- Член од
- 12 септември 2013
- Мислења
- 222
- Поени од реакции
- 184
Mozebi losho ja koristi. Ne znam ni kolku btu e a stanot mu e 72m2. No za provevot e drugi na forum se pozalija. Mozebi predimenzioniranje e reshenie. Mozebi.
Tоплотна пумпа воздух-воздух, народски кажано КЛИМА, мора да прави активно движење на воздухот.Bash vcera se sretnav so eden prijatel koj ima toshiba daiseikai 5 (mozebi zgresiv vo pisuvanjeto no znaesh za koj model stanuva zbor, t.e. za koja serija na toshiba) i bash mi se pozali deka mu preci provevot koj mu se javuva vo sobata koja ja gree (dnevnata). Ako se zemi vo predvid deka ja nabavil za nekoi 80 000 mkd i ne e bash najprijatno iskustvo, da se dade tolkava para i povtorno da imash nekoe cuvstvo na nelagodnost.
Мислиш на воздух-вода, клима со воздушна надворешна единица и внатре со приклучување на подно/парно?Од тој аспект можеби и најдобра варијанта се подните инвертери кои не случајно се многу поскапи од зидните клими за истите модели и квадратури.
Или тоа или мисли на подна(парапетна) за внатрешна едница.Мислиш на воздух-вода, клима со воздушна надворешна единица и внатре со приклучување на подно/парно?
...или нешто сосема друго?
Не можеш истото да го направиш со обичен шпорет, затоа што шпоретот ни од блиску не влече така добро како ракетните печки. Тоа е заради вентури ефектот, во горилникот од шпоретот нема толкава температура за да се развие јак провев.Тоа што ти постира е некоја варијанта на таква печка која рака на срце не е ништо поразлична од шпоретот од металец ( оние старите белите).
Инаку ова е права ракетна печка па видија разликата.
Каде е тука твојата термална маса која ке ја загреваш и зошто ја нема.
И не велам дека твоето решение нема да брка работа но тоа не е ракетна печка а и ефикасноста би била многу дискутабилна. На крај земи најобично шпоре од металец и обложиго со тули од термо печка и нити ке се замараш да ѕидаш нити ке се кашкаш дома и ке изиграваш сам свој мајстор а од друга страна ке добиеш термална маса и спрема тебе ракетна печка.
И сепак мислам дека овие дискусии не се за тука туку за другата тема каде дискутираме за алтернативни начини на загревање.
Сакаш да кажеш дека климите ако се ставени на греење, ќе дуваат ладно додека не успеат да постигнат да дуваат топло? И наместо да греат, ќе ладат? Од мое искуство, додека не почне да дува топло, воопшто не дува.Но дување на ладен воздух во мод на греење е можно само ако твојот пријател ја исклучува СКРОЗ климата кога не е дома, и потоа кога ја вклучува климата, истата дува ладен воздух се додека не постигне зададена температура. Поевтино и поекономично е да остави постојано греење.
Јас се греам и ладам на клима и воопшто не го чувствувам провевот. Правецот на дување на секоја клима може да се подесува по вертикала, така да во зависност од положбата на климата во просторијата и местото на седење, само се одбира оној кој не се чувствува.No za provevot e drugi na forum se pozalija. Mozebi predimenzioniranje e reshenie. Mozebi.
Поентата е дека ако во собата е ладно, воздухот е ладен, без разлика колку топло дува од климата (внатрешната единица) на другиот крај од собата ќе има движење на ладен воздух. Без разлика што климата грее, субјективното чуство е дека те дува ладно.Сакаш да кажеш дека климите ако се ставени на греење, ќе дуваат ладно додека не успеат да постигнат да дуваат топло? И наместо да греат, ќе ладат? Од мое искуство, додека не почне да дува топло, воопшто не дува.
Да де, дува топло а тебе ти иде ладно. Од промајата што ја прави топлиот воздух.Поентата е дека ако во собата е ладно, воздухот е ладен, без разлика колку топло дува од климата (внатрешната единица) на другиот крај од собата ќе има движење на ладен воздух. Без разлика што климата грее, субјективното чуство е дека те дува ладно.
Tоплотна пумпа воздух-воздух, народски кажано КЛИМА, мора да прави активно движење на воздухот.
Da narodot ja narekuva klima.
П.С. ако на типот му смета било какво движење на воздухот, тогаш што зимал уред што грее со дување?? Тоа е како да купиш мотор и да се жалиш колку ти смета вожњата на само две тркала...
--- надополнето: 16 октомври 2013 во 23:32 ---
Epa tuka doagame do eden od problemite so kompetentnosta na vrabotenite vo Neptun, Tehnomarket i taka natamu. ZNaci koga kupuvash proizvod od 80 000 mkd shto se realni 7 prosecni plati (ne 3 ili 4) treba prodavacot da ti predoci shto i kako kupuvash. Ti kako kupuvac ke se informirash a mozebi i ne, no fer e koga na nekoj mu davash EDEN KUP PARI za neshto, da ti kazi za pozitivnitite i negativnite strani na toj proizvod. Jas ne velam da se pluka po prodavnicite, prodavacite ili kupuvacite, velam deka treba da se kazi otvoreno za da se namalat vakvite neocekuvani i loshi rezultati.
Inace i jas ke nabavam klima za doma i se nadevam deka nema da go imam toj problem, t.e. ke se rakovodam po se ona shto go procitav kako sovet na ovaj forum.
Јас од обратна страна би тргнал.Epa tuka doagame do eden od problemite so kompetentnosta na vrabotenite vo Neptun, Tehnomarket i taka natamu. ZNaci koga kupuvash proizvod od 80 000 mkd shto se realni 7 prosecni plati (ne 3 ili 4) treba prodavacot da ti predoci shto i kako kupuvash. Ti kako kupuvac ke se informirash a mozebi i ne, no fer e koga na nekoj mu davash EDEN KUP PARI za neshto, da ti kazi za pozitivnitite i negativnite strani na toj proizvod. Jas ne velam da se pluka po prodavnicite, prodavacite ili kupuvacite, velam deka treba da se kazi otvoreno za da se namalat vakvite neocekuvani i loshi rezultati.