Го има на саглам снимка? Пошто во кино и да го има во Скопје не ни е достапно на сите. За нас другите ќе останат спојлерите.Io Sono Interista Немаше потреба да ја затвориш темата за Прометеј.Сега кога и официјално е излезен филмот и така навелико ќе се прави дискусија за се во врска со филмот.Освен ако намерата ти е да оставиш тука да се води дебатата.
Заборавив да додадам уште еден тотално европски, нискобуџетен инди филм каде Бардем брилјира. Се вика Mondays in the Sun (Los Lunes al Sol) -- една спора, спокојно и едноставно раскажана приказна за неколку другари, работници на бродоградилиште кои остануваат без работа. Бардем и тука го носи целиот филм.Хавиер Бардем. Мужиште. Глумчина. Ги немам гледано сите негови филмови но според мене Бардем остава печат на секој негов филм без разлика на големината на улогата. Ќе издвојам три.1. The Sea Inside (Mar adentro) на Алехандро Аменабар.Бардем игра улога на квадриплегичар кој се бори за правото да биде евтаназиран. Може да се спори дека приказната (инаку вистинита) има елементи на мелодрама и политички спин. Сепак, според мене, Бардем маестрално го игра ликот на Рамон Сампедро.2. No Country for Old Men на браќата Коен. Бардем игра споредна улога на платен убиец со уникатна фризура и уште поуникатно оружје: пневматски „пиштол“. Актерското мајсторство на Бардем се гледа во неговата способност да ја долови улогата на психопатски убиец со минимални реплики – во филмот не изговара повеќе од три реченици.3. Biutiful на Алехандро Ињариту. Кој бил во Барселона тешко да ќе поверува дека филмот е снимен во еден од најубавите градови на светот. Бардем го игра ликот на Усбал, разведен татко на две деца, губитник, заболен од рак кој од петни жили се обидува да обезбеди нормален живот за своите деца. Повеќеслоен филм кој Бардем го носи на своте плеќи. Негово најдобро остварување.
http://www.hollywoodreporter.com/heat-vision/stephen-kings-be-adapted-by-334899Warner Bros’ adaptation of the classic Stephen King novel It has a director and writer.
Cary Fukunaga, the hot-shot filmmaker behind last year’s adaptation of Jane Eyre, is boarding the project as director and will co-write the script with Chase Palmer, who previously adapted Frank Herbert’s Dune for Paramount
Одлично филмче, едно од подобрите од овој жанр.The holiday
Романтична комедија за релаксација. Кејт Винслент и Камерон Дијаз во главни улоги, несреќни во љубовта ги заменуваат своите домови. Филмов веројатно би требало да се изгледа некаде пред Божик или во кој било период од зимата, но јас го трефнав сега па може се изгуби малце од магијата. Во секој случај, интересна приказна, ни малку патетична. Идилична слика за начинот на којшто треба да се доживее љубовта, спонтано, едноставно и без многу дилеми и размислувања. Нема поуки, нема филозофски прашања за кои би требало да се размислува, има чиста љубов која треба да ги премине сите пречки.
Суптилно се вметнати сцени во кои се слави филмската уметност, носталгијата по некое не толку дамнешно филмско време, можностите што денес ги имаме и квалитетот којшто сепак преовладува и владее над сè останато.
Гледајте го.
П.С. Jude Law е преубав.
значи - у октомври...Го има на саглам снимка? Пошто во кино и да го има во Скопје не ни е достапно на сите. За нас другите ќе останат спојлерите.
Дискутирајте тука ама за спојлери без таг ќе има опомени. Темата не е избришана, штом ќе има DVD rip ќе ја отворам.