Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Со нео, беко и слични марки се оди на ризик, кој некогаш и се исплати ако немате големи очекувања, посебно ако се наменети за греење на спална, детска и сл. соби, но не и на дневен престој, каде се сака постојана температура, минимално ниво на бучава, регулиран проток на воздух кој не те мава и ти пречи. Од тој аспект можеби и најдобра варијанта се подните инвертери кои не случајно се многу поскапи од зидните клими за истите модели и квадратури.[/quote]

Bash vcera se sretnav so eden prijatel koj ima toshiba daiseikai 5 (mozebi zgresiv vo pisuvanjeto no znaesh za koj model stanuva zbor, t.e. za koja serija na toshiba) i bash mi se pozali deka mu preci provevot koj mu se javuva vo sobata koja ja gree (dnevnata). Ako se zemi vo predvid deka ja nabavil za nekoi 80 000 mkd i ne e bash najprijatno iskustvo, da se dade tolkava para i povtorno da imash nekoe cuvstvo na nelagodnost. Znaci drva vo stan nekade ne e izvodlivo, peckite na peleti ovde se iskudia do nemajkade (znaci JOK), klimite pravat provev, termo peckata ima cop 2 ama ne si moze so cop na inverterot i koga ke vidish KAKO SAKASH SVRTI SE GA..TO TI E ODNAZAD
:pipi:

Добар беше Pacific Rim бе. За најдобар блокбастер на годинава ќе видиме, ама добар беше.

Даисекаи 5 серијата е јапонска и е најдобра серија уствари, климата треба по мои размислувања да биде предимензионирана, значи да се стави нешто појака отколку што треба, па да се користи вентилација на помал степен за да нема преголем млаз, освен во екстремни случаи, потрошувачката по постигање на темп. не би требало битно да се разликува. Доколку се користи инвертерот на максимален дебит, кај тошиба на 5 фан, тогаш се користи како он-оф клима, брзо постига темп.и брзо се гаси. Значи или му е слаба на пријателот за просторот или лошо ја користи.

Mozebi losho ja koristi. Ne znam ni kolku btu e a stanot mu e 72m2. No za provevot e drugi na forum se pozalija. Mozebi predimenzioniranje e reshenie. Mozebi.

Bash vcera se sretnav so eden prijatel koj ima toshiba daiseikai 5 (mozebi zgresiv vo pisuvanjeto no znaesh za koj model stanuva zbor, t.e. za koja serija na toshiba) i bash mi se pozali deka mu preci provevot koj mu se javuva vo sobata koja ja gree (dnevnata). Ako se zemi vo predvid deka ja nabavil za nekoi 80 000 mkd i ne e bash najprijatno iskustvo, da se dade tolkava para i povtorno da imash nekoe cuvstvo na nelagodnost.
Tоплотна пумпа воздух-воздух, народски кажано КЛИМА, мора да прави активно движење на воздухот.
Да те дува топол воздух не е непријатно, непријатно е да те дува ладен воздух. Но дување на ладен воздух во мод на греење е можно само ако твојот пријател ја исклучува СКРОЗ климата кога не е дома, и потоа кога ја вклучува климата, истата дува ладен воздух се додека не постигне зададена температура. Поевтино и поекономично е да остави постојано греење.

Плус, треба убаво да се размисли каде се поставува внатрешната единица, да не дува директно на местата каде најмногу се седи. За вакви провеви многу понезгодни се фикс спид климите, инверторите еднаш кога ќе постигнат температура скоро да не осеќаат дека дуваат.
Така да твојот пријател или ја исклучува климата скроз кога не е дома, или како што напиша gigovit, климата му е преслаба за просторијата (заради волуменот или заради топлотната загуба).

П.С. ако на типот му смета било какво движење на воздухот, тогаш што зимал уред што грее со дување?? Тоа е како да купиш мотор и да се жалиш колку ти смета вожњата на само две тркала... ;)
--- надополнето: 16 октомври 2013 во 23:32 ---

Од тој аспект можеби и најдобра варијанта се подните инвертери кои не случајно се многу поскапи од зидните клими за истите модели и квадратури.

Мислиш на воздух-вода, клима со воздушна надворешна единица и внатре со приклучување на подно/парно?
...или нешто сосема друго?

Мислиш на воздух-вода, клима со воздушна надворешна единица и внатре со приклучување на подно/парно?
...или нешто сосема друго?
Или тоа или мисли на подна(парапетна) за внатрешна едница.

Тоа што ти постира е некоја варијанта на таква печка која рака на срце не е ништо поразлична од шпоретот од металец ( оние старите белите).
Инаку ова е права ракетна печка па видија разликата.
Rocket-Stove.jpg

Каде е тука твојата термална маса која ке ја загреваш и зошто ја нема.
И не велам дека твоето решение нема да брка работа но тоа не е ракетна печка а и ефикасноста би била многу дискутабилна. На крај земи најобично шпоре од металец и обложиго со тули од термо печка и нити ке се замараш да ѕидаш нити ке се кашкаш дома и ке изиграваш сам свој мајстор а од друга страна ке добиеш термална маса и спрема тебе ракетна печка.
И сепак мислам дека овие дискусии не се за тука туку за другата тема каде дискутираме за алтернативни начини на загревање.

Не можеш истото да го направиш со обичен шпорет, затоа што шпоретот ни од блиску не влече така добро како ракетните печки. Тоа е заради вентури ефектот, во горилникот од шпоретот нема толкава температура за да се развие јак провев.

Владе, тоа на сликата горе е само горилникот на печката. Може и како таков да се користи, како штедлива печка за готвење.
Термалната маса доаѓа окулу издувот. Тие цевките на сликите што ги гледаше во предходниот пост, се хоризонтален оџак врз кој ќе дојде солидна количина на глина која ќе има функција на термална маса во тој пример.
Еве илустрација, и уште пар фотографии на готов производ.

massheater.jpg
rocket-mass-heater1.jpg
Poules.JPG
Заштедата во потрошувачка на дрва (според корисниците), била голема, два-три пати помалку дрва. Затоа и мислам дека сме во правата тема.​

Суперменот најдобар блокбастер годинава, после него пацифик рим.

sad thing is koa izleze avatar si rekol deka e kopija na pokahontas, i sea samo sto go napravi supermen kopija na pokahontas... sfakjas kako izgledas momentalno?

zemi si lizavce i teraj.

Колку бедна споредба.

Мене Аватар ми се допадна, тоа е пример за јак блокбастер

Ми се плаче за Beyond: Two Souls со Dafoe и Ellen Page. :D
Не вреди, до толку, потфрли David Cage со оваа. Не ми се допаѓа начинот на кој што се раскажува приказната, добар концептот е може, ама многу лошо остварен. Сценариото исто просечно, сите ликови освен главниот се лошо изградени, сосема неуверливи.

Добра атмосфера има, што е и очекувано после Fahrenheit и Heavy Rain.

Тоа од филмскиот аспект, другиот дел исто е исполнет со проблеми. Тука има повеќе за пишување, ама офтопик би бил овде.
Во секој случај, nothing to fret over, изгледај некој let's play на youtube, доволно е.

Но дување на ладен воздух во мод на греење е можно само ако твојот пријател ја исклучува СКРОЗ климата кога не е дома, и потоа кога ја вклучува климата, истата дува ладен воздух се додека не постигне зададена температура. Поевтино и поекономично е да остави постојано греење.
Сакаш да кажеш дека климите ако се ставени на греење, ќе дуваат ладно додека не успеат да постигнат да дуваат топло? И наместо да греат, ќе ладат? Од мое искуство, додека не почне да дува топло, воопшто не дува.

No za provevot e drugi na forum se pozalija. Mozebi predimenzioniranje e reshenie. Mozebi.
Јас се греам и ладам на клима и воопшто не го чувствувам провевот. Правецот на дување на секоја клима може да се подесува по вертикала, така да во зависност од положбата на климата во просторијата и местото на седење, само се одбира оној кој не се чувствува.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom