Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.120
Поени од реакции
37.610
Life, Animated - одличен! Како тргна, мислев дека ќе ме уништи до крај. Некако го намали темпото од половина филм натаму, но сепак остави одличен впечаток кај мене. До сега од 3 изгледани документарци за 2016 - најдобар!

Член од
23 јуни 2008
Мислења
4.002
Поени од реакции
4.245
Captain Fantastic - фантастичен! :love::love:

Тука некаде со Hunt for the wilder... според приказната но некако повеќе ми се допадна. Виго Мортенсен, децата одлични, ме потсети малку на Little Miss Sunshine, ваљда дека road филмче. Ептен позитивен и feel good, мерак!

Засега со The Pearl Button и Hunt for the wilder.. во топ три за 2016, and it's just the beginning.

Corvus

Latrodectus
Член од
24 јануари 2011
Мислења
4.002
Поени од реакции
15.328
Океј.
Знам дека каснам и дека сега тука се дискутира за најново излезени филмови и актуелни кандидати за Оскар, меѓутоа морам да пишам, сепак е греота ваков филм да остане незабележан.
Како што повеќемината од овде знаат, префрлив на класици последнава недела и не се покајав за одлуката.

Денес го гледав Gone with the Wind. Филмот го ставив на вочлист многу одамна, можеби е првиот филм што воопшто го имав на вочлист откако дознав за имдб, а тоа беше дури и за мене многу одамна. Да не должам, на филмов му се спремав одамна, можеби цели 6-7 години му се токмев ај денес ај утре. Тоа што го дознав, откако го изгледав е дека го направив правилниот чекор што чекав толку време. За вас не знам, меѓутоа јас доколку го гледав на 15-16 години дефинитивно немаше да ми се допадне толку, колку што ми се допадна денес. Филмот бара одредено филмско искуство за да може да се доживее во полн потенцијал. Ние можеме да се расправаме тука до утре за елитизам, ама 4 саати се премногу за личност која што не е колку толку навлезена во филмската уметност, нешто што јас бев пред тие 6-7 години кога ги открив филмот и вредноста која ја има во филмската историја.

Дека го препорачувам тука за сите филмски ентузијасти е несомнено, сепак Скарлет О'Хара е еден од најкултните ликови во филмската индустрија, и греота ќе биде за секој што нема да го погледне. Меѓутоа не би го препорачала како филм со којшто ќе утепате 4 саати од животот и да го гледате ради ред. Gone with the Wind е се освен филм што се гледа ради ред. Gone with the Wind е лектира, a must! Gone with the Wind е а whole new world во којшто треба да влезете комплетно и бескомпромисно.

Be sure to watch it in the right mood, because....it is no more than a dream remembered, a Civilization gone with the wind...

Последно уредено:
Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.187
Поени од реакции
10.204
Ај некој торент во пп да прати од Un soir, un train? Ме заинтересира од списанието и сакав да го погледнам, ама на Замунда го нема, а на рутракер само со руско аудио или катастрофална снимка. :mad:

Џ

Џонтра Волта

Гостин
скандинавски/норвешки
Insomnia
Го глеав овој сега и уште кога видов дека џандарот не може да спие пошто цело време е ден, викам па и Ал Пачино не можеше да спие во Несоницата на Нолан. :D
Малце ми го уби впечатокот и знаев што ќе се деси ама како и да е добар филм, барем се потсетив што и како се дешаваше.
Овој е малце поедноставен и пократок од тој на Нолан, таму малце е поопширно.

Кога го гледав прв пат Инсомнија, тој на Нолан секако немав поима кој е Драган Таневски ама после ова вечерва мислам дека може да се сними и македонска верзија на филмов каде покрај Никола Ристановски во улогата на главниот агент ќе се појави и Драган Таневски како писателот. :D

S

silmarillion

Гостин
Peter Jackson продукција најави почеток на ново снимање на филм по книгата Mortal Engines на Philip Reeve, ваљда вака ќе се вика и филмот. Многу многу steampunk ствари очекувам! :)

devilko

♆ wicked one ♆
Член од
28 август 2014
Мислења
1.904
Поени од реакции
6.199
Perfetti sconosciuti (2016), одличен филм. Какво возење само пружи.
Единствено крајот го утнаа. Т.е не може тоа да се нарече утка, него несофпаѓање на ставовите при пораката која сака да ја испрати режисерот и моето видување.
Баш овој пост го кажува сето она што е "погрешно" во филмот.

Велат, секогаш е подобро да не се мешаш во ништо и да си седиш на страна...
Се согласувам ама не во целост, посебно НЕ кога моралот и праведноста не ти даваат да ќутиш кога гледаш како некој монструм уништува нечиј живот...
Нашето друштво веќе неколку месеци бевме сведоци како еден монструм од Скопје, наш познајник, го уништува животот на наш пријател којшто живее во Австрија со сопругата...Монструмот му се правеше најдобар пријател, му одеше дома во Австрија, јадеше, пиеше кај него, спиеше кај него, се шеташе и пријателот наш му плаќаше илјадници франци сообраќајни казни за неговота луда вожња по Австрија...Монструмов за возврат жената му ја е..е веќе пола година и зад грб му прави најподмолни игри и го искористува со дебели пари...
Цело друштво сме сведоци, имаме и докази и аргументи...Летово дојде во Скопје пријателот и за жал го гледавме во очи и ќутевме како мисири...Не знаевме на каков начин да му кажеме, како ќе не сфати, како ќе реагира (сепак години и години брак се во прашање и најжалосно што на дотичната и ги чува и децата од првиот брак како да се негови...) Човек со добра душа и срце каков не постои...Се плашевме ако наеднаш му кажеме да не му се слоши, удар да не го стрефи и сл...
Заминаа за Австрија...Приказната продолжи...Монструмот беше пак кај него, а ние како неми ќутиме и гледаме...Посебно за четворицата мажи што ни се во друштво, најмногу ме иритираше што они ќутеа и не преземаа ништо...
Монструмот го предупредивме, му кажавме дека знаеме и не го исплашивме...Не направи будали и си продолжи по исто...Вика - ништо не ми можете!
Вчера ми пукна филмот, земав фино лепо телефонот, му се јавив на нашиот пријател и од А до Ш све му кажав, со аргументи со све...
Гласот му растрепери, почна да ми се заблагодарува, кажувајќи дека подолго време и тој осеќал дека нешто се случува...За една недела доаѓа сам во Скопје...
Вистината и правдата ја истерав на виделина и какви сака нека се последиците за било кој...
Што ќе си прави тој со бракот понатаму не се мешам, негова работа си е тоа...Битно ја знае вистината...Му ја должевме оваа вистина!
Вчера од друштвото бев прогласена за жена со неизмерна храброст...
Не можам да гледам како некој уништува недолжен човечки живот и си игра со човечки судбини...
Сеедно. Добро ме освежи филмот, на момент и ме замисли да се преиспитам самиот себе си околу тоа прашање. Нааах. Си останувам при истото. :D

Последно уредено:
Член од
19 март 2011
Мислења
1.432
Поени од реакции
2.543
Perfetti sconosciuti (2016), одличен филм. Какво возење само пружи.
Единствено крајот го утнаа. Т.е не може тоа да се нарече утка, него несофпаѓање на ставовите при пораката која сака да ја испрати режисерот и моето видување.
Баш овој пост го кажува сето она што е "погрешно" во филмот.

Сеедно. Добро ме освежи филмот, на момент и ме замисли да се преиспитам самиот себе си околу тоа прашање. Нааах. Си останувам при истото. :D
Ако сакаш сценарио според вистинска случка, ова може добро да те инспирира... :)

Член од
26 октомври 2012
Мислења
2.535
Поени од реакции
3.362
Барам филм во кој главниот лик напишал книга со која станал познат и многу богат .Мислам дека главна улога john cusack и потоа почнува да губи се полека во животот го имаше пред некој ден на алфа тв ,ама го гледав само 5 мин и многу му се допадна .Во стил на наратор е постојано раскажува самиот главен лик .Знае ли некој кој е филмов ?! Пребарав се живо на интернет неможам да го најдам :mad::mad:.

P

Patience

Гостин
Барам филм во кој главниот лик напишал книга со која станал познат и многу богат .Мислам дека главна улога john cusack и потоа почнува да губи се полека во животот го имаше пред некој ден на алфа тв ,ама го гледав само 5 мин и многу му се допадна .Во стил на наратор е постојано раскажува самиот главен лик .Знае ли некој кој е филмов ?! Пребарав се живо на интернет неможам да го најдам :mad::mad:.
Овој ли?
https://en.m.wikipedia.org/wiki/1408_(film)

Iceboy

Porque somos LOS MEJORES
Член од
23 октомври 2008
Мислења
17.280
Поени од реакции
17.958
Не е со Џон Кјузак ама ај...Croupier.

Член од
12 мај 2014
Мислења
1.172
Поени од реакции
2.783
http://www.imdb.com/title/tt1486192/ ?

Kajgana Shop

На врв Bottom