Чакри

Goddess of Chaos

Nixe Nox
Член од
16 август 2005
Мислења
6.250
Поени од реакции
229
Патем, за полесно визуелизирање на чакрите, најчесто се користи замислување лотосов цвет во бојата на дадената чакра и фокусирање на цветот на центарот од телото каде што чакрата е лоцирана.

THE ROOT CHAKRA

Првата чакра е лоцирана на пределот од основата на 'рбетот, на опавчето, се до предната пубична коска. Органите поврзани со оваа чакра се долниот дел од грбот, бутовите, нозете и сексуалните органи.
Оваа чакра ја има црвената боја, а нејзината енергија ви помага да се фокусирате и смирите.

Овој центар ги содржи основните потреби за преживување, безбедност и сигурност, физичка енергија и виталност. Нејзините функции вклучуваат и еротични и прокреативни нагони.
The Root Chakra (да не ги крштевам на македонски безвезално) е моќно поврзана со нашиот контакт со нашата прва мајка - Земјата, и ни обезбедува способност да бидеме приземјени и стабилни на нејзината површина, да се поврземе со природните енергии. Ова исто така е и центарот на материјалното богатство. Кога се обидувате да ги остварите целите во материјалниот свет, енергијата за да успеете ќе дојде од првата чакра.
За да се сфати својата прва чакра, мора да се познава својата сексуална енергија.
Кога е блокирана, ќе се чувствувате уплашени и нервозни, несигурни и фрустрирани.
Но кога е премногу активна, ќе бидете крути, нефлексибилни и несмасни.
Секоја наредна чакра се наоѓа над неа, што значи дека сите наредни чакри ја примаат енергијата што им ја предава првата чакра.

Goddess of Chaos

Nixe Nox
Член од
16 август 2005
Мислења
6.250
Поени од реакции
229
THE SACRAL ( NAVEL) CHAKRA

Втората чакра е лоцирана на пределот од долниот дел на стомакот до папокот. Органите поврзани со неа ги вклучуваат сексуалните органи, долниот дел на стомакот, цревата, црниот дроб и бубрезите.
Оваа чакра има портокалова боја.

При фокусирање на оваа чакра, може да се визуелизира портокалово-црвената боја на вечерниот залез на сонцето.
Овој центар ги содржи основните потреби за сексуалност, креативност, интуиција, и себе-признавање.
Овде исто така спаѓаат и емоциите. На луѓето им ги поттикнува чувството на сопствена вредност, самодовербата во својата креативност и способноста да се поврзуваат со другите на отворен и пријатен начин. Влијание врз функционирањето на оваа чакра има начинот на кој емоциите биле изразени или потиснати во фамилијарниот живот на индивидуата за време на детството.
Соодветен баланс во оваа чакра ја дава можноста на слободно изразени емоции и потрага по сексуалноста на другите без негативни слики за себе.
Кога оваа чакра е блокирана, личноста може да се чувстува емоционално експлозивно, манипулативно, опседнато со мисли за секс или во недостиг на движечка енергија.
Втората чакра често ни ја дава можноста да си ги олесниме проблемите околу контролата, и да најдеме баланс во нашите животи, учејќи не да сфатиме дека прифаќањето и одбивањето не се единствените опции во односите со луѓето.Процесот на создавање промени во животниот пат преку персонални одлуки е продукт на енергијата на втората чакра.
А функционална втора чакра помага при одржувањето на здрав јинг-јанг баланс.

Goddess of Chaos

Nixe Nox
Член од
16 август 2005
Мислења
6.250
Поени од реакции
229
THE SOLAR PLEXUS CHAKRA

Tретата чакра е лоцирана на пределот од градниот кош, до папокот. Органите поврзани со неа ги вклучуваат стомакот, градниот кош, црниот дроб, ‘рбетот, слезенката и бубрезите.
Оваа чакра има жолта боја.

Во нашиот човечки енергетски систем, центарот за персонална моќ, и способноста таа да се манифестира во светот, е лоцирана во оваа чакра.
Таа е областа која ги дефинира нашaта самопочит и его. Делот од карактерот кој се развива за време на пубертетот е зачуван овде.
Оној кој искусува нефункционална трета чакра има потешкотии при создавање или одржување на својата 'персонална моќ'.
Оваа интуитивна чакра е местото каде ги примаме инстинктивните чувства кои ни сигнализираат да направиме или да не направиме одредена работа. Силна самопочит е потребна за развивање на интуитивни вештини.
Третата чакра е местото каде учиме да ги креираме своите граници. Проблемите како доверба, страв од одбивање, и својата сликата за себе се дел од нејзе. Ова е центарот за акција, енергија и моќ.
Твојата трета чакра е твоето внатрешно сонце(светлина), и е крајно поврзана со твојата поврзаност со себе - како се чувствуваш во врска со себе, од каде што доаѓа самодовербата, самопочитта, или сомнежот во себе.
Кога е во рамнотежа, се чувствуваме расположени, отворени, способни да го изразиме своето, спремни за нови предизвици.
Кога е надвор од баланс, рефлектира намалена самодоверба, конфузност, грижи за мислењето на другите, чувство дека останатите го контролираат животот на личноста, и аналогно на тоа, депресивност.
Поентата на функционалната трета чакра е употребувањето на персоналната моќ како бран од внатрешна и надворешна енергија. Ја дава моќта за создавање, наместо моќта над нешто или некого.

Goddess of Chaos

Nixe Nox
Член од
16 август 2005
Мислења
6.250
Поени од реакции
229
THE HEART CHAKRA

Четвртата чакра е лоцирана во центарот на градите, позади градната коска. Органите поврзани со неа ги вклучуваат срцето, циркулаторниот систем, белите дробови, дијафрагмата, рамениците, рацете.
Оваа чакра има зелена боја.

Наречена е Heart Chakra бидејќи ова е центарот за љубов, сочувство и спиритуалност во нашиот енергетски систем.
Овде се насочува способноста да се љубиме самите себе и другите, да даваме и примаме љубов; а потоа ни помага сосема да се поврзуваме со оние кои искрено ги љубиме.
Но кога еднаш ќе се појават, овие врски многу тешко се кинат, затоа луѓето страдаат при губење на саканите луѓе.
Овде покрај сите чувства на љубов, се поврзуваат и останатите доблесни чувства како радост, среќа, чесност, почит, сочувство, разбирање, и дарежливост.
Исто така, оваа чакра како централна, ги поврзува телото и умот со духот.
Кога таа е балансирана, се чувствувате пријателски и емпатски настроено, со желба да се грижите за другите и да сочувствувате со нив.
Кога е надвор од рамнотежа, се самосожалувате, чувствувате параноја, нерешителност, страв од напуштање на работите и личностите, страв дека ќе ве повредат, и страв дека не сте доволно вредни за да добиете љубов, а може да дојде до висок притисок, несоница и потешкотии во дишењето.
Раните од болните ситуации кои можат да влијаат врз нашето емоционално битие, како оние од разделбите, жалот преку смртта, емоционалната злоупотреба, напуштањето и така натаму, се упатуваат кон четврата чакра.
‘Повреденото дете’ лежи во нејзе.
Затоа љубовта кон себе е моќен чекор кон нејзиното балансирање.

Goddess of Chaos

Nixe Nox
Член од
16 август 2005
Мислења
6.250
Поени од реакции
229
THE THROAT CHAKRA

Петтата чакра е лоцирана на пределот од почетокот на вратот, па низ целата неговата должина. Органите поврзани со неа ги вклучуваат грлото, тироидната жлезда, устата, јазикот, забите.
Оваа чакра е небесно сина. При визуелизација, може да се користи бескрајниот небесен свод, или морската шир.

Исполнувањето на можностите на петтата чакра е во сооднос со тоа колку искрено се изразуваме себеси, бидејќи лагите секогаш вршат насилство врз енергијата и духот, без разлика дали ние знаејќи го тоа ќе се обидуваме да го игнорираме или не.
Овој центар ја содржи комуникацијата, звукот, мирисот, примањето на информациите и искажувањето на својата креативност преку мислите, говорот и пишувањето.
Можноста за согледување, а потоа промена и трансформација е овде. Покрај тоа, ги кажуваме и своите избори со своите гласови (грло). Сите избори кои ги правиме во животот имаат последица и на енергетско ниво. Дури и избирањето да не избереме, како што е поттиснувањето на гневот се манифестира на одреден начин.
Грлото е местото каде гневот се собира и конечно се ослободува.
Така, оваа чакра ја зрачи нашата внатрешна вистина и ни помага да најдеме сопствен начин да го изнесеме својот глас во надворешниот свет.
Нејзиното име (Visuddha) значи "чист" или "прочистување". Затоа предизвикот на оваа чакра е да се изразиме себеси на најискренот начин, но исто така и да го побараме и добиеме токму истото.
Потрага само по вистината.
Кога петтата чакра е избалансирана, и самите го чувствувате балансот. Покрај тоа сте музички или артистички инспирирани, и умеете да бидете добар говорник.
Кога оваа чакра не е во баланс, се чувствувате повлечено и слабо, со тенденција да бидете тивки, се плашите и посакувате да задржите повеќето од мислите за себе, или пак воопшто не можете да ги изразите своите мисли.
Но, како и сите чакри, и оваа исто така може да биде надвор од баланс во спротивната насока. Кога е премногу активна, можно е да ви е важно претерано да се изразувате, и да зборувате премногу. Со нон-стоп користење на говорот всушност се дистанцирате и ги избегнувате интимните конекции со другите, што резултира со ефективно повлекување на луѓето од вашиот живот.

Goddess of Chaos

Nixe Nox
Член од
16 август 2005
Мислења
6.250
Поени од реакции
229
Доста се за денес, останатите 2 ги оставам за подоцна, бидејќи се малку потешки:).

Кон Fabullous_178, вака.
Јас чакрите не ги сметам за области низ телото каде што 'имало повеќе енергија'. Тоа се само точки на кои енергијата е пофокусирана и насочена. Не, не е исти курац:). Затоа и всушност не се буквално точки, туку поголеми области со одбран центар, бидејќи за да работиш со нив, да медитираш кон определен дел од својата енергија, мораш да одбереш ФОКУС. Црпиме енергија од местото каде што е нашиот фокус.
Тоа е целата поента, а не дека навистина таму имало највеќе енергија, а на другите места помалку. Пишав и во првиот пост дека целото тело е извор на енергија, секое милиметарче, но дека се грубо определени и прифатени 7 области со свои центри како главни, а бидејќи тие го опфаќаат целото тело, баш да напоменам, на крај краева го опфаќаат и секое милиметарче споменато погоре.
Често го читам насекаде милиот коментар во врска со енергијата,
"Еј, да бе, ја веруам у енергија дечки. Абе енергија бе, се шо постои, онака, енергија, се е енергија, сите ја шириме, си ја поседуваме, и така, кул работа."
Па, ако луѓето навистина ги интересира нивната енергија, и ако им држи гз да размислат малку повеќе околу тоа, нека почнат еве од овде. Нека ја расецкаат малку таа општа енергија, нека истражат и одлучат сами, со своја глава дали таа е насочена од телото на овој начин, или можеби на некој трет.
Јас имам мали лични модификации на сето ова, како што индивидуално ми одговара, имам работено со медитација и чакри (кундалини ми е сеуште малце пресериозно и предлабоко), и интуитивно (покрај сите проклетства и мани, никој досега не одрекол дека имам страшна интуиција) чувствувам како е распоредена мојата, односно дека е распоредена како што јас си ја наредив, со мала насока од системот на чакрите.

И на крај, оваа тема не е отворена за да им соли памет на луѓето, дека ова било вака и крај, дека Бог е серко и ги лажел луѓето и не им ја открил оваа божествена вистина.
Ја отворив за да прикажам уште нешто интересно од источната духовност што е релативно ново и непознато за нашава средина (па, барем на форумов го немаше), и оние кои што можеби ги интересирало отсекогаш но никогаш не се нафатиле да читнат нешто, да приберат некоја информација.
А се разбира, чувам и местенце за мала дискусија;).

Goddess of Chaos

Nixe Nox
Член од
16 август 2005
Мислења
6.250
Поени од реакции
229
Малку е нелогично.
Ако мозокот на шизофреничарите лачи повеќе ДМТ(воа ако може да го потврди Bacillus,пошто не знам за сигурно),тогаш како би му помогнале дополнителни количини од таа супстанција?
Според логика,би го направиле уште пошизфреничен.
Е мило, за ова само да го најдам местото каде што имам читано, и ќе ти објаснам шо поточно сум сакала да кажам:).

Fabullous_178

Psychonautics:.
Член од
21 февруари 2007
Мислења
2.987
Поени од реакции
190
Е мило, за ова само да го најдам местото каде што имам читано, и ќе ти објаснам шо поточно сум сакала да кажам:).
Da,bas me interesira kako bi zvucelo objasnuvanjeto za toa,posto mozda i ja sum go procital na isto mesto,ama ipak ne mi zvucelo logicno.
Vtoro,nema zosto da se raseckuva nivnata opsta energija.Na kakvi delovi ke ja delis?
Da kazes deka SE E ENERGIJA,ne e glupost,tuku e fakt.Bukvalno se.
Postoi granica na nasata licna energija,koja ja oddeluva od ostanata.Se vika Ego.Granicata na nasata licnost,koja ni ovozmozuva da bideme posebni i porazlicni od drugite.
Ne e bitno.Poentata mi e deka so pregolemo koncentriranje na cakrite,delenjeto na energijata na razlicni vidovi i slicno,go oddeluva covek od glavnata funkcija na seto toa-soedinuvanje so Univerzumot.Se e nisto i nisto e se.Kazano vo kratki zborovi,toa e osnovnata filozofija.I postojat poveke nacini da se pocuvstvuva toa.Zavisi od lugeto,koj pat ke go odberat.Toa sakav da go kazam,nisto poveke i voopsto nemav namera da ja degradiram meditacijata,filozofijata na cakrite ili nesto slicno.I toa e eden od nacinite,no sepak,ne e edinstven.Spored mene,sekoj covek treba da si pronajde svoj sopstven pat,i da go sledi,a ne slepo da se potpira na tuga filozofija.Toa e toa.

Goddess of Chaos

Nixe Nox
Член од
16 август 2005
Мислења
6.250
Поени од реакции
229
Poentata mi e deka so pregolemo koncentriranje na cakrite,delenjeto na energijata na razlicni vidovi i slicno,go oddeluva covek od glavnata funkcija na seto toa-soedinuvanje so Univerzumot.

Неточно сфатено:).
Филозофијата, ако така можам да ја наречам, на чакрите и медитацијата, односно највисокиот степен кон кој се стреми сета таа канализација, е токму СОЕДИНУВАЊЕТО СО УНИВЕРЗУМОТ.
Да дочекаше да допишам за последните 2, ќе сфатеше.
Прочитај ја на првата страна поентата на 7мата чакра, она против кое таа се бори е токму преголемото приврзување за земските ситници, и освестувањето за целината поголема од нас.
А тоа дека се дели енергијата, е логично од аспект дека таа целосна енергија која ја поседува секој од нас, има свои слоеви и нијанси. Физички и ментални, како прва поделба и на самите чакри.
И далеку од тоа дека има само еден начин да се спознае енергијата, но неможат 7милијарди луѓе да измислат 7милијарди начини само за да биле уникатни и нивни, иако сфаќаат дека има смисла во откриените начини, нели?
Ако е така, да го негираме и терминот енергија, бидејќи тоа е нечие туѓо видување, незнам сеа кој го измислил, али ај.
Башка кажав, секој со својата основа и со свои мали модификации, може да ја разбере својата енергија и енергијата што доаѓа од остатокот од светот.
;)

Fabullous_178

Psychonautics:.
Член од
21 февруари 2007
Мислења
2.987
Поени од реакции
190
Филозофијата, ако така можам да ја наречам, на чакрите и медитацијата, односно највисокиот степен кон кој се стреми сета таа канализација, е токму СОЕДИНУВАЊЕТО СО УНИВЕРЗУМОТ.
Сваќам многу убаво кон што се стреми таа филозофија,и јас го пишав истото,ако си се помачила да го прочиташ постот.Еве уште еднаш:
go oddeluva covek od glavnata funkcija na seto toa-soedinuvanje so Univerzumot.
Токму на тоа и се мисли,главната функција на таа филозофија.
Проблемот е што,луѓето премногу се концентрираат на совладување на чакрите и слични работи,и ја забораваат таа главна функција можеби,бидејќи сите поделби се сложени и вложената концентрација и напор во нивно создавање,ја изместува личноста од главниот фокус.
Немам никаков проблем со оваа филозофија(ако може така да се нарече,нели:)),само мислам дека има и други,можеби поедноставни начини за спознавање на енергијата заградена од нашето его,и нејзиното претопување во целокупноста на Универзумот.Велам поедноставни,бидејќи потекнуваат од нашата култура и се посфатливи за нас.Секако,не се толку популарни како оваа индиска филозофија,и за тоа треба да се пронајдат.
И далеку од тоа дека има само еден начин да се спознае енергијата, но неможат 7милијарди луѓе да измислат 7милијарди начини само за да биле уникатни и нивни, иако сфаќаат дека има смисла во откриените начини, нели?
Ок е ако сватат дека има смисла во досега откриените,и со мали модификации да ги приспособат на нивната личност.Токму тоа е поентата:малите модификации.Никогаш нема да имаат успех,ако го земат точно како што е напишано и да пробаат да го применат на себе,бидејќи спознавањето е интимна работа.Не постои прирачник со инструкции кои кажуваат како треба да се направи тоа,ниту пак филозофија која е универзална и прифатлива за секоја индивидуа,бидејќи во светот има седум милијарди посебни карактери.За тоа мислам дека,треба да се нагласи релативноста на ваквите филозофии.

The_Grim

Acid Nightmare
Член од
22 ноември 2005
Мислења
1.501
Поени од реакции
24
Ме мрзи да преведувам сеа...али знаете англиски до толку....

The Sixth Chakra

Sixth Chakra

[ level 6.2 ] The sixth chakra is associated both with light and with psychic abilities. This chakra provides a source of inner knowing, as well as an objective reflection of how things are. By being focused on a commitment to the truth and flexibility of thought, people with clear sixth chakras usually have a sense of life's realities that surpasses usual conscious barriers. For this reason, the sixth chakra is connected with higher levels of wisdom and a level disposition. It is located between the eyebrows. Here it is depicted in the body:

When this chakra is closed or blocked, you may have trouble seeing the big picture of events that are unfolding in your life. The truth of matters can be dwarfed in details, and you may become easily confused. At times like these, you can sometimes overlook the subtler forces in any situation because you're so busy giving attention to literal details. You may also find that you have a tendency to judge people and events pretty harshly.

Your sixth chakra is a level 6.2 out of 10. This means that at this point in time, you usually see the forest for the trees. However, you're still likely to have times when stress disrupts your energy and impedes your usually realistic perspective. You could gain more clarity during difficult times by taking some time to work on this chakra.

Here are some common themes associated with problems in the sixth chakra:

* Trouble putting things into perspective
* Lack of strategic thinking; inability to see the forest for the trees
* Inability to pick up on intuitive or psychic information
* Being highly focused on concrete, linear thinking
* Confusion and clouded thinking
* Fear of self-examination and the unknown
* Emotional denial
* Insecurity over others' skills
* Being slow to learn from life experiences

It's also interesting to note that when someone's sixth chakra is too open, they can become so geared toward generalities and the big picture that they become unable to focus on a project's details to complete it. Also, a very open sixth chakra can lead to receiving too much psychic information so that one is overwhelmed by it.

In its ideal state, the sixth chakra brings you insight and helps you see both the big picture of a situation and its important details. By providing perspective, this chakra helps balance and prioritize the issues of your daily life. It can also provide access to psychic information. On the other hand, blocked energy in the sixth chakra is associated with problems in the:

* Face
* Eyes
* Central nervous system
* Brain
* Head
* Sinuses
* Pineal
* Pituitary

It is also associated with:

* Headaches
* Cancer, especially brain tumors
* Visual problems
* Blindness
* Deafness
* Neurological disorders

Possible psychological problems associated with disruptions in this chakra include:

* Extreme confusion
* Inability to focus
* Either lack of intelligence or access to it
* Being hooked on fantasy
* Paranoia
* Poor visual memory
* Psychoses
* Schizophrenia

The Seventh Chakra

Seventh Chakra

[ level 6.2 ] The seventh chakra is associated with thought. It signifies our relationship to all things and the unity of everything. This chakra also symbolizes self-knowledge and spiritual consciousness. It is located at the crown of the head, but it is connected with the entire muscular system, the skeletal system, the skin, and nervous system. Here it is depicted in the body:

The seventh chakra is associated with a more profound spiritual connectedness than the other six chakras are. This chakra is the seat of higher wisdom and the energy that comes from it. The seventh chakra is thought to give access to the infinite intelligence that exists in the universe and is our key to opening the door to it. This chakra allows for self-expression on higher spiritual levels and is associated with the pineal gland, the gland that produces visions in dreams. When asking the question, "Who am I, really?" you are tapping into the energy of your seventh chakra.

When this chakra is closed or blocked, you can feel cut off from spirituality. At such times, your relationship with the divine becomes limited, and fears of the spiritual side of life can be magnified. Disruptions in your seventh chakra can also amount to the inability to gain closure on unfinished business. Such problems have the potential to end up as a real thorn in your side. Most of all, lack of flow in your seventh chakra leads to an inability to live in the present. People with blocked seventh chakra energy seem to always be either revisiting their past or looking ahead to the future.

Your seventh chakra is a level 6.2 out of 10. This means that by and large, you are able to live in the present, but you also have your share of spiritual questioning and self-doubt. By looking inside yourself and the issues below, you can seek out a better balance in your seventh chakra and your faith overall.

Some common themes associated with problems in the seventh chakra are:

* Always focusing on the past or the future
* Being continually unhappy with the present state of your life
* Believing that life has no meaning
* Feeling cut off from all things spiritual
* Clinging to unfinished business from the past
* Fearing true self-knowledge

In its ideal state, the seventh chakra brings a joy and a deep faith that everything happens for a reason. A person with pure, positive energy in their seventh chakra will feel harmony with everything and will be able to tap into the greater wisdom of the universe. Blocked energy in the seventh chakra has been associated with problems such as:

* Brain tumors
* Cancer
* Epilepsy
* Migraines
* Parkinson's disease
* Pituitary problems

Possible psychological problems associated with disruptions in this chakra include:

* Multiple personalities
* Nightmares
* Memory problems

Your chakras reading
Your seven chakras
The seven bodies
Balancing your chakras
History behind the test

The seven bodies

As you've learned, chakras are sources of energy in your body, each corresponding to a different physical region. However, the physical body is not all you're made of. In fact, many believe that there are seven layers of energy that make up your presence here on earth. Those layers are:

* Physical body — This is the only body that can be viewed without clairvoyant abilities. It can be seen and felt. This is the densest of the seven bodies and is the one through which you most actively interact with the world.

* Emotional body — This is the entity you use to both express and feel emotions, including the feeling of divine love.

* Mental body — This body corresponds to the source of your thinking and reasoning. Abstract thinking, creativity, logical reasoning, and philosophy are housed here.

* Intuitional/compassionate body — This is the source of compassion and is a vehicle for expressing higher forms of love. This body is beyond the restrictions of time and space. It allows you to understand things without having to reason through them first.

* Will/Spirit body — This body is the vehicle for your spirit to express itself. This is essentially your spiritual will. It carries both the potentials for great positivity and great negativity. It influences how you make decisions.

* Soul body — This is a more abstract body, not subject to the normal restrictions of humanness; it can provide guidance for the person from a soul level.

* Divine body — This is the highest of the seven bodies. It is where your connection to the divine lies. The divine body provides us with the means to feel the presence of a higher power in ourselves and to feel oneness with all things.

Each of your seven chakras affects and is affected by these bodies. Interactions can be complex because each of the chakras has a specific location on each of the seven bodies. The book Kundalini and the Chakras discusses each of the chakras on the different bodies and gives information about how each chakra-body combination affects you. More information about these combinations can also be found in The Book of Chakras: Discover the Hidden Forces within You.

Your chakras reading
Your seven chakras
The seven bodies
Balancing your chakras
History behind the test

Balancing your chakras

When your chakras are balanced, they are neither too open nor blocked. With practice, you can learn to willingly open or close your chakras, depending on events and how you want to feel. This section gives suggestions on how to:

* Change your chakra state to make it relatively more closed or open
* Clear chakra blockages
* Pursue activities that will help your chakras

Note that some people believe working with the chakras can be dangerous and should only be done carefully once you become well informed about the powers of Kundalini energy. Kundalini energy is a powerful energy that is coiled at the base of the spine when dormant. However, when roused — by doing these exercises, for example — you may have an excess of energy to manage. With that caution in mind, consider taking small steps toward changing your chakras. Keep an eye on how you physically and mentally respond to the process.

To be most cautious, start at the top of your head and move downward when you're doing exercises or focusing on chakras. This is a good idea because your Kundalini energy is located around the root chakra. By focusing on your root or first chakra last, you'll have cleared the upper chakras and will be more able to handle the Kundalini energy released from your first chakra.

Changing chakra states
As has been mentioned throughout this report, when your chakras are too open or too blocked, problems can occur. For example, if your fourth chakra is very open and you're going into a classroom to take an exam, you might find yourself distracted from the task at hand. Instead, in a testing situation, you might consciously want to focus on opening your sixth chakra. This can help you increase the clarity of your mind. To follow are five steps to help you change the state of any of your seven chakras:

Step 1: Locate the area of the chakra you want to work with. Sense the chakra's energy as it is right now.

Step 2: Place your hand in that area of your body. Pay close attention to the physical sensations in that area.

Step 3: Visualize the energy around your chakra. What color is it? How large an area does it cover? Is it radiating out, pulling energy in, or feeling disjointed or free-flowing?

Step 4: Now visualize how you want it to be. When chakras are functioning optimally they will have circular energy, like a "wheel of light," which is the Sanskrit meaning for the word chakra. You may want to start simply by visualizing the area of the chakra energy as bigger or smaller than it is.

Step 5: Next, try visualizing your chakra in other ways. See it bigger or smaller, flowing in or flowing out. Practice with how these things feel. Then you can use your reactions as a guide to determine the best state for your chakra given the feelings you're trying to achieve.

Goddess of Chaos

Nixe Nox
Член од
16 август 2005
Мислења
6.250
Поени од реакции
229
Таман ќе се фаќаф за работа....одлично презентирани двете последни чакри.
Кој не го мрзи, нека повели.

ReNaTa

-SHY- girl
Член од
1 декември 2007
Мислења
240
Поени од реакции
6
Ако знае некој да ми одговори што значи да почувствуваш болка на 7 чакра?
фала однапред

Kajgana Shop

На врв Bottom