Vanlok
deus ex machina
- Член од
- 30 мај 2009
- Мислења
- 28.862
- Поени од реакции
- 38.707
Tоплотна пумпа воздух-воздух, народски кажано КЛИМА, мора да прави активно движење на воздухот.Bash vcera se sretnav so eden prijatel koj ima toshiba daiseikai 5 (mozebi zgresiv vo pisuvanjeto no znaesh za koj model stanuva zbor, t.e. za koja serija na toshiba) i bash mi se pozali deka mu preci provevot koj mu se javuva vo sobata koja ja gree (dnevnata). Ako se zemi vo predvid deka ja nabavil za nekoi 80 000 mkd i ne e bash najprijatno iskustvo, da se dade tolkava para i povtorno da imash nekoe cuvstvo na nelagodnost.
Да те дува топол воздух не е непријатно, непријатно е да те дува ладен воздух. Но дување на ладен воздух во мод на греење е можно само ако твојот пријател ја исклучува СКРОЗ климата кога не е дома, и потоа кога ја вклучува климата, истата дува ладен воздух се додека не постигне зададена температура. Поевтино и поекономично е да остави постојано греење.
Плус, треба убаво да се размисли каде се поставува внатрешната единица, да не дува директно на местата каде најмногу се седи. За вакви провеви многу понезгодни се фикс спид климите, инверторите еднаш кога ќе постигнат температура скоро да не осеќаат дека дуваат.
Така да твојот пријател или ја исклучува климата скроз кога не е дома, или како што напиша gigovit, климата му е преслаба за просторијата (заради волуменот или заради топлотната загуба).
П.С. ако на типот му смета било какво движење на воздухот, тогаш што зимал уред што грее со дување?? Тоа е како да купиш мотор и да се жалиш колку ти смета вожњата на само две тркала...

--- надополнето: 16 октомври 2013 во 23:32 ---
Од тој аспект можеби и најдобра варијанта се подните инвертери кои не случајно се многу поскапи од зидните клими за истите модели и квадратури.
Мислиш на воздух-вода, клима со воздушна надворешна единица и внатре со приклучување на подно/парно?
...или нешто сосема друго?
Ajde, biќе zustro!