Уфф, а помислив - сум бил единствениот. Не знаш само каква мака ми претставуваше секој обид да склопам кратка рецензија, па затоа го одолговлекував почетокот на истата. Но откако ја прочитав твојата, како да си ми ги прочитал мислите. Девојчето ме нервираше до максимум. Никој не може да ме убеди во тоа дека постои дете кое го сака родителот кој го злоставува. Според мене во целиот филм беше прикажано само едно нешто - малтретирањето на Хашпапи од страна на нејзиниот татко. Ќе речат - ја челичел за да стане силна, како него. Според мене ниту тој беше силен, напротив, добив впечаток како да е најголемиот слабак во филмот, ниту пак такво нешто се постигнува со неговите методи.... Не би сакал повеќе да се задржувам на приказната, таа не ми се допадна 100%!!! Но не е само тоа! Тука се и проблемот со лошите реплики - девојчето звучи како да има 30 години, и да е со факултет; ликовите се навистина иритантни и гротескни, камерата е константно во движење, како да се снима акција, а не драма... и можам да најдам уште еден куп замерки, што значи се на се, се сложувам со твојот поглед за филмот.
Но две работи навистина ми оставија впечаток: првата е Quvenzhane Wallis - девојчето ќе прерасне во навистина добар актер, верувајте ми, имам осет за тоа, многу рано го препознав и талентот кај Saoirse Ronan на времето. За втората, морам да кажам дека не се сложувам со тебе, затоа што мене ми беа навистина интересни елементите на фантазија - ме потсетија помалку на Where The Wild Things Are, а навистина го сакав тој филм!!! Сепак, морам да кажам дека ова е еден од оние филмови кои најверојатно ќе бидат номинирани за Оскар за најдобар филм, но мене нема да ми останат во пријатно сеќавање, а речиси секоја година мора да има по некој таков.
Оценка: 2/10