Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

G

grande-juve

Гостин
Слушајќи го првото предавање на Scandinavian Film and Television на Coursera, ме привлекоа две мини серии, едната на Ингмар Бергман "Scenes from a Marriage" и на Фон Триер "The Kingdom", ги има ли изгледано некој?
Денес ја гледав:cuc::cuc:, 4 саата одеднаш, моментално те внесува, Twin Peaks атмосфера, комедија, мистерија, хорор... мислам дека заслужува да ја препорачам со must see! Има и втор дел снимен 3 години подоцна, тоа утре се глеа...

А таа на Бергман ми е од дамна симната ама никако да ја пуштам, а треба и Фани и Александар...

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.665
Поени од реакции
34.114
Денес ја гледав:cuc::cuc:, 4 саата одеднаш, моментално те внесува, Twin Peaks атмосфера, комедија, мистерија, хорор... мислам дека заслужува да ја препорачам со must see! Има и втор дел снимен 3 години подоцна, тоа утре се глеа...

А таа на Бергман ми е од дамна симната ама никако да ја пуштам, а треба и Фани и Александар...
Fanny and Alexander ako ne se lazam go ima u razlicni formati, ednata mislam deka e uncut i trae preku 3 dobri caasa i kusur.
Gledam mi e, dobar e. Mislam deka ima i skratena verzija, demek podobro bilo skrateno.. ali sepak mislam deka ne e toa toa.

Ne sum gledal nisto od mini seriite, za filmovi i dvajcata mi se pretepani, Bergman mi e duri broj eden reziser.
Moze nedelava..

G

grande-juve

Гостин
Fanny and Alexander ako ne se lazam go ima u razlicni formati, ednata mislam deka e uncut i trae preku 3 dobri caasa i kusur.
Gledam mi e, dobar e. Mislam deka ima i skratena verzija, demek podobro bilo skrateno.. ali sepak mislam deka ne e toa
3 саата е скратената, дајректорс кат е 5 и нешто. Долгата верзија ми е во план, плус ја има и на блуреј :)

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.987
Поени од реакции
37.271
@grande-juve, @MyloXyloto, @wot - а да помогнете: кај да ја „The Kingdom“? Пуштете торент во ПП.

Инаку ги завршив видеата, до пола сум со текстовите од првата недела од курсот. Остануваат уште филмовите да ги изгледам. Ги симнав The Girl with the Dragon Tattoo, In a Better World, Kitchen Stories, Mammoth и Scenes from a Marriage. Ми фали уште мини серијата на Триер, не можам да најдам торент. The Abyss ќе го гледам на youtube. Полека стигнувам да фатам чекор со останатите. :D

EDIT: Ја најдов. OK e! ;) :P

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.665
Поени од реакции
34.114
3 саата е скратената, дајректорс кат е 5 и нешто. Долгата верзија ми е во план, плус ја има и на блуреј :)

Moja greska togas, na pamet zborev. Ja go gledav 3, poso samo od taa najdov blu togas na javnite trakeri.
Pisaj za taa od 5 koga ke ja izgledas, bas me interesira vpecatok. :)

Толстој

екс Бомбастичен
Член од
28 септември 2012
Мислења
11.920
Поени од реакции
11.945
Последно уредено од модератор:

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.401
Поени од реакции
25.259
Инаку ги завршив видеата, до пола сум со текстовите од првата недела од курсот.
Квизот на крајот од неделата ми е малку глупаво направен. Едно прашање е само и може секој одговор да биде точен, и иако има 3 обиди да се земе тестот, при секој обид различен е точниот одговор. Јас направив скор од 0.87 од 1.
Фали малку динамика во курсов, лекцииве се многу кратки и површни, се надевам наредните ќе бидат со некоја подлабока анализа. Гледам во втората недела наместо квиз ќе има пишување есеј.

Член од
23 јуни 2008
Мислења
4.002
Поени од реакции
4.245
https://www.facebook.com/groups/ScanFilmTv/

Има и ФБ група за тие што слушаме предавања, придружете се. Се сложувам со квизот, малку ми е глупо, и се надевам ќе биде подинамично понатаму со курсот. Него ова онака чисто задоволство или се добива нешто на крајот?

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.665
Поени од реакции
34.114

Има и ФБ група за тие што слушаме предавања, придружете се. Се сложувам со квизот, малку ми е глупо, и се надевам ќе биде подинамично понатаму со курсот. Него ова онака чисто задоволство или се добива нешто на крајот?

Stavaat prasanja koi se padnale u grupata? :D *fax referenca*

Inaku da, davale nekoe priznanie.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.987
Поени од реакции
37.271
Па да кажевте за квизот дека е толку лесен, немаше да се малтретирам да разглобувам се до детали. А јас се убив од читање и пишување за историјата на филмот во Данска и Шведска (особено, зошто во Норвешка и Финска немаат до толку развиена кинематографија како во Данска и Шведска). Фаќав забелешки и од предавањата и од текстовите кои беа понудени, освен оние од Wikipedia за шведската, данската и норвешката телевизија кои ми изгледаа како губење време. Имам испишано 15 страници А5 формат и моментално ме боли раката од држење на пенкалото, а во главава си повторувам - „Кој идиот си, Златко“! Одев до такви ситници што дури учев кои филмови биле снимени во Троливуд во Шведска! А на крај глупаво прашање и 1.0/1.0 скор на прашањето.

А не ми текна дека обично секогаш предавањата на Coursera се површни, имајте на ум дека ова сепак не се предавања од УКИМ, туку предавања од универзитети каде ги третираат студентите како полуидиоти - да ги видите предавањата за курсот за Модерната и постмодерната: типот една реченица ја парафразира по три пати и дава примери со животни, ко да предава на основци, а не на академски граѓани.

За идната недела не се замарам толку - повеќе ќе гледам филмови, а помалку ќе читам. ;)

BTW, што планирате да гледате од филмовите? Претпоставувам не може да се изгледа се, има еден куп филмови предложени како обрзувачки за курсот.

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.401
Поени од реакции
25.259

Па да кажевте за квизот дека е толку лесен, немаше да се малтретирам да разглобувам се до детали.
Лани имаше курс The Language of Hollywood и беше многу подобро направен од овој, имаше за задача секоја недела да се гледаат по 2 филма зададени од професорот. Лекциите уште ги чувам во компјутер затоа што беа по 30 до 45 минути негде и професорот детално ги објаснуваше филмовите како Scarface (оригиналниот), Robin Hood (зошто е важен за боите), итн... На крајот имаше еден тест кој можеш да го земеш неограничен број пати и ако имаш над 70 посто скор добиваш сертификат. Убав е и личен така со потпис од професорот. Мојот уште го чувам во компјутер, а сакав да го испечатам и да си го урамам за да се направам фраер демек кога ќе дојдат дома браво џими цар си, да се осеќам поважен дека нешто вредам, ама таа публика не доаѓа кај мене, па уште не сум го испечатил. :D
Како и да е, на Coursera има одлични курсеви од различни области и одвреме навреме се приклучувам на некој (или 2-3 во исто време) чисто колку занимација и ништо повеќе.
Сега и сертификатот е битен како симболична благодарница дека нешто си правел, ама него можеш да го добиеш и без сериозен напор. :D

Член од
26 ноември 2013
Мислења
153
Поени од реакции
181
The Girl with the Dragon Tattoo
Филмот е океј, ама ако те заинтересира приказнава мора да ја прочиташ книгата, не се ни споредува со филмот. Многу добра книга, но како и во поголем дел од филмовите, многу послабо филмско остварување.:)

Kajgana Shop

На врв Bottom