Утринска рутина

Џ

Џонтра Волта

Гостин
Па као не одма и сега, после 30 мин, саат време. Нема ваљда со остатоци од храна на забите да идеш у град или на работа?

Два пати на ден е минимум што можеш да го направиш.
Тоа е веќе друго, пола саат-саат.

Тоа со остатоци не мора да значи дека на секоја вилица исто останува храната, мада тоа се чисти и со жуборкање вода у уста. :D Плус ќе си ги провериш забите, едно од нештата што највеќе ги мразам кај себе а и кај другите луѓе се нечисти заби пуни остатоци од храна.

Мада се согласувам дека после Х храна пожелно е да се измијат заби.
Зависи и до моментот, сеа, као го постави прашањето ко смртен грев некој да направил ако не измил заби после јадење.

Коа веќе ја начнавме темава, на сабајле ми е обавезно, навечер најчесто ме мрзи. После оброци коа ќе имам потреба да искачам или да сум у контакт со луѓе а сум јадел нешто што би произвело неубав здив, ги мијам.
Мада, мастики скоро секогаш и да имам и џвакам ко Алекс Фергусон.
Истотака нешто што највише мразам е смрдлив здив.

Член од
13 април 2021
Мислења
3.427
Поени од реакции
11.261
Прво, бон тон нема врска со миење заби. Второ, кој тоа вели дека спрема "бон тон" треба да се мијат забите после секој оброк? Ова е нова врста на снобизам, во немање друг начин да се истакнеш. Мислам дека е дебилно да се истакнуваш со бесмислени хигиенски активности и на тој начин да мислиш дека си подобар од другите.

Замисли ја ароганцијата на прашањето, Озбилно не миете заби после јадење? Аман бе? Јас замисли еднаш не сменав гаќи цел ден.
Имаш право, можеби нема никаква врска со бонтон, погрешно се изразив, но одржувањето лична хигиена не е никаков снобизам. Забите пожелно е да се чистат после секој оброк, или ко што веќе кажавме погоре два пати дневно, наутро и навечер.

Прашањето не беше арогантно, повеќе беше во саркастичен контекст. Дури и самиот invader мислам дека го сфати тоа.

Да не ја труеме темава, а и немам намера да дебатирам за четкање заби, четкај колку сакаш и кога сакаш, или не четкај ако ти е снобистички :)

Член од
10 јули 2022
Мислења
225
Поени од реакции
497
Имаш право, можеби нема никаква врска со бонтон, погрешно се изразив, но одржувањето лична хигиена не е никаков снобизам. Забите пожелно е да се чистат после секој оброк, или ко што веќе кажавме погоре два пати дневно, наутро и навечер.

Прашањето не беше арогантно, повеќе беше во саркастичен контекст. Дури и самиот invader мислам дека го сфати тоа.

Да не ја труеме темава, а и немам намера да дебатирам за четкање заби, четкај колку сакаш и кога сакаш, или не четкај ако ти е снобистички :)
Претераното одржување на лична хигиена е снобизам, и тоа од најефтин вид. Ти благодарам за дозволата да ги четкам забите колку сакам и кога сакам, многу ми беше потребно твоето одобрување, сега ќе спијам многу помирно.

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.691
Ви исчитав 50 и кусур мислења и морам да прашам... ДОБРО БЕ СЕРЕ ЛИ НЕКОЈ НАСАБАЈЛЕ ?!
По бон тон многу е битно дали забите се мијат пред серење или после!

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.865
Поени од реакции
23.256
Ви се дивам како сите сте ранобудници и имате елан и желба за вежбање, гимнастики, разгибавање и како спиете само по 4-5-6 саати.
Nisto ne e tesko koga se lazi :toe:

Coca Cola

Пашламарка
Член од
4 јануари 2009
Мислења
955
Поени од реакции
1.564
Rutinata mi e mnogu dosadna ko sho sum i ja dosaden u globala.

Posto sum od 7 na rabota, vekje kaj 6 i 18 alarmot zvoni. Bilo koja pesna ako ja stavam za alarm, po nekoe vreme vekje od istata mi se blue i mi pravi nagoni na odvratnost pa duri i panika. Znaci se nauciv veke da ne stavam pesni so mi se dopagjaat za alarm oti otidoa vo nepovrat.

Prekinav vednas da ripam od krevet oti vekje toa mi pravi da sum lightheaded i mi se stemnuva.

Do pred nekoe vreme alarmot mi zvonese vo 6 i 38 ama sfativ deka si sozdavam nepotrebna no dolgotrajna tahikardija od seto toa brzanje da se stigne na vreme. Snooze e isforsirana rabota.

Obicno stanuvam, odam kaj elektricniot bokal za voda da pustam da se vari, dodeka zaklokoti odam da mocam. Pribidejki pijam voda so limon na sabajle (zatoa i mi sluzi zovrienata voda) dosta dolgo vreme gubam na sabajle mislejki dali prvo da izmiam zabi ili prven da ispijam voda so limon. Kako i da e, gi pravam dvete raboti u kratok vremenski period pa ocekuvam da ja poebam glegjta na zabite za brzo.

Ama ubavo mi e od limonot nekako.

Poradi toa sto pijam lekovi i suplementi, so limonot pijam nekoj antioksidans kao french grape extract ili pine bark i si gi rasporeduvam drugite apovi za niz tekot na denot. Obicno apovite gi pikam vo toa maloto desno dzebce na farmerkite.

Nabrzinka stavam vo nekoe slobodno tuperware jogurt ili kefir so 4 lazici oves i 2 lazici meleni semki, nekogas butkam aronija i borovinki. Pocnav da uzivam vo taa prokleta pomija sekoe sabajle.

Docnam na rabota postojano, stigam kaj 7 i 10 iako po pat vozam so kola i brzam kako nezdrav, i vekje pocnuva periodot kaj sho mi se place. Ednostavno mi se sere od rabota, voopsto. Ama znam deka ako si dadam otkaz ke se nerviram, sega se nerviram, ako ne rabotam ke se nerviram, ako najdam nes drugo pak ke se nerviram.. znaci preziram rabota i nasabjle obicno zamisluvam subavo mi bese koa bev sredno ili na fax, pa cesto mi teknuva momenti koi sum gi preziveal pa nekako taka si se oraspolozuvam i si se kikotam sam.

Kaj 9ipol 10 vekje pocnuva da mi se jade i poleka pocnuvam da ja indigestiram pomijata koja od den na den mi stanuva se poubava. Posebno ako ima goji beri vnatre.
Kako si mine vremeto taka i utrinskata serka veke ne e zastapena.. najverojatno imam zapek. Nekako me mrzi da kenjam na sabajle, a i voopsto.

Kafeto go otkazav, pa dobar del od utrinata im objasnuvam na kolegite zosto ne mozam kafe da pijam, deka mi pravi problemi so adrenalinot i so raspolozenieto. No, dzabe im objasnuvam poso utredenta pak ke moram.

I taka. Depresivno u sekoj slucaj.

Последно уредено:

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.737
Поени од реакции
18.483
Дури и кога сум во изолација во 06 и 30 сум будна без аларми. Мислам рано легнав синоќа, квалитетни седум часа сон, али дури и да легнам по полноќ, или да е празник и викенд пред 08 мора да бидам будна. Така функционирам. Таков ми е биоритамот.

Прегледај го приврзокот 342379

Не постои такво нешто, нова дата = 9 часа најдобро.

Член од
7 јуни 2014
Мислења
1.109
Поени од реакции
1.247
независно дали е празник или делник будење и веднаш станување помеѓу 5-6h аларми и такви слични глупости немам,

освен редовните лична хигиена и утринско празнење од телесни отрови немам други ритуали,

од облека се навира она прво што ќе ми дојде при рака и се трга да се заработи парче леб најчесто пеш,

денот секогаш ми започнува смирено и едноставно но поради професијата знае да продолжи доста нервозно :lut: , сложено и заморно ама затоа од 15h повторно е релакс

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.737
Поени од реакции
18.483
Мене по ок ми е 6 часа квалитетен сон, отколку 12 часа спиење со паузи.
Сакам да ти кажам науката што вика во однос на долговечност, и успорување на стареење, за тоа потребни се 8h + старите тврдења дека од 6-8 часа се доволни не се точни. Дали некој сака да ги примени, му одговара или не, е сосема друг аргумент.

Член од
13 април 2021
Мислења
3.427
Поени од реакции
11.261
Сакам да ти кажам науката што вика во однос на долговечност, и успорување на стареење, за тоа потребни се 8h + старите тврдења дека од 6-8 часа се доволни не се точни. Дали некој сака да ги примени, му одговара или не, е сосема друг аргумент.
Секако. Не правете како мене, не е здраво. :)

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.796
Поени од реакции
21.351
Па као не одма и сега, после 30 мин, саат време. Нема ваљда со остатоци од храна на забите да идеш у град или на работа?

Два пати на ден е минимум што можеш да го направиш.
Па ако се миеф после сфак оброк зуби,дебељаци што едеф на сфаки саат време,они значи имаф најздрави и најбели зуби на сфет.Кокаин бели зуби.Машина за прање бели зуби.Бели мугри зуби.Мермер плоча зуби.Скуби дуби зуби.У џепу бели цфет зуби.Ламбе Алабакофски зуби.
Или на вашински заби.Абу Даби заби.

Заштитно лице на Колгејт?
Дебељак.

У момент серу и мију зуби. :icon_mrgr:
Рутина ипол.

А за остатоци од храну по зуби после едење,л'сно е.Само ги гл'тни.Хаха.

Упрао е Џонтра Тефлонски.
Зуби само после и пред спање.За да се намали број на размножени бактерие.

Ps. Само син ми спие до 9 ипол 10. :roker:

Последно уредено:

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.784
Поени од реакции
11.339
Како татко на две деца и терминатор, секое утро станувам околу 5:30/40, најпрво проверувам дали сите се ок и почнува делот со лична хигиена, истегнување и медитација, спремање на храна/смути за сите, по што одам на пливање. Пливам преку работна недела од сабајле просек 2-3км, а за викенд 5-7км, по што си терам со работни и други обврски. Знам да се качам на Водно и да истрчам една лабава 16ка, ама пливањето ми е близу работа и ми е боље вентил за пред почнување на корпоративните проблеми и гомнарии што ме чекаат дента.
Гледам да си легнувам околу 10 / 10пол макс за да врзам убав сон и следниот ден да бидам нормален и функционален. Да бидам искрен ми требаа неколку недели за да се навикнам толку рано да станувам и да решам да живеам квалитетно, но еве последнава година ми е рутина и веќе е начин на живот.
На работа сум може единствениот кој доаѓа насмеан и пун са собом, додека другите си го мразат животот. Така да генерално се е до сопствената организација и ред.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.114
Поени од реакции
10.139
Како татко на две деца и терминатор, секое утро станувам околу 5:30/40, најпрво проверувам дали сите се ок и почнува делот со лична хигиена, истегнување и медитација, спремање на храна/смути за сите, по што одам на пливање. Пливам преку работна недела од сабајле просек 2-3км, а за викенд 5-7км, по што си терам со работни и други обврски. Знам да се качам на Водно и да истрчам една лабава 16ка, ама пливањето ми е близу работа и ми е боље вентил за пред почнување на корпоративните проблеми и гомнарии што ме чекаат дента.
Гледам да си легнувам околу 10 / 10пол макс за да врзам убав сон и следниот ден да бидам нормален и функционален. Да бидам искрен ми требаа неколку недели за да се навикнам толку рано да станувам и да решам да живеам квалитетно, но еве последнава година ми е рутина и веќе е начин на живот.
На работа сум може единствениот кој доаѓа насмеан и пун са собом, додека другите си го мразат животот. Така да генерално се е до сопствената организација и ред.
Decata si rastat, nie stareeme, a utrinskite rituali se menuvaat, silom prilikom :toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom