Јас сум студент на овој факултет само не на архитектура туку на индустриски менаџмент па можам да ти кажам некои работи ама не целосно. Што се однаса до програмата прва година ке ти земат здравјето од математика и физика, со стручните предмети не сум запознаен баш, знам само дека и после од трет семестар се бира модул на кој сакаш да продолжиш. Има три модула Пејсажно уредување, Просторно планирање и урбанизам, и Дизајн и технологии на мебел и ентериер. Кажи ми на што сакаш да студираш и ќе ти ја пишам програмата и предметите што се изучуваат...
Што се однесува на факултетот овој факултет е направен врз основите на стариот Факултет за Рударство и Геологија кој датира уште од 1977г. значи на факултетот има квалитетни професори од кои и ќе научиш (доколку си дојден да учиш). Доколку не си дојден да учиш пак ќе ги земеш испити бидејќи асистентите малку прогледуваат низ прсти (знаеш нов универзитет мора да привлечат студенти) значи ќе се избориш за 6ки.
Болоњскиот процес е во целост спроведен мора да присуствуваш на секое предавање се од кое се добива максимум 10 бодови. Испитите се поделени на два колоквиума од по 20 бода и на крајот се полага завршен испит кој носи 30 бода (доколку сакаш поголема оценка). За да полагаш завршен испит мора од претходните два колоквиума да имаш освоено минимум 42 бода, од вежби се добива 10 бода, од семинарска која е непоходно да се направи и да се презентира пред професорот исто носи 10 бода и како што кажав од присуство 10 бодови. Инаку односот професор-студент е супер, асистентите се млади има разбирање нема некој кој ќе те фати на око па да те цеди како лимон за една е*ана 6ка. На факултетот има спроведен е-учење курс при што секој студент си има своја лична адреса преку која се добиваат материјалите (нема многу книги повеќе се учи од скрипти) а исто така преку тие адреси се контактира со сите професори и асистенти...
Јас би ти го препорачал овој факултет и ако си ученик, и ако си отишол таму да дрвиш к*р по цел ден, бидејќи нема многу јака конкуренција ако учиш ќе бидеш еден од најдобрите, ако не учиш од општа култура ќе земеш некоја 6ка...
доколку те интересира уште нешто слободно прашај...