Уставен амандман 33

Член од
17 август 2011
Мислења
3.833
Поени од реакции
4.185
Затоа и погоре имам кажано дека проблем е општеството, а не самиот хомосексуален брак.
Ама опшеството е тоа,не моеш да го смениш.Значи останува хомосексуалниот брак како проблем(според мене бракот не е проблем,али посвојувањето никад не би го дозволил).
Немој да мислиш само кај нас дека е ова,освен во екстремни богати средини(приватни училишта) деца од геј бракови сегде ќе трпат проблеми додека да израснат.
 

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
7.545
Поени од реакции
10.991
Ама опшеството е тоа,не моеш да го смениш.Значи останува хомосексуалниот брак како проблем(според мене бракот не е проблем,али посвојувањето никад не би го дозволил).
Немој да мислиш само кај нас дека е ова,освен во екстремни богати средини(приватни училишта) деца од геј бракови сегде ќе трпат проблеми додека да израснат.
Не би рекол дека општеството не се менува, туку дека процесот на менување на општеството е долг. Како пример ќе ги земам црнците. Не им биле давани никакви права и општеството не ги сметало како ајде да кажам достојни да имаат било какви права, ама ете општеството се сменило и денес нема разлика меѓу црни, бели, жолти.
Иначе иако америка нејќам да ја земам како пример за ништо, ипак за ова мора да кажам дека ставот на американското општество и нашево за геј бракови и за деца посвоени од хомосексуалци се спротивни. Затоа пример кај нас ваквите деца ќе бидат исмејувани од сите, а во америка не.
 
Член од
7 јули 2014
Мислења
1.242
Поени од реакции
1.161
Ок, ја не сум размислувал, а ти размислуваш (y)
А како се одгледуваат деца од самохран родител ?
Во домовите нема ни мајка ни татко, а децата пак се воспитуваат. Секако има такви што од домовите излегуваат како криминалци, ама има и такви што излегуваат како добро изградени личности.
Еве ќе те прашам, иако знам дека нема да добијам некој паметен одговор.
Децата полошо ќе се развиваат во хомосексуален брак каде што ќе бидат опколени со љубов, од оние кои се развиваат во семејства каде таткото е пример Фрицл ?
Леле бе мнoгу прoбувaш дa мудрувaш и дa се прaиш пaметен a фурaш некoи глупи тези, ни сaмиoт не си свесен кoлку кoлку глупoсти истресе зa 5 минути.
 
Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.265
Ок, ја не сум размислувал, а ти размислуваш (y)
А како се одгледуваат деца од самохран родител ?
Во домовите нема ни мајка ни татко, а децата пак се воспитуваат. Секако има такви што од домовите излегуваат како криминалци, ама има и такви што излегуваат како добро изградени личности.
Еве ќе те прашам, иако знам дека нема да добијам некој паметен одговор.
Децата полошо ќе се развиваат во хомосексуален брак каде што ќе бидат опколени со љубов, од оние кои се развиваат во семејства каде таткото е пример Фрицл ?
Теоретски и двајца мајмуни може да одгледаат човечко дете на добар начин. Ти ми зборуваш за исклучоци, јас ти викам дека деца растени во нормално семејство со татко и мајка имаат најдобри можности да станат нормални комплетни личности. Доволно паметно за тебе?
 
Член од
25 јули 2014
Мислења
688
Поени од реакции
1.157
Уште да си ја прочитал и реченицата после болдот, ајде еве пак ќе ти ја пишам :
Ако бев некој кој го следи семејното право и посебно ова прашање сигурно ќе можев лесно да ти дадам истражувања кои ќе кажат дека геј браковите имаат и позитивни ефекти врз развојот на детето.
Сигурно тој професор што кажал така, не го кажал тоа чисто колку да пополни време...

Зошто твоите слики, без изворот на информации имаат огромна важност (препознај го сарказмот) еве ти стати кои ги најдов набрзина во кои се кажува дека геј браковите немаат штетни последици врз развојот на детето. Пак ќе кажам, да бев некој кој ја следи детално оваа дебата сигурно ќе можев многу лесно да ти дадам и други некои истражувања и статии.

Are Children Who Are Raised by Gay Parents More Likely to Be Gay Themselves? - Born Gay? - ProCon.org
American Academy of Pediatrics Backs Gay Marriage - NYTimes.com
Sexual Orientation, Parents, & Children

Ајде поздрав.
Овие статии што ги закачи упатуваат на истражувања кои наоѓаат дека децата што се израснати во хомосексуални бракови имаат исти шанси да бидат во иднина хомосексуалци како и децата од хетеросексуални бракови.
Студијата јас што ја закачив (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0049089X12000610) не го оспорува ова, само зема во предвид друга низа на побитни негативни последици кои настануваат како резултат на посвојување од геј/лез родители.
Така да ќе треба да постираш извор кој ги зема во предвид и другите негативни последици, овие не ги бива.

А ако се сметаш себеси за некомпетентен да дискутираш на оваа тема, како што напиша, тогаш кажи си едноставно дека немаш доказ за твоите тврдења, дека незнаеш што зборуваш и толку. Никој не те тера со сила да ми реплицираш.

Сакав само да дадам краток коментар за оваа студија, кога веќе ја презентираш тука и сериозно ја сфаќаш, барем фактите точно да се претстават.

Иако оваа студија целосно е отфрлена од сите релевантни институции, ама има еден многу важен детал во студијата кој е многу интересен.

Не се правело споредба помеѓу воспостравени семејства од различен и ист пол, туку семејства од РАЗЛИЧЕН пол во кој барем еден од родителите е хомосексуалец.
Всушност овие резултати СЕ аргумент и доказ за ПОДДРЖУВАЊЕ на озаконување на истополови бракови, наместо наметнати хетеросексуални бракови за лица кои се хомосексуалци.
Логично е дека такви лоши бракови кои биле дел од студијата ќе резултираат со лош исход и деца кои привлегнуваат до негативни фактори, а студијата неискрено ги вклучила нив за да ги оправда 800 000 долари кои ги добила од разни конзервативни фондации.
Студијата на Рагнерус е цитирана во безброј судски предмети во САД и нејзиното научно кредо најчесто ги отфрлува сите спротивни студии од истиот домен.
Инаку поентата на студијата е посвојување, а не склучување брак.
Ако ме прашуваш мене, мислам дека воопшто не е логично(здраво-разумно) да постои толкава статистичка дупка помеѓу хетеросексуалните родители и останатите, без разлика што кај хомосексуалните испитаници е доволно само еден родител хомосексуалец. На првата табела кај лезбејските родители се земени исклучиво две мајки наспроти мајка и татко, и тука резултатите се уште пострашни.
 
Член од
20 јануари 2008
Мислења
453
Поени од реакции
455
Ако ме прашуваш мене, мислам дека воопшто не е логично(здраво-разумно) да постои толкава статистичка дупка помеѓу хетеросексуалните родители и останатите, без разлика што кај хомосексуалните испитаници е доволно само еден родител хомосексуалец. На првата табела кај лезбејските родители се земени исклучиво две мајки наспроти мајка и татко, и тука резултатите се уште пострашни.
Штом го пишуваш ова мислам дека не си ги сфатил недостатоците на студијата.
Само двајца од 3000 испитаници живееле во семејство со две мајки, а најголемиот дел не ни живееле со хомосексуален родител повеќе време од нивниот живот, туку само потекнуваат од РАЗВЕДЕНО семејство и живеат со хетеросексуалниот родител. И плус не се работи за посвоени деца како што неколку пати спомна, што ми сугерира дека не ни ја имаш прочитано студијата.

Причина повеќе да се дозволат истополови бракови со што би се спречиле вакви примери каде сексуалната ориентација како причина за понатамошно растурање на семејството и предизвикување на негативни последици врз децата.

Самиот часопис кој ја објави студијата, потоа ја критикуваше заради недостатоците и контроверзните институции кои ја финансирале и призна дека практично не требало ни да го помине процесот на рецензија.
http://chronicle.com/blogs/percolator/controversial-gay-parenting-study-is-severely-flawed-journals-audit-finds/30255
 
Последно уредено:

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
7.545
Поени од реакции
10.991
Теоретски и двајца мајмуни може да одгледаат човечко дете на добар начин. Ти ми зборуваш за исклучоци, јас ти викам дека деца растени во нормално семејство со татко и мајка имаат најдобри можности да станат нормални комплетни личности. Доволно паметно за тебе?
Јок.

Овие статии што ги закачи упатуваат на истражувања кои наоѓаат дека децата што се израснати во хомосексуални бракови имаат исти шанси да бидат во иднина хомосексуалци како и децата од хетеросексуални бракови.
Студијата јас што ја закачив (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0049089X12000610) не го оспорува ова, само зема во предвид друга низа на побитни негативни последици кои настануваат како резултат на посвојување од геј/лез родители.
Така да ќе треба да постираш извор кој ги зема во предвид и другите негативни последици, овие не ги бива.

А ако се сметаш себеси за некомпетентен да дискутираш на оваа тема, како што напиша, тогаш кажи си едноставно дека немаш доказ за твоите тврдења, дека незнаеш што зборуваш и толку. Никој не те тера со сила да ми реплицираш.
Реков не сум експерт и дека не сум задлабочен во оваа тема. Овие шо ги постирав ги најдов набрзина. Да ја следам внимателно оваа дебата во светот верувам ќе знаев точно за други истражувања кои покажуваат дека хомосексуалните бракови не влијаат лошо и за други аспекти.
Ете @840223 ти пишува дека студијава што ја постираш била критикувана.
Излгеа и ти немаш толку докази колку што мислиш :icon_mrgr:

Има истражувања кои не покажуваат разлики кај децата во хетеро и хомосексуален брак. Јас сум си оформил свој став и се држам до тој став. Не знам зошто не би бил компетентен.
 
Последно уредено:
Член од
12 март 2009
Мислења
11.940
Поени од реакции
5.822
Затоа и погоре имам кажано дека проблем е општеството, а не самиот хомосексуален брак.
... и едното и другото се проблем...општеството е конзервативно за 101 работа. Абе ако пиеш пиво ќе бидеш прогласен за Геј ...( кој вино не пие тој жени не љуби, кој жени не љуби е геј :D)..
А коа е целта на геј браковите ако не им се дозволи усвојување на дете ?? . А еве пример, во Хрватска коа е во ЕУ, мислам не се дозволи вештачко оплодување на вонбрачни заедници а ниту на сами жени ( на товар на социално). Имаат концепција дека детето треба да има и легитимен татко.
 

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.217
Поени од реакции
7.367
Педерски бракови на ниедна држава не и требаат :)
Секоја држава која е цивилизирана или аспирира да биде таква, следи некаков систем на демократија, се промовира еднаквост (сите овие елементи, барем декларативно, државава ги содржи) треба да има воспоставено институција брак, или нејзин соодветен еквивалент за да не се руши угледот на гореспомнатите промовирани елементи, нити да се крши Уставот на земјата. На начинот на кој сега се наредени работите, мала група граѓани се ставени во втор ред, особено со измениве, бидејќи не очекувам, и сигурен сум, дека после "дефинирањево", нема да има своевиден партнер закон на истиов, наречи го граѓанска унија/цивилно партнерство како и да е, за истополови двојки (но mind you, и за сите оние кои од x, y, z причини не сакаат брак во традицоналната форма, но ги сакаат бенефициите кои следуваат, голем број од кој ќе се хетеросексуалци во вонбрачна заедница).

Nема потреба од насилство само да не ги гледам:)
Да знаеш, по пештери ако треба ќе се криеме, само да не ви грдиме видик :D.

И не одговори на прашањето. Ако немаш одговор - така кажи си, да знам некој друг да прашам.

Многу педери се накотиле. Ги обвинувам холивудските ТВ серии и родителите.
Многу заморчиња се накотиле. Ја обвинувам владата за brainwashing кампањи со кои ем ви пере мозок, ем ве прави да верувате во глупости ко оваа што ја тресна.

"Не гледвите Геј(м) оф Троунс, клавет голи мужи на екрано, с(т)рамота то, сменви на Канал 5 че глејме Ајшен"

Навистина си во право, кој сум јас да бирам во каква средина ќе живеам јас и моите деца? Море марш таму немој да ми кажуваш демократии и права.
На сметка на тебе па ние да патиме? Преселете се бе, и ти, и жена ти, и so-called чуствителните ти деца. Али Македонија е далеку од розова без хомосексуалците, изгледа ти е океј да ги изложуваш децата на сите тие остали глупости. 5ка родител, нема што.

кондомите и геј трендот ги измисли западот да го сопре наталитетот, ама испадна бумеранг, ги удира највеќе нив. Сега се уплашија дека ќе бидат претопени од афроазиски доселеници и тоа со друга религија, па почнаа други хистерии...
Хомосексуалноста постои откако постои човечкиот вид. Тоа што си неинформиран за таа материја а овде солиш памет е твој проблем. Али пошто не си во право, онака да ти дадам до знаење.

Исто така, кондомите не ги измислил Западот, постојат одамна, ги имало во Египет, Античка Грција и Римската Империја, па и во поширока Азија. Пак ќе кажам, неинформираност. А не треба не знам каде да копаш за овие факти, би требало да ги има на 1 Google click away достапност. Изгледа и тоа ве мрзи понекогаш. Главечки важно ќе се фрлите во дадена тема да кењате.

Ама опшеството е тоа,не моеш да го смениш..
Општеството да не трпело измени ќе останевме и без откривање на тркалото и без огнот. Промените само некогаш се побрзи,некогаш побавни. Општество што не се менува стагнира и се распаѓа. Прашај ги Амишите.

Теоретски и двајца мајмуни може да одгледаат човечко дете на добар начин.
Теоретски не е точно. И теоријата не ти е јака страна, м?

... и едното и другото се проблем...општеството е конзервативно за 101 работа. Абе ако пиеш пиво ќе бидеш прогласен за Геј ...( кој вино не пие тој жени не љуби, кој жени не љуби е геј :D)..
После се чудам од каде такви изјави за кондомите и хомосексуалноста. Не ви е лесно вам, не ви е ... :(

А коа е целта на геј браковите ако не им се дозволи усвојување на дете ?? .
Дали ти како граѓанин кој живее во државава знаеш што спаѓа под поимот брак овде и што добиваш? Брутус нејќе да одговори, ваљда не знае, можеби ти знаеш?
 
Последно уредено:
Член од
17 август 2011
Мислења
3.833
Поени од реакции
4.185
Општеството да не трпело измени ќе останевме и без откривање на тркалото и бе огнот. Промените само некогаш се побрзи,некогаш побавни. Општество што не се менува стагнира и се распаѓа. Прашај ги Амишите.
Амишите се противат на технологија и затоа стагнираат,ја не глеам како прифаќањето на хомосексуалноста ќе придонесе да напреднеме колку што би придонела технологијата кај Амишите.Има многу ошества кој ниту се распаѓаат ниту стагнираат,а немаат прифатено некој големи опшествени промени.
 
Член од
7 јули 2014
Мислења
1.242
Поени од реакции
1.161
Леле уште 1 пaметњaкoвич и attention seeker никнa вo темaвa :facepalm:
 

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.217
Поени од реакции
7.367
Леле уште 1 пaметњaкoвич и attention seeker никнa вo темaвa :facepalm:
А ти што си потсети ме повторно?

Амишите се противат на технологија и затоа стагнираат,ја не глеам како прифаќањето на хомосексуалноста ќе придонесе да напреднеме колку што би придонела технологијата кај Амишите.Има многу ошества кој ниту се распаѓаат ниту стагнираат,а немаат прифатено некој големи опшествени промени.
Не е само технологијата на која се противат. Читни малце повеќе за Амишите. Општествена бенефиција е прифаќањето на ЛГБТИ особите. Сега е поарно, со плашење на децата со "педери" уште од мали нозе да веруваат во нив како бабароги? Она што е фрапантно, на страна Владата, е колку малку тој труд го вложувате како родители за демонизација на педофилите, група граѓани, од кои вашите деца реално се во опасност, за разлика од хомосексуалците. Кога зборам во множина, мислам на сите од истава страна на дискусијава што сте, не исклучиво тебе.

Немало распаѓање? Арапскиот полуостров е таму каде што е ради паметен потег уште минатиот век во однос на економски сон што го имал некој и го продал на својот народ. Следни после нив се Израел, но Израел е за разлика од другиве средноисточни земји, ултра-либерален во споредба, после него следи Иран. Иран со слична приказна ко Дубаи, Абу Даби итн. сите останати се земји кои се борат во кал со себе или останативе околу нив. Баш пример за стагнација. И Арапскиот полуостров мораше да прифати еден куп неудобни предизвици, либерални промени и западни вредности за да стигне каде што е денес, жртвувајќи дел од неговата си традиција и ред други општествени константи кои дотогаш постоеле. Јас не викам либерализацијата ќе донесе ренесанса. Мал чекор напред од социјален аспект. Плус за човечки права (ако воопшто ти значат нешто тебе лично надвор од множеството кукумјавчење како соседите на Балканов или пошироко ги третираат малцинските групи Македонци надвор од земјава. Тогаш отприлика први сте за кукање како се кршеле човекови права, а овде ги плукате и ги исмевате заедно со поистиветување на истите со геј права и што ти е знам што друго).
 
Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.265
не знаев дека форумов станал дувло на хомосексуалци, ама има смисла според поголемиот дел од коментарите.
 
На врв Bottom