Хеленизмот - Европска измислица од 18 век

Член од
12 март 2009
Мислења
19.915
Поени од реакции
15.902
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.265
Какви дојденци Македонци и староседелци кога записов велат дека е од пред 5500 до 7000 години?
 
Член од
9 ноември 2011
Мислења
73
Поени од реакции
25
Се се само кој е тој генијалец што изнајдува писма во Европа 4000 години стари? Де бре луѓе Васил Иљов, Ташко Белчев и остала весела дружина не се никаков релевантен извор за наука, а најмалку за историја
 
Член од
9 ноември 2011
Мислења
73
Поени од реакции
25
Оффффффф мори мајко. Ќе те прашам само дали кога те боли забо одиш кај металостругар или кај стоматолог? Ако одговорот е стоматолог размисли зошто е тоа така. Тезиве на генијалциве освен на Фејсбук и кај Миленко никаде нема да ги видите на друго место(ќе заборавев ги има кај оној пациентот на ТВ Сонце). Зошто мајката ако се сигурни во достигнувањата и тврдењата не ги изнесат во некој меѓународен зборник на трудови? Или да ги промовираат во светската наука? Или повторно ќе се вратиме на твоите генијални тези за светските заговори против македонците кои ете сме најстари, најпаметни, најубави избран народ, најголеми ебачи итн. Само тие клетите не мразат(семето да им се сотри) и затоа не дозволуваат вековната вистина за Македонецот господар на светот да излези на површина. Да додадам на тежина ова ти го пишува магистер-историчар кој добар дел од своето образование и живот го посветил на истражување. А науката е далеку од тоа како Мали Ѓокица го замислува светот и минатото
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.265
Денеска во Македонија секој втор завршен студент е магистер по нешто. Претпоставувам (бидејќи овие не објавуваат во меѓународни зборници) дека ти си тој магистер што објавува?
И кои се резултатите на твоите истражувања? Македонската историографија е на најдолни гранки од вакви како тебе “напувани“ историчари, магистри и доктори, кои значи “истражуваат“ цел свој работен век (но всушност ги повторуваат туѓите трудови), а резултатот од нивните истражувања е една голема нула. Ама така е комотно, опортуно, да го кажуваш само она што е прогласено за исправно. Оти ако кажеш нешто што не треба ќе бидеш исмеан и прогласен за луд, за квази-историчар и не знам уште за каков...
Најдобро е да “истражуваш“ со децении колку ангели можат да застанат на врвот од игла и сите ќе ти ракоплескаат за тоа, ама ако само споменеш дека можеби немало преселба на “Словените“ ќе видиш како ќе те третираат твоите колеги.
Денешната наука е премногу догматска и по тоа не се разликува многу од средновековната црква.
Така е во сите науки па и во медицината (кога веќе ја спомна). Пред неколку века на болните им испуштале крв наместо да ги лечат (со што уште повеќе го ослабнувале организмот), а денес пак им даваат цитостатици кои убиваат повеќе здрави клетки отколку канцерозни, или болниот дел наместо да го лечат едноставно го отсекуваат...
А еве, кажи барем еден труд од твоите истражувања. Посочи каде може во странска публикација да се најде? Пушти линк.
Еден Ристо Ивановски, ваков или таков, има повеќе книги во странство објавено (мислам најмногу во Германија) отколку ти што имаш години.
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.725
Еве на пример археологијата неможе да се повторува туку да се надополнува или да имаме нови откритија - ако веќе те мачи или ја деградираш историјата како наука од една страна а од друга сакаш да си играш "јас разбирам историја".

Нема никакви наоди какви што тврдат гореспоменатите твои љубимци, кои не се ни аматери во оваа поле.[DOUBLEPOST=1441966339][/DOUBLEPOST]
Денеска во Македонија секој втор завршен студент е магистер по нешто.
Милион пати подобри од твоите љубимци.[DOUBLEPOST=1441966446][/DOUBLEPOST]
Македонската историографија е на најдолни гранки од вакви како тебе “напувани“ историчари, магистри и доктори, кои значи “истражуваат“ цел свој работен век (но всушност ги повторуваат туѓите трудови), а резултатот од нивните истражувања е една голема нула.
Повторуваат туѓи трудови ?
Бајаги го пратиш полето ко што гледам...
 
Член од
28 мај 2005
Мислења
6.373
Поени од реакции
177
Јас можам да направам превод, али би сакал изворот да го знам.

Поздрав
 

Homer MakeDonski

*Матриот
Член од
14 јуни 2005
Мислења
823
Поени од реакции
86
Еве изворот.
Книгата е “Историја на Хеленството’’,напишана во Хамбург .


Johann G.Droysen"Geschichte des Hellenismus", Hamburg, 1836–1843, in which he created the term "Hellenistic".
 
Член од
7 октомври 2008
Мислења
225
Поени од реакции
195
Zasega bez dobar prevod
http://homerakedonski.blogspot.mk/2015/09/jg-droysen-hellenismus.html
Pozajmeno od:
Risto Lavot

EVE KAKO JOHAN GUSTAV DROJZEN DOSOL DO IMETO HELENIZAM!

Izvor :

https://www.facebook.com/photo.php?
Дројзен античките Македонци ги претставува како да го говорат исклучиво којне јазикот, а не дека имаат некој друг мајчин јазик. Еден Германец ми го преведе на англиски, па грубиот превод би бил:

Секој еден треба да го смета Александар Велики за еден од најмоќните владетели во историјата на светот. Тој го има поврзано Ориентот и Западот. Македонскиот начин тој го има донесено на Далечниот Исток во јазикот, обичаите, уметноста и наука. Македонската култура постана универзална култура и македонскиот јазик универзален јазик. Во Индија, па дури до Кина може да се најдат фотографии со кои се докажува дека Македонските модели биле познати. Mакедонскиот стана универзален јазик. Во империјата на Александар, која се протегаше од Долна Италија (Велика Македонија), преку татковината до Египет и далеку во внатрешна Азија, Mакедонскиот јазик, Mакедонскиот начин на живот, Mакедонскиот култура во времето на Александар и во наредните векови станаа познат како хеленизам: а ерата беше позната како хеленистичка ера. Синот на германски отецот од Померија, историчарот за антиката Јохан Густав Дројзен ја именуваше оваа епоха "Хелинизам". Со тоа тој и стори голема неправда на светската историја, затоа што тоа беше македонска култура и затоа македонизам.
Хеленизмот, термин создаден од JGDroysen (Историја на хеленизмот, 1 ед 1836:.1842) за култура што потекнува од Александар

Како тој да дојде на овој термин?

Тој чита во 6 книгата од делата на апостолите, дека во деновите, кога бројот на ученици се зголеми, неволен разговор помеѓу Хелените и Евреите се појави, бидејќи нивните вдовици беа игнорирани од страна на дневното угостителството. Droysen мислеше овие Хелени на НТ биле ориентализирани Хелени (Грците), иако Paul навистина мисли тие Евреи кои беа родени меѓу паганите, кои употрбуваат Македонски обичаи и јазик(заедничкиот јазик од коине). Тоа барем се совпаѓа со терминот ellenistai. Во спротивност со овие Hellenists, Paul, ги стави Евреите кои зборуваатaramaeic.
Така Дројзеновиот израз е базиран на лингвистичко недоразбирање. И терминот хеленизам станува прекривка за тоа.

Хелени

Следниот акт на апостолите 9,29, тоа е израз за Евреите кои се од дијаспората и го зборуваат јазикот коине; Многу од нив живееле во Ерусалим и имале свои синагоги. Делото на апостолите 6,1 покажува дека од нив е основана група на христијански lenists, во внатрешноста на оригиналната заедница во Ерусалим. Очигледно е дека овие групи се појавуваат како независни групи, како различни од арамејската (aramaeic speaking one) . Лука е нејасен за тоа во AOA 6,1-8,3, бидејќи тој е усогласување. Оваа хеленистичка заедница во раната црква имаше своја устав, на врвот беше комисија од 7 мажи, од кои најзначајната личност е Стефан. Во нивно прогласување тие ги земаа критичарите на Исус против храмот и законот, двете централни позиции на јудаизмот. Тоа доведе до уништување на таа група и нивното протерување од Ерусалим, додека почитувачите на законот, арамејски говоречката заедница останаа невознемирени. Протераните Хелени ја започнале нивната мисијата во Самарија, во крајбрежниот појас на Палестина и во Сирија. Од страна на овие групи на раната црква е подготвен патот за мисијата кон паганите и основите за теологија и праксата на Павле.
 

Homer MakeDonski

*Матриот
Член од
14 јуни 2005
Мислења
823
Поени од реакции
86
Билбил
Фала за вложениот труд и потрошеното време .
 

Kajgana Shop

На врв Bottom