ФАКУЛТЕТ или КУРС за ДОБАР ПРОГРАМЕР?

Член од
26 јануари 2009
Мислења
8.321
Поени од реакции
9.767
Абе прво нешто што фирмиве го гледаат фирмиве за да се одлучат да те побараат е искуството и сертификати добиени од некаде, ако немаш ништо запишано нема ни да имаш повратен одговор во најголем дел од случаите, освен ако немаш диплома од финки па да се подразбира дека си учел тоа.
Не дека човек ќе научи нешто многу на тие академии за разлика од видео туторијали, но ете ги вреднуваат, како што викаат папирот вреди без разлика дали знаеш нешто или не.
Најпаметно е учење на бекенд. Некој фрејмворк како .нет и јазици како C#, php, javascript
Најбитно е на интервју што ќе напраиш, па ако сакаш и со средно вечерно биди.
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
10.490
Поени од реакции
10.462
Најбитно е на интервју што ќе напраиш, па ако сакаш и со средно вечерно биди.
А за да стигнеш до интервју? Еден од 10 дали ќе те викнат кога немаш искуство, сетификат или пракса.[DOUBLEPOST=1559212576][/DOUBLEPOST]
Зошто мислиш дека бекенд е попаметно од фронт енд? Повеќе работа може да се најде со бекенд ? Гледам дека побарувачката за фронт енд е голема, (react, angular итн,).
Секој тоа учи, реакт ангулар, не е лошо да ги знаеш, но пред се треба да знаеш јаваскрипт пошто нели и двата се фрејмворци на јаваскрипт.
 
Член од
26 јануари 2009
Мислења
8.321
Поени од реакции
9.767
А за да стигнеш до интервју? Еден од 10 дали ќе те викнат кога немаш искуство и пракса.
Пак грешка, јас со нула искуство, со нула пракса, со нула факултет, нула посетени курсеви и апликација што имав напраено у ларавел на 6 интервјуа ме викнаа. А знам и за еден што дојде за фронтенд позиција у фирма со околу 10 години искуство (бар по негови зборови), активно работи ангулар, немаше абер од објектно ориентирано програмирање (теоретскиот дел), патерни итн и не го примија.
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
10.490
Поени од реакции
10.462
Пак грешка, јас со нула искуство, со нула пракса, со нула факултет, нула посетени курсеви и апликација што имав напраено у ларавел на 6 интервјуа ме викнаа. А знам и за еден што дојде за фронтенд позиција у фирма со околу 10 години искуство (бар по негови зборови), активно работи ангулар, немаше абер од објектно ориентирано програмирање (теоретскиот дел), патерни итн и не го примија.
Па тоа и со детево погоре зборам, тие ствари фронтенд секој ги учи и конкуренцијата е масивна, а Ларавел кој е фрејмворк на php дали 10% од нив слушнале за него, затоа може и ти било полесно да се пробиеш.
Мене мислам мн ми е грешка што се фокусирав толку на нив место да учев C# за .нет. Баш пред некој ден аплицирав за .нет и ми врати дечкото, му кажав што знам но ми вика, мора да имаш бар основно знаење од C# за да те примиме, условите беа добри и тоа за пракса.
 
Член од
26 јануари 2009
Мислења
8.321
Поени од реакции
9.767
Па тоа и со детево погоре зборам, тие ствари фронтенд секој ги учи и конкуренцијата е масивна, а Ларавел кој е фрејмворк на php дали 10% од нив слушнале за него, затоа може и ти било полесно да се пробиеш.
Мене мислам мн ми е грешка што се фокусирав толку на нив место да учев C# за .нет. Баш пред некој ден аплицирав за .нет и ми врати дечкото, му кажав што знам но ми вика, мора да имаш бар основно знаење од C# за да те примиме, условите беа добри и тоа за пракса.
Да основата е јазикот, фреjмворците ти се абстракција која ти овозможува некоја генеричка функционалност при пишување на код и ќе ги мењаш како те шифтаат од проект на проект. Тоа што имав проект у Ларавел не значи дека работев во Ларавел откако ме примија. :) Да во експанзија се јс фрејмворците, не ти е штета што си учел и не прекинувај, колку повеќе технологии разбираш и работиш толку повеќе вредиш.
 
M

mathersbe

Гостин
Па тоа и со детево погоре зборам, тие ствари фронтенд секој ги учи и конкуренцијата е масивна, а Ларавел кој е фрејмворк на php дали 10% од нив слушнале за него, затоа може и ти било полесно да се пробиеш.
Мене мислам мн ми е грешка што се фокусирав толку на нив место да учев C# за .нет. Баш пред некој ден аплицирав за .нет и ми врати дечкото, му кажав што знам но ми вика, мора да имаш бар основно знаење од C# за да те примиме, условите беа добри и тоа за пракса.
Фала ви, вреди многу мислење вака на некој што веќе искусил нешто.
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
10.490
Поени од реакции
10.462
Фала ви, вреди многу мислење вака на некој што веќе искусил нешто.
Учи работи што се бараат на пазарот но не се популарни за учење. Немој да идеш кај што иде стадото овци него биди поинаков.
 
M

mathersbe

Гостин
Учи работи што се бараат на пазарот но не се популарни за учење. Немој да идеш кај што иде стадото овци него биди поинаков.
Па реално така и гледам, моментално го учам MySQL, имам некоја основа за C# па најверојатно ќе продолжам таму после SQL а и мислам дека тие заедно одат добро во пакет.
 
Член од
14 јануари 2015
Мислења
6.075
Поени од реакции
8.449
Па реално така и гледам, моментално го учам MySQL, имам некоја основа за C# па најверојатно ќе продолжам таму после SQL а и мислам дека тие заедно одат добро во пакет.
C# + Mssql, ne so mysql од мене совет.
 

Down

Stoned Jesus
Член од
4 мај 2012
Мислења
1.336
Поени од реакции
1.833
Ако више имаш основа, зборам добро да разбираш еден јазик и фрејмворк дали се исплати да се иде на курсевите од Сивус и остала багра? Дали стварно наоѓаат работа или само пракса? Пракса можам и сам да си најдам али гледам да сменам карирера не ми одговара пракса.
 
Член од
14 јануари 2015
Мислења
6.075
Поени од реакции
8.449
Ако више имаш основа, зборам добро да разбираш еден јазик и фрејмворк дали се исплати да се иде на курсевите од Сивус и остала багра? Дали стварно наоѓаат работа или само пракса? Пракса можам и сам да си најдам али гледам да сменам карирера не ми одговара пракса.
Јас не би одел, од ова што гледам во моментов на пазарот како прво ти треба да почнеш некаде за да собираш искуство оти без искуство не те ни бараат на интервју поголемиот дел, или втора опција да седнеш самиот и да изработиш во одредена технологија некој посериозен проект, закачи го на гитхаб или направи некоја страна ако си со веб, дигни ја, стави линк во CV и ти гарантирам повеќе ќе привлечиш внимание со тоа отколку со тоа пусулчето од академиите, како и да е и во двата случаеви мораш основите да ги научиш самиот дома.
За програмирање ти треба време и посветеност, имаш милиони курсеви на интернет, почни си со SQL ќе ти треба секако и добар е за почеток за логика, па продолжи со некој курс за основи на алгоритми и архитектура, па основи на објектно ориентирано програмирање, а потоа некој од јазиците кои се најкористени и најбарани: C#, javascript, php,python, java, html, css ако работиш со веб не ти ги ни спомнувам, тие мора да ги научиш, а кој фрејмворк ќе го одбереш тоа е отом потом, прво научи ги основите после лесно се учи фрејмворк и мислам дека во зависност од барањето на проектот ќе се свичнеш од еден на друг и така ги има еден куп.
 

Down

Stoned Jesus
Член од
4 мај 2012
Мислења
1.336
Поени од реакции
1.833
Јас не би одел, од ова што гледам во моментов на пазарот како прво ти треба да почнеш некаде за да собираш искуство оти без искуство не те ни бараат на интервју поголемиот дел, или втора опција да седнеш самиот и да изработиш во одредена технологија некој посериозен проект, закачи го на гитхаб или направи некоја страна ако си со веб, дигни ја, стави линк во CV и ти гарантирам повеќе ќе привлечиш внимание со тоа отколку со тоа пусулчето од академиите, како и да е и во двата случаеви мораш основите да ги научиш самиот дома.
За програмирање ти треба време и посветеност, имаш милиони курсеви на интернет, почни си со SQL ќе ти треба секако и добар е за почеток за логика, па продолжи со некој курс за основи на алгоритми и архитектура, па основи на објектно ориентирано програмирање, а потоа некој од јазиците кои се најкористени и најбарани: C#, javascript, php,python, java, html, css ако работиш со веб не ти ги ни спомнувам, тие мора да ги научиш, а кој фрејмворк ќе го одбереш тоа е отом потом, прво научи ги основите после лесно се учи фрејмворк и мислам дека во зависност од барањето на проектот ќе се свичнеш од еден на друг и така ги има еден куп.
Јас сакам да почнам али тешко добивам шанса за интервју. У две фирми и тестирање поминав али ми понудија пракса уместо работа.
 
L

Löwe

Гостин
Јас сакам да почнам али тешко добивам шанса за интервју. У две фирми и тестирање поминав али ми понудија пракса уместо работа.
Па што не си прифатил, после праксата ќе те вработат. Како сакаш одма работа без ден искуство? Тоа им е сејф варијанта на сите фирми при регрутацијата на неискусни.
 

Down

Stoned Jesus
Член од
4 мај 2012
Мислења
1.336
Поени од реакции
1.833
Па што не си прифатил, после праксата ќе те вработат. Како сакаш одма работа без ден искуство? Тоа им е сејф варијанта на сите фирми при регрутацијата на неискусни.
Друже реков дека барам работа не пракса, гледам да сменам кариера. Неможам да си дозволам пракса.
 
На врв Bottom