Чакри

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Ако знае некој да ми одговори што значи да почувствуваш болка на 7 чакра?
фала однапред

болка или притисок? За болка не сум сигурна дали уопште сум чула некој да имал. Притисок - да, тоа ако ти се дешава тоа додека медитираш и е тотално нормално.

Goddess of Chaos

Nixe Nox
Член од
16 август 2005
Мислења
6.250
Поени од реакции
229
Една мала едноставна медитација за чакри.

Lay down on the ground. Your arms and legs relaxed. Feel how your feet and legs are firmly rooted in the earth.

Visualize a deepred color and feel how it goes from your feet, through your legs to your base chakra.
Focus on your second chakra, the spleen chakra. Pull the healing power of water in the chakra. Visualize six orange leaves around this chakra and a waning moon in the middle, that is reflected in the water.
Focus on your third chakra, the Solar Plexus. Make a connection with positive sun-energy and the Spirit behind the Sun. Feel how the yellow fire burns away all blocks in the chakra.
Focus on your fourth chakra, the heartchakra, and experience the freedom of the element Air. Imagine you can fly like a bird, and look down on our green Earth.
Focus on your fifth chakra, the throat chakra, and see it glow with the healing power of blue.
Turn your closed eyes inward and up, to the browchakra. Visualise it as a shining silver ball.
Focus on the top of your head. Visualise the crown chakra. Look at how many leaves you can count and allow yourself to be pulled into the middle of them.
End your meditation by taking a deep breath for each chakra as you return to your base chakra and then to your feet.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Една мала едноставна медитација за чакри.

Lay down on the ground. Your arms and legs relaxed. Feel how your feet and legs are firmly rooted in the earth.

Visualize a deepred color and feel how it goes from your feet, through your legs to your base chakra.
Focus on your second chakra, the spleen chakra. Pull the healing power of water in the chakra. Visualize six orange leaves around this chakra and a waning moon in the middle, that is reflected in the water.
Focus on your third chakra, the Solar Plexus. Make a connection with positive sun-energy and the Spirit behind the Sun. Feel how the yellow fire burns away all blocks in the chakra.
Focus on your fourth chakra, the heartchakra, and experience the freedom of the element Air. Imagine you can fly like a bird, and look down on our green Earth.
Focus on your fifth chakra, the throat chakra, and see it glow with the healing power of blue.
Turn your closed eyes inward and up, to the browchakra. Visualise it as a shining silver ball.
Focus on the top of your head. Visualise the crown chakra. Look at how many leaves you can count and allow yourself to be pulled into the middle of them.
End your meditation by taking a deep breath for each chakra as you return to your base chakra and then to your feet.
еј, ова е супер медитација :aplauz:

само ме интересира зошто сребрена боја за седмата чакра :toe:

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.030
сега не сватив како да ги активираш чакрите?
ме заинтересира темава ама не ни медитирам,не ни знам како....како да се почне со медитација?како да се активираат чакрите?
иначе верувам во енергија нејзино примање и давање,имам осетено како ми земаат енергија но да давам не сум пробала зашто не знам дали ќе го направам тоа правилно...
почетнк сум паааа...научете ме:helou:

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
сега не сватив како да ги активираш чакрите?
ме заинтересира темава ама не ни медитирам,не ни знам како....како да се почне со медитација?како да се активираат чакрите?
иначе верувам во енергија нејзино примање и давање,имам осетено како ми земаат енергија но да давам не сум пробала зашто не знам дали ќе го направам тоа правилно...
почетнк сум паааа...научете ме:helou:
ау, ти сакаш да научиш за Реики!!! Те прочитав прееска и си викам - шо збори оваа? За тоа ние овде не можеме да ти помогнеме. Треба да најдеш учител.

За балансирање на чакри, во оваа тема има убави примери од медитација.

За почеток у медитација, повели:
http://www.forum.kajgana.com/showthread.php?t=24210

Ти одземале енергија? Како го осети тоа? Кога ќе почнеш да медитираш, почни да вежбаш да си правиш shield околу тебе, препорачливо во виолетова боја, како топка или светлина и кога ќе искачаш надвор, активирај го.

Goddess of Chaos

Nixe Nox
Член од
16 август 2005
Мислења
6.250
Поени од реакции
229
еј, ова е супер медитација :aplauz:

само ме интересира зошто сребрена боја за седмата чакра :toe:

Mене прекрасно ми делува, мх мммм.
На 6тата и е дадена сребрена боја:)
Искрено ја си ја знам како индиго или потемно виолетова, ама ja имам сретнато и каkо white lightening, a и металот што ја претставува е среброто.

Магде, и да немаш медитирано никогаш, немој да се плашиш, ако те привлекува, слободно пробај, и пробувај колку што ќе биде потребно.
Верувај, вреди :smir:

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Mене прекрасно ми делува, мх мммм.
На 6тата и е дадена сребрена боја:)
Искрено ја си ја знам како индиго или потемно виолетова, ама ja имам сретнато и каkо white lightening, a и металот што ја претставува е среброто.

Магде, и да немаш медитирано никогаш, немој да се плашиш, ако те привлекува, слободно пробај, и пробувај колку што ќе биде потребно.
Верувај, вреди :smir:

упс, да де шестата...утнав ја! lol

Па баш и затоа ме зачуди, што и ја ја знам као индиго. Али со среброто, прави смисла. :smir:

Ме збуни затоа што од оние помалите чакри, поточно чакрата на усните (mouth chakra) бојата и е сребрена
http://www.onehealsone.co.uk/13chakras.php?cid=9

Goddess of Chaos

Nixe Nox
Член од
16 август 2005
Мислења
6.250
Поени од реакции
229
Се сеќавам на мојата прва успешна медитација..
Ги спуштив сосема завесите, седнав удобно на креветот.
Долго, предолго никако не можев да си ги смирам мислите, ко и секогаш.
Изгледаше невозможно, сфаќав дека перцепцијата и на најмалото нешто што се случува е мисла!
Сепак се мачев, се гњавев. Имав слободно време попладнето, а и инатот ми е јака страна.
Одеднаж тензијата, нервозата и мислите ме олабавија, и почувствував ненадеен наплив на мир.
Малку по малку, капка по капка, мир.
И под затворените очни капаци видов светлина како одозгора доаѓа кон моето теме, со чудно чувство дека влезе внатре.
Ме фати страв па ги отворив очите.
Но оттогаш, дефинитивно се снаоѓам полесно...:)

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Се сеќавам на мојата прва успешна медитација..
Ги спуштив сосема завесите, седнав удобно на креветот.
Долго, предолго никако не можев да си ги смирам мислите, ко и секогаш.
Изгледаше невозможно, сфаќав дека перцепцијата и на најмалото нешто што се случува е мисла!
Сепак се мачев, се гњавев. Имав слободно време попладнето, а и инатот ми е јака страна.
Одеднаж тензијата, нервозата и мислите ме олабавија, и почувствував ненадеен наплив на мир.
Малку по малку, капка по капка, мир.
И под затворените очни капаци видов светлина како одозгора доаѓа кон моето теме, со чудно чувство дека влезе внатре.
Ме фати страв па ги отворив очите.
Но оттогаш, дефинитивно се снаоѓам полесно...:)
Оооо, тоа е супер! Ја не ја гледам (мада некогаш као некој да фрла искри од страна на моите очи ми се причинува), али ја ја осеќам од темето и после до стапалата. Не сакам никад да прекине. Толку е убаво

Goddess of Chaos

Nixe Nox
Член од
16 август 2005
Мислења
6.250
Поени од реакции
229
упс, да де шестата...утнав ја! lol

Па баш и затоа ме зачуди, што и ја ја знам као индиго. Али со среброто, прави смисла. :smir:

Ме збуни затоа што од оние помалите чакри, поточно чакрата на усните (mouth chakra) бојата и е сребрена
http://www.onehealsone.co.uk/13chakras.php?cid=9

Имаат различни интерпретации на деталите околу чакриве, гледам секое учење си дава мала слобода во изразување на нивните особини ама понекогаш и локации. Е второто не е корисно, бидејќи мора да се знае на која точна локација треба да се фокусира енергија :toe:.

Иначе мене највеќе смисла ми прави heart chakra, сите се навикнати енергијата на љубовта да ја замислуваат црвена, а мене веднаш толку спонтано ми дојде чувството дека всушност е зелена, ко да сум ја чувствувала така отсекогаш :)

Goddess of Chaos

Nixe Nox
Член од
16 август 2005
Мислења
6.250
Поени од реакции
229
Оооо, тоа е супер! Ја не ја гледам (мада некогаш као некој да фрла искри од страна на моите очи ми се причинува), али ја ја осеќам од темето и после до стапалата. Не сакам никад да прекине. Толку е убаво

И почнува одозгора па мине надоле?
Навистина е прекрасно чувството, и јас не ја гледам секогаш, ама кога ја гледам зраците светлина понекогаш прават и нежни форми, и веќе тогаш не сакам никогаш да ги отворам очите:)

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
И почнува одозгора па мине надоле?
Навистина е прекрасно чувството, и јас не ја гледам секогаш, ама кога ја гледам зраците светлина понекогаш прават и нежни форми, и веќе тогаш не сакам никогаш да ги отворам очите:)
Да, почнува од темето, па полека преку 6-та чакра и све надоле до стапалата. Стапалата ги осеќам како корења да имаат во земјата и целото тело као да ми тоне. Ова е мојата дрога :wink:

Имаат различни интерпретации на деталите околу чакриве, гледам секое учење си дава мала слобода во изразување на нивните особини ама понекогаш и локации. Е второто не е корисно, бидејќи мора да се знае на која точна локација треба да се фокусира енергија :toe:.

Иначе мене највеќе смисла ми прави heart chakra, сите се навикнати енергијата на љубовта да ја замислуваат црвена, а мене веднаш толку спонтано ми дојде чувството дека всушност е зелена, ко да сум ја чувствувала така отсекогаш :)

еј, интуитивност до крај :wink: Всушност, срцето е мешана розе и зелена. Кога барав кристал за да го ставам на heart chakra, мојата Реики учителка ми даде кристалче со измешани розе и зелени бои, затоа што највише одговарало.

Goddess of Chaos

Nixe Nox
Член од
16 август 2005
Мислења
6.250
Поени од реакции
229
Да, почнува од темето, па полека преку 6-та чакра и све надоле до стапалата. Стапалата ги осеќам како корења да имаат во земјата и целото тело као да ми тоне. Ова е мојата дрога :wink:

еј, интуитивност до крај :wink: Всушност, срцето е мешана розе и зелена. Кога барав кристал за да го ставам на heart chakra, мојата Реики учителка ми даде кристалче со измешани розе и зелени бои, затоа што највише одговарало.

Филингот на поврзување на стапалата со корења е веќе нешто посебно;) понекогаш кога медитирам, истовремено ги чувствувам стапалата преку корења поврзани со центарот на земјата, и темето преку тенки светлински нишки како онаа што ја видов тогаш поврзано со космосот.
И кога вдишувам, во еден силен бран ги примам и двете енергии во себе истовремено одозгора од космосот кон моето тело и одоздоле од земјата кон истиот мој центар, ме полнат и ги издишувам назад.
После најмалку 10тина минути сум преродена:smir:
после читав за слични медитации на интернет, ама личното искуство е најинтересно.

Ах тие кристали...:(:(

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Филингот на поврзување на стапалата со корења е веќе нешто посебно;) понекогаш кога медитирам, истовремено ги чувствувам стапалата преку корења поврзани со центарот на земјата, и темето преку тенки светлински нишки како онаа што ја видов тогаш поврзано со космосот.
И кога вдишувам, во еден силен бран ги примам и двете енергии во себе истовремено одозгора од космосот кон моето тело и одоздоле од земјата кон истиот мој центар, ме полнат и ги издишувам назад.
После најмалку 10тина минути сум преродена:smir:
после читав за слични медитации на интернет, ама личното искуство е најинтересно.

Ах тие кристали...:(:(
Aх, ти више знаеш grounding and centering!!! Awesome! Корења до јадрото и повлечи малку енергија од Земјата. Ја тогаш ја осеќам по меридијаните, али само до колена :(

Ти фактички ги употребуваш и космичката и земјената енергија. Најздраво нешто.

Си пробала ли да си ставиш shield?

Многу ми правиш криво што не можам да ти помогнам со кристалчињата :(

Goddess of Chaos

Nixe Nox
Член од
16 август 2005
Мислења
6.250
Поени од реакции
229
Aх, ти више знаеш grounding and centering!!! Awesome! Корења до јадрото и повлечи малку енергија од Земјата. Ја тогаш ја осеќам по меридијаните, али само до колена :(

Ти фактички ги употребуваш и космичката и земјената енергија. Најздраво нешто.

Си пробала ли да си ставиш shield?

Многу ми правиш криво што не можам да ти помогнам со кристалчињата :(

Чувствувам и дека ми ја разработува 7мата чакра и кога не сум расположена да и правам спрецијални третмани:)
Од почетокот станав свесна дека groundingot ми e слаба точка, на пример првата чакра откога знам за мене ми беше under-active (тоа го сфатив многу подоцна, јасно:)), па затоа и поработив малку на тоа.

Ама па врска неам од создавање shield :(
Уствари, и не сум пробувала многу пати.
Виолетов треба да го визуелизирам, како зајакната аура?

Сигурно може да се ископаат негде во Скопјето, само уште некој поупатен да ја ѕирне темава и да ме израдува:).

Kajgana Shop

На врв Bottom