Утринска рутина

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.407
Поени од реакции
9.716
Тоа и го применувам ама тешко станувам. Никад не сум се разбудила без аларм. Никад и пред 1 не сум легнала, не можам да заспијам порано колку и да ми бил напорен денот.
probaj ovaa sleep cycle, ili slicna app.
koristi mikrofon od telefon, i koga kje postavis period od pola saat za alarm,
te budi vo moment koga ne si vo faza na dlabok son, bi trebalo kolku tolku budenjeto
da bide popodnoslivo i pomalku traumaticno :D
muzikata za alarmot pocnuva epten tivko, i postepeno se zgolemuva,
da ne bide nekoj alarm kako za ratno stanje :D

kaj mene funkcionira odlicno.

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.032
probaj ovaa sleep cycle, ili slicna app.
koristi mikrofon od telefon, i koga kje postavis period od pola saat za alarm,
te budi vo moment koga ne si vo faza na dlabok son, bi trebalo kolku tolku budenjeto
da bide popodnoslivo i pomalku traumaticno :D
muzikata za alarmot pocnuva epten tivko, i postepeno se zgolemuva,
da ne bide nekoj alarm kako za ratno stanje :D

kaj mene funkcionira odlicno.
Го слушам јас алармот ама мојот мозок одбива да прифати дека треба да се деси акција :)

C

confusion

Гостин
Станувам секој ден 8:30, 9 најкасно. Првин се мијам и средувам кревет, после кафенце на тераса кога е убаво време и скролам редит/форумов. Има денови на работа кога ќе се уморам психички многу и сакам да поспијам до покасно.
Се планирам да почнам да трчам или одам редовно и се наоѓам изговори.

Riken

the power of imagination makes us infinite
Член од
9 декември 2008
Мислења
12.777
Поени од реакции
30.640
Јас работам само прва смена од 6 до 14:00.
Алармот ми ѕвони во 4:44 али поради тоа што биоритамот ми е ко швајцарски саат често знам да станам 2,3 минути пред да ѕвони.
Имам 20 минути во кои се мијам и обично јадам некоја лесна храна која ми е приготвена од претходниот ден и обавезно некое овошје.
Во 5:04 излегувам од дома и на работа сум во 5:36 и ова време до 6:00 ми е оставено за првото кафе во денот и лежерно скролње на интернет.

Џ

Џонтра Волта

Гостин
Еве сум, секогаш.

А највише се нервирам коа ќе се разбудам и го посакувам ова, а во спротивност добивам 15-20 минути време до ѕвонење на алармот. И ништо не праам за тоа време, многу е да станам, малку е да продужам да спијам.

Член од
13 април 2021
Мислења
3.427
Поени од реакции
11.261
Алармот ми ѕвони во 4:44 али поради тоа што биоритамот ми е ко швајцарски саат често знам да станам 2,3 минути пред да ѕвони.
Имам 20 минути во кои се мијам и обично јадам некоја лесна храна која ми е приготвена од претходниот ден и обавезно некое овошје.
Во 5:04 излегувам од дома и на работа сум во 5:36 и ова време до 6:00 ми е оставено за првото кафе во денот и лежерно скролње на интернет.
Ваквите аларми ич не ги сфаќам...
Станувам во 04:44, излегувам во 05 и 04, на работа сум во 05 и 36. :cautious:

Riken

the power of imagination makes us infinite
Член од
9 декември 2008
Мислења
12.777
Поени од реакции
30.640
Ваквите аларми ич не ги сфаќам...
Станувам во 04:44, излегувам во 05 и 04, на работа сум во 05 и 36. :cautious:
Се ми е измерено за да добијам повеќе на сон без притоа да морам да брзам и да се ставам во неугодна ситуација, се под тоа време ми е рано иако се случува да станам порано како што кажав. Нешто ко Шелдон и неговото место на седење :)
Само не се нервирај...еве ти еден поз

Член од
28 јуни 2018
Мислења
796
Поени од реакции
965
Profi. Mene mi e so 7. Primer 4:07, 6:37, 5:17..

Член од
14 октомври 2010
Мислења
5.146
Поени од реакции
16.080
Јас не се сметам за утринска особа ич, но немам проблем со станување рано, станувам и пред аларм, ама спијам од кај 10 навечер. :D Сон не кратам за ништо, обавезно 8-9 саати, станувам негде 6 ипол.

Пошто не сум утринска особа, од вечер спремам јадење ако земам нешто за на работа, средувам алишта и се тоа, пошто сабајлето станувам, се мијам, се облекувам, обавезно мачкам спф на фаца, некогаш се шминкам за 5 минути ако не ме мрзи, ако да, нити тоа и терам. Кафе пијам на работа.
И викенд се будам во 7-8, што не дека ми е по ќејф, ама бар не си реметам станување за неделата.

ManUtdChampions

Lleyton Hewitt
Член од
5 февруари 2009
Мислења
32.719
Поени од реакции
43.763
И јас ич не сум "morning person" и никогаш не станувам на првиот аларм, ама многу поубав ми е денот кога ќе станам што е можно порано. На претходното работно место девојка ми почнуваше од 7:30 и стануваше пред 6, 6 ипол некаде одеше на работа, па така јас спиев до 9 и 10, бидејќи имав дејли во 9:15 и тогаш веќе мораше да станам. :D Сега она е од 10 и само два дена во неделата оди во канцеларија, но навиката за рано будење, за среќа и остана.

Така да, последниве 5-6 месеци, прво си правам аларм во 6:45 (тој првиот, на кој нема да станам), после девојка ми ме буди во 7:00 и пиеме кафе онака лабаво и кејфски (јас пијам кафе до душа, она може и чај). После тоа шетање на кучето некои си 45 минути низ населба, утринско празнење нормално :D (ова некогаш може да е и пред кафето и кучето xD) и на крај започнување со работните обврски и доручек во 10 - 10ипол. Имам приметено дека од сабајле сум најпродуктивен. Ако почнам да се влечам до 11 - 12, големи се шансите и ништо работа да не завршам на крај. :D

Веќе 2 години скоро работам од дома (моментално сум "фул тајм" фриленсер) и преубаво ми е без тоа брзање од сабаје да стигнеш на време, па имало гужва, па имало дожд, па сум станал жива вода со точакот, итн.. Еден непотребен стрес помалце во животот.

Dani

1 + 1 = 10
Член од
22 јуни 2010
Мислења
24.446
Поени од реакции
58.817
Веќе 2 години скоро работам од дома (моментално сум "фул тајм" фриленсер) и преубаво ми е без тоа брзање од сабаје да стигнеш на време, па имало гужва, па имало дожд, па сум станал жива вода со точакот, итн.. Еден непотребен стрес помалце во животот.
Повеќе од 2 години сум од дома (негде 70% од времето) и искрено ич не ми е убаво :D Ги читам рутините наназад и ми фалат. Ми треба дневна рутина, моментот "одење на работа".
Како ми изгледа утринската рутина кога работа од дома? Никако.
9:00 ми ѕвони аларм. Не станувам туку во кревет го земам лаптопот, читам мејлови што има, утрински состаноци, quick fix нешто ако треба, па негде 10:30 станувам на нозе, доручек едно друго (би ја рекол пладневна рутина)

А немам проблем со станување рано. Првиот аларм штом ме разбуди толку од спиењето.

ManUtdChampions

Lleyton Hewitt
Член од
5 февруари 2009
Мислења
32.719
Поени од реакции
43.763
Повеќе од 2 години сум од дома (негде 70% од времето) и искрено ич не ми е убаво :D Ги читам рутините наназад и ми фалат. Ми треба дневна рутина, моментот "одење на работа".
Како ми изгледа утринската рутина кога работа од дома? Никако.
9:00 ми ѕвони аларм. Не станувам туку во кревет го земам лаптопот, читам мејлови што има, утрински состаноци, quick fix нешто ако треба, па негде 10:30 станувам на нозе, доручек едно друго (би ја рекол пладневна рутина)

А немам проблем со станување рано. Првиот аларм штом ме разбуди толку од спиењето.
Епа стани во 7 :D Еве јас тие 45 минути што ги поминувам со кучето ми доаѓаат баш убаво.. Можеш да се истрчаш, да се испливаш, круг со точак или било што и после "загреан" седнуваш да работиш. Верувај нема да ти фали ништо после тоа, а ќе ти остане и саат време да го пуштиш мозокот на пасење малце и да прочепкаш вести, форум, социјални мрежи или што и да те интересира.

Добро, може да ти фали комуникација со луѓе (која па кога одиш секојдневно на работа знае да биде и too much).. Ама за тоа може и да одиш и во кафана/кафич/парк некој и сл после работа. :D

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.161
Поени од реакции
10.125
Ви се дивам како сите сте ранобудници и имате елан и желба за вежбање, гимнастики, разгибавање и како спиете само по 4-5-6 саати.

Без разлика дали работам од дома или од канцеларија и во двете ситуации, првите два-три саати ми се мразење цел свет и сѐ наоколу вклучително и мразење на самиот себе што морам да станувам и да полнам нечиј џеб наместо да сум се родел богат и само да трошам. Комуникација со други луѓе во тие 2-3 саати гледам да е сведена на минимум или уште поубаво да немам комуникација.

Член од
26 февруари 2016
Мислења
5.419
Поени од реакции
13.591
Секое утро почнува исто кога е работен ден. Алармот ме буди во 06:40. Прво до тоалет, па миење очи и лице. После одма варам турско кафе и го пијам со вода или џус од портокал. После обавезно земам банана или јаболко, некогаш и двете. После иде миење заби. Па после следи облекување и спремање на се' што ми треба за на работа. Во 7:20 до 7:25 веќе сум во кола и тргнувам на работа.

Kajgana Shop

На врв Bottom