Црна Гора влегува во НАТО

Член од
12 март 2009
Мислења
16.073
Поени од реакции
11.028
Демократијата во Црна Гора на испит!
(вакви ке бидат насловите на слободните медиуми контролирани од ...., ќе се шалтат разноразни анал-итичари по медиумите кои ќе дебатираат во стилот кому му одговара ваква состојба и се разбира заклучокот е Русија, тероризирај го својот народ а кога тој ќе се побуни обвини ја Русија и удри му ќотек на народот.)
Откако НАТО-ОТАН влезе во Грна Гора таа стана слободна и просперитетна затоа што НАТО носи слобода и благосостојба.
Се разбира никој нема да спомне дека насилно без референдум Црна Гора е “приклучена“ кон ОТАН, дури не се ни обидоа да наместат референдум, ете до толку тие си го почитуваат народот. (за оние кои не знаат како ќе се одвиваат работите во Македонија по референдумот и Тиран-ската платформа, овие настани го дават одговорот!)
Прашањето е дали настаните во Црна Гора се во рамките на некои регионални и глобални случувања или се сепак од локален карактер, ако се знае дека во животот нема случајност, тогаш во политиката сигурно ја нема, ... кој ги влече конците, ние само ги гледаме актерите а режисерот стои во позадина и влече потези...
колку што знам се работи за закон со кој се национализира сиот имот на верски заедници од пред 1918 а кој не е законски земен во владеење....
Па ако гледаме и сиот постар имот на МПЦ веројатно си го сметаат СПЦ и БПЦ за свој
 

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
6.317
Поени од реакции
4.992
Член од
23 мај 2019
Мислења
1.703
Поени од реакции
1.380
колку што знам се работи за закон со кој се национализира сиот имот на верски заедници од пред 1918 а кој не е законски земен во владеење....
Па ако гледаме и сиот постар имот на МПЦ веројатно си го сметаат СПЦ и БПЦ за свој
Да!
Само што законот не е причина за револт и сл. наталожени проблеми кога тогаш излегуваат на виделина и ескалираат.
 

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
6.317
Поени од реакции
4.992
Pa CG ti e balvan država što mislite vie od 600 iljadi narod tamu 300 iljadi se deklariraat kako Crnogorci, okolu 200 iljadi se deklariraat kako Srbi, a ostanatite 100 iljadi gragjani se voglavnom ili Muslimani (Bošnjaci) kako i Albanci, što znači deka CG e multietnička država i ako nekoj moken igrač od nadvor saka može lesno da napravi golemi frki vnatre vo ova malo taze-državiče koe izleguva na Jadranot.
 
Член од
23 јуни 2011
Мислења
9.882
Поени од реакции
3.430
Pa CG ti e balvan država što mislite vie od 600 iljadi narod tamu 300 iljadi se deklariraat kako Crnogorci, okolu 200 iljadi se deklariraat kako Srbi, a ostanatite 100 iljadi gragjani se voglavnom ili Muslimani (Bošnjaci) kako i Albanci, što znači deka CG e multietnička država i ako nekoj moken igrač od nadvor saka može lesno da napravi golemi frki vnatre vo ova malo taze-državiče koe izleguva na Jadranot.
Па и кај нас е исто. Ако сака некој и утре може да направи фрка.
 
Член од
19 септември 2009
Мислења
4.708
Поени од реакции
4.232
Доаѓаат нато, лгбт, еу, прозападни вредности на виделина...
Бај д веј чиста отимачина на имот, кој исто како и во други држави е уставна категорија и право на сопственост е уставно гарантирано, колку за пример тирците 500 године црквите и манастирите не ги дирале па сега видете сами што се работи.
 

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.325
Поени од реакции
1.633
колку што знам се работи за закон со кој се национализира сиот имот на верски заедници од пред 1918 а кој не е законски земен во владеење....
Па ако гледаме и сиот постар имот на МПЦ веројатно си го сметаат СПЦ и БПЦ за свој
А и српската и бугарската биле во склоп на Охридска Архиепископија која била мајка црква и нејзините територии биле од јужна Италија па се до Црно Море.
 
Последно уредено:
Член од
12 март 2009
Мислења
16.073
Поени од реакции
11.028
BEZ PARDONA

Srbima nije padalo na pamet da bi Crnogorci mogli zadržati svoju vlastitu crkvu. Jer oni i tako nisu Crnogorci, to je drugo oko u glavi, Srbi također. A kad ih se uputi na činjenice, Srbi govore da je sve to propaganda. Činjenica je, međutim, da Podgorička skupština nema nikakav legitimitet. Prvo, sazvana je bez volje naroda. Drugo, sazvana je pod izravnim tutorstvom srpskog kralja Aleksandra. I treće, sazvana je i održana pod patronatom tisuća do zuba naoružanih srpskih vojnika koji su pazili da slučajno skupštinari ne donesu neke odluke koje nisu u skladu s traženjem beogradskog kraljevskog dvora. Brojni Crnogorci nakon tog čina otišli su u gerilu i otpor pružali sve do 1925. godine kad su prihvatili Karađorđevićevu amnestiju. Ovo danas samo je zaokruživanje crnogorskog nacionalnog projekta jer treba znati da među pravoslavnim narodima jedan od ključnih stupova nacionalnog identiteta jest i nacionalna Crkva. Zato su je nakon osamostaljivanja osnovali i Makedonci kojima je također u obje Jugoslavije tutor bio SPC.

за МПЦ има грешка, во ЕхЈу си имаше самосталност МПЦ, а Томос од Цариград се уште нема ни сегаа....
 
Последно уредено:
Член од
19 септември 2009
Мислења
4.708
Поени од реакции
4.232
BEZ PARDONA

Srbima nije padalo na pamet da bi Crnogorci mogli zadržati svoju vlastitu crkvu. Jer oni i tako nisu Crnogorci, to je drugo oko u glavi, Srbi također. A kad ih se uputi na činjenice, Srbi govore da je sve to propaganda. Činjenica je, međutim, da Podgorička skupština nema nikakav legitimitet. Prvo, sazvana je bez volje naroda. Drugo, sazvana je pod izravnim tutorstvom srpskog kralja Aleksandra. I treće, sazvana je i održana pod patronatom tisuća do zuba naoružanih srpskih vojnika koji su pazili da slučajno skupštinari ne donesu neke odluke koje nisu u skladu s traženjem beogradskog kraljevskog dvora. Brojni Crnogorci nakon tog čina otišli su u gerilu i otpor pružali sve do 1925. godine kad su prihvatili Karađorđevićevu amnestiju. Ovo danas samo je zaokruživanje crnogorskog nacionalnog projekta jer treba znati da među pravoslavnim narodima jedan od ključnih stupova nacionalnog identiteta jest i nacionalna Crkva. Zato su je nakon osamostaljivanja osnovali i Makedonci kojima je također u obje Jugoslavije tutor bio SPC.

за МПЦ има грешка, во ЕхЈу си имаше самосталност МПЦ, а Томос од Цариград се уште нема ни сегаа....
И така, МПЦ е једина црква основана од комунисти, додека после нејзино основање сите цркви и манастири изградени од српски средновековни кралеви кои биле под патронат на СПЦ им се доделуваат на МПЦ, исто сега пробуваат и во Црна Гора да го спроведат колку ке успеат незнам, али ова ако пројде утре ке имаме нешто слично и на Космет со основање на „Косовска православна црква“ кој циркус па тоа ке биде да истите што ги палеа сега да ги заштитуваат.
 

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.325
Поени од реакции
1.633
И така, МПЦ е једина црква основана од комунисти, додека после нејзино основање сите цркви и манастири изградени од српски средновековни кралеви кои биле под патронат на СПЦ им се доделуваат на МПЦ, исто сега пробуваат и во Црна Гора да го спроведат колку ке успеат незнам, али ова ако пројде утре ке имаме нешто слично и на Космет со основање на „Косовска православна црква“ кој циркус па тоа ке биде да истите што ги палеа сега да ги заштитуваат.
Ова што го пишуваш е така според четничка пропаганда меѓутоа реалноста е дека МПЦ е наследничка на Охридска Архиепископија од која е настаната СПЦ.За првпат во 1219 год. Св. Сава ја издвојува српската црква од охридската архиепископија во чиј состав и била.А и средновековните т.н. српски кралеви и цареви се титулирале како македонскаго во нивните документи.
 

Beric Dondarrion

Lord of Blackhaven
Член од
14 август 2006
Мислења
34.799
Поени од реакции
53.056
И така, МПЦ е једина црква основана од комунисти, додека после нејзино основање сите цркви и манастири изградени од српски средновековни кралеви кои биле под патронат на СПЦ им се доделуваат на МПЦ, исто сега пробуваат и во Црна Гора да го спроведат колку ке успеат незнам, али ова ако пројде утре ке имаме нешто слично и на Космет со основање на „Косовска православна црква“ кој циркус па тоа ке биде да истите што ги палеа сега да ги заштитуваат.
СПЦ произлегува од Охридска Архиепископија. Свети Сава ја отцепил, неканонски и противуставно. За СПЦ најправедно би било да се врати под окрила на својата мајка црква.
 
Член од
19 септември 2009
Мислења
4.708
Поени од реакции
4.232
Ова што го пишуваш е така според четничка пропаганда меѓутоа реалноста е дека МПЦ е наследничка на Охридска Архиепископија од која е настаната СПЦ.За првпат во 1219 год. Св. Сава ја издвојува српската црква од охридската архиепископија во чиј состав и била.А и средновековните т.н. српски кралеви и цареви се титулирале како македонскаго во нивните документи.
Нормално замо што во 13 век ниту постоела македонска држава, ниту македонска нација, а не пак црква да имале.
Автоматски споено мислење:

СПЦ произлегува од Охридска Архиепископија. Свети Сава ја отцепил, неканонски и противуставно. За СПЦ најправедно би било да се врати под окрила на својата мајка црква.
Како бе не, а по тебе Охридска архиепископија на кого припаѓала?
 
Член од
12 март 2009
Мислења
16.073
Поени од реакции
11.028
И така, МПЦ е једина црква основана од комунисти, додека после нејзино основање сите цркви и манастири изградени од српски средновековни кралеви кои биле под патронат на СПЦ им се доделуваат на МПЦ, исто сега пробуваат и во Црна Гора да го спроведат колку ке успеат незнам, али ова ако пројде утре ке имаме нешто слично и на Космет со основање на „Косовска православна црква“ кој циркус па тоа ке биде да истите што ги палеа сега да ги заштитуваат.
ОК е црквите да се НАЦИОНАЛИЗИРААТ, па тие се градат од пари на локалците, било каде во светот... Па и МПЦ Изгуби на австралиски суд за цркви таму што се изградени од пари на австралиски државјани...
 
Член од
19 септември 2009
Мислења
4.708
Поени од реакции
4.232
ОК е црквите да се НАЦИОНАЛИЗИРААТ, па тие се градат од пари на локалците, било каде во светот... Па и МПЦ Изгуби на австралиски суд за цркви таму што се изградени од пари на австралиски државјани...
Како тоа џамии не се национализираат, и како тоа с еправеле од локалци, сакаш да кажеш дека Краљ Милутин каде што бил задужбинар на милион цркви одел по села собирал пари цркви да прави?
 

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.325
Поени од реакции
1.633
Нормално замо што во 13 век ниту постоела македонска држава, ниту македонска нација, а не пак црква да имале.
Автоматски споено мислење:


Како бе не, а по тебе Охридска архиепископија на кого припаѓала?
Охридска Архиепископија е македонска ако не си знаел.Не за џабе папата Франциск кога беше во Скопје рече дека Македонија е портата од каде започнало христијанството да се шири во Европа. Првиот христијанин во Европа е Лидија македонката. Нациите се формираат во 19 век. Образувај се и читај место да тресеш шајкачка пропаганда.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom