Што мислите за комунизмот, Тито, Che Guevara..?

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
OBDN напиша:
Zoshto ne e odgovor - ne si valjda tolku bukvalen - se somnevam deka takvi lugje izleguvaat od Filoloski...
Посакав реплика, голем одговор, одмерен збор, племика мудра, исполнета со предизвик. Вака, повторно останав сам со своите мисли и зборови чекајќи подобри мигови за интелектуален натпревар со тебе, гулабуце македонска што шир ширини освојуваш, исару силен и моќен, рунолиста самовило, господарке за зборот и речта која плени.

Мислам дека ти одговорив зошто така напишав. Или?

OBDN

Ходајучи Вујаклија
Член од
25 јули 2005
Мислења
1.456
Поени од реакции
32
PetarK напиша:
Да ја вратиш дипломата во која ти влегол испитот што си го полагал на Филозофски ако тврдиш дека постоењето на универзални вистини е универзално прифатена работа. Тоа ти е исто како некој од ЕТФ да не разликува напон и јакост на струјата.
jas ne procitav nikade deka garfield kaza neshto slicno na ishto od ova .... posebno ne boldiranoto. Abe citate vie... se izvinuvam shto moram da prasam?!

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
PetarK напиша:
Да ја вратиш дипломата во која ти влегол испитот што си го полагал на Филозофски ако тврдиш дека постоењето на универзални вистини е универзално прифатена работа. Тоа ти е исто како некој од ЕТФ да не разликува напон и јакост на струјата.
Важи, веднаш, бездруго мудрец белокос, или бог кој поземи шета како дедо Клименте кој над Охрида мудра реч делеше и ти пресветол учителе, проштевај.

Или сепак, клај два прста во штекер и провери што попрво ќе те отепа, струјата или глупоста.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
OBDN напиша:
jas ne procitav nikade deka garfield kaza neshto slicno na ishto od ova .... posebno ne boldiranoto. Abe citate vie... se izvinuvam shto moram da prasam?!
Не читаат, во тоа е маката наша драга колешке на зборот. Премила и премудра македонке, мое јаболко, здиву божествен.

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Garfield напиша:
Ова се однесува и на Синдикат, во неговата потрага по вистината. Има само една, кон неа сите се стремиме, а како ќе ја толкуваме ќе ја определи нашата позиција по поглед на неа. Колку поточно ја дефинираме, толку поблизу до неа ќе бидеме.
Значи зборуваме за истата работа. За секого постои различна вистина или како што ти милуваш да кажеш различно толкување на вистината (која е една). Значи нема што да се расправаме разговараме за иста работа.

Член од
7 април 2005
Мислења
174
Поени од реакции
0
Целта е осознавање на светот, вклучувајќи го и прашањето дали има или не универзални вистини.

Тргнување a priori со претпоставка дека постојат универзални вистини однапред ти дефинира многу работи во врска со твојот поглед на светот.

Ова не е само теоретска дискусија. На пример, не можеш да бидеш уверен комуњар (пардон марксист) ако не верувааш во постоење на универзални вистини. Во спротивно, како би можел да веруваш дека е можно државата (или друг колективен ентитет) да донесува одлуки во најдобриот интерес на сите луѓе?

OBDN напиша:
A shto znaci zborot filosofija da me potsetese nekoj? Baranje na mudrosta, cezneenje kon vistinata za nestata, rabotite, nas samite? Ima razlicni vistini, no ultimatnata cel e baranje na onaa ednata, univerzalnata? Ili ne bese taka? koja e poentata na filozofite dokolku ne postoi taa cel?

OBDN

Ходајучи Вујаклија
Член од
25 јули 2005
Мислења
1.456
Поени од реакции
32
PetarK напиша:
Целта е осознавање на светот, вклучувајќи го и прашањето дали има или не универзални вистини.

Тргнување a priori со претпоставка дека постојат универзални вистини однапред ти дефинира многу работи во врска со твојот поглед на светот.

Ова не е само теоретска дискусија. На пример, не можеш да бидеш уверен комуњар (пардон марксист) ако не верувааш во постоење на универзални вистини. Во спротивно, како би можел да веруваш дека е можно државата (или друг колективен ентитет) да донесува одлуки во најдобриот интерес на сите луѓе?
Jas ne zboruvav za sebe - nitu za marksistite, nitu za komunjarite - samo za pojdovnata osnova na filosofskata nauka - tezneenje kon univerzalna vistina - shto neznaci deka istata postoi, no neznaci i deka ne postoi - vo koja sakash forma stavi ja. Potragata po nea, sepak e neiscrpna; za razlika od stekerot so struja.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Garfield..mrzliv macoru ..daj vkluci go toa encoder-ot..ne te prepoznavam..inaku za problemite so ostanuvanje bez zdiv ova e najeftino:
:):):)!!!!

Член од
7 април 2005
Мислења
174
Поени од реакции
0
Очигледно положувањето испити на Институтот по филозофија не ти ги зголемило можностите за артикулирана аргументација.

Garfield напиша:
Или сепак, клај два прста во штекер и провери што попрво ќе те отепа, струјата или глупоста.

OBDN

Ходајучи Вујаклија
Член од
25 јули 2005
Мислења
1.456
Поени од реакции
32
PetarK напиша:
Очигледно положувањето испити на Институтот по филозофија не ти ги зголемило можностите за артикулирана аргументација.
Moznostite se dadeni po default, najverojatno mislish na sposobnostite ? - koga sme vekje kaj alrtikulirana argumentacija! Sorry ama morav :)

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Zabegavte ...jas otidov na pivo i nekakvi topcinja res przeni od bukovka ( nekoj interesen recept)!!!!!

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Сега веќе се избега од темата. Ова поќе сега наличува на докажување на кој му е поголем. Доста сега како мали деца, да се вратиме на темата.

Темата не го опфаќа како што е насловена само комунизмот во својата најчиста форма. Захтева и дискусија околу делото на Тито и Чегевара. Дај да слушниме нешто околу тоа.

OBDN

Ходајучи Вујаклија
Член од
25 јули 2005
Мислења
1.456
Поени од реакции
32
I tu ja nishto nemozam, i ke se otkazam. Samo ke recam koj gi stavil Tito i Che- gevara u ista recenica, pa i komunizmot uz niv treba da se vrati na step one. Loso naslovena tema, koja zahteva stranici i stranici, a jas nemam vreme iskreno.
Odam i jas na pivo, concrete pocekaj da vrzam patikite.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
PetarK напиша:
Артикулирам пријателе и читајќи те се воспевам и кулирам, поалеку од штекерот, подалеку од глупоста и лудоста за која славниот Erasmus од ротердам кишка премудра беше напишал, кишка, очебијно од тебе непрочитана, човеку од човек небиден, види ја мудроста и пред неа поклони се.
Или и ти читкај, немој какмо мрена или белвица в мрежа фатена да се прпелкаш и рипкаш.

Никој не спори за тргањата, кои кон едно се сведуваат, прилеп до вистината, прикон до вистината, која е една, вечна и за сите, а до која тежок пат полн премрежија се изодува и дузини и дузини чевли се сокинуваат, шиници и шиници се изјадуват, за да се достигне, постигне, узнае и осознае.

Муабетот, елем, ми беше за комунизмот, Тито и Ел Че, комунизмот, воспевот на човештијата, восклик на победата врз бештијата на самољубието и себетијата индивидуално жеднеење кон богатства трупање в систем доблесен каде што секој секому добрина не еднаш, ами дваш и триж му се враќа, поддава, одбива. КОн што човештвото стремнее, оди, чекори, полека, какобебенце кое се учи на говор, гука и крикнува во немоќ, паѓа и потстанува, за да се исправи.

Штекерот му е мајката, рече русата бештија на немоќникот што да дочита не умееше. Рече човекот, кој човек бараше дење, со свеќа в рака по беспаќата светски знаејќи дека нема да очека благодет на утрешија, земја почивка, на себедавање целосно.

Кој разбра, благодарам, кој не разбра, ќе разбере веројтано, акос е потруди, кој не сака, ни црниот ѓаол, натемаго едноногио, ни богот кој не постои нема да му помогне да разбере и сфати.

@ Concrete, декодиран сум пријателе, мојот збор е за секого, нескриен, тој е и твој, ваш, мој, а за сите ука.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Морам да напоменам дека јас на пиво не одам, на таа јачменова водичка, одам на нектар боговите што пијат, вино црно крваво, од тиквешкото виногорје, а вие мили пријатели, убав помин имајте, пиво испијте, муабетете и вие пријатели останати, читајте, учете, послушајте, од вистината не се бега, таа е една и едниствена, онаа која мене ме милува.

Kajgana Shop

На врв Bottom