ти го вели/ат философ/ите!!
Ciglata obrazlozi pogore vo diskusijata za finesite na OBDN ... preprocitaj go, tamu e odgovorot. Povrzano e so Jugoslovenskoto 'ne-vrzano,' 'na dve stolici,' ' sa svima, al nikome' bitisuvanje. Kon toa se stremese Jugoslavija - 'izmedju.' I nema vrska so 'nenacituvanje.'Sindikat напиша:Со многу работи се согласувам, ама со ова ...
А кон што се стремеше?
Само немој да ми речиш дека тоа беше некое изведено државно уредување за кое “неначитаните’’ не знаат. Ако можи да образложиш кон што се стремеше СФРЈ за да не останеме сите во заблуда.
Јас ти велам да читкаш пред како рипка да рипкаш!Dani^^^ напиша:Јас не реков нигде дека грешел така да читај ме како што пишувам . Да не искачам од темава ама филозофите биле поделени каде што едните тврделе дека има универзална вистина а другите што јас ги подржувам дека секој човек има своја вистина и дека една вистина не постои .:icon_roll
Еве OBDN само за тебе уште еднаш ќе се сложам со некого :icon_eek:Sindikat напиша:Малце надвор од тема, ама мислам дека грешиш околу ова со вистините. Како што ме учат мене по филозофија, постојат исто толку вистини колку што постојат и луѓе.
Ипак има и филозофски учења кои учат на спротивното, дека постои само една вистина. Но незнам како би докажале кое е точно, а кое е грешно. Не се докажува, затоа се работи за филозофија, секој филозоф има своја вистина, во најмала рака и ние сме какви такви филозофи.
Пример за мене е вистина дека јаготките се најубаво овошје, за тебе пак тоа е најголема лага затоа што ти не поднесуваш јаготки (хипотетички). Каде е сега таа универзална вистина (читај твојата вистина).:wink:
A shto znaci zborot filosofija da me potsetese nekoj? Baranje na mudrosta, cezneenje kon vistinata za nestata, rabotite, nas samite? Ima razlicni vistini, no ultimatnata cel e baranje na onaa ednata, univerzalnata? Ili ne bese taka? koja e poentata na filozofite dokolku ne postoi taa cel?Sindikat напиша:Малце надвор од тема, ама мислам дека грешиш околу ова со вистините. Како што ме учат мене по филозофија, постојат исто толку вистини колку што постојат и луѓе.
Ипак има и филозофски учења кои учат на спротивното, дека постои само една вистина. Но незнам како би докажале кое е точно, а кое е грешно. Не се докажува, затоа се работи за филозофија, секој филозоф има своја вистина, во најмала рака и ние сме какви такви филозофи.
Пример за мене е вистина дека јаготките се најубаво овошје, за тебе пак тоа е најголема лага затоа што ти не поднесуваш јаготки (хипотетички). Каде е сега таа универзална вистина (читај твојата вистина).:wink:
Garfield напиша:Грешка, вистината е една и таа е универзална. Тоа ти го вели/ат философ/ите!!