Хрватска во ЕУ од 1.јули 2013. година

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.109

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.109
чудно
ќе влезе во ЕУ,
а од друга страна
Foreign Policy (при анализа на 177 држави)
Хрватска ја става во група на земји со ризик -заедно со Монголија, Кувајт, Бахрејн, Црна гора, Латвија,Обединените арапски емирати:LOL:

И Македонија е списокот Failed State Index -на 106 место
Романија (на 126-а позиција) и Турција (104-та позиција) Бугарија 130-место, а најлоша позиција е Србија на 97-место .

Најдобро уредената држава според Foreign Policy за 2011 г. е Финска, па Норвшка, Шведска, Швајцарија и Данска.
Најнестабилни се Сомалија, Чад, Судан, Конго и Хаити.

http://www.foreignpolicy.com/failedstates
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.584
ЕУ им удри мониторинг на Хрватите за оние аспекти за кои покажале слабост: правосудството и основните човечки права, т.е. модернизацијата на судовите, компетенциите на судиите, потоа борбата против корупцијата и организираниот криминал и процесите за воени злосторства.

Допрва следуваат детаљи од ЕУ.

http://aktuelno.me/2011/06/23/hrvatska-dobila-monitoring-eu/
 

Apple

It's good to be good
Член од
11 октомври 2009
Мислења
3.022
Поени од реакции
1.282
Па там се избришал дел на веке постоечка. Пак е промена на име,за кое одлучила државата.
Фатазиите ти,како ние сакаме можеш да ги уладиш - први ви признавме под сегашното ви уставно име. ;)
Jaс не велам дека вашето уставно име го прави тоа, али давам за пример дека не е тачно,дека вашиот случаj е прецедант во светската историja. Има и друга држава, на коja не дозволили да се викат както таа сакала.
Можете да проучите и проблема мегу СССР и Финска исто.
Финска и СССР се договорија а Грција постави ултиматум.Тоа е разликата.Не се разбирам од политика но искрено многу ми се смачи кога гледам на страна сите со експертски коментари за Македонија и нејзиниото прашање а никој не коментира затоа што Грција смее а што несмее.Постојат многу закони кои велат дека несмее да го попречи евроинтегративниот процес на Македонија а тоа го прави.И што?Грција прави што сака а европската унија знае и пак ништо.Каде е сега да реагира?А не опоменуваат за се и дури ни налагаат да се смени името.Нели име на држава е слободен избор и право да се идентификува еден народ со своја традиција и обележја?Зошто некој не каже па и оваа земја има право на нешто.Стварно сум збунет ама поналку се гледа дека ЕУ игра на 2 стола.Не сум националист и никогаш нема да бидам затоа што тоа ги разори многу луѓе и нации но единствено нешто ме чуди е тоа што сите други зборуваат дека тоа е лесно да се среди.И Македонија згрешила тоа сигурно ама голем дел од вината и не е кај нас.Само што на балканот има една појава се вика "лижогазци" и тоа си го прави своето.Србија си се сака Грција одамна,Бугарија исто,Албанија тука некаде се и они и тоа е се врти рулетот.
 
T

Tetro

Гостин
Финска и СССР се договорија а Грција постави ултиматум.Тоа е разликата.Не се разбирам од политика....
И јас не се разбирам од политика, ама да те прашам вака, што се договорија?
 

Apple

It's good to be good
Член од
11 октомври 2009
Мислења
3.022
Поени од реакции
1.282
И јас не се разбирам од политика, ама да те прашам вака, што се договорија?
И јас незнам детално ама знам дека Русија ги заебаваше Финска и се договорија да го сменат името.Ама тоа не беше ништо слично како нашето со Грција.Они го решија тоа ние 20 години стоиме.
 

Apple

It's good to be good
Член од
11 октомври 2009
Мислења
3.022
Поени од реакции
1.282
Мислам дека Македонија треба да го следи примерот на Швајцарија.Нека го интегрира ЕУ системот но надвор од неа.Нема потреба да правиме компромиси за да се задоволи трета страна.

Еве само да се дополнам. Повеќе пати е нагласено дека ние би прифатиле име само за употреба со Грција. Тие бараат за севкупна употреба! Како може да бараат да се промени име на држава пошто нив им се свиѓа?

Згора на се се бара да се смени и име на јазикот.

Името сеедно што сака нека прават ама ако земат да прават иницјативи за македонскиот јазик тоа никогаш нема да го прифатам. Какви сме такви сме јазикот е тој.

Не сме богата земја ама не сме сеуште мизерни. Тоа што го бара Грција е нереално а ако ЕУ нема да биде спротив своја членка е голема грешка, унијата треба да има мониторинг и регулативи за се.
 

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.109
Споредувањата на меѓународен план покажуваат, дека за прв пат во историјата Србија е по-слабо развиена од Бугарија, рекол словенечкиот економист Радо Пездир.
„Ако продолжи да стагнира, во 2014 г. Србија ќе биде по-бедна од Албанија и најбедната во Европа после Босна. , смета Здравкович.
http://www.dnes.bg/balkani/2011/07/05/bylgariia-veche-e-po-silno-razvita-ot-syrbiia.123137
 

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.109
(y)(y)Andrew Brons zastupnik je Britanske nacionalne stranke u Europskom parlamentu i paradoksalno, iako je ta stranka žestoki protivnik članstva Velike Britanije u Europskoj uniji i bori se za njen izlazak iz te asocijacije

Koji je glavni nedostatak članstva u Europskoj uniji ?

Hrvatska se vrlo hrabro borila za svoju nezavisnost prije 20 godina i ostvarila nezavisnost, a sada bi sve moglo, bojim se, rasplinuti. Ništa nije nepovratno i ako se Hrvatska odluči povući, moći će to i napraviti, ali bit će vrlo teško to učiniti.
U Europskoj uniji se događa erozija suvereniteta - oko 70 do 80 posto engleskog zakonodavstva dolazi iz EU-a.
Drugim riječima, rečeno nam je koje zakone da donesemo i mi oko toga nismo pitani. Za bilo koju zemlju mislim da je to neprihvatljivo. I ne samo to, ne postoji područje života u koje se nisu umiješali. U početku je to obuhvaćalo samo trgovinu - nismo je voljeli, ali nismo za to mnogo ni marili. U posljednjim godinama počelo se prodirati u područja kaznenog prava i sve se uređuje po idejama koje se referiraju na ideologiju socijalnog liberalizma. To se prilično konzervativnoj, socijalno konzervativnoj zemlji poput Hrvatske možda neće baš svidjeti. Ne kažem da trebaju odbiti članstvo, kažem da trebaju pogledati što se dogodilo zemljama koje su ušle 2004. godine.

http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/128765/Hrvatsku-bi-u-EU-mogli-poplaviti-strani-useljenici.html
 

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.109









--- надополнето: 15 јануари 2012 во 13:34 ---
народот ДОБРО знае што значи ЕУ и што ги чека таму
 

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.174
Поени од реакции
4.132
пропагандата во Хрватска работи турбо


NE na referendumu doveo bi RH u teško stanje

Na referendumu 22. siječnja građani odlučuju o budućnosti Hrvatske, a u slučaju da se izjasne protiv članstva RH u Europskoj uniji, zemlja će se naći u jako teškoj gospodarskoj situaciji. Izjavila je to ministrica vanjskih i europskih poslovaVesna Pusić.
Prva reakcija će vjerojatno biti pad kreditnog rejtinga, druga će vjerojatno biti procjena investicijske sigurnosti u Hrvatskoj jer je članstvo u EU između ostalog i mjera sigurnosti okruženja za ekonomske aktivnosti, u prvom redu investiranje, rekla je.

Pusić se pridružila akciji HNS-a organiziranoj u Gajevoj ulici u središtu Zagreba čija je svrha bila animirati građane za izlazak na referedum i glasanje ZA Hrvatsku u Europskoj uniji.

Po njezinim riječima, DA na referendumu dat će Hrvatskoj šansu da nastavi ići putem gospodarskog oporavka, a NE će dovesti do gubitka stabilnosti koja znači investicije, nova radna mjesta i barem održavanje postojećeg kreditnog rejtinga. Ja ne vidim kako bi se Hrvatska ekonomski oporavila na dugi rok od takvog šoka. Prema tome, za nas je odluka na referendumu na neki način odluka o budućnosti ekonomskog preživljavanja Hrvatske, istaknula je.

Samo 50-ak metara dalje, na Trgu bana Josipa Jelačića održan je skupa u organizaciji Vijeća za Hrvatsku - Ne u EU. Tamo su građani pozvani da na referendumu o ulasku u Europsku uniju, 22. siječnja, glasuju protiv.

-----------------------------------------------------------------------------------------
 

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.174
Поени од реакции
4.132
Мнозинството Хрвати против членство во ЕУ?
Според анкети на невладини организации, повеќе од педесет отсто од граѓаните на Хрватска се против членството на нивната земја во Европската унија.
Испитувањето е направено во пресрет на референдумот на 22 јануари, а на кој хрватските граѓани ќе се изјаснат околу зачленувањето на земјата во ЕУ. Според анкетите, кои ги спровеле невладини организации и вонпарламентарни партии, 57,2 отсто од Хрватите се „против“ членството во Унијата.
Од вкупниот број на испитаници 41 процент изјавиле дека не сакаат да одговорат на прашањето дали се за членството на Хрватска во Унијата. Организаторите на анкетата истакнаа дека тоа покажува оти граѓаните се плашат да го искажат својот став кој е различен од ставот на политичката елита.
Според анкетата, 26,8 отсто од испитаниците изјавиле дека нема да гласаат на референдумот.
Групата „Совет за Хрватска - НЕ на ЕУ“, која ја порача анкетата, се состои од повеќе невладини организации и десни вонпарламентарни партии. Тие тврдат дека оваа анкета дава најверодостоен одговор на прашањето дали граѓаните се за членство во ЕУ.
 
Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.195
Евентуално НЕ на референдумот би бил страшен шамар за ЕУ. До вчера сиромашните земји се тепаа да влезат во Унијата, а сега би ја избегнувале. Меѓутоа, во Хрватска се води интензивна кампања референдумот да успее, ангажирани се буквално сите кои нешто значат во политичкиот живот на Хрватска. На крајот, само тие и ќе имаат корист од влезот на Хрватска во ЕУ.
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Првите резултати от референдумот во Хрватска рушат сите тези на некои луге.
ZA - 66.46%
NE - 32.95%
Тези резултати се темелат врз 78,92% обработени избирачки места.
http://www.hrt.hr/index.php?id=refeu&tx_ttnews[tt_news]=149589&tx_ttnews[backPid]=760&cHash=8d494472e7
Со други зборови - уште една шлаканица за старите структори, кои сакаха да зачуват статуквото, но хрватскиот парод избра своjaта иднина - глас народен-глас Божи
 

Kajgana Shop

На врв Bottom