Фридрих Ниче

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
Јас мислам дека тие како тебе баш за да бидат ин формирани од масовните медиуми и во стадото
мислат како вас ко збирштината
Јас сум доволно зрел
така да не ми е важно да ли сум ин или аут
на факат е дека во социјализмот се правеа најголеми комунисти
оние кои сега се најголеми верници
зборот ми беше
баш вие сакате да бидете ин
па сеа се праите верници
а тоаш вашите родители беа заклети комунисти само по име
и тоа дека баш вие сакате да бидете ин па се праите верници
а за нихилизмот па прочитај на пример нешо па ќе видиш дека
нихилизмот е најреална позиција
освен ако не се тука вашите верувања кои се непроверливи и лажни
На нихилизмот навистина му стало до етика
а на религиозните не
они знаат дека се грешни и се кајат
оти постојано грешат
а секој прав човек ако е човек
мора да стане мизантроп
бидејќи искуството кажува дека нема луѓе
во етѕичка смисла
сите само зборат едно
а прават друго
така да вашето е само празна слама
верување
непроверливо!

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Јас мислам дека тие како тебе баш за да бидат ин формирани од масовните медиуми и во стадото
мислат како вас ко збирштината
Јас сум доволно зрел
така да не ми е важно да ли сум ин или аут
на факат е дека во социјализмот се правеа најголеми комунисти
оние кои сега се најголеми верници
зборот ми беше
баш вие сакате да бидете ин
па сеа се праите верници
а тоаш вашите родители беа заклети комунисти само по име
и тоа дека баш вие сакате да бидете ин па се праите верници
а за нихилизмот па прочитај на пример нешо па ќе видиш дека
нихилизмот е најреална позиција
освен ако не се тука вашите верувања кои се непроверливи и лажни
На нихилизмот навистина му стало до етика
а на религиозните не
они знаат дека се грешни и се кајат
оти постојано грешат
а секој прав човек ако е човек
мора да стане мизантроп
бидејќи искуството кажува дека нема луѓе
во етѕичка смисла
сите само зборат едно
а прават друго
така да вашето е само празна слама
верување
непроверливо!
Ти си синко, далеку од зрел, али ако тоа те прави среќен да мислиш дека си, тогаш јас нема ниеднаш да те ословам со слепец. :wink:

Тоа што ти го гледаш како реално, јас (чисто ради муабетов) не го гледам, го гледам како нешто смешно, ниско, глупаво и исто толку непроверено колку што ти мислиш дека контратеоријата е. Колку што религиозните догми се полни дупки, толку и твојата нихилистичка теорија не може да држи вода заради икс причини, а една од нив е дека нема да постои човечкиот род, што де факто е погрешно, бидејќи тогаш немаме апсолутно никаква потреба од дебатирање. Ние сакале или не во моментов постоиме, и колку и да сме ниска форма на живот, никој не може да тврди дека е подобро да постоиме или не, вака грубо и нбрзака кажано.

Инаку јас не ти се обратив тебе, темата не вика членот Nihilist туку нешто друго, и муабетот немаше апсолутно никаква врска со тебе, па твојов револтиран муабет од погоре го сфаќам само како бркање на мувата од капата што секако ми оди во прилог на тврдењето за модерните “нихилисти“, ничеисти, злобници од досада, дека се само обични помодарчиња како што своевремено беше хипи движењето (иако тотално чисто во својата суштина), и иако несакам да те сврстам во нив, ти ете сам се испика таму, и јас реков, ако можеби пак тоа те прави среќен, тогаш немам проблем ни со тоа.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
abe ti besmrten da ne si be spepec eden
nihilistirte li ja izmislija smrtta na baba ti majka ti tatko ti i na site najmili?
ke umres ko sekoj eden stvor na ocvoj planet
ako toa ne e pesimizam
misli si ti deka si besmrten
umislja on da je direktor
i cisto onaka Jaspers rekol
Vo nihilizmot e izrazeno ona sto e neizbezno za cestit covek!

Вештица

love&reason
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.524
Поени од реакции
856
Ти си синко, далеку од зрел, али ако тоа те прави среќен да мислиш дека си, тогаш јас нема ниеднаш да те ословам со слепец. :wink:

Тоа што ти го гледаш како реално, јас (чисто ради муабетов) не го гледам, го гледам како нешто смешно, ниско, глупаво и исто толку непроверено колку што ти мислиш дека контратеоријата е. Колку што религиозните догми се полни дупки, толку и твојата нихилистичка теорија не може да држи вода заради икс причини, а една од нив е дека нема да постои човечкиот род, што де факто е погрешно, бидејќи тогаш немаме апсолутно никаква потреба од дебатирање. Ние сакале или не во моментов постоиме, и колку и да сме ниска форма на живот, никој не може да тврди дека е подобро да постоиме или не, вака грубо и нбрзака кажано.

Инаку јас не ти се обратив тебе, темата не вика членот Nihilist туку нешто друго, и муабетот немаше апсолутно никаква врска со тебе, па твојов револтиран муабет од погоре го сфаќам само како бркање на мувата од капата што секако ми оди во прилог на тврдењето за модерните “нихилисти“, ничеисти, злобници од досада, дека се само обични помодарчиња како што своевремено беше хипи движењето (иако тотално чисто во својата суштина), и иако несакам да те сврстам во нив, ти ете сам се испика таму, и јас реков, ако можеби пак тоа те прави среќен, тогаш немам проблем ни со тоа.
Па ете ти си доказ дека Ниче бил во право кога рекол дека сите институции па и образованието треба да се преуредат до корен.

Не знам јас за помодарчиња Блаже, ама гледам ти многу си влезен во шемата

Член од
5 декември 2008
Мислења
698
Поени од реакции
211
Кој може да верува во таа филозофија каде се е дозволено??? па ете дојде тоа нихилистичко општество денес веке ништо не може да не зачуди. Честитам нихилиста го дочека своето време на лаги насекаде слушаме како е тренд сексот, дрогата и алкохолот и нивните најголеми крајности кои водат до перверзија, насилство, самоуништување... ете го резултатот на нихилизмот ти се бендисува ли аку си гневен си одбрал погрешна цел да го насочиш својот револт. Ебате трендсетери трансексуалци бисексуалци метросексуалци шемаџии хипици нацисти андерграундери секташи ајде new age Новата младина те очекува со полни раце .. Која контрадикторност...општество на конфузија газете се под нозе уништувајте се тоа на ѓаволот му годи..Поголема затупена разорувачка филозофија од нихилизмот нема ... точно бог е мртов во срцата на лугето но Ниче добро знаеше дека постои, зошто само оној кој верува во Господ може да му се спротистави на него и да се нарече антихрист...

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
abe ti besmrten da ne si be spepec eden
nihilistirte li ja izmislija smrtta na baba ti majka ti tatko ti i na site najmili?
ke umres ko sekoj eden stvor na ocvoj planet
ako toa ne e pesimizam
misli si ti deka si besmrten
umislja on da je direktor
i cisto onaka Jaspers rekol
Vo nihilizmot e izrazeno ona sto e neizbezno za cestit covek!
:pop: <------ те иритира икончево? :pos:

Туку, што се фати за смртта наеднаш?
Песимизмот во смртта е знаењето дека се` што сме сработиле во нашиот живот ќе нема никаква смисла кога ќе стигнеме до крајот и ќе завршиме како сите други под земја без никакво посебно значење, и јас не го оспорувам тоа, ама потенцирам, дека ни ти ни јас, не можеме да тврдиме со сигурност дека е тоа вистинскиот одговор на работите. Истоните религии во огромна мера веруваат во реинкарнација, и нивната теорија можеби ни делува нам додека сме живи по малку налудничава, но што ако се во право?!?

Твојот нихилизам никако не може да им даде значење на телепатските способности на некои луѓе, во натприродните моќи на други, ниту може да го објасни магичниот круг кој владее во универузмот под реченицата What goes around comes around. Тоа е за твоето учење неважно, не постои... па не го интересира ни обична грмотевица која се докажува научно, ниту може да понуди решение за создавањето на ѕвездите, или од каде потекнува живиот свет... работи кои апсолутно не ја интересираат филозофијата, а ете луѓето сакаат да ги знаат. И кога ќе им го сврзеш твоето, “сите ќе умреме, се` е бесмислено, вие сте глупави што верувате во богови“ некој кога слуша ќе си рече, хм, ама чекај зошто ме боли срцето за мајка ми која почина.

Секоја филозофија си има свои логични поставки, секако и твојата, но не може да понуди решение на сите проблеми и прашања.

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
Кој може да верува во таа филозофија каде се е дозволено??? па ете дојде тоа нихилистичко општество денес веке ништо не може да не зачуди. Честитам нихилиста го дочека своето време на лаги насекаде слушаме како е тренд сексот, дрогата и алкохолот и нивните најголеми крајности кои водат до перверзија, насилство, самоуништување... ете го резултатот на нихилизмот ти се бендисува ли аку си гневен си одбрал погрешна цел да го насочиш својот револт. Ебате трендсетери трансексуалци бисексуалци метросексуалци шемаџии хипици нацисти андерграундери секташи ајде new age Новата младина те очекува со полни раце .. Која контрадикторност...општество на конфузија газете се под нозе уништувајте се тоа на ѓаволот му годи..Поголема затупена разорувачка филозофија од нихилизмот нема ... точно бог е мртов во срцата на лугето но Ниче добро знаеше дека постои, зошто само оној кој верува во Господ може да му се спротистави на него и да се нарече антихрист...
Го поистоветуваш моралот и верувањето во господ?
Црквата го узурпира моралот.

SV-Strange

Sorcerer Supreme
Член од
27 август 2007
Мислења
3.604
Поени од реакции
367
Малку на страна од дискусијава, но ми треба материјал во врска со "Така зборуваше Заратустра", ако има некој нешто, не е на одмет да ми прати.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.631
Поени од реакции
34.020
„Сега за мене би преставувало страдање, би претставувало мачење на оздравен човек да верувам во такви призраци: тоа би ми претставувало страдање и понижување. Така им зборувам на тие што веруваат во задгробниот живот.
Страдањето и немоќта - тие ги создадоа сите задгробни светови; и онаа кратка лудост на среќа што му е позната на страдилникот“

„Moeто „јас“ ме научи на нова гордост, на која сакам да ги научам луѓето: да не си ја кријат главата во песокот на небесните нешта, туку да ја носат слободно, таа земна глава што ја создава смислата на земјата.“

Два цитати кои ми се допаднаа од Така зборуваше Заратустра.

Секогаш сум го гледал како многу реален. :)

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Малку на страна од дискусијава, но ми треба материјал во врска со "Така зборуваше Заратустра", ако има некој нешто, не е на одмет да ми прати.
Во Библиотека, има.

Преведна на Македонски јазик, преведена од Ширилов Ташко, земај ја, читај ја, и куцај ја.

Не ти е срам на овие години да бараш материјали за Ниче и "Keshtu foli Zaratustra" ?

D

DartWader

Гостин
Можеш да ја купиш во ТРИ , јас ја купив мислам дека 350 денари. Вреди да се има во својата колекција.

Член од
3 март 2010
Мислења
2
Поени од реакции
0
За Ниче може секој да зборува што сака но секако не бадијала ја има добиено титулата најтешкиот философ за разбирање....Освен сифилисот и парализата вака подетално ке ви кажам дека Ниче има и дијагноза СЦХ како и неговиот следбеник Хесе....Ниче прифатил делови од философијата на Шопенхауер но мн малку ако сте ја прочитале Антихрист ке знаете....Зошто е Ниче против христијанството??? Поради сожалувањето затоа што тоа самото не втурнува во уште подлабока депресија (тука е против песимизмот - читај антихрист)......Спомнавте за нацизмот....е инспириран од неговата философија која подоцна е погрешно протолкувана а самиот Ниче рекол: -Натчовек на човечанството а не на раси и нации...(волја за мок - најново издадената збирка после неговата смрт во македонија конечно испечатена и целосна верзија 2009 год)....поврзаноста на Сестра му со Нацистите....сестра на Ниче е Ева Браун на сите позната како љубовницата на Адолф Хитлер....:toe:

Член од
3 март 2010
Мислења
2
Поени од реакции
0
malo pojasnuvanje za toa kolku e Niche relaen i sekako edna replika za G-cava Ljubov.

Izvinete Gospogjica ljubov....Ni ti Ni Niche ni ja nemozeme da znaeme dali postoi ili ne....a antihrist i antibog ne e isto....a sekako antihrist e poradi zalnite vrednosti koi se naogaat vo nego i koi se izmisleni za manipulacija so prosecniot i potprosecniot svet....Bog mozebi ima no religiive nikogas nemozat da bidat bog nitu hramovite negovi domovi nitu svestenicite negovi glasnici....za da mozes da zboruvas za nekogo prvin procitaj go eve heptagram ostavil sjajen link od esej vo koj e opisana manipulacijata so nichevata filosofija.....Niche ne e Nacist Niche e Antihrist, Niche e protiv se sto ne zatapuva i ne ostava da vegetirame ko rastenija i da ne pronaogame nesto novo da nema progresija...Zatoa kako sto onie koi go izmenija svetot na podobro imaa nedorazbiranja so hristijanstvoto isto taka i Niche ima nedorazbiranja zatoa sto sakase svetot da go napravi podobar...a slepovernici kako vas i 90% od populacijata na svetot samo go usporuvaat toj razvoj....

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
За Ниче може секој да зборува што сака но секако не бадијала ја има добиено титулата најтешкиот философ за разбирање....Освен сифилисот и парализата вака подетално ке ви кажам дека Ниче има и дијагноза СЦХ како и неговиот следбеник Хесе....Ниче прифатил делови од философијата на Шопенхауер но мн малку ако сте ја прочитале Антихрист ке знаете....Зошто е Ниче против христијанството??? Поради сожалувањето затоа што тоа самото не втурнува во уште подлабока депресија (тука е против песимизмот - читај антихрист)......Спомнавте за нацизмот....е инспириран од неговата философија која подоцна е погрешно протолкувана а самиот Ниче рекол: -Натчовек на човечанството а не на раси и нации...(волја за мок - најново издадената збирка после неговата смрт во македонија конечно испечатена и целосна верзија 2009 год)....поврзаноста на Сестра му со Нацистите....сестра на Ниче е Ева Браун на сите позната како љубовницата на Адолф Хитлер....:toe:
Оти бе пријателе толку глупости напиша во еден даден пост.
Гледаш како се сериш на цела она плуралистичка дадена можност, и шанса, да може секој (дури и ти) да даде свое мислење во однос на нешто со што се соочува непосредно самата единка, во најлош случај испаѓа кога тоа се работи за некој историско-литературно-философски лик..

Има ли некој на овој подфорум што води сметка, на она, што некој тинејџер чул на час по Философија, и тука, целиот восхите, уште ни чантата ја нема исфрлено од раменици, седнува да ни го пренеси тоа, толку аматерски, лошо, глупаво, без стил, што ептен добива една прочистувачка форма, ама лаксатив, да ужива човек да те чита бе пиле, ако во моментот страда од запек.

Водете сметка кој што пишуе по форумот...

(Уше еднаш) Ева Браун сестра на Ниче, носете јаже да се обесам ви се молам, ме посрамоти. Успеа со негоа глупост да ме пострамоти и мене. На туѓа глупост да се срамиш цк цк цк.

Kajgana Shop

На врв Bottom