Фиксна протеза

Mlad_man

Sine Qua Non
Член од
20 април 2007
Мислења
3.475
Поени од реакции
207
Сега не се познава ама ќе видиш за едно 3-4 години и тоа како ќе се познава. До 25-6тата година од животот, забите се цело време активни и шетаат низ устата, најчесто се движат нанапред, особено ако е во процес растот на умниците. Протеза треба да се носи дури ако и за милиметар еден заб ти е накривен, бидејќи се изместува симетријата на забите на двете вилици, а резултатот најчесто е фаќање забен камен, кршење на забите поради нивно триење од неправилен загриз и слично.
Не се будали, јас си ставив протеза само поради еден заб, и тоа 4ка, а ти се мислиш поради два заби и тоа кецовите, ОД ГОРЕ. Под итно кај забарот, ако пак ти јаде трици оди кај друг/а.
Да за шетањето има право дури и за фиксна е правило тоа. На брат ми иако против негова воља му ја извадија фиксната порано и му дадоа мобилна. и после месец дена забот пак се искриви малку. Затоа послушате ги забарите ако речат има уште за носење носете.

glufce

French Toast
Член од
15 јануари 2006
Мислења
827
Поени од реакции
8
Носев и јас фиксна протеза, ми ги вадеа 4ките пред да ми ја стават, ја носев година и пол и ми ја извадија пред точно 4 години.

Не можам да се пожалам, забите ми се добро наместени, но оттогаш носам мобилна само на спиење, бидејќи умниците не ми се пораснати и еве сега едниот почна да се појавува, и само ми кажа докторката да продолжам да ја носам мобилната и најверојатно ќе нема потреба од вадење на умниците.

Само една мала забелешка имам, од лепакот ми останаа како жолтеникави флеки на 2ките и после 4 години полирање на забите на секои 5-6 месеци флеките сеуште се таму. Исти такви флеки имам и на една од 6ките на која ми стоеше прстенот. :icon_conf

E

`EsCaPe`

Гостин
Ја носев едно време мобилна за навечер, ама ми ску*чи тоа пред спиење ритуали све.. И се откажав од носење.. И сеа, иако ми се доста исправени забите, сепак се мислам за ставање фиксна..

Само ме интересира, дали имаат годините врска со ефектот на фиксната протеза? ...

Ај кажете прво ова, па ќе продолжам со прашања :)

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Ја носев едно време мобилна за навечер, ама ми ску*чи тоа пред спиење ритуали све.. И се откажав од носење.. И сеа, иако ми се доста исправени забите, сепак се мислам за ставање фиксна..

Само ме интересира, дали имаат годините врска со ефектот на фиксната протеза? ...

Па до накај 25-6 години, нема некоја голема полемика во врска со ефектот, бидејќи вилицата тогаш отприлика се формира, а после таа граница малку потешко оди исправувањето на забите, ама не е невозможно:)

S

SSS-Stolica

Гостин

стави си ја сеа,после мирно спиј си

Mlad_man

Sine Qua Non
Член од
20 април 2007
Мислења
3.475
Поени од реакции
207
Па до накај 25-6 години, нема некоја голема полемика во врска со ефектот, бидејќи вилицата тогаш отприлика се формира, а после таа граница малку потешко оди исправувањето на забите, ама не е невозможно:)
Абе не знам дали е баш до 25-6 години зошто јас сега скоро ја ставав мојата и ми рече тебе готово веќе ти е готова со формирање. И исто так ми рече бидејќи ми е формирана дека ќе ме боли повеќе на затегање. Ама само болеше кога ми ја ставија после тоа се ми се среди.

Член од
10 август 2008
Мислења
744
Поени од реакции
266
Другарка ми имат фиксни и ја болеше првата недела од ко ги стаде и се ранеше само со кашички и супи (дури и од то ја болеше)
Понекогаш и прает рани на непцана и и се откачвет :vozbud: и и се збират храна мегу железана...... То е то... :baeh:

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
сега нешо во мода гледам се порцеланските протези... т.е. брикетите се бели така да не се познаваат,ама многу брзо се кршат

Ilumious

Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Се кршат и поспоро оди третманот. И јас можев да ставам бесплатно порцелански, мајка ми и татко ми се забари, ама не ставив, најдобри се титаниумскиве. Како метал што може да повлече - никој:)

Z

ZeroStyle

Гостин
И лошо изгледаат. Еден другар има од здравствени причини такви поради алергија и само жица на забите која одвреме-навреме ја снемува и пак се појавува на другиот дел од забот. :S

ReNaTa

-SHY- girl
Член од
1 декември 2007
Мислења
240
Поени од реакции
6
сега нешо во мода гледам се порцеланските протези... т.е. брикетите се бели така да не се познаваат,ама многу брзо се кршат
Не се добри тие. не стегаат доволно, се носат дупло повеќе од обичните фиксни а и 2 пати се поскапи. единствено добро е што не се познаваат многу

Ilumious

Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
А стегааат многу ? :pos:
Па како сакаш да ти се исправат забите ако не стегаат? Јас дури сакам и што е можно повеќе да ми ги стегнат сајлите, што повеќе те боли вилицата, толку поголем ефект има.

Член од
29 јули 2005
Мислења
2.973
Поени од реакции
178
Stega stega pogotovo prvite nekolku nedeli...posle koga odis na kontrola koga ke ti gi stegaat redovno ke te boli ama samo toj den ne e strasno. Samo izdrzi gi prvite 2-3 nedeli :)

Kajgana Shop

На врв Bottom