Упорни или попуштате?

Marionka_z

Omnia mea mecum porto
Член од
16 јануари 2009
Мислења
208
Поени од реакции
29
Попуштам кога гледам дека на другиот не може да му се докаже или кога не сум 100% сигурна во своето тврдење.
Ама ако за нешто сум сигурна дека сум во право, е тогаш стојам на своето, па не знам што да е.
 

АМБРОЗИЈА

случајна минувачка
Член од
22 декември 2008
Мислења
351
Поени од реакции
74
Никогаш не попуштам ако треба се борам со сите можни расположливи ресурси за да си го истерам своето, па дури и кога грешам не можам да се откажам.
Можеби е гордост во прашање, можеби преголема тврдоглавост или чудни принципи и размислувања, како и да е не сакам да ми се влијае макар била само една мала ситница.
 

kostovska

Рокенролистика :))))))
Член од
22 јануари 2009
Мислења
368
Поени од реакции
11
повеќе попуштам,а упорноста многуууу е мала, можда поради самиот факт да задоволам и да направам мерак на некој друг,како и да избегнам некоја несакана последица....мислам дека уабо е во повеќе варијанти да се попушта отколку да се биде упорна во некои работи.....
 
Член од
28 јануари 2009
Мислења
238
Поени од реакции
37
Па зависи за што се работи али сепак сум доста упорен и не сум многу голем инат кој ќе стој 2 сати и ќе се расправа за бедна ствар
 

FrEaKy GiRL

...FaLLeN AnGeL...
Член од
20 јули 2007
Мислења
623
Поени од реакции
28
Татко ми секогаш ме учеше: Со прост човек можеш да се разбереш, ќе мисли дека си попаметен, ќе те слуша. Со паметен можеш, ќе размените идеи и ставови и ќе дојдете до некое заеднично решение. Ама со приглуп...нема разбирачка...мисли дека се знае, и се ќе направи да те убеди дека е во право. Е сеа...проблемот е што денес повеќе луѓе спаѓаат во третава категорија.
Мн. тврдоглава личност сум. Но колку ми е ова маана, толку ми е и доблест. Но кга станува збор за дискусија, секогаш сум расположена да ислушам. Менувам мислења и ставови само кога некој ќе ми даде уверливи факти за спротивното, т.е кога со аргументи ќе ме убеди дека грешам. Иначе се држам до моето мислење, па дури и само јас така да мислам од цела толпа луѓе. Кога грешам, секогаш признавам, и покрај тоа што сум тврдоглава личност, и го прифаќам туѓото мислење. Но кога сум во право, терам до крај...Сеа...не можеш сите да ги убедиш, всушност не се ни обидувам...само им го кажжувам моето мислење и им давам аргументи. Нивно е дали ќе веруваат или ќе се држат до својот став!
 

Ted Dettman4e

Real Optimist
Член од
25 јуни 2007
Мислења
1.697
Поени од реакции
56
Па може да се каже дека сум прилично упорна особа...ама кога ќе видам дека нема разбирачка...со другата страна...кога не се знае што се сака...е тогаш попуштам...на сила убавина не бидува:wink:
 
Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Дали кога во некој разговор со некого, личноста ве убедува дека не сте во право, упорно тврдите дека греши?
Муабетот ми е - дали кога ќе сфатите навистина дека сте згрешиле признавате или тврдоглаво го браните својот став иако се покажало дека не сте во право?
Значи дали од гордост не признавате дека сте мислеле погрешно или со наведната глава кажувате дека бил во право другиот? Или пак упорно се браните само доколку сте 100% сигурни во она кое го тврдите?
Како реагирате во такви ситуации?
Познавам една личност која дури и кога Бушманите во Африка знаат дека греши, не признава. Од страна ми изгледа жалосно, примитивно и недоквакано такво водење инает со самиот себе. Аналогно, кога грешам и кога ќе ја согледам грешката, сум благодарна што ми е пружена можност да научам од неа и да ја согледам вистината. Најпоштено на цел свет се извинувам со крената глава, не гледам зошто би требала да ја спуштам. Сите сме луѓе, правиме грешки, но страшно е кога од нив не учиме и не се каеме. Егоцентризам е да знаеш дека грешиш и понатаму тоа да го правиш пред самиот себе. Бидејќи секогаш постои една објективна позади многуте субјективни вистини. Објективен идеализам. Не велам дека ми е апсолутно сеедно кога сум се` давала себеси и сопствениот мозок во некоја теорија, мисла, настан, идеологија која реално согледана не е правилна. Но, секогаш сум подготвена по признавањето на грешката да свртам нов лист. Друг избор-и немаме.
 

Хакет Мен

Juventus Till I Die
Член од
23 јануари 2009
Мислења
10.227
Поени од реакции
3.414
Зависи во што..Ако е нешто важно сум упорен,но најчесто попуштам
 

Вештица

love&reason
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.524
Поени од реакции
856
Почитувам други ставови и ако се различни од моите пошто не е се така црно и брло па за секоја работа има две страни.

Ама кога знам дека другиот не е во право, а упорно се држи за некој негов неверојатно глуп измислен аргумент, на крај краева ми е гајле како ќе испадне разговорот, на крај сепак тој се избламирал.

Ама кога некој почнува со изјаснување ,, што ти е на тебе, знаеш ли што збориш, што збориш глупости '' е тогаш се вадам од кожа. И со такви луѓе избегавам да правам муабет не вредат.
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
224
Поени од реакции
2
Зависи од ситуацијата. Најчесто кога се убедувам со некој и увидам дека не сум во право во моментот не признавам колку и да не сум во право. Подоцна секако признавам дека не сум била во право, но тоа малку подоцна. Најверојатно поради гордоста не сакам да признаам дека не сум во право...
Доколку пак сум во право никако не попуштам, се додека не ја убедам личноста со која разговарам и се додека не ми признае дека не била во право.
 
Член од
3 декември 2008
Мислења
66
Поени од реакции
4
Доколку се работи за нешто од кое имам голема корист нормално дека нема да попуштам. Зашто да му го препуштам тоа на некој а да не си го задржам за себе. Се борам додека не успеам, е сеа ако се погоди некој ептен инаетлија шо да се прави мора да се попушти.
 

Naked Angel

more than u're used to
Член од
20 февруари 2009
Мислења
79
Поени од реакции
11
Во разговори секогаш попуштам, ако грешам и во теков на разговорот станам свесна дека не сум во право ќе си признаам, дури и да сум сигуна дека јас сум во право ќе попуштам. Ич несакам да водам долги разговори, да се докажувувам и инаетам дека сум во право или упорно да и докажувам на личноста дека греши, само го завршувам разговорот со "добро" и не ми е гајле шо како мисли. Е сеа во случај да се работи за некоја ептен блиска личност и да греши за некоја важна работа, одлука во животот може ќе бидам упорна да му/и докажам дека греши ама не сум имала таков случај до сеа
 
Член од
11 декември 2007
Мислења
116
Поени од реакции
2
Ако сум сигурен во своето мислење не попуштам дур другиот не попушти. ако не сум 100% сигурен го сослушувам и другото мислење околу темата
 
Член од
7 јануари 2009
Мислења
391
Поени од реакции
20
Koga znam deka sum greska si priznavam t.e se povlekuvam od ponatamosno debatiranje no isto taka i koga sum vo pravo so nekoi licnosti ne mozam da izlezam na kraj pa aj si vikam neka mislat kako im e volja nemam nervi da se raspravam na dugacko.A so nekoi luge covek moze da se dokaze pa so niv se dokazuvam ama ako imam fakti za nesto da dokazam deka sum vo pravo.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom