Четиринасеттиот Ангел односно Луцифер

pearl

..~..~..~..~..~..~..
Член од
20 август 2005
Мислења
2.651
Поени од реакции
1.962
Член од
14 февруари 2007
Мислења
22
Поени од реакции
0
Pearl , kako prvo ti vo ovoj i vo sekoj nareden moment postois oti Bog ti ja dava energijata vo sekoj moment . Bog e rakata koja te hrani i pravi da si nesto , a ne nishto. A on na tebe ne ti dolzi ama bas nishto. I pak si neblagodarna i ne gledam deka se trudis da sfatis. Ako Bog te napushti barem vo eden moment ti bi se raspadnala . Bog te saka i ti dava pravo na izbor - dali da nasledis vecna sreka usovrsuvajki se po negovite zapovedi vo Crkvata cija glava e Hristos ili da se otseces od grankata koja te hrani so zivotonosen sok. Ti si kako list na taa granka i po tvoj izbor mozes samata da se otseces od nea.
A ti ocigledno ne si go zapoznala Lucifer ili nekoj od negovite. Se nadevam deka ke go zapoznaes , uste vo ovoj preoden zivot , pa nema da bides neblagodarna kon Onoj koj nikogas ne napravi grev , i Koj se dade Sebesi za da ne ocisti nas gordite i padnatite po priroda po nasa vina . Zar toa sto Toj stradase zaradi coveckiot rod ne ti znaci nesto. Ili poveke ti e mil covekoubiecot , tatkoto na lagata i izvorot na site nesreki vo vselenata.
No , pokraj toa sekoj ima slobodna volja.
Samo edno neka bide jasno. Vo Lucifer nema zivot. Toj nemoze da sozdade zivot. Koj saka neka go obozava Lucifer, samo neka znae deka so toa sam ke se otsece od Izvorot na zivotot, od ljubovta i pravdata, i zatoa postoenjeto negovo ke se pretvora vo vecno i hronicno gladuvanje za Zivot , ljubov i sreka odnosno vo pekol.
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.772
Поени од реакции
82.788
"Значи Бог е водата, она без што нема живот, така? Ако Бог толку многу не' сака, зошто тогаш не' направил зависни од него?"

Тоа што постојат цел куп скептици и атеисти, е факт во кој можеш да го најдеш одговорот. Затоа што не' љуби ни дал право на слободна волја. Токму слободната волја, правото на избор што го имаме, е доказ дека сме создадени слободни, а не зависни. Ако сакал можел да си создаде послушни робови кои ќе чинат како што се програмирани.

pearl напиша:
Само Бог не' дели во две групи. Но, од која причина? :)
Самите по своја слободна волја, дадена од бога затоа што не' љуби, се поделуваме. Не не поделил Тој.
 

Stefanos_M

Moscow_Boy
Член од
23 април 2006
Мислења
563
Поени од реакции
0
Thief напиша:
Ах, ќе гориш ти во пеколот. :):):)
Туку, шегата настрана...

Не е тука темата за вакви дискусии (теистичко-атеистички), инаку да ме запознаеше пред година-две, ќе видеше кој е најголемиот атеист по сите напоредници и мердијани. :) Конвертит сум, ама и апостол Павле бил. ;)

Еве, јас сум атеист (ме тераш да користам времеплов и да се вратам во едно друго време). Зарем ти како атеист не си приврзаник на доброто? Зарем не си против алчноста, подлоста и злото? Зарем ја оправдуваш постапката на Луцифер да заземе место кое не го заслужува, за кое не е достоен? Зарем си ан негова страна само од омраза кон Бога, а со прикриен и лажен атеизам? Ако си на страната на Луцифер, тогаш не си атеист, туку сатанист. Бивајќи сатанист, индиректно го признаваш постоењето Господово.

Но, мене ме интересира дали им веруваш на твоите дома? На љубениот? На брат/сестра (ако имаш)? Дали веруваш кому било? Атеизмот претпоставува неверување, а не нерелигиозност за што претпоставувам дека кај тебе се работи.

И, ако прочита подобро, Бог не е чичко со долга бела бреда, ами универзален дух (spiritus universalis). Бог, на некој чудесен и само нему познат начин сме и ти и јас.

И, еден навистна искрен совет од чичко Тиф: Атеизмот е најлошата работа. Човек кој не верува, практично не постои. Ти постоиш и веруваш. Не нарекувај се со име што не си. ;)
Мислам дека Риал Гирл не пристрасно, како човек одстрана ( а не приврзани на едниот или другиот ја оценуваше постапката на Луцифер ). Самото тоа не значи дека таа верувала во Луцифер.
Но јас самиот се прашувам дали Луцифер е крив ? Да ја поставиме тезата како, дали е Бог правичен. Бог е оној семоќниот, така нели и дознал за Луциферовата завист, алчност односно желба за превласт, бидејки е семоќен. Но истовремено, Бог како семоќниот ја има моќта да го промени сево ова. На крајот, Бог е оној кој го создал Луцифер, оној кој го создал таков каков што е. Што значи дека Бог е виновен за тоа каков е Луцифер. Како и за сите зла кој се случуваат, затоа што тој ја има моќта да го промени тоа, а сепак не го прави. Инаку ако си запознаен со правото, не виновен само оној кој го врши злосторството, виновен е и соучесникот како и оној кој не му помага на безпомошниот !!! Delicta comisiva per miosioven.
Но се прашувам дали и бог е алчен, и не сака да му биде одземена моќта.
Се разбира, ја празгледувам дискусијава како неверник во бога, и неверник во натприродни сили ( ангели, демони... ) Каков што и во суштина сум.

Да и сега се сетив. Велиш дека Бог го замислуваш како spiritus universalis. Ако е тогаш Бог животот, она што не разликува од неживата природа, тогаш зошто едноставно не го наречеш живот ? Или жива природа... Но ако е така, тогаш се прашувам која е целта да му се молиш на животот, или ајде да речам душата...
 

pearl

..~..~..~..~..~..~..
Член од
20 август 2005
Мислења
2.651
Поени од реакции
1.962

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.772
Поени од реакции
82.788
Ти дава слобода да бираш што ќе правиш. Повеќе не може да ти се даде. Некој што тоа ти го дал, што мислиш колку те сака?

А кодексите не ли се приметува дека, кој сака ги почитува кој неќе - не. Значи слобода на избор.
Дури дадена ни е и мапа, е сега ако сакаш стигни до целта ако не лутај.

pearl напиша:
Ај болдираното објасни го поубаво. Ама со пример и просто, прволаче да може да те разбере.
Да му се сневиди. Вметнат израз во реченицата, е издвоен со запирки. Извади го тоа што е помеѓу запирките и реченицата ќе ти стане поедноставна за разбирање. Не спојувај (преку болдирање), делови што не прават целина, за да им дадеш неразбирливо значење.

Многу е off topic, ова се', ама тоа е.
 

pearl

..~..~..~..~..~..~..
Член од
20 август 2005
Мислења
2.651
Поени од реакции
1.962

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.772
Поени од реакции
82.788
Епа реалноста, универзумот , светот, се создадени како систем со законитости. Тоа е очигледно. Не владее потполн хаос.
Секоја акција има реакција. Имаме слобода да правиме што сакаме, ама сега таа моќ повлекува одговорност, затоа што има закон, систем (срочен во мојот потпис). Кога би го немало не би постоело ништо. Треба да си бидеме свесни за ефектите на нашите акции, не само на материјално ниво.

Ако е премногу надвор од тема, жалам, бришете.
 

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
pearl напиша:
Точно, ми дава слобода да изберам, но ако не го послушам неговото, тогаш ќе горам во Пеколот, нели? Зошто казна за оние кои не бираат како него? :)

Едиt: Oк е сега, погрешно сум прочитала.
Freedom of choice, not subjugation due to mass belief!

Jediiism!
 
Член од
14 февруари 2007
Мислења
22
Поени од реакции
0
Vidi Pearl.

Sekoj obicen covek ima pozitivni i negativni osobini. I kako takov po samata priroda na nestata ima ogranicen zivot vo teloto. I ima 2 pata . Ako si zadovolna so vakvata nesovrsena sostojba na sebesi i so faktot deka ke umres eden den porano ili podocna poveli zivej kako sto sakas. Samo pazi, teloto ke umre , ama dushata ne. (A shto ke se sluci ponatamu veke e druga tema vo koja sega ne bi navlegol)
A koj ne e zadovolen so vakvata sostojba i misli podolgorocno ima ponuda da zeme ucestvo vo sebeocistuvanje, sebeusovrsuvanje i obozuvanje. Bog ne povikuva da bideme bogovi po dar. I taka negovite zapovedi mozes poveke da gi sfatis kako pravila za nagradna igra vo koja komisija e Pravedniot. ( Samo sto toa ne e nagradna igra tuku nagradna realnost i nagradata ne se dobiva po sreka tuku spored vlozeniot trud i verata ). A koj ne saka ne mora da ucestvuva. Zarem lotarija na Makedonija gi onepravduva tie koi sto ne ucestvuvaat vo nejzinite igri so toa sto i niv ne im dava nagrada?
I kako sto rekov Bog tebe nishto ne ti dolzi. A dali ti ke gi prifatis negovite darovi toa zavisi od tebe. Eve eden primer: Sekoj covek moze da se sporedi kako covek zalutan vo pustina koj znae deka eden den ke umre od zed za voda(taka eden den i nasata dusa ke izleze od teloto).
I mu doaga spasitel koj se namacil da go najde i da mu donese edno golemo sise so voda . I mu veli: Ovaa voda koristi ja samo za pienje i ne ja trosi zaludo, strpi se, pocekaj dodeka donesam uste. A zedniot mu odgovara na spasitelot: Begaj be ti li ke mi ZAPOVEDAS ke pijam , ke se banjam so ovaa voda, ke ja rasfrlam ti li ke mi kazes, ti li ke mi ja ogranicuvas slobodata.
I spasitelot ke si zamine. A zedniot otkako ke se napie, ke pocne da ja rasfrla vodata i eden den taa ke se potrosi i zedniot ke umre. Koj e kriv tuka?!

I drugo ako Bog im dade na lugeto mok kakva sto ti baras Pearl, tie so sigurnost ke ja zloupotrebat i ke se ispokolat i ke ja unistat ne samo Zemjata tuku i Vselenata.
Za da dobijat mok lugeto, tie treba da se ocistat sebesi, a za toa ja imaat sansata vo ovoj zivot. Samo ocisteni , tie nema da gi zloupotrebat mokite.
A za takvi ”bogovi” kakvi sto ti gi simpatiziras imas primer vo Paganskite religii – ” Zevs ja zasaka Leta , pa ja izneveri Hera , Hera ja maltretirase Leta, Ares se shekna pa go otepa onoj, Oziris napravi incest so sestra mu, brat mu bese vlastoljubiv pa go otepa, sin mu Horus go odmazdi. Baal barase da mu kolat novorodeni deca kako zrtva itn.
Ti baras sloboda koja ja ogranicuva slobodata na drugiot i tokmu toa e grev , a Gospod uchi za sloboda koja ne ja ogranicuva slobodata na drugiot .
Ete , ako Bog im dade bozji moki na site luge ke se dobijat monstrumi . A osven toa tie moki se licno negovi i On moze da gi dava na kogo saka i ti nema tuka sto da prigovaras isto kako shto nikoj anonimec nema pravo da te primoruva tebe da mu dades neshto shto e tvoe.

I koga rekov deka ne si go zapoznala Lucifer, mislev deka ne si go zapoznala so negovoto vistinsko lice. Ocigledno deka seuste ti laska i te mami vnatre vo tebe se dodeka ne te namami vo stapicata od koja nema izleguvanje i koja on ti ja kopa( osven ako Bog ne te izvadi) . Togas ke doznaes kolku toj te mrazi i ti zaviduva shto tebe ti se otvoreni takvi opcii za obozuvanje i sovrsenstvo. Se nadevam deka toa ke go doznaes na polesniot nacin i pred da bide kasno. Lucifer e konkretna lichnost , a ne simbol ili nekakva bezlicna sila.
 
Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
700
Brailovo напиша:
Pearl , kako prvo ti vo ovoj i vo sekoj nareden moment postois oti Bog ti ja dava energijata vo sekoj moment . Bog e rakata koja te hrani i pravi da si nesto , a ne nishto. A on na tebe ne ti dolzi ama bas nishto. I pak si neblagodarna i ne gledam deka se trudis da sfatis. Ako Bog te napushti barem vo eden moment ti bi se raspadnala . Bog te saka i ti dava pravo na izbor - dali da nasledis vecna sreka usovrsuvajki se po negovite zapovedi vo Crkvata cija glava e Hristos ili da se otseces od grankata koja te hrani so zivotonosen sok. Ti si kako list na taa granka i po tvoj izbor mozes samata da se otseces od nea.
A ti ocigledno ne si go zapoznala Lucifer ili nekoj od negovite. Se nadevam deka ke go zapoznaes , uste vo ovoj preoden zivot , pa nema da bides neblagodarna kon Onoj koj nikogas ne napravi grev , i Koj se dade Sebesi za da ne ocisti nas gordite i padnatite po priroda po nasa vina . Zar toa sto Toj stradase zaradi coveckiot rod ne ti znaci nesto. Ili poveke ti e mil covekoubiecot , tatkoto na lagata i izvorot na site nesreki vo vselenata.
No , pokraj toa sekoj ima slobodna volja.
Samo edno neka bide jasno. Vo Lucifer nema zivot. Toj nemoze da sozdade zivot. Koj saka neka go obozava Lucifer, samo neka znae deka so toa sam ke se otsece od Izvorot na zivotot, od ljubovta i pravdata, i zatoa postoenjeto negovo ke se pretvora vo vecno i hronicno gladuvanje za Zivot , ljubov i sreka odnosno vo pekol.
А ти си го запознал Луцифер? Зошто не ни кажеш некоја случка од муабетите?


Никој никогаш нема да дознае за сигурно како и зошто паднал. Ако тој се свртел против неговиот создавач и се стреми да го уништи, тоа само по себе значи сигурно уништување на сите што се создадени од него, вклучувајќи го и Луцифер. Сеа, кој е будала доволно да си посакува сопствена смрт?
 

Моето_е_поголемо

муа не ме лазе
Член од
22 јули 2005
Мислења
475
Поени од реакции
21
pearl напиша:
Туку, кажи ми зошто ти самиот за себе си мислиш дека си ништо, а некој друг те прави да бидеш нешто? Зошто потчинување? И повторно никој од вас не ми даде одговор на прашањето; зошто Бог нас луѓето не направил зависни од него, зошто нашиот живот зависи од него, зошто не е великодушен изворот на животот да го положи во секој од нас, да живееме, да се храниме сами од себе? Зошто само за него ја чува Моќта на Создавање, моќта за севишност? Ниту ја дава на луѓето, ниту му ја дал на Луцифер додека му бил десна рака. Да не можеби е себичен или пак неверен? Немој да се збуниш, не е констатација, туку само прашање.

Друго, каде е изборот што Бог ни' го дава? Јас колку што знам или ќе живееш по заповедите или ќе гориш во Пеколот. Или поинаку кажано, His way or the highway :) Зошто не' лимитира само на оние заповеди кои тој ги кажал? Зошто не ни' дозволи самите да го побараме доброто на наш сопствен начин?
Инаку, за она со гранката и листот, еве една друга асоцијација. Јас сум цреша, се оддавам, паѓам на земјата и од мојата семка раѓам ново дрво, нов живот, нова иднина, нова ИДЕЈА, а од нив се плашат сите, нели? Не чини премногу да се мисли :)


Јас секој ден го запознавам Луцифер, нели реков дека го во носам во себе, исто како и Бог :)
Мене ми е најмил човекот, бидејќи тој е носител и на вистината и на лагата и на страдањето и на доброто и на лошото, се' е во нас.


Ако навистина имам своја воља, тоа погоре е она во што јас одлучувам да верувам. Кажи ми, правилно е или погрешно? :)


Внимавај што и како пишуваш, деца читаат, ќе ги уплашиш, а стравот не чини за било што :)
Ти или не читаш добро или слабо ти работи текнувалото. Тебе ти е дадена слободна волја како и на сите нас, покрај тоа треба да бидеш благодарна што ти е дадено тело и дух за да живееш, бидејќи твојата независност која ја бараш е смрт, ама не телесна туку душевна смрт, непостоење. Еден ден овој свет ќе го снема, за да биде создаден нов свет во кој ќе нема плач, болка, лага, смрт. Доколку ти биде дадена, твојата независност ќе изчезне со овој свет.

pearl напиша:
Инаку, можеш да ми одговориш што сакал да направи Луцифер со небото, која му била идејата? Прашав неколку пати, ама не добив одговор. Што сакал да направи со луѓето? Знаеш да кажеш што пишува за тоа во Библијата или пак ќе останеме само на она дека се возгордеал (без причина и објаснување:wink:), па му стајле сопка? Сакам да знам. Што пишува за тоа.... Луцифер сакал да стане Бог, за да потоа прави тоа и тоа...знае некој да каже?
Не можел да направи ништо со небото затоа што немал власт, пак размислуваш површно. Веројатно ќе прашуваш уште стопати и пак нема да ти биде јасно, ова не е политика и овде немаат политички програми (кои многу те затруле, па сега од се нешто бараш кој што ветил и кој што ќе направел). Ништо не сакал да направи ни со лугето затоа што човекот бил создаден после неговото протерување од небото т.е. после неговиот пад.
 

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Wow, I'm deeply and profoundly astonished by the great wisdom displayed by the Моето е поголемо ( што му е поголемо и од кого е сеуште под знак прашалник) in the explanation to us mere mortals regarding death, God, the Devil, the world, both real and ethereal.

We, the meek and ignorant, plead ourselves guilty of not recognizing You, our Leader, our Teacher, as the Mouth of God on Earth, send to bring light to US.

You are our Light bringer, the Light Bearer.......ups....weren't Lucifer also the Light Bringer/Light Bearer....shite....I did it again.

Ахем, нели, Бог дал слободна воља и дух, независност, нели?!!

Ха, потоа ќе гниеме во пеколнмите огној, ќе гориме на вечна мука ако не го слушаме и следмие словото него'о, а??!!!!!!!!!!!!!

А бе, ај, гитла, ме изнасмеа.

Каде е тука независноста бе, духот, слободата, вољата.

Се е тоа натурено, наметнато, за поголема покорност и ропство.

Туку, попусто им палам свеќа на слепците, за патот да им го осветлам...џабе, слепците и со свеќа и без свеќа, при очи се ќори и оќораени.

Благодарам! I have thus spoken my peace!

ЗУТ!
 
Член од
26 јануари 2007
Мислења
241
Поени од реакции
3
Абе некако неможете да разберете дека имате слобода на избор, но не смеете да се свртите кон вашиот создадетел. И никогаш неможете да бидете почисти и помоќни од него, зошто така мора да биде. Тој ако сакал можел и никогаш да не не создаде, а вака треба да сме благодарни и да го сакаме нашиот Бог. А во спротивно ќе му правиме друштво на Луцифер.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom