Кога веќе си делиме совети за здрав живот, сон и спиење, би ја искористил приликава на тие што се дават во кафиња да им препорачам да ги намалат, или барем да не пијат после ручек.
Друго е заспивањето и друг е сонот. Ја обично се кутнував во 22 30, со пресметани пола саат до саат за вртење како риба на суво и сонот со години ми беше тенок и недоволен.
Последниве месец и пол, прво случајно, а после си се навикнав да не пијам кафе после 16 : 00 и ем заспивам одма, ем спијам како дете.
Осетна разлика има и во заспивањето и во квалитетот на сонот, пробајте ако имате мака.
Druze, skoro pa redovno pred spijanje vo krevet si pijam kafe ( tursko) i zaspivam ko zaklan za 5 min posle toa. Komotno mozat da me premestat so se krevet nekade posle toa i voopsto nema ni da setam. Znaci ne lambata svetela, televizorot rabotel, djukelata laela ili vo komsii imale nekoja familijarna veselba, niti sekjavam, niti mi preci.
Tie prvi 4 - 5 sati od momentot na zaspivanje sum totalno vo koma. E vekje posle toa reagiram na zvuci ( alarmi itn itn ) ili generalno sam ke se razbudam posle otprilika 7.30 casa spienje na 24 casa. Najcesto tolku mi e dovolno.
Posle rassonvanjeto, e toa e vekje druga prikazna ali opsto prifateno pravilo e da ne me zamarat do prvoto kafe koe normalno go pijam odma cim sum resil da stanam. Znaci kakvi utrinski vezbi, higieni, vecinja ili pojma nemam sto. Odam vo kujna, varam ili mi varat kafe, se vrakjam vkrevet so se kafe, ja palam vekje vtorata cigara koja najverojatno ke zavrsi so treta i si go pijam onaka na rajat pa ako saka zemjata neka se prevrti, vojna neka pocnuva, zemjotres, poplava.
Posle toa sto ke pravime, ke pravime, zavisi od denot, situacijata, obvrski i sto ti znam jas.
Znaci do prvoto kafe ziva sila ne ebam i spremen sum za kavga so sekoj koj makar i nesakajki ke proba da mi go ebi rajatot. Togas ne postovam nikoj, nikoj nejkam i site gi mrazam . Olesnitelna okolnost e toa sto taa faza najcesto mi trae okolu 10 min. Najcesto
.
I se ova ako se razbudam posle tie 4 5 sati od koga sum zaspal. Ako po nekoja slucajnost sum se razbudil pred toa ,zaboravete na olesnitelnata okolnost, togas sum 24 casa nakurcen i spremen za kavga
.