Феноменот: Раскинување на долга врска, веднаш започнување на нова врска и веднаш брак

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
За да во еден муабет ја процениш личноста треба да си или Чак Норис, или Тим Рот од Lie to me. Кои небулози се тие што демек “у еден муабет можам да проценам што личност е.“ Што ако е срамежлиув типот и нејќе да се експонира? Или пак прави психолошка игра и изиграва енигма за да ќари некоја цура (повеќето се интересираат на вакви)? Све е могуче.
Многу јасно :).

Мене ми се чудни и парови кои со години идат а секој си живее со родителите па ќе се земат и одеднаш бракот не чини.

Додека не живееш со човекот извесен период заедно нема шанси да му ги дознаеш сите мани или доблести, тек тогаш излегуваат на виделина делчиња од карактерот што на прв поглед не се осеќаат.

После им доаѓаат изненадувања како можеше тоа да ми го направи, епа можел/а кога не си го/ја проценил правилно :).

Член од
1 јули 2011
Мислења
51
Поени од реакции
8
Имав многу долга врска која заврши пред некое време. Немаше некоја посебна причина туку едноставно снема муабет и чуства. Сепак неможе се да исчезне, па сакав барем да останеме во пријателски односи, да имаме едно здраво ко ке се сретниме на улица. Ни тоа не го добив. Работите биднаа шо биднаа таа си "продолжи" понатака. За само 1 месец таа успеа да заборави врска долга 7 години. Ај и тоа некако ке го разберам, снема љубов, се заљубила во друг итн.
Ама никако неможам да разберам секој ден излегување по клубови и пијанење до сабајле без разлика дали е викенд или не? Прочитав многу добар коментар во контекст : "Денешните девојки наместо да наликуваат на нивните мајки, тие наликуваат на нивните татковци". Ми треба некое размислување од девојка за да го сфатам ова понашање????
Секоја долга врска оди до тој степен досада и немање веќе муабет.Оти тоа сепак е долг период.:(
Тоа што не ти кажува веќе здраво е логички.Веќе нема што да се каже.
Ти штом очекуваш здраво очекуваш и да ти се врати или некаков знак дека уште има надеж за вас?
Причините за раскинувањето само вие си ги знаете.
Но според мое мислење она што почнала да излага и да пие како што ти кажуваш,многу зависи од тоа вие каква врска сте имале.
Сигурно сте имале затворен тип на врска моја претпоставка.
Тоа во врската и фалело.Посебно излагањето.Може сте дошле до ситуција на гушење во врската,а не убави моменти.
Затоа во долга врска се оди или на брак па да се продолжи со некои убави моменти како дете итн. или се раскинува.
Трето нема.

Despot

ВОЈВОДА
Член од
25 септември 2008
Мислења
507
Поени од реакции
288
Секоја долга врска оди до тој степен досада и немање веќе муабет.Оти тоа сепак е долг период.:(
Тоа што не ти кажува веќе здраво е логички.Веќе нема што да се каже.
Ти штом очекуваш здраво очекуваш и да ти се врати или некаков знак дека уште има надеж за вас?
Причините за раскинувањето само вие си ги знаете.
Но според мое мислење она што почнала да излага и да пие како што ти кажуваш,многу зависи од тоа вие каква врска сте имале.
Сигурно сте имале затворен тип на врска моја претпоставка.
Тоа во врската и фалело.Посебно излагањето.Може сте дошле до ситуција на гушење во врската,а не убави моменти.
Затоа во долга врска се оди или на брак па да се продолжи со некои убави моменти како дете итн. или се раскинува.
Трето нема.
За ова последново си во право. :) Зато и раскинавме. А иначе немав врска од затворен тип. Јас имам големо друштво и нон стоп излегуваме заедно.
Јас не сакам да ми се врати, ставен беше крајот. Немаше шанси да функционираме во брак така.
Јас сум крив зошто секогаш попуштав и таа си се научи така :confused:.
Мое единствено логично објаснување е дека и се здосадило од грав :D.
И друго нешто што е 99% точно, колку повеќе гледаш некого и чуваш ко крал/кралица, се повеќе тој/таа те гази.
Нема врска. Фала шо ме исчитавте.

Terebellum Sagittarii

Несопирлива
Член од
25 јули 2007
Мислења
1.194
Поени од реакции
578
За ова последново си во право. :) Зато и раскинавме. А иначе немав врска од затворен тип. Јас имам големо друштво и нон стоп излегуваме заедно.
Јас не сакам да ми се врати, ставен беше крајот. Немаше шанси да функционираме во брак така.
Јас сум крив зошто секогаш попуштав и таа си се научи така :confused:.
Мое единствено логично објаснување е дека и се здосадило од грав :D.
И друго нешто што е 99% точно, колку повеќе гледаш некого и чуваш ко крал/кралица, се повеќе тој/таа те гази.
Нема врска. Фала шо ме исчитавте.
Me изнасмеа со болдираново:)
Не мора да значи дека е тоа. Сте раскинале оти не ви одело, оти не била среќна, оти можеби и сексот(гравот) не чинел, а ти не си правел нешто што таа сака.
Твоето постојано друшво и излегување со нив, не значи дека нејзе и било забава. Можеби и требало време да излегува со нејзини другарки, без тебе. Не дека ќе те изневерела, ама стегите барем неколку саати ќе ги нема.
А иначе и јас сакав да си продолжиме со бившиот со здраво, и како си, ама тој не сакаше.
Нешто фалело, не си ја чувал како кралица, туку сте биле заедница каде едниот повеќе вложува, или пак мислиш дека се си вложил од себе. Жените бегаат од врската кога не се доволно почитувани, сакани, галени и сексани како што сакаат:)
Така што види кај си утнал, и друг пат не така:)
А можеби и фактот дека на почетокот на врските парот сеуште се запознава и имаат живци да си се восхитуваат, па така мажите повеќе од претхидниот долг партнер сега икажуваат чувства, восхитеност, се трудат во сексот, а нели и прва фаза заљубување е таква, па жената си помислува дека ете нашла одличен партер.Се мажи за два месеца.

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.163
Поени од реакции
25.866
Жените бегаат од врската кога не се доволно почитувани, сакани, галени и сексани како што сакаат
:)

А (од)кога ќе ги добијат тие процедури, бегаат уште повеќе.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Me изнасмеа со болдираново:)
Не мора да значи дека е тоа. Сте раскинале оти не ви одело, оти не била среќна, оти можеби и сексот(гравот) не чинел, а ти не си правел нешто што таа сака.
Твоето постојано друшво и излегување со нив, не значи дека нејзе и било забава. Можеби и требало време да излегува со нејзини другарки, без тебе. Не дека ќе те изневерела, ама стегите барем неколку саати ќе ги нема.
А иначе и јас сакав да си продолжиме со бившиот со здраво, и како си, ама тој не сакаше.
Нешто фалело, не си ја чувал како кралица, туку сте биле заедница каде едниот повеќе вложува, или пак мислиш дека се си вложил од себе. Жените бегаат од врската кога не се доволно почитувани, сакани, галени и сексани како што сакаат:)
Така што види кај си утнал, и друг пат не така:)
А можеби и фактот дека на почетокот на врските парот сеуште се запознава и имаат живци да си се восхитуваат, па така мажите повеќе од претхидниот долг партнер сега икажуваат чувства, восхитеност, се трудат во сексот, а нели и прва фаза заљубување е таква, па жената си помислува дека ете нашла одличен партер.Се мажи за два месеца.
Обично сум на страната на жените и ми е глупо вака кога генерализирам, но според твоево кажување само жените се цвеќе за мирисање, а целиот бед во врската доаѓа од страната на мажот. А што кога мажот ја чува како кралица или барем се труди на најдобар можен начин да го прави тоа, а жената едноставно нејќе да си погледне подалеку од носот. Да бидеме реални во секоја врска постојат проблеми, тие проблеми можат да бидат решени само од двајцата партнери доколку има воља, разбирање и љубов. Доколку само едниот партнер се труди околу проблемите, а другиот само знае да покажува со прст и да обвинува, тогаш тоа е осудено на пропаст. Не можеш да бидеш со некој кој свесно решил да те уништува и ужива додека те гледа како се мачиш, јас не верував дека постојат такви садисти ама сега и тоа како верувам.

I

indigo child

Гостин
Муабетов го праев со мајка ми пред саат време и ме убеди дека 2-3 месеци ти се дости за да дознаеш дал ќе биде брак од една врска или не.
Иако не ми се обрати мене ќе си кажам мислење.

Во право си дека од еден муабет можеш да процениш одредени работи како на пример интелигенција, елоквенција, едукација и дел од карактерот ама да процениш во душа и карактер некој каков е ти треба многу повеќе од еден муабет.

Дали сте пак компатибилни за сериозна врска без 6 месеци заеднички живот нема шанси да процениш, тука излегуваат на виделина одредени особини кои секој за 3 саата во денот може да ги сокрие или да ги маскира ако сака.
Ја бев на став дека брак без најмалце 2 години врска пред тоа (предходно бев на став 5-6 години врска) не го бива.
Мајка ми пред саат време, успеа да ми објасни преку милијарда примери дека душата не е битна. Нит љубовта. Одма се глеа кој брка жени, кој не. Одма се глеа кој заработуе пари кој не. Одма се глеа кој е прост, кој не. Одма се глеа кој е marriage material, кој не. итн.
Дал ме сакал или не, ама нема никаква врска со тоа дали ќе ме извара или не. Утре ден некоја друга ќе засака.
Битно е да осеќаш едно пријатно чувство на сигурност и дека си припаѓате еден на друг.
Ако го има ова, ќе си умрете заедно ^^

А сеа, на темава, шо глупости се тоа врски по 12 години, не разбирам, прво, ама ај...
Врска после долга врска? И добро де, шо? Се фатиле тие на 17, иделе 12 години, женската напраила 29, коа ќе раѓа деца, ги фаќа страв. Нормално дека ќе се мужи што побрзо -.-
Али тоа само кретени праат. Ја нејќум.

Despot

ВОЈВОДА
Член од
25 септември 2008
Мислења
507
Поени од реакции
288

Браво за ова. точно 100 %. Колку по индиферентно се понашаш со девојка, то појќе ќе трча таа по тебе.
Докажано и можам студија да напрам да за то :cool:. И јас не верував ама осетив на моја кожа.
Сеа девојките можат да коментираат дека не е така, ама тоа доаѓа импулсивно од внатре. Не од разумот.
То е ко некој нагон. Девојките секогаш се палат на т.н. "Лоши момци". то е нешо слично ко ние машките шо се палиме на цицки големи :P.

Мене ми се удри од глава то шо секогаш попуштав и бев трпелив.
Ама зато од сеа „Само оштро и на прва“.;)

B

Borg_Drone

Гостин
Браво за ова. точно 100 %. Колку по индиферентно се понашаш со девојка, то појќе ќе трча таа по тебе.
Докажано и можам студија да напрам да за то :cool:. И јас не верував ама осетив на моја кожа.
Сеа девојките можат да коментираат дека не е така, ама тоа доаѓа импулсивно од внатре. Не од разумот.
То е ко некој нагон. Девојките секогаш се палат на т.н. "Лоши момци". то е нешо слично ко ние машките шо се палиме на цицки големи :P.

Мене ми се удри од глава то шо секогаш попуштав и бев трпелив.
Ама зато од сеа „Само оштро и на прва“.;)
Искрено не ми се навлегува во поголема дискусија во врска со ова, но обично тие девојки што го прават тоа на крај завршуваат фатално.Мислам не ме разбирај погрешно, не фатално во смисла на „трагичен крај, си го одзема животот со гума за бришење така што се избриша самата себе си“ туку фатално во смисол на разочарани, депресивни од тоа што ги напуштил или изневерил нивниот дечко (кој бил лошото момче патем) бла бла бла!!
Инаку што се однесува до темата многу мислења прочитав и сепак, мислам дека ако нема некоја ептен добра причина за раскинување дека нема потреба од такви погрешни чекори да се стави крај на некаква врска или пак на некого со кого си бил толку време, си делел ист кревет со него, слични навики на живеење и.т.н.Не можеш ти тој да го споредуваш со некого кого си го запознал 2 месеци.Со овој/оваа си останал/а повеќе години и посигурен човек е, тука знаеш дека имаш некаква сигурност а ваму????Еве како што спомна една членка, раскинала таа нејзина пријателка со нејзиниот дечко со кој одела повеќе години; запознала некој со кого одела 2 месеци и на крај направиле бебе и што???Се развеле на крај.Па да ти ебам животот каде моето дете ќе ја гледа својата мајка пример на километри оддалечена од мојата куќа!!!Тоа ми е поенатата!Пак фатален крај.....
.Ако има ептен добра причина ок, тогаш да ако не тогаш нема потреба од такви чекори.
Не сум се нашол во ситуацијава но доколку се најдам би го сторил тоа.Ако сум ја нашол во некоја веќе сигурноста тогаш зошто да барам друга?Зошто одреден период ми здосадило со долгогодишната партнерка (така ќе испадне на крај работава) ?
Абе ајде......

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Муабетов го праев со мајка ми пред саат време и ме убеди дека 2-3 месеци ти се дости за да дознаеш дал ќе биде брак од една врска или не.

Ја бев на став дека брак без најмалце 2 години врска пред тоа (предходно бев на став 5-6 години врска) не го бива.
Мајка ми пред саат време, успеа да ми објасни преку милијарда примери дека душата не е битна. Нит љубовта. Одма се глеа кој брка жени, кој не. Одма се глеа кој заработуе пари кој не. Одма се глеа кој е прост, кој не. Одма се глеа кој е marriage material, кој не. итн.
Дал ме сакал или не, ама нема никаква врска со тоа дали ќе ме извара или не. Утре ден некоја друга ќе засака.
Битно е да осеќаш едно пријатно чувство на сигурност и дека си припаѓате еден на друг.
Ако го има ова, ќе си умрете заедно ^^

А сеа, на темава, шо глупости се тоа врски по 12 години, не разбирам, прво, ама ај...
Врска после долга врска? И добро де, шо? Се фатиле тие на 17, иделе 12 години, женската напраила 29, коа ќе раѓа деца, ги фаќа страв. Нормално дека ќе се мужи што побрзо -.-
Али тоа само кретени праат. Ја нејќум.
Дали е некоја девојка материјал за брак ми се доволни 3 излегувања ама дали е материјал за УСПЕШЕН брак е тоа без месеци заеднички живот нема шанси да познаеш :).

Не ја сфаќам мајка ти како тоа душата и љубовта не биле битни, може ако си спремна да правиш тешки компромиси (ко пред 100 год што се зимале и знаеле тоа е тоа, нема развод и ќе трпиш ако не ти чини) и да се задоволиш само со чувството на сигурност, такви бракови имаш милион ама затоа имаш и милион варања и се повеќе разводи.

Дали ќе те извара зависи и те како колку те сака (односно колкав компромис направил со тебе што нормално нема да ти каже) и од карактерот, некои ќе те извара дека е појако од него (таков е у душа) а некој нема да те извара, не вараат сите кои имаат прилика :).

Другото ти е ок, долга врска по 12 години без деца, јасно ќе си здосадат кога не напредуваат во врската туку си ја сфатиле како навика, после се ствара емоционална празнина и се пополнува со првиот следен што ќе налета.

VoniVaraS

Искусен :)
Член од
20 април 2009
Мислења
543
Поени од реакции
328
Врска започната на 17-18 години, да трае и 5 години според мене не препорачливо да заврши со брак. Влезени во врска незрели, заднички созреваат а на почетокот на врската воопшто и не биле свесни за тоа што ги чека во иднина и како ќе се распоредат коцките во животот. Младешката “љубов“ и занесеност не се реални. Додека се без грижи младите, мама и тато обезбедуваат се, лесно е да се “сакаш“ и забавуваш. Врската што се состои од гледање неколку пати неделно и тоа претежно излезени во град со друшто и сл. нема никаква доприна точка со врска (брак) која што се состои од секојдневно заедничко живеење и обезбедување самостојно пари и услови во кои што ќе живеат двајца а потоа и со деца нели нормално.
Заглавувањето во долгогодишна врска од ептен млад носи многу проблеми. Несигурност и постојано преиспитување на одлката дали е добра или не. Немате одговор на прашањата:
Дали е тој/таа вистинската. Не сте биле подолго се некој друг.
Дали доволно прожиеваеав. Цитат од една девојка „Јас со пробан само еден к*р несакам да умрам“
Ок еден к*р секако не е доволно како животно искуство но секако се поставува прашањето - Колку к*ра треба да се пробаат за да знае дека сте го нашле вистинскиот? :)
Истово прашање важи и кај машките само што машките нели сите се ебачишта и сите имаат пробано доволно п**ки (незна им се број :P) па не се осудуваат гласно да го постават ова како проблем.Решение на овој “проблем“ во модерново време е свингерството, ако некој е доволно либерален по тоа прашање. (Јас сум старомоден тип и ова ми е неприфатливо.)
Има примери на успешни бракови започнати и на млади години, но во ДЕНЕШНО време ваквите бракови во многу голем процент завршуваат со развод и со еден куп проблеми кои што цел живот остануваат како багаж.
Започната врска во позрели години над 25 или еве да речеме 27-28 многу побрзо напредува и по поминати 5-6 месеци заедно многу е логично да заврши и со брак, ако двајцата си одговараат. Врската во позрели години започнува со заедничко пиење кафе, па многу брзо се случува и секс, односно многу брзо започнува заедничкиот живот, кога си заедно со партнерот од после работа до идење на работа. Што не е случај во предходно опишаната младешка врска. Запознавањето во суштина и навикнувањето еден на друг се одвива многу побрзо и е со многу поточни вредности односно тоа е запознавање на веќе изградени личности, со ставови и цели. Врска започната на 27-28 или повеќе години, неможе да биде долга врска, односно до 1 г. максимум. Или ќе се земат или многу брзо ќе се види колку е саатот и ќе се разделат.
Според мене и според се ова предходно што го неведов раскинувањето на долгогодишна врска започната во тинејџ години а потоа ако запознаеш соодветен партнер во позрелите години да стапиш во брак и не е некој феномен туку нај нормална работа. Долгогодишната врска во тинејџ годините те заштитува од многу пороци и негативни појави што можат да ти се случат а одлуката за брак треба да се донесе кога навистина се исполнети одредени услови.

Е сега да ви раскажам за еден случај кој за мене е навистина феномен и никако не можам да најдам соодветни одговори на некои прашања.
Дечко и девојка се запознаваат на факс, заедно се 3-4 години до дипломирање. Дечкото се вработовува и веќе почнуваат да живеат и заедно во станот од дечкото.
Девојката останува трудна и решаваат да прават свадба. Свадбата е во сабота, девојката во средата одлучува да абортира (n)(трети месец) мажот дознава во петок и мора цел ден после да се јавува по поканетите гости за да ја откажува свадбата.
Девојката за неполн месец се мажи за друг и за неполна година си има дете со другиот. Дали се сеуште заедно појма немам.
Прашање 1. Ако несакала да се мажи за дечково, зошто си дозволила да затрудни и после без да го праша да го абортра детето два дена пред свадба? Ако не сакала да има дете како тоа после со другиот веднаш пак има дете?
Прашање 2. Ако овој вториов бил подобра прилика, дали бил присутен и предходно или го запознала недела дена пред свадбата со првиов?
Прашање 3. Кој (не)карактер треба да си за да го направиш ова?

Pravnice

The Don
Член од
15 ноември 2007
Мислења
2.462
Поени од реакции
1.433

Или во превод, кога ќе осети девојка дека те добила целосно губи интерес. Колку си во право човече не си свесен.
Ама и кај машките е така, тргнувам од себе и пред се тоа е карактеристика за до 24-25 години. После тоа се мења и перцепција за врска и се, едноставно ти е здосадено мењање партнери а и поинакви работи бараш во врска.

Член од
15 мај 2010
Мислења
286
Поени од реакции
332
Мммхххх муабетов како кец на десетка.

Една моја пријателка искачаше со дечко и нешто повеќе од две години. Таа апсолутно го обожава типот. Цело време збори за тоа како се лудо заљубени. Секој ден тие беа заедно и често одеа на долги патувања итн. Таа е 27 и во последно време почна да ми кажува како сака да се сврши и како тоа неможе да чека засекогаш. И така, со математичка прецизност таа му даде на нејзиниот дечко ултиматум преправен во форма на прашање.

Каде оди нашава врска?

Не и се допадна одговорот и го остави истиот ден. Си ги спакува работите и пуф ја снема. За помалку од 3 месеци подоцна таа е во сериозна врска со нов дечко. Ќе се пресели кај него оваа недела. Планираат да се свршат па да се венчаат. Дури има муабет дека на пат е и бебенце.

Што се случи?

Жените се тешки кога станува збор за нивните агенди и тоа што го сакаат. Им го признавам ова. Они едноставно не се заебаваат со вакви работи. Без разлика колку мислиш дека си кул, во врската никад не е мажот у прашање. Мажите треба да сфатат дека само затоа што женската сака да се пресели кај тебе, или да се омажи со тебе не значи дека те сака највеќе. Ти уопште не си специјален за нејзе.
Абе се убаво примеров.
Ама сите жени ставање во еден кош,или пак сите мажи,едно од работите што најмногу ме ужаснува.
Ете јас поминав до првата раскрсница на овој таканаречен феномен,па ни прашав каде оди нашата врска,ниту се омажив а врската заврши.
Значи не се сите жени,па ни мажи исти.
Бог да чува,има секакви луге,да не си им во кожа на сите.
Тек само тогаш ке знаеме кој и зошто се одлучил токму на таков чекор.
Се друго е наша претпоставка

Член од
23 јуни 2013
Мислења
132
Поени од реакции
244
Од страв да не им отиде возот.
Обично во долгра врска очекувањето е дека тоа е тоа, евентуално ќе завшри со брак. На тоа додај ја Македонската тенденција на "го следам и правам тоа што го сакаат и очекуваат сите од мене а не тоа што јас го сакам" и ете ти.
Иделе неколку години, едниот или двајцата очекувале брак, се спукуваат...имаат веќе солидно години. Во наредната врска скокаат како да ги брка оној терминатор џандарот од терминатор 2 и го избрзуваат бракот, па после гледаме разводи нефункционални семејства и курци.
Се е тоа од тој пусти страв.
Потпишувам. Инаку тој страв едноставно покажува, каква личност си. Kако си раснел, како те воспитале(ако воопшто), како сам си се воспитал, колкав интегритет имаш како личност и кое ниво на самопочит. Типично малограѓански. Ферманот-регистрацијата е како рецепт за среќен живот. А, кога ќе избијат разликите, нервозата и самобендисаноста, чукај си ја главата.
Зошто за се' се жените криви па и за ова? Познавам многу мажи кои по раскинување на долга врска, влегле во нова и после 2-3 месеца стапиле во брак, а нивната екс девојка немала ни д од дечко, а не па брак.
Иначе и мене овој феномен ми е крајно несфатлив. Додуша јас неможам ни да ги разберам особите кои одма после прекин на врска влагаат у нова врска, пошо ги учеле дека клин со клин се вади- драпај си таквото, ама па ова ми е ептен бљак. Како може некој со кој до вчера сте кроеле планови за иднина, имало чувства, емоции, сте граделе врска на некои си за вас цврсти темели, денес поради некоја си причина одма да го замените за нов, толку да цвета љубовта и по 2 месеци врска да му кажете да? :tapp:
Не ми е јасно, зошто некои личности се толку безобразни, лицемерни и себични (у стил ниту ја јадам коската, ниту давам некој друг да ја јаде) кога ќе забележат дека љубовта веќе избледува, зашо сеуште го малтретираат партнерот да остане со нив?
Па кажи бе говедо едно, не чувствуваш ништо кон партнерот, си се оладил, кажи му човечки. А не оп-троп, ја ојдов за друг/а :pipi:
Не можам да ги сфатам оние кои рипаат одма у нова врска, а и прашање е колку таа врска не траела додека биле во врска со партнерот на кого му раскинуваат. Е, од такви ми се повраќа.
Ова ми е актуелно лично ама во обратна насока. Тоа не потврдува дека жените се криви де, ама мислам дека се поактивни. Мажите кога цврсто се врзуваат се по моногамни. Жените повеќе ја имаат таа „клеопатранска“ способност да манипулираат и заведуваат од интерес. Довербата и чувствата жените ја даваат во големи дози, но, селективно и секогаш имаат скриени агенди., додека мажите кога го прават тоа се поискрени и посветени. Затоа и мажите потешко забораваат и простуваат. Тоа, како по долга врска за кратко време луѓе влегуваат во врска и брак, ти зборува какви се лицемерни створенија се некои луѓе и дали воопшто имаат систем на вредности. Мене ме чуди друг феномен. Тоа вулгарно кажано ти се вика „глумење лудило“ и го сметам за психопатолошко-шизофренично однесување. На кој начин наеднаш овие ја доживуваат таа „епифанија“ во новата врска за толку кратко време? Наеднаш, искрените чувства шо си ги имал спрема некој ги пренасочуваш онака механички, одштекаш и приклучиш. За само неколку дена љубовта „расцветува“, се наоѓаат сродни душите, се кројат плановите за месец дена и чорба. Како функционираат овие луѓе? Кога видиш каква способност имаат да си го променат лицето, е зачудувачки. Едноставно не ги препознаваш. Нема шо да препознаеш затоа што тоа не се тие, нити пак знаат што се нити ќе бидат некогаш нешто. Тури ја новата маска прочитај си ја улогата и глуми лудило..
Кога видиш со која брзина и со кого стапуваат во брак, јасно ти е дека се очајни и само бараат материјална сигурност. Емоциите, љубовта и сл. се само реквизит. Посебно жените, многу вешто ги користат за постигнување на целта.
Голем дел од мажите, од друга страна, кој и да е, колку и да му е големо егото, критериумите, интегритетот, секогаш ќе мисли со долната глава, кога е жена во прашање. Дури и кога е доволно паметен, прониклив и сомничав, пак ќе си најде самооправдување да се потчини. Контрапунктот на Клеопатра-Марк Антониј.
Денес критериумите за врзување се отидени на толку ниско ниво, што е битно само да се најде „материјал“ за брак, другото се занемарува. Тоа е рецептот за новата „љубов и среќа“. Се друго отишло во виорот.

Член од
27 август 2012
Мислења
1.024
Поени од реакции
2.539
Денес баш чув една ваква прича...Не знаев како што се земале до сеа..Значи дечкото имал долга врска може 10 год..и отишол со мајка му да ја побараат за жена девојката кај нејзините...Иначе од Скопје е, и не се дешава ова у некое село него околу центар...И нели све вечера муабети и луѓево рекле неможе да ја зимаш немаш стан,живееш со мајка ти!(иначе 70м2 станов близу Центар) КУПИ СТАН ПА ТОГАШ ќе живеете. И овој и рекол на мајка му као собирај се идеме дома...И нормално ја баталил пошто на што личи тоа условување ко 15 век! И се разочарал јако, и почал да пие и лудува така неколку месеци...И запознава девојка идат месец дена се зимаат за 2 месеца и одма после дете.....Иначе и таа била у долга врска 9год ко него.....Но он рекол сеа ќе се земам од ИНАТ! И така запнал ваљда и првата која му наишла се решил...
Исто и тетка ми имала дечко врска 9год. Овој сакал у друг град да живеат, оваа нејкела, се растуриле и одма нов човек и за 3 месеци склопија брак.....Има многу вакви примери..

Значи искрено не го разбирам овој феномен ..Но се дешава често. Прво не разбирам што губеле време 10год врска? А не се сигурни дека ќе се земат..Барем да живеат заедно се верат..незнам чудно е све тоа со долгите врски што се влечат воопшто.....Видиш не бива нејќе иднина со тебе иди даље не се мачи....

Kajgana Shop

На врв Bottom