Што е љубовта?

leila

.o0
Член од
10 октомври 2008
Мислења
862
Поени од реакции
46
оправдување за нашето неразумно однесување
 
C

Cool Hand Luke

Гостин
Тоа ќе да е заљубеност Леила, многу попривлечно делува но нема длабочина и брзо згаснува. :)
 

devojka111

i'm real
Член од
28 декември 2008
Мислења
1.937
Поени од реакции
148
Љубовта е како војна. Лесно се започнува, тешко се завршува.

Љубовта е да му дадеш моќ на некого да го скрши твоето срце.

Првиот ден на љубовта...... е последен ден на разумот.
 

Kvendolin

чупе од бурдите
Член од
24 март 2007
Мислења
1.003
Поени од реакции
75
...Една толку идеализирана, поетска категорија шо ја нема на веко, ена веко и сл.
Ретко успешна појава. Еднаш е невозвратена, другпат незагарантирана, третпат недостижна. Битно да е црна и трагична и колку е подалечна од разумот толку галиба повистинска е.
Слични теми:
Љубов ли е ова или панаѓур
Кога двајца се сакаат третиот користи
Волимо се ми, ал се растајемо итд.
 
Член од
8 јули 2008
Мислења
4.448
Поени од реакции
7.926
Секој си има различни размислувања околу тоа што претставува љубовта. Некои сметаат дека тоа не е реалност, дека такво нешто не постои... Други пак ја идеализираат оваа ствар велејки дека е најубавото нешто што постои на светот.
Љубовта цели месеци ме заби меѓу четири ѕида губејки време и размислувајки што-како - значи немам позитивно мислење за таа појава(ако може така да се нарече) и и е нешто што носи емоционална болка, нестабилност итн.
 
C

Cool Hand Luke

Гостин
Што велат деца од 4 до 8 години? Ме мрзеше да преведувам.


Kada te neko povredi, cak i kada te neko povredi jako, ne places zato sto znas da bi to povredilo osobu koja je povredila tebe!

Mathew 6 godina

Kada je moja baka imala artritis i nije mogla da nalakira nokte, pa joj je moj deka lakirao nokte, iako je i on imao artritis.

REBECCA 8 godina

Kada devojka stavi parfem, a momak stavi losion posle brijanja i oni odu napolje zajedno i mirisu jedno drugo.

KARL 5 godina

Kad znas da te starija sestra voli jer ti daje svu svoju odecu i onda ode pa sebi kupi novu!


LAUREN 4 godine

Kada su starija gospodja i stariji gospodin jos uvek dobri prijatelji iako se znaju dugo vremena.

TOMMY 6 godina

Kad te neko voli, nacin na koji izgovara tvoje ime je - drugaciji!

BILLY 4 godine (divno!!!)


Kad izadjes napolje i ponudis svoj cips nekome ne cekajuci da on tebi ponudi svoj!

CHRISSY - 6 godina

Ako zelis da naucis bolje da volis, pocni s prijateljem koji ti se ne svidja!

NIKKA - 6 godina

Kada nekom kazes nesto lose o sebi i bojis se da te ta osoba nece voleti zbog toga sto si rekao, a onda te ta osoba iznenadi time sto te zavoli jos i vise!

SAMANTHA 7 godina
(Primetite dubinu ove izjave)

Postoje dve vrste ljubavi: nasa ljubav i bozja ljubav. Bozja ljubav objedinjuje obe!

JENNY - 4 godine

Kada mama vidi tatu znojavog i prljavog, ali mu ipak kaze da je zgodniji od ROBERTA REDFORDA!

CHRIS 8 godina

Kada decku kazes da ima lepu majicu iako istu majicu nosi svaki dan!

NOELLE 7 godina

Nemojte govoriti VOLIM TE, osim kada to osecate. A kada to osecate, recite to cesce. Ljudi zaboravljaju da kazu VOLIM TE!

JESSICA 8 godina

Grliti, ljubiti, reci NE!

PATTY 8 godina

Kad ti tvoj pas lize lice iako si ga ostavio samog ceo dan!

MARY ANN 4 godine

Kada volite nekoga, oci vam trepcu i u njima vam sijaju male zvezdice!

KAREN 7 godina

BOG je mogao reci carobne reci da se oslobodi eksera na krstu, ali nije. To je ljubav!

MAX 5 godina
 

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
5.864
Поени од реакции
23.676
Од една слична тема.


Sussaro напиша:
Иако е во подфорум љубов насловот заслужува пофилозофски пристап.
Просто зачудувачки е идеализаторскиот и возвишувачкиот пристап што и се дава на љубовта како поим. Веројатно тоа е од човековата потреба за упростување на работите наместо навлегување во дополнителни и непотребни конфузии. Нешто како Снежана е онаа добрата им помага на сите чисти, пере, готви, а сепак ја има Евината тенденција на Преспанските садници, а вештерката е само лоша нарцисоидна и сака да уништи се пред патот.
Начелно постојат принципи што иако се апстракни како поими како и љубовта се потангибилни за објаснување-потреба, навика, интерес, зависност. ММЕ тоа ми е некако пологично. Прво и основно во основата на човекот како битие лежи инстинктот на опстанок и продолжување на видот. Сексот како акт без кој не може да се замисли љубовта е на дното на неопходностите заедно со храна, вода и воздух и повеќето сколари од социолошко-психолошката бранша почнувајќи од Маслов и Фројд се согласни со тоа. Во прашање е нагон запишан во самиот код на ДНК-то.
Човечкиот род сепак еволуирал и може да размислува и да чувствува и со самото тоа е во постојана потрага по совршенството кон идеалот. А љубовта се смета за еден од највисоките идеали. Човекот е роб на навиката а навиката елем тешко се искоренува. Кога имате изградено систем според кој ви се движи денот месецот, животот воглавном тешко се привикнувате на промени. Прекрасно е да легнете и станете со некоја да одите на одмор заедно да имате милион заеднички интимни моменти. Идеализација на возвишеноста. Исто така знае ад биде бедно и мизерно кога ги немате тие работи а уште пострашно е ако сте ги имале некогаш а сега ги немате (онаа еврејската а Богами и на Џеј Рамадановски имати па немати...). Идеализација на болката. Се дур не воспоставите нов систем на навики ќе има болка а кога ќе го воспоставите како со магично стапче некогашната љубов едноставно исчезнува. Ама навиката не се идеализира.
Не се идеализира ниту егоистичната човекова зависност од блискост, допири и интима. Колку единката е понесколна кон приврзување и воведување на другата личност во системот на навики и потреби толку полесно проаѓа во таканаречениот љубовен живот до тој стадиум што некои индивидуи може да имаат и 5+ годишни врски и наредниот ден се како буквално ништо да не било. Релативизација на поимот љубов. Поетски некој ќе рече, некои знаат да сакаат да го дадат своето срце да страдаат поради љубов а некои имаат срце од камен и студенило. А всушност се зависи од тоа колку навиките и потребите те контролираат тебе а колку ти нив. Нема ништо тука за идеализирање освен човековата посвесна тенденција на креирање светости, чистоти и идеали за да ја задоволат потребата за давање на смисла на својот живот. На крајот на краиштата многубројни будистички, христијански и исламски монаси и други аскети доживеале речиси совршен телесно-душевен баланс и помирување без цигари, алкохол, интернет и секако поубави половини. Да сите тежнееме кон задоволство ама тоа да се става на пиедестал е декадентно.
 
Член од
27 ноември 2007
Мислења
619
Поени од реакции
45
Љубовта, како таква е проследена со емоции. За мене таа е склоност. Некој е поемотивен некој помалку, и тоа е тоа. Има тука битни фактори, битно е друштвото, битен е периодот во кој се наоѓаш, од тука се изведува и ,,висината,, на твоите критериуми.
Убаа работа е, али побогу не варајте си го партнерот затоа што сте лесно заљубливи. За ова треба искуство, што не секој, иако си ги има годиниите, го неам акумулирано. Бидејќи искуство не се мери во време, него во извлечени поуки од грешки през животот.
 

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.374
Поени од реакции
25.132
Што е љубовта? Хм... Нема за неа дефиниција, како и за многу останати апстрактни работи.
Ја чувствувам, ама не можам да кажам што е таа.
Знам да возам полека и безбедно, ама не знам ништо за моторот внатре во колата.
Тоа е љубовта.
 

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
смотана работа шо може да те сјебе комплетно
 
Член од
5 август 2007
Мислења
3.580
Поени од реакции
2.564
Чуство, но пред се илузија, каде другата личност ја ставаш на пиадестал, и потполно ја губиш реалната слика за неа, туку формираш сопствена слика, во која ги бришиш сите можни негативности ,а и придодаваш се она што сакаш да го има, за тебе да те прави среќен.....за жал. Единствено тогаш чуствуваш несебичност, некористољубивост,неумереност...
Има една книга од Гете со наслов Среќен е онај што умее да сака....јас мислам обратно. :toe:
 
Член од
23 јули 2009
Мислења
217
Поени од реакции
8
Зошто љубовта е слепа?

Темава може нема мн за коментирање ама вреди да се прочита текстов мн е прекрасен .......па ако имате и вие нешто да знате зошто е љубовта слепа прокоментирајте или оставете го своето мислење.....читајте и уживајте.
Еднаш, многу одамна, сите човечки суштества и сите човечки квалитети се нашле на едно скришно место на Земјата... Кога дошла Здодевноста се проѕевнала по третпат, а Лудоста, како и секогаш луда, предложила: - Ајде да си играме криенка! Кој најдобро ќе се скрие, ќе биде победник меѓу сите чувства. Интригата ја поткренала десната веѓа, а Љубопитноста, не можејќи да се воздржи, прашала: - Криенка? Каква е таа игра? - Тоа е една игра, почнала да објаснува Лудоста, во која јас ќе ги покријам очите и ќе бројам до милион, додека сите не се скриете. Штом ќе завршам со броење, тргнувам во потрага и кого нема да го пронајдам, тој е победникот. Ентузијазмот заиграл од радост, а истото го направило и Одушевувањето. Среќата толку скокала што успеала да ги наговори Сомнежот и Апатијата, кои никогаш и ништо не ги интересирало. Ама, не сакаа сите да си играат. Вистината беше против криењето, а и зошт
о би се криела? И така неа на крајот сите ќе ја пронајдат. Гордоста мислеше дека тоа е глупава идеја, иако всушност ја измачуваше мислата зошто нејзе не и текна прва да ја предложи играта. Вниманието не сакаше да ризикува. - Еден, два, три... почна да брои Лудоста. Прва се сoкри Мрзливоста, која како и секогаш, само се фрли зад првиот камен на патот. Вербата се качи на небото, Завидливоста се скри во сенката на Успехот, кој со мачење се искачи на врвот од највисокото дрво. Великодушноста никако не можеше да се одлучи каде да се скрие, затоа што секое место и се чинеше совршено за некој од нејзините пријатели. Убавината скокна право во кристално чистото езеро, а Срамежливоста ѕиркаше низ пукнатината на едно дрво. Прекрасноста го најде своето место во летот на една пеперутка, а Слободата - во здивот на ветрот. Себичноста најде скривница, ама само за себе! Лагата се сoкри на дното на океанот (лаже, на крајот од виножитото!), а Стрвноста и Страста - во кратерот на вулканот. Заборавот заборави да се скрие, ама тоа не е важно.

Кога Лудоста изброи 999.999, Љубовта се уште не најде скривалиште затоа што сите места беа зафатени. Здогледувајќи една градина со рози, скокна и се пикна меѓу прекрасните пупки од рози. - Милион!, извика Лудоста и почна да бара. Прво ја пронајде Мрзливоста, зад најблискиот камен. Наскоро ја слушна Вербата како расправа за теологијата со Господ, а Страста и Стрвноста скокнаа од вулканскиот кратер од страв. Случајно тука се најде и Завидливоста и, секако и Успехот. Себичноста не ни требаше да ја бараат. Сама излета од своето совршено скривалиште кое се покажа дека е кошница за пчели. Од толку барања Лудоста ожедне, и така во кристалното езеро ја пронајде Убавината. Со Сомневањето беше уште полесно, затоа што тоа не можеше да се определи за својата скривница, па остана да седи на блиските камења. Така Лудоста, малку по малку, ги пронајде речиси сите. Талентот во златните класја на житото, Тежината на душата во изгорената трева, Лагата на крајот (лажеше, сепак беше на дното на океанот!), а Заборавот заборави и дека воопшто нешто се играло. Само Љубовта не можеше никаде да ја најде. Ја пребара секоја грмушка, сите планински врвови и кога веќе беше бесна, ја здогледа градината од рози. Влезе меѓу розите, фати една сува гранка и од бес и изнемоштеност почна да ја удира по прекрасните пупки од рози. Одеднаш се слушна болен крик. Трњата од розите и ги изгребаа очите на Љубовта. Лудоста не знаеше што да прави. Го пронајде победникот, чувството над чувствата, ама Љубовта стана слепа. Плачеше и ја молеше Љубовта да и прости, и најпосле реши да остане засекогаш покрај неа, покрај Љубовта, и да и помага. Така Љубовта излезе победник над сите чувства, ама стана слепа, а Лудоста ја следи на секој чекор.
 
Член од
23 јули 2009
Мислења
217
Поени од реакции
8
Што навистина претставува љубовта?

Најопеана низ вековите. Најпосакувана, а воедно и најпрезирана. Таа е она грутче земја кое едноставно не сака да излезе од нашите души.
Во секоја секунда е главна тема, а никој не ја познава. Дух кој лебди во времето. Патека безброј пати изодена, а сепак копнееме за повторно да поминеме низ неа бидејќи секој нов чекор е нов миг, ново изненадување, нова неизвесност. Колку пати сме ја убиле во себе, а таа упорно воскреснувала. Зарем е толку моќна? Толку лукава за и покрај сè што убила во нас повторно да посакаме да ја оживееме? Се плашиме од неа. Стравот постојано шепоти да не ја пуштаме повторно во срцето, да не и го подаруваме целосно бидејќи ако и се допадне може и да не ни го врати.Таа е бесценето прашање кое никогаш не било одговорено.

Што е љубовта???????
 
O

Out Boy

Гостин
За мене љубовта едноставно е: израз на најголема почит кон некој. Според тоа, таа не е можна помеѓу двајца кои не се почитуваат меѓусебе, вклучително и нивните ставови кон животот. Базата на љубовта е почитувањето. Елементите кои ја разликуваат од пријателството и другарството се: телесната привлечност, страста, интимните моменти... Но овие последниве, без почитта, остануваат само страст, телесна привлечност... и ништо повеќе.

Комплицирана е за објаснување, но не и за живеење и чувствување. Зошто ако има почит, понатаму се’ е лесно. Некои велат дека состојбата на љубов, прави несовршенството кај друг, да го гледаме како совршенство. И така е, бидејќи секој е совршен таков каков што е. Љубовта не бара другиот да се менува. Ние се вљубуваме во некој затоа што е таков како што е, а не за да го направиме онаков како што ние замислуваме дека треба да биде.

Постојано мислите на некој? Сакате да го видите, да го слушнете, да го гушнете, да го бакнете??? Го сакате таков каков што е? Ве прави среќен, полни со енергија која не можете да си ја објасните? Зрачите со исполнетост, која другите лесно ја забележуваат?

Да, вие сте вљубени.
 

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Има милион теми за љубов.Ве молам прегледајте пред да отварате во иднина:smir:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom